av -

Nå har vi altså hatt en LIVE-sending hvor vinnerne av årets Fluebindekonkurranse ble kåret, premiert og hedret. Det var veldig gøy! Vinnerne finner du under videoen.

Her er vinnerne;

 1. Laks Tube, Erik Nerland. Gavekort på kr 1.000 i fluebindeutstyr hos Nordisk Fiskeutstyr. Se bidraget
 2. Tørrflue Fjærmygg, Jon-Erlend Sundnes. Scientific Anglers Mastery VPT line. Se bidraget
 3. Laks Krok, Steinar Christensen. Fisketur med Runar Kabbe. Se bidraget
 4. Tørrflue Vårflue, Per Ola Bjørneseth. ArcticSilver #5. Se bidraget
 5. Saltvann Børstemark, Haavard Eide. Gavekort på kr 1.000 i fluebindeutstyr hos Nordisk Fiskeutstyr. Se bidraget.
 6. Saltvann Fiskeimitasjon, Einar Fuglerud, Guideline Experience Line & Dubbing dispenser. Se bidraget
 7. Saltvann Reke, Stein Elvestad, Sage 3250 snelle. Se bidraget
 8. Tørrflue Døgnflue, Per Ola Bjørneseth. Guideline Presentation Line. Se bidraget.
 9. Wildcard (Vilkårlig trekning av alle bidragsytere), Lars Erstad. Tiemco bindestikke. Se bidraget
 10. Junior, Jonas Gangås, Fisketur med Svein Røbergshagen. Se bidraget
 11. Publikumsflua (Stemt frem av folket). ArcticSilver #7. Børstemark av Haavard Eide. Se bidraget

Tusen takk til alle som har deltatt, juryen, våre flotte sponsorer og alle dere som fulgte sendingen (selv med hikke!). Var artig detta, håper vi kan gjør mer slikt om det falt i smak.

 

Skogsfiske i april og mai.jpg - 8Dette er den første av i alt 4 artikler om tørrfluefiske i skogens stille vann. Formålet med denne artikkelserien er å gi deg en oversikt over de viktigste klekkingene du bør få med deg i løpet av sesongen.
Fluevalget måned for måned i forskjellige typer skogsvann er også et viktig tema og du trenger ikke å ha så mange fluer. Bunndyr er viktig mat hele året og bør benyttes mye. Men nå skal det handle om tørrfluefiske i skogens stille vann.

Tekst og foto: Rune André Stokkebekk

Se også: Skogsvannet i april og mai,  i juni, i juli og august og september og oktober.

Tidspunkter for klekkinger varierer mye fra landsdel til landsdel. Mine observasjoner er basert på mitt fiske i Oslo og Akershus. Du som bor lenger syd- og vest må sikkert trekke fra minst 14 dager og du som bor lenger nord må legge på tilsvarende og enda litt for å treffe. Denne artikkelen dreier seg om fiske i skogsvannet som er et nokså generelt begrep. For å gjøre det mer spesifikt skal jeg definere 3 ulike typer vann som kommer til å gå igjen hele veien:

 1. Klarvannssjøen: Store klare vann med mye grus-, sand- og steinbunn gjør at sikten- og vannkvaliteten er god. Langs land er det steinete eller typisk skogsbunn. Men det kan også være høye sivgarder som er en god indikator på at det er et næringsrikt vann. Denne type skogsvann kan ha et meget stort artsmangfold.
 2. Myrvannet: Navnet forteller alt, myrvannet har jevnt over myr rundt det hele og har som oftest dårlig sikt på grunn av mye humusstoffer i vannet. Myrvannene har skjelden mange arter med byttedyr, men kan være svært mye av de få som trives der, bunnen er av myr/mudder.
 3. Skogsvannet: En mindre utgave av klarvannssjøen som også kan ha litt innslag av myr enkelte steder. Denne typen tjern har gjerne sivgarder og varierte bunnforhold med innslag av stein, grus, mudder og sand. Skogsvannet kan inneholde mange forskjellige insektsarter.

 

Skogsfiske i april og mai.jpg - 5Fjærmyggen – Først ute

Så fort isen går bør du komme deg ut på tur og gjerne før den har gått over hele vannet. Det tar ikke mange dagene før vanntemperaturen kommer opp i mellom 8 og 10 grader. Og ørreten blir mer og mer sulten etterhvert som temperaturen stiger. Oppsøk bekkeos hvis vannet har det, der er det varmere vann, grunnere og klekkingen starter først der.

Du kan ha fint tørrfluefiske i vann som er delvis åpne. Myggen begynner å klekke med en gang isen går. En til to uker etter at isen har gått pleier det å komme en skikkelig god periode for myggfiske. Og myggfisket på våren er det beste i hele sesongen. I klarvannsjøen og skogsvannet klekker det først stor mygg i denne perioden. Ofte i et tidsrom på bare 5-6 dager. Er du heldig med lite vind så kan fisket bli svært bra. Myggen som klekker nå er gjerne i krok 14/16 og noen steder helt opp i størrelse 12. Store mygger lokker opp stor fisk, bli ikke overrasket om du ser fisk på over 2 kilo beite aktivt.

På bildet over ser du en fjærmygg, fjærmygg sier du? Ja, legg merke til de to utstikkende fjærliknende antennene på hodet.

Den sikreste fargen på flua di er sort og du bør ha imitasjoner av både pupper, klekkere og voksne individer. I myrvannet klekker det også mygg og gjerne i store mengder. Du bør være rustet med litt mindre imitasjoner for myrvannet enn de to andre typene vann, krok 16 og 18 er gode størrelser. Tidlig i sesongen bør det være godvær og varmt på kvelden for at det skal bli godt fiske og det bør nesten være vindstille hvis du skal oppleve det helt store. Myggklekkingene er som regel best på kveldstid etter at sola har gått ned.

Et skikkelig hot tips under myggfiske er å fiske langs briskanter. Fisken bruker brisen som tak og forflytter seg etter den når den beiter. Du må ha god tålodighet og ofte tynn fortom, jeg bruker som regel 0,14 under tidlig myggfiske med de større fluene og 0,12 for fluer som er mindre enn krok 16. Er det helt blikkstille og lyst ute bør du gå ned i tykkelse etter noen få kast hvis du er sikker på at fisken har sett flua di. Bruk gjerne mud på fortommen for å matte den ned. Fluorcarbonspiss fungerer meget godt under myggfiske. Fisken beiter ofte på et avgrenset område når det klekker mygg.

Skogsfiske i april og mai.jpg - 4

Rigging for myggfiske

Jeg binder alle mine myggpupper med flottør av cdc. Noen ganger ønsker jeg å fiske puppene synkende og da klipper jeg bare vekk flottøren. Stor sett så tar fisken flua med flottøren. Studer vakformen: Er det head & tail vak så tar den pupper som henger helt oppe i overflaten. Er det små regndråpevak så tar den litt under eller den kan ta voksne mygger ved å bare ”suge” dem ned. Men fisken kan også hoppe og plaske skikkelig når den tar de store myggene eller klaser av mygg. I de tilfeller jeg ser regndråpevak fisker jeg myggpuppene rett under overflaten, mellom 5 og 10 cm ned. I tillegg til å klippe av flottøren fetter jeg inn fortommen fram til den delen som jeg vil skal synke. Du kan også rigge fortommen med opphengere for å fiske på forskjellige dyp. En giftig kombinasjon er en sort foam & cdcmaur som ”nappindikator” og en eller to synkende pupper i forskjellig størrelse og evt. farge. Opphenget lager jeg med kirurgknuten. Jeg fisker mine myggimitasjoner uten striping, tar løssnøre for å beholde kontakten med flua.

Skogsfiske i april og mai.jpg - 6

 

Skogsfiske i april og mai.jpg - 3
Leptophlebia Marginata, foto: Robin Fjelldal.

Leptophlebidae – Myrdøgnfluer

Etter at myggen har klekket en stund kommer årets første døgnflueklekkinger. Leptophlebia Marginata og Vespertina er i mange vann selve høydepunktet i sesongen. Marginata er først ute og størst, den imiteres av en brun døgnflue på krok 14.
Marginata klekker vanligvis ca. 3 uker etter at isen har gått og bare i en uke. Vespertina klekker over en lengre periode og begynner på slutten av marginataklekkingen. Størrelsen på Leptophlebia Vespertina tilsvarer krok 16/18 og fargen er brun. Det er vesentlig mer vespertina enn marginata i de fleste vann. Det er lett å skille dem på størrelsen men du kan også se det på vingen. Marginata har en mørk linje som følger framkanten på vingen.
Å si nøyaktig når du skal satse på disse er vanskelig, fordi klekkingene er svært lokale. Det varierer voldsomt etter høyden over havet. Et eksempel er lavlandet rundt Oslo i vann som ligger på opptil 200 meter. Der kan klekkingene starte rundt 10 mai mens lengst opp i Nordmarka er den ikke skikkelig i gang før første uka i juni. Og på vestlandet kan du treffe på allrede i mars/april. To til tre uker etter at isen har gått er en god regel for Marginata og ytterligere en til to uker for Vespertina. Begge døgnfluene gir gode forhold for tørrfluefiske med en dun imitasjon.

Skogsfiske i april og mai.jpg
Leptophlebia kan gi stor fisk! 56cm og nesten 1,8 kilo er ikke hverdagskost i skogsvannet.

Nymfene svømmer opp til overflaten og klekker. Men du bør absolutt ha både klekkere og nymfer. Fisken stiller seg som oftest inn på klekkere som er enkle å få tak i når de henger i overflatefilmen og kjemper for å komme seg ut av nymfeskallet. Begge artene er Norges mest vanlige døgnfluer og finnes i de aller fleste vann. Det er minst av dem i klarvannsjøen og spesielt hvis den er dyp. De tåler dessuten svært lav ph, under 4. I myr- og skogsvannet er dette en av de beste mulighetene i året til å få stor fisk. Begge artene klekker på formiddagen.

 

 

Skogsfiske i april og mai.jpg - 7
Skogsmaur med vinger!

Rød Skogsmaur – Flygende proteinbombe!

Den siste av de 3 viktige jeg vil nevne i mai er flyvemaur! Den røde skogmauren svermer i hele mai måned. Men noen dager er bedre enn andre og det er gjerne de varme stille dagene etter et skikkelig regnskyll. Maurimitasjoner er uten tvil blandt de beste allroundfluene du bør ha. Sort m/brunt hackle i krok 12 og 14 er riktig størrelse for mai, og jeg bruker dem mye som attraktorer. Maurfluer fungerer hele sesongen. Og skal du ha et godt tips litt på sidelinjen av klekkinger så må det bli sort maur på krok 16 på kvelden når det er blikkstille. Ja, myggen klekker da men ørreten tar ofte like gjerne «mævver’n» som skiller seg ut i mengden av mygg. Maurfluer fiskes for det meste uten striping, men du kan godt «lirke» litt i flua for å trekke til deg oppmerksomhet.

Skogsfiske i april og mai.jpg - 2Mest brukte fluer

Under til høyre har jeg laget en liten fordeling på mitt fluevalg i denne perioden. Jeg fisker omtrent like mye i de forskjellige typene vann. Under til venstre finner du en liste over noen av fluene som er aktuelle. Du finner flere fluer og teknikker på våre fluebindesider.
Fluemønstre for April & Mai
Myggpupper: Diverse myggpupper
Myggklekker Rune’s klekker, Once & Away
Voksen mygg Cdc Myggen

Leptophlebia klekker: Cdc klekker, flytende nymfer
Leptophlebia Dun: Fallskjermfluer, Comparaduns

Skogsmaur: Maurfluer

Skogsfiske i april og mai.jpg - 9Tips på gode fiskeplasser

Myggen kan klekke hvor som helst, men det er gjerne litt uttpå vannet at fisken går rolig å beiter. Grunner er gode myggområder, selv om det kan klekke mygg over dyp på 20 meter og mer. Husk briskanten og sitt rolig enten du er på land eller i flyteringen. Leptoklekkingene foregår der det er grunt, steder hvor det er 1-5 meter dypt er gode plasser. Langs øyer og skjær er sikre plasser og lune viker. Bruk litt tid på å observere, ta fram kikkerten og ta deg en kopp kaffe. Klekkingene foregår på morgen/formiddag, ikke kast bort venting hvis det ikke vaker der du sitter. Beveg deg rundt. Skogmauren kan havne hvor som helst på vannet, du bør oppsøke vindgater og holde deg på den siden av vannet som det blåser i mot. På kvelden kan det være store samlinger med maur på en lang, smal stripe langs vannet. Let etter den så finner du vakende fisk.

Utstyrsvalget

Jeg bruker for det aller meste stenger i klasse 4 til alt mitt tørrfluefiske i stille vann. Jeg bruker gjerne en 8 foter i de minste vannene og 9 foter’n i de større. Flytesnøre i samme klasse som stanga eller en klasse under når fisken er lettskremt. Jeg bruker ferdig taperte fortommer i 9 eller 10 fots lengde med 0,20 spiss. Så skjøter jeg på en halvmeter med 0,18 (knutedel) og setter spissen på den som er rundt en meter eller mer. Når det blåser litt så fisker jeg med 0,16 eller 0,18 etter hva slags flue jeg bruker. Du bør ikke gå noe særlig tynnere når det er en god bris fordi fisken kan ta meget hardt på store fluer. Til standard tørrfluefiske med imitasjoner i krok 12-16 bruker jeg 0,14 – 0,15. På blikkstille vann og små fluer går jeg ned til 0,12, men aldri tynnere, det har jeg aldri hatt behov for. Da er det bedre å sette inn fortomspissen med mud eller andre midler som får den til å synke.

Skogsfiske i april og mai.jpg - 1

Jeg bruker forholdsvis lange fortommer, standarden min er nesten to stanglengder (18 fot). Du trenger helt klart ikke så lang fortom alltid, jeg er vant til å bruke det og mener det gir deg flere fordeler. I de fleste fiskesituasjoner holder det med en meter spiss knytt direkte på den ferdigtaperte fortommen. Men et godt argument som mange fiskere ikke tenker over er hva som skjer når fluesnøret ditt lander. Da utløses trykkbølger som fisken er meget mottakelig for. Se for deg en situasjon der du fisker på en beitende fisk som vaker seg mot deg. Du har kort fortom og kaster, plutselig endrer fisken kursen og vaker nærmere enn du hadde regnet med. Fluesnøret har du sendt ut og når det lander så er fluesnøret bare en halvmeter unna. På blikkstille vann er det nesten garantert at den fisken ble skremt. Lang fortom gjør at du kan presentere flua lenger unna trykkbølgene fra snøret ditt. Dette er svært viktig når fisken går høyt i vannet og beiter på. f.eks myggpupper.
Neste del tar for seg Juni måned. Har du spørsmål eller ønsker du å kommentere denne artikkelen så kan du sende meg en e-post eller helst starte en tråd i forumet.

Se også: Skogsvannet i april og mai,  i juni, i juli og august og september og oktober.

av -
Det er tid for fluebinding, filosofering og drømmen om den neste opplevelsen. I forbindelse med temaet fluebinding har vi tatt en kjapp mailsession med noen kjente og ukjente fjes om deres forhold til fluebinding, fluer og fluefiske.
Nå har vi fått en seanse med André Brun. Mannen bak blant annet Ørretboms serien, fantastiske bilder og utallige bindebeskrivelser som herjer både papir og nett.

– Hva heter du og hvor bor du?

André Brun, og bor på Gjøvik sammen med hun nye kjæresten min, og dattera mi på 11 år, som jeg har annenhver uke.

– Din alder?

Jeg er 42 år.

Andre Brun bilde 1
Foto: Privat / André Brun

 

– Når begynte du med fluefiske og fluebinding?

6-7 årsalderen. Fatter’n tok meg med på harr- og ørretfiske i utløpet av Ottaelva omtrent hele tiden. Vi spiste alltid harr og ørret til kvelds på bestemors hjemmelagde flatbrød. Ikke lenge etter, sendte pappa meg på fluebinderkurs, for at vi skulle få billige fluer. Det ble aldri billig – fluebindingen ble en livslang lidenskap for min del.

 

– Favorittfluefiske. Sjø, streamere, tørt eller?

– Hehe, jeg tror ikke du helt vet omfanget av hva du spør om nå både bokstavelig talt og i overført betydning, men streamer i sjø, tørt i sjø, streamer i elv, synkeline med flytenymfe i sjø, tørt i elv og så videre. Det er meg. Alt det. Hele pakka. Jeg forsøker å være en allsidig fluefisker. Ikke for allsidigheten sin skyld, men fordi jeg synes det er moro å være allsidig, og å lære av andre. Jeg har to ører og en munn – det sier meg at jeg skal lytte mer enn jeg snakker, og det har jeg alltid lært mest av. Fra et estetisk synspunkt liker jeg veldig godt å fiske tørrfluer i ei glassklar elv med glatt overflate og harde presentasjonsteknikker, men det blir veldig ofte veldig enkelt, om enn estetisk vakkert. Men av og til veldig vanskelig det også. Streamerfiske har sine titalls regler som å være irregulær og å imitere småfisk. Tungt nymfefiske er faktisk det jeg finner mest krevende og morsomt. Det er ekstremt krevende fokusmessig, synes jeg. At noen fluefiskere ser ned på nymfefiske har jeg så stor selvtillit til, at jeg ikke bryr meg, men ler med dem på deres vegne, og de skjønner det ikke engang. 

Jeg er guide på Kola, og jeg husker vi hadde ei ekstremt fin strekke for tørrfluefiske i 2014 ved en plass kalt Mystic. Alle gutta hadde stor suksess, og fisket bra. Så ei økt en ettermiddag, var det ikke noen vak på tørrfluestrekka, og jeg bestemte meg for å fiske hardt med tunge nymfer. Blant noen store steiner nedover strekket, viste nymfefiske seg å være den ultimate strategien akkurat den timen. 4-5 store ørreter ble resultatet. Og her ligger hele min tilnærming til fluefisket: Det å tilpasse seg. Det er halve moroa med fluefisket, synes jeg. 

 

Foto: Privat / André Brun
Foto: Privat / André Brun

 

– Hva liker du best med fluefiske?

For 10-15 år siden ville jeg, etter mitt hjerte, noe endimesjonalt sagt «vårflueklekkingene i Rena» eller «aurivilliien i Hemsil», men det viktigste for meg i dag er kompisene jeg har fått ved å være fluefisker. Helt klart. Vi har det så mye moro fluefiskerelatert, at fluefiske uten kompisene ville blitt veldig mye fattigere enn kompisene uten fluefisket, for å sette det på spissen. Ble det riktig rekkefølge? Du skjønner hva jeg mener.

 

– Hvem har betydd mye for deg i forbindelse med fluefiske?

Amerikaneren Gary Borger har absolutt betydd mye for meg når det gjelder utviklingen av mitt fluefiske. For det var i gjennom han at jeg oppdaget ‘imitasjonsfisket’ og viktigst av alt; måten å se fluebindermaterialene på. Av norske så synes jeg Staffan Lindström og Svein Røbergshagen fortjener en plass som en eller annen statue. De har alltid vært fantastiske, både som inspirasjonskilder og bra fluefiskere på hvert sitt vis. Det er to karer jeg alltid kommer til å respektere.

Foto: Privat / André Brun
Foto: Privat / André Brun

– Hva slags fluetyper er ditt hjerte nærmest?

Micro Dun. Det er mitt hjertebarn. Jeg er en fryktelig ydmyk fluefisker, og blir fortsatt glad hver gang en ny fluefisker forteller meg hvor bra fiske han har hatt med Micro Dun. Jeg vet selv at den funker 100% når ørreten tar duns, men blir like glad hver gang en fluefisker kommer bort til meg og forteller om sine opplevelser med denne flua.

– Noen favorittmønster der?

Micro Dun

– Husker du din første flue?

Ja, faktisk. Fattern ville jeg skulle binde flere Zulu Silver. Og slik ble det. Både jeg og fattern er velsignet med et slik stemmeleie, at når vi prater høyt, så lytter alle.

– Hva får deg til å rive deg i håret om fluebinding?

Ingen ting egentlig. Om jeg skulle rive meg i håret om noe så fint som fluebinding, så ville jeg ha kjørt den altoppslukende hobbyen min skakt. Hallo, mann – det er en hobby, om enn altoppslukende. Ble dette en sirkeldefinisjon? :)

 

Foto: Privat / André Brun
Foto: Privat / André Brun

– 5 ting du skulle ønske du viste om fluebinding når du begynte

 • Hvordan jeg lagde et fint fallskjermhackle?
 • Hvilke farger jeg egentlig trengte på døgnfluene mine.
 • At fluebiningen var sterkt relatert til fiske.
 • Hvorfor alle må gjennom et standard «realistisk stadie» etter noen års fluebinding før de skjønner greia?
 • Hvorfor folk blir fascinert av fotorealistiske fluer framfor gode fiskefluer?

 

– Hvilken fluebinder har betydd mye for deg, og hvem har du øynene på nå?

Dette er i prinsipp samme spørsmål som det ovenfor her om hvem som har betydd mye.

Errrrrmmmmm nei. Altså her spør vi om fluebinder og ikke fluefiske generelt.  Men skitt au, tvilen kommer intervjuobjektet tilgode! (Red anmrk.)

 

– Hva har du i stikka nå?

Ei flytenymfe

 

– 2 gode fluer til tidligfiske

 • B.rhodani og
 • V.marginata

 

– 2 gode fluer til sommerfiske

 • E.aurivillii og
 • E.marginata

 

– 2 gode fluer til høstfiske

 • Vårfluer og
 • landinsekter

 

av -

Onsdag 6 mai kl 19:30 holder vi en direktesending hvor vinnerene av fluebindekonkurransen skal offentliggjøres og premier for tusenvis av kroner skal deles ut sammen med heder og ære.  Vi gir samtidig også noen stalltips om sesongen vi nå står midt oppi.

Bernt Nor og Svein Røbergshagen tar dere i mot på skjermen hjemme, i lomma, på dass eller ute i felt – ja hvor enn du måtte befinne deg.

Sendingen følger du aller best på YouTube, da får du også tilgang på LIVE chatten som vi inviterer deg til å bruke, sånt er gøy og litt 2015-ish.

 

Gleder oss!

Mvh

Bernt & Svein

av -

av -

av -

av -
Trykk for større bilde

Det er sterkt beklagelig å måtte meddele at kveldens planlagte sending må flyttes (nok en gang). Ny sendetid er 6 mai kl 19:30.

Dette er langt i fra optimalt men det er dessverre ingen vei rundt. Det er dels en personlig hendelse, samt en manglende kameramann som er hovedtyngden bak avgjørelsen. Jeg ønsker å gjøre en god sending, og da vil jeg ikke ta noen sjanser. Bedre at vi da flytter på det.

I mellomtiden har vi forlenget avstemmingen av «Publikumsflua«, hvor hver person kan stemme på den ene flua de mener er best, flottest, finest, mest innovativ eller-no-i-den-duren. Du bestemmer rett og slett kriteriene for publikumsflua selv!

 

Igjen beklager, men håper vi sees under sendingen neste uke!

Mvh

Bernt

 

av -

Nå skal deltagerne fiske etter ørret og harr i Trysilelva. Det avgjøres også hvilke to som møtes i finalen!

Følg ossYouTube og abonner på vårt nyhetsbrev. Da blir du varslet når nye episoder legges ut. Alle episodene finnerdu her.

Velkommen til det nyeste, hotteste og råeste fiskekonseptet i Norge: Fiskernes mester!

Vi befinner oss i smellvakre Trysil, der seks utvalgte fiskere skal settes på prøve. Side om side skal de kjempe og konkurrere om den gjeveste tittelen av de alle: Fiskernes mester.

Deltagere i den historiske første sesongen er Ole Petter «OP» Henriksen, Jarle Strandberg, Emma Bäcker Håkonsen, Kenneth Bruvik, Lotte «Reelgirl» Aulom og Tor Arne Rygg.

av -

Da har vi fått tilbakemelding fra juryen og satt ny dato for premieutdeling og direktesending på HookedTV, og det er den 29. april. Kl 19:30.

Om du ikke har satt på det sinnsvake premiebordet bør du gjøre det snarest, og igjen en stor takk til Nordisk Fiskeutstyr og våre sponsorer som har gjort dette mulig.

 

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE