av -

av -

Vi har sett en oppblomstring av debatten og skriverier omkring settefisk og forvaltning av ørret i den senere tid. Forskere, forvaltere og sportsfiskeprofiler belyser en interessant problemstilling parallelt med å debattere vedtatte normer og forvaltningsprinsipp. Sist uke var dette også temaet på et åpent møte om settefisk, arrangert i Lier av NJFF Buskerud.

Saken fortsetter under galleriet

Som videoen fra Montant viser, har de tatt grep for en tid tilbake. Nærmere bestemt over 50 år siden og om man så ikke er helt enig med den 5 cm tykke regelboken om fiske i Montana, har de beviselig noen viktige poeng om settefisk. Vi følger både debatten og videoserien her på Fluefiskesiden og Hooked.

Her er filmens introduksjonstekst rått klippet;

In 1974, Montana did something that stunned anglers across the state and the nation: it stopped stocking trout in streams and rivers that supported wild trout populations. After decades of use and millions of dollars invested, hatchery production was not helping, and in fact was the leading cause of the collapse of the fishery. Ground-breaking research on the Madison River in the late 1960s and early ’70s organized by fisheries biologist Richard Vincent led to that decision. His study results showed that as hatchery production increased, trout abundance decreased, and native stocks were displaced.

Nearly forty years after Richard Vincent’s study, Montana is one of America’s premier trout fishing destinations. Focusing on habitat and discontinuing river hatchery stocking, trout fisheries have recovered and wild populations are self-sustaining.

On the anniversary of this monumental decision, Wild Fish Conservancy presents The Montana Story: Forty Years of Success. This is the first volume in a series of short videos called the Wild Fish Video Journal. This educational collection is an extension of our printed Wild Fish Journal.

av -

Det blir en stor fluebindedag hos Skitt Fiske i Sandefjord denne lørdagen. Gutta skriver;

Fluebinding - Daddy Longlegs - Robert SørvikHit kommer velkjente og internasjonale fluebindere som i en årrekke har trollbundet både fisker som er klare til hugg og ivrige fluebindere som følger deres mønstre og bindeteknikker.

Barry Ord Clarke, Kern Lund, Andreas Andersson, Magnus Nygren, Micke Eklund og Henrik A. Jensen kommer til oss for å binde fluer.

Mer om arrangementet kan du lese på deres Facebook sider.

Så har du ingen planer på lørdag, har du det nå!

av -

Ivrige sjeler som Gisle «Fangemann» og Knut Johan i Røyken & Åros JFF arrangerer flere treff denne sesongen. Nå er det fortsatt et par fluebindekvelder igjen hvor det er åpent hus, kaffe og relativt trivlig stemning!

Møt opp på Skytterhuset 26/3, 16/4 eller 23/4. Kontakt Knut Johan  om du har spørsmål. Arrangementet er gratis.

Her er gjengen sett igjennom linsen på et annet treff men ikke mindre artig for det.

av -

Førstkommende lørdag er det tid for markadag hos Nordisk Fiskeutstyr på Lysaker.

Så om du ønsker å bli klar for sesongen, skulle supplert med litt utstyr eller hatt noen insider tips er dette stedet å være.

Profilen denne lørdagen er Jon-Erlend Sundnes. Med over hundre fiskedøgn i Oslomarka hver sesong de siste årene, tilbringer han mer tid med fluestang i marka enn de fleste gjør i løpet av et helt fiskerliv. Han støvsuger vannene for storfisk, på en slik måte at han blir spionert på med kikkert fra andre bredden. Et tosifret antall ørreter over kiloen i fjorårssesongen tilsier at denne mannen har knekt noen koder. 

Først når isen legger seg trekker Jon Erlend ned fra marka og bruker tiden fram til isløsningen til å binde noen tusen fluer, til glede både for seg selv og andre. Denne lørdagen vil han binde sine råeste fluer for markafiske fra vår til høst, fortelle hvordan de fiskes og bistå med tips om det han anser som de beste fiskestedene i marka.

Altså rikelig med avsløringer av de fleste tips om steder, fluer og fisketeknikker for marka og det i akkurat passe tid til at du kan binde deg opp før isen går av vannene.

Åpningstid: 10-16 

Se også: Kom i gang med fluebinding (Videoer)

av -

Nå er det en uke igjen av Fluebindekonkurransen vi har gående sammen med Nordisk fiskeutstyr.

I konkurransen er det premier for tusenvis av kroner og et par av premiene er hoderystende spennende selv om giverne kanskje ikke mener det samme :)

Runar-Kabbe-360x225
Runar Kabbe

Hva med en guidet fisketur i Oslofjorden med Runar Kabbe, eller en tur til Oslomarka med Svein Røbergshagen? Dette er gutter som ikke trenger så mye introduksjon men for fornøyelsens skyld spanderer vi på med et par setninger;

Runar Kabbe kjenner Oslofjorden bedre enn de fleste og igjennom filmene «Salt sjøørret på flue» og «Havabbor på flue» har han både skapt og forsterket fiskeinteressen til tusenvis av folk.

 

Svein-Røbergshagen-360x225
Svein Røbergshagen

 

Svein Røbergshagen er en levende tørrfluelegende og vil garantert gi deg en opplevelse for livet i Oslomarka på jakt etter ørret. Hans seneste triumf var en gigantørret på Kolahalvøya (se video nederst i saken)

Børst støvet av bindestikka, hopp ned av gjerdet og få bort prestasjonsangsten. Her er alle bidrag anonyme og du trengerikke finne opp hjulet på nytt eller lage noe ULTRA SUPER HIPT verden ikke har sett før. Hold det enkelt, fiskbart og ha det gøy!

av -
Det er tid for fluebinding, filosofering og drømmen om den neste opplevelsen.
I forbindelse med temaet fluebinding har vi tatt en kjapp mailsession med noen kjente og ukjente fjes om deres forhold til fluebinding, fluer og fluefiske. Nå tar vi turen til Kjell Karlsen og Atelier Gabrielsen for å pirke hjernen til en som har vært i gamet nesten like lenge som ristet brød

 

- Hei! Hva heter du og hvor bor du?

Jeg heter Kjell Karlsen og er en kar på 43 år som bor i Skien

- Når begynte du med fluefiske og fluebinding?

Jeg begynte vel med fluefiske før jeg egentlig kan huske selv. Med en fluefiskende far fra Rena og med familiehytta ved Renaelvas bredd ble jeg med på fisketur før jeg klarte å gå. Men som 3 åring fikk jeg min første tilpassede fluestang og var med fattern på fisketur med flue på fortommen. Og etter det er det den formen for fiske jeg har drevet med.

Fluebinding var noe jeg begynte med som 7-8 åring. Da hadde jeg sittet og sett på tante som bandt våtfluer og Asbjørn Furalin som var hyttenabo. Deres flotte kreasjoner skapte nysgjerrighet og ønske om å lære dette selv. Jeg fikk prøve meg, og den første flua mi var et forsøk på en Black Zulu. Så sparte jeg ukepenger et halvt år og kjøpte mitt første fluebinderutstyr som 9 åring. Da kjøpte jeg materialer og verktøy og fattern spanderte bindestikke.

Foto: Privat
Foto: Privat

- Favorittfluefiske. Sjø, streamere, tørt eller?

Favorittfisket er nok ørretfiske i elver og bekker. Jeg liker nok tørrfluefiske best men koser meg vel så mye med en streamer, nymfe eller ei klassisk våtflue ala March Brown. Tørrfluefiske er veldig visuelt og spennende da en ser fisken vake og som oftest registrerer hva den spiser. Men streamer og nymfefiske er også veldig spennende og gir mye kunnskap om det å kunne lese en elv eller et vann for den del. Det gir meg stor tilfredstillelse å finne frem til fisk som jeg faktisk ikke ser. Mange fnyser av harr og sik som sportsfisk, men de kan også gi meget spennende fiske, og ikke minst sikfiske kan by på fantastiske utfordringer.

- Hva liker du best med fluefiske?

Det jeg liker best ved fluefiske er gleden over å få til det perfekte fluekast, kunne dele erfaringer og gleder med gode venner og finne roen alene ved bindestikka eller ute ved ei fiskeelv med beina duppende i vann speidende etter vak.

- Hvem har betydd mye for deg i forbindelse med fluefiske?

Det er mange som har betydd mye for meg og mitt liv som fluefisker. Men den største må være fattern som tok meg med på fisketur fra jeg lå i vogna. Han lærte meg hvor standplassene til fisken er og hvordan jeg skulle lure den. Han fulgte meg opp i gutteårene og ungdomsårene når det gjaldt min utvikling som både fisker og fluebinder og hjalp meg på alle måter.

Ellers hadde jeg den tidas Renakonge Asbjørn Furalin som mentor og læremester. Ingen kunne mer om Rena enn han.   Videre ble jeg kjent med Pål Krogvold som gjennom sine artikler og samtaler over en kaffekopp mang en gang åpnet nye sider ved fluefisket. Fluekastet fikk en ny dimensjon med instruksjon fra Staffan Lindstrøm som ble fast gjest hos oss på hytta. Og ikke minst Staffan sin kreativitet og kunnskap ga mye latter, men fremfor alt mye lærdom. Men må også nevne Lennart Bergquist som var perfeksjonisten som med sitt metodiske arbeid og fotografering gjorde mye for min forståelse for insektliv og imitasjoner. Jeg hadde i det store og det hele en helt unik oppvekst ved Renaelva på -70-80 og deler av -90 tallet da jeg fikk den store glede å bli kjent med mange av de store profiler og kunne studere dem og lære. Må huske at det ikke var noen selvfølge på den tiden da det meste av kommunikasjon foregikk med brev og internett var et ukjent begrep.

Men jeg må også nevne det fantastiske miljøet vi hadde rundt Fluegruppa til Grenland Sportsfiskere her i Skien på den tiden. Det var et særdeles aktivt miljø med kurser, bindekvelder, fisketurer og kåserier. Alt fra Fjærmyggseminar til tungt laksefiske.

- Hva slags fluetyper er ditt hjerte nærmest? 

Jeg må nok være så kjedelig å si at tørrfluebinding ligger mitt hjerte nærmest, og da kanskje vårfluer. Men ellers synes jeg det er morsomt å utfordre meg selv og binder det meste unntatt laksefluer (hvem vet, kanskje kommer det også) Synes det er fantastisk moro å binde ei diger fargerik flue til gjedde og en liten fjærmygg. Jeg koser meg med fluebinding og da er det tanken bak flua som gir kicket.

- Noen favorittmønster der?

Har mange favorittfluer, men skal jeg velge meg en må det bli en Nelson Caddis variant.

Foto: Privat. Nelson Caddis
Foto: Privat. Nelson Caddis

- Husker du din første flue?

Som nevnt var Black Zulu mitt første forsøk på ei flue, men Rackelhanen og superpuppa var nok de to fluene jeg pga miljøskade bandt mest av og hadde først skikkelig suksess med i gutteårene. Fikk prototyper på disse av det svenske miljøet som var rundt oss i Rena flere år før de ble offentligjort. Og jeg har fortsatt et par bunter poly-garn fra Lennart som var starten på «mitt moderne fluebinderi»

- Hva får deg til å rive deg i håret om fluebinding?

Hva som får meg til å rive meg i håret som fluebinder? Ja si det! Jeg har et anstrengt forhold til rævfjør fra gakkgakk. CDC har liksom ikke vært helt min greie, men jeg jobber med saken og er på gli.

Ellers irriterer jeg meg over selvoppnevnte «verdensmestere» med en nedlatende holdning til andre sine preferanser og erfaringer.

I dag finnes det fantastisk mange flinke fluebindere over hele verden, og i særdeleshet her i Norge og Sverige. Men mange faller dessverre gjennom i mine vurderinger da dem har blitt fantastiske fluebindere men mangler kunnskap om hvorfor. Mange har ikke en egen tanke og erfaring bak det dem gjør, de kopierer andre og hopper over den biten som heter læring. I min verden er veien til målet det som gir størst glede. Nysgjerrighet, prøving, feiling og egen erfaring skaper i mine øyne de store fluebindere og fluefiskere.

- Hvilken fluebinder har betydd mye for deg

Jack Gartside, taxikjøreren fra Boston USA var en fantastisk inspirator og er det fortsatt selv om han dessverre er borte nå. På begynnelsen av -90 tallet hadde vi den store glede å ha han på besøk her i Skien hvor han hadde både fluebinderkurs og foredrag. Han åpnet øynene for bruk av materialer i fluebindingen som mange anså som skrot, og han bandt fluer med fantastisk «liv».

Foto: Privat
Foto: Privat

 – (…) og hvem har du øynene på nå?

Robert Alexander Sørvik er en sånn person (som er nygjerrig, prøver og feiler. Red anmrk). Han er i mine øyne den mest undervurderte fluebinder i internasjonal målestokk. Jeg vet ikke om noen pr i dag som binder så mye forskjellig type fluer med så ulike teknikker og så bra. Han binder den minste fjærmygg, tropiske fluer og den største gjeddeflua like presist og flott. Han har stor kunnskap og bygger sine fluer på egen erfaring uten å kopiere alle andre. Han er den største inspirasjonskilden min nå i dag.

- Hva har du i stikka nå?

Akkurat nå sitter det en vårfluepuppe i bindestikka mi. En ny kreasjon som jeg ikke før har prøvd, men som skal få bli med noen karer til Island i sommer. Skal fylle noen bokser med de fluene jeg ville brukt selv på en sånn tur. Og neste år skal jeg gjøre disse karene selskap på en tur til sagaøya.

Foto: Privat
Foto: Privat

Favorittfluer, ja det er ikke lett å svare på da det er så avhengig av hvor jeg er. Men skal jeg velge kun 2 fluer til mitt fiske gjennom de forskjellige periodene må det bli omtrent som dette.

-Tidligfiske

 • «No-name» Fjærmyggpuppe #16
 • Døgnflueimitasjon av Leptophlebia Marginata #14 (fallskjermhackle)

 

-Sommerfiske

 • Døgnflueimitasjon av Baetis Rhodani #16   (fallskjermhackle)
 • Superpuppa oliven/svart #12-14
 • Nelson Caddis variant #12 (må ha med en tredje flue her selv om det bare skulle være 2)

 

-Høstfiske

 • Gurgler  Svart/brun #8-10
 • Sparrow Oliven/brun #10-12

 

-På oppløpet her, i all beskjedenhet, hva synes du om Fluefiskesidens Fluebindekonkurranse?

Ellers så synes jeg nå Fluefiskesiden begynner å bli en flott side som bør skape engasjement og inspirasjon. Forumstoppen er kanskje forbi da det meste har blitt diskutert og mange profiler har gått lei av å diskutere bare for å diskutere. Men fluedatabasen, artikler og tiltak som nå gjøres er veldig positivt med tanke på fremtiden. Fluebinderkonkurransen som pågår er også et flott tiltak som jeg håper gir ny inspirasjon og nye skapelser.

Mvh

Kjell Karlsen og Atelier Gabrielsen

I en serie videoer viser vi deg alt du trenger å vite om fluebinding. I denne episoden binder vi Superpuppan.

Ingredienser for episode 5 – Superpuppan

 • Dubbing. Sort og gul
 • Hackle. Brunt.
 • Bindetråd
 • Krok str 12-18

Fargene og for så vidt størrelsen velger du selv.

av -
Arctic Silver

Nå er det drøye fjorten dager igjen av Fluebindekonkurransen vi har gående sammen med Nordisk fiskeutstyr og våren melder helt klart sin ankomst. Frister det med en ny stang til sesongen, i tillegg til heder og ære!?

I konkurransen er det premier for tusenvis av kroner. En av disse er en en splitter ny #5 stang fra Arctic Silver til en verdi av 5610 kr! Denne stanga kan bli din, bare ved å binde en flue – ja det er nesten for godt til å være sant! Men sånn er det. Børst støvet av bindestikka, hopp ned av gjerdet og få bort prestasjonsangsten. Her er alle bidrag anonyme og du trenger ikke finne opp hjulet på nytt eller lage noe ULTRA SUPER HIPT verden ikke har sett før. Hold det enkelt, fiskbart og ha det gøy!

ArcticSilver har skapt en ny kategori fluestenger og nå har du muligheten å vinne en stang fra det unike stangkonspetet med den patenterte Free-Flex teknologien.

#5 er ørretfiskerens drøm. Stangen kommer med to forskjellige topper; medium full-flex og medium fast.

av -

Følg ossYouTube og/eller vårt nyhetsbrev – bli varslet når nye episoder legges ut!

Velkommen til det nyeste, hotteste og råeste fiskekonseptet i Norge; Fiskernes mester!

Vi befinner oss i smellvakre Trysil hvor 6 utvalgte fiskere skal settes på prøve. Side om side skal de kjempe og konkurrere om den gjeveste tittelen av de alle; Fiskernes mester.

Deltagere i den historiske første sesongen er Ole Petter «OP» Henriksen, Jarle Strandberg, Emma Bäcker Håkonsen, Kenneth Bruvik, Lotte «Reelgirl» Aulom og Tor Arne Rygg.

Produsent: Bernt Nor. Klipp: Alexander Zarate Frez. Foto: Kristian Leraand, Kristian Solli, Rune Aasen-Vaksvang, Simen Prestaasen.

 

av -

av -

Guideline er uten med katalogen for 2015. Du kan enten bla i den interkative katalogen under, eller laste ned hele PDFn her: Guideline-katalogen-2015.


 

I en serie videoer viser vi deg alt du trenger å vite om fluebinding. I denne episoden binder vi Rakkelhanen.

Ingredienser for episode 4 – Rakkelhanen

 • Brunt polygarn
 • Brun dubbing
 • Bindetråd
 • Krok str 12-14

Fargene og for så vidt størrelsen velger du selv.

av -

Kevin Benum Kjeldsrud og resten av gjengen i Cine Fish gjorde som mange andre i 2014; de fisket seg rundt. Tørt.

I mellom fiskefanging, bjørkekvister og harde debatter om spissmateriale fikk de også fanget endel av opplevelsene på film. Her er tredje av i alt fire snutter; «CheesyFly – III – Fly Away».

av -
Foto : Privat
Det er tid for fluebinding, filosofering og drømmen om den neste opplevelsen.
I forbindelse med temaet fluebinding har vi tatt en kjapp mailsession med noen kjente og ukjente fjes om deres forhold til fluebinding, fluer og fluefiske. Denne gang er ikke helt ukjente Eivind Berulfsen som gir oss et kjapt innblikk i sin fiskeverden.

- Hei! Hva heter du og hvor bor du?
Eivind Berulfsen, Stokke.

- Din alder?
38 år.

- Når begynte du med fluefiske og fluebinding?
Jeg startet å binde fluer i 10 års alderen og fikk min første fluestang samme året.
Det tok ikke lang tid før jeg sto i Hallingdalselva med gummistøvler fulle av vann.

- Favorittfluefiske. Sjø, streamere, tørt eller?
Det er helt klart å fiske med tørrflue etter brun ørret. Jeg husker så godt et Tvprogram, jeg var vel rundt 9-10 år gammel, hvor Staffan tar noen ørret på tørrflue i elv. Den filmsnutten sitter som limt i hode på meg enda.

- Hva liker du best med fluefiske?
Det jeg liker best med fluefisket må vel være følelsen man får «fra bindestikka – til fast fisk» Altså la meg utdype det litt .
Man sitter ved bindestikka, setter inn en krok, tenker på hvor man vil fiske, knyter en flue, pakker sekken, tar turen, drømmer seg bort på veien, rigger utstyr, observerer, planlegger, lister, fryser, presenterer flua…….. «slurp» fast fisk. I tillegg alt det sosiale rundt fluebinding.

Eivind Berulfsen - noen kjappe - 1
Foto : Privat

 

- Hvem har betydd mye for deg i forbindelse med fluefiske?
Hvis jeg skal nevne noen så må det bli Staffan Lindstrøm og mine foreldre som tok turen år etter år til Sutøya Camping ved Hallingdalselva.
Staffan brukte mye av sin tid til oss gutta. Han var et forbildet og en inspirasjonskilde for oss unge som var umettelige på alt vi klarte å karre til oss av lærdom. Videre oppgjennom tidene har jeg hatt mange rundt meg som har og er like ivrig som meg selv. De fleste av dem har jeg fortsatt kontakt med den dag idag og reiser fra tid til annen på turer med fluestanga i hånda.

- Fluebinding
Jeg må si døgnfluer. – det er noe ubeskrivelig vakkert ved en døgnflue som driver stripefritt nedover elven.

- Noen favorittmønster der?
Jeg har en vakker Baetis Rhodani imitasjon, den har jeg har bundet i mange år med de samme materialene.
Bundet med noen få fibre fra et Coc De Leon fjær som haletråder, tynn kropp av flyrite, 3 tørn med flash i bakkroppen som er strukket til det blir veldig tynt, og vinge laget av brystfjærene til en nøtteskrike. Fisker utrolig bra for meg.

- Husker du din første flue?
Det gjør jeg. Det var en Pheasant Tail.

- Hva får deg til å rive deg i håret om flue binding?
Uv-lim og slue sakser.

Se også: Eivind Berulfsen sin YouTube kanal for en mengde fantastiske fluebindevidoer

- Hvilken fluebinder har betydd mye for deg?
Får vel nevne han igjen, Staffan Lindstrøm. Senere i livet har jeg periodevis bundet og lært veldig mye av Vidar Numme om laksefluebinding.

Eivind Berulfsen - noen kjappe
Foto : Privat

 

- Hvem har du øynene dine på nå?
Idag er det så mange dyktige og kreative bindere der ute. Det å feste blikket på enkelt individer blir litt vanskelig. Jeg får veldig mye innspill fra alle mulige kroker og kriker i dette landet, noe jeg virkelig setter pris på. Forsett å send meg fluer og ideer. Dere er min og andres kilde til inspirasjon og kreativitet bak bindestikka.

- Hva har du i stikka nå?
Ordre på 60 børstemark…….

- Favorittfluer – Sjøørretfiske
2 gode fluer til tidligfiske – Krampa og Klympen.

2 gode fluer til sommerfiske – Vaskebjørn size 4 og 2.

2 gode fluer til høstfiske – Vaskebjørn 6 og Krampa.

- På oppløpet her, i all beskjedenhet, hva synes du om Fluefiskesidens Fluebindekonkurranse?
Alt som bindrar til fokus på fluebinding er topp!
En konkurranse som dette vil bidra til fokus på fluebinding og kreativitet.
Blir spennede å følge dette tett fremover.
Mvfluefiskehilsen Eivind Berulfsen

Se også: Eivind Berulfsen sin YouTube kanal for en mengde fantastiske fluebindevidoer

av -


Velkommen til det nyeste, hotteste og råeste fiskekonseptet i Norge; Fiskernes mester!

Første episode ble sett av nesten 18.000 på Facebook og YouTube i løpet av en uke og vi har fått fantastiske tilbakemeldinger. Slikt varmer så utrolig, og vi gleder oss til å vise dere alle episodene. Episode to: Lengdekast med haspel. Kommenter gjerne og del med dine venner!

Vi befinner oss i smellvakre Trysil hvor 6 utvalgte fiskere skal settes på prøve. Side om side skal de kjempe og konkurrere om den gjeveste tittelen av de alle; Fiskernes mester.

Deltagere i den historiske første sesongen er Ole Petter «OP» Henriksen, Jarle Strandberg, Emma Bäcker Håkonsen, Kenneth Bruvik, Lotte «Reelgirl» Aulom og Tor Arne Rygg.

Produsent: Bernt Nor. Klipp: Alexander Zarate Frez. Foto: Kristian Leraand, Kristian Solli, Rune Aasen-Vaksvang, Simen Prestaasen.

Følg oss på YouTube og bli varslet når nye episoder legges ut!

av -
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE