Fluefiske i Sočadalen i Slovenia – reisetips fra en lokal fiskeguide.

Fluefiske i Sočadalen i Slovenia – reisetips fra en lokal fiskeguide.

Slovenia har de siste årene blitt et populært reisemål for norske fluefiskere. Her kommer en liten reiseguide for de som ønsker å prøve seg på en slik tur. Jeg har vært så heldig å fått en venn av meg som heter Gašper  til å skrive en artikkel som jeg har oversatt til Norsk. Han er i tillegg til å være lokalinnbygger også fluefiskeguide og driver egen fluefiskebutikk i et av de beste fiskeområdene i Slovenia. Jeg har også skrevet en egen del i denne artikkelen med litt av mine erfaringer, som forhåpentligvis kan inspirere noen til å reise nedover.

Tekst og foto: Gašper Jesenšek

Generell Informasjon

Guidevirksomheten SočaFly, ligger i den nordvestre delen av Slovenia. Det viktigste fiskeområdet er styrt av Tolmin Angling Club (Tolmin fiskeforening), og inkluderer 9 elver med 132 km med fiskbare strekninger. Om man legger til de nærliggende fiskeområdene, som inkluderer øvre deler av elven Soča og Idrijca, er det til sammen omlag 250 km med fiskeelver og 13 elver totalt. Det er store muligheter her for fluefiskere som er glad i å utforske store områder.[st_space height=»30″]

Hovedelvene er Soča og Idrijca som møtes og skaper en kunstig oppdemmet innsjø ved Most na Soči. Elven Soča med sideelver (Lepena, Koritnica, Učja, Tolminka) er rene fjellelver. Vanntemperaturen er generelt lav (Soča opp mot 17 celsius, Tolminka maks 13 celsius). Elvesteinene er av hvit kalkstein, noe som gir elvene en «smaragdfarge». Kalksteinspartikler oppløst i vannet hindrer veksten av alger og mikroorganismer, så elvene er ikke veldig produktive. Elven Idrijca og dens sideelver er elver med stein av Karst, og har en mer variert elvebunn. Disse er derfor mer produktive og vanntemperaturen er høyere (Idrijca opp mot 23 celsius). Denne ulikheten er fordelaktig for fluefiskere siden Soča og Idrijca får vann fra forskjellige områder. Derfor er det nesten alltid fiskbare områder, selv om værgudene skulle skape utfordringer under en fisketur.

[st_space height=»30″]De største byene i regionen er Tolmin, Kobarid, Bovec og Idrija. Tolmin er sentrumet i området siden byen ligger mellom elvene Soča og Tolminka og ligger fem minutter fra samløpet med Idrijca og innsjøen Most na Soči

En flott liten lureelv i Slovenia

Fiskearter

Vår hovedfiskeart er uten sammenlikning marmorataørreten som er endemisk (stedegen) til vårt område. Marmoratørreten er på toppen av næringskjeden, og kan vokse opp mot 140 cm og veie over 20 kg. Fisker opp mot 1 meter og 10 kg er ikke uvanlig og lever i de fleste dype kulpene i Soča og Idrijca. Den andre fiskearten vår er adriatisk harr. Noen steder finnes det oppdrettet og utsatt regnbueørret, men det finnes også vill og reproduserende regnbueørret. I mindre elver kan du også finne brunørret (ikke stedegen). Andre fiskearter som kan være interessante for fiskere er Italiensk barbe og Stam, som begge er stedegne fiskearter. I de større elvene blir det satt ut regnbueørret, små marmorataørreter og harr. I de mindre elvene blir det kun satt ut marmorataegg og smolt. De store elvene (Soča, Idrijca, Tolminka, og nedre Bača) har både villfisk og settefisk. I de mindre elvene finner man bare villfisk.

Hvordan fanger man marmorataørret?

Marmorataørreten er en stor rovfisk og spesialist på bakholdsangrep, men å fange den kan være en utfordring. Den oppfører seg annerledes enn andre ørretarter, og har en adferd som ligner mer på Donaulaks (Hucho Hucho) og Gjedde. Det er sjeldent man får marmorataørreter over 60 cm på tørrflue. De tar for det meste streamere eller store nymfer. Å fiske målrettet etter de store likner mye på jakt. Man må vite hvor de skjuler seg og være på rett sted til rett tid når fisken er aktiv.

Når reiser man til Slovenia?

Vår fiskesesong starter i april og ender i den første uka av november. De beste månedene på året er slutten av mai, hele juni og i september hvor temperaturen er god, men ikke for varm (rundt 20 grader). Da er også vanntemperaturen riktig og insektsklekkingene på topp. På denne tiden er de fleste turister i området fiskere.

På vårsesongen (april, starten av mai) kan det være litt lav vanntemperatur og fisken er derfor mindre aktiv. Da er det fortsatt snø i fjellene. Dette påvirker elvene Soča og Tolminka, og holder vanntemperaturen nede. Det positive med denne årstiden er at fisken er ved god helse etter å ha fått fred fra fluefiskere gjennom vinteren og fisken er også sulten etter vintergytingen.

Sommeren (juli, august) er høysesongen for turister i dalen. Da kan man forvente at elvene er fulle av badegjester, kajakker og båter (men bare i Soča). Vi fisker da de store elvene om morgenen og kvelden og besøker mer bortgjemte sideelver i fjellet for dagsfisket. Den beste tiden på sommerfiske er solnedgangen som starter ca. klokken 18.00 og frem til det blir mørkt. Da kommer det gjerne frem mange insekter i luften og fisken er aktiv. Det er ofte et vanskelig fiske grunnet all mattilgangen.
Oktober er den siste måneden i fiskesesongen og været kan være uforutsigbart. Det er en bra tid for å fange marmorataørret som trenger å legge på seg for å gjøre seg klar for gyting. Man kan også ha behagelige temperaturer i oktober (rundt 20 grader) som gjør at fisketuren er en nytelse for kalde nordmenn.

Hva har man med seg?

Hva man skal ha med seg, er et av de mest vanlige spørsmålene. Det kommer gjerne ned til hvordan type fiske man er ute etter i Sočadalen. For tørrfluefiske anbefaler vi en stang på ni fot i snøreklasse 4 eller 5 for de store elvene, og lettere og kortere stenger hvis man vil utforske småelvene. For nymfefiske anbefaler vi stenger på 10 fot i snøreklasse 3 eller 4. Hvis du er ute etter stor marmorataørret er streamerfiske den eneste veien å gå. Vi bruker vanligvis stenger i snøreklasse åtte eller ni og med synkeliner og tunge fluer fordi både Soča og Idrijca er ganske dype elver med sterk strøm mange steder. Vadere er helt nødvendig og gode sko er viktig. Elvene er veldig kalde og fulle av glatte steiner, så vær forsiktig. Frivading er sjeldent mulig eller anbefalt. Vanntett jakke er også viktig da været i området kan være ustabilt og vi har regnvær gjennom hele fiskesesongen.

Noen erfaringer fra en reisende nordmann.

Tekst og foto: Marius Anderberg Book

Jeg har vært nedover til Slovenia å fisket 3 ganger. Årstiden jeg har valgt har vært etter at fiskesesongen er slutt her hjemme. Det vil si etter 15. september. Grunnen til dette har vært at jeg ønsket å utvide min fiskesesong, som igjen er med på å gjøre vinteren litt kortere. Været på denne tiden har ikke alltid vært ideelt, men som Gašper nevner, er det stort sett alltid fiskbare områder da det er mange små dalfører og været er svært lokalt. Er det flom og regn i et fiskeområdet er det bare å forflytte seg til et annet elvesystem hvor fiskeforholdene er bedre. Soča har noen ganger vært melkefarget grunnet regnvann i enkelte deler, men det kommer av at bestemte sideelver og dalfører har hatt ruskete vær og da gjelder det å komme seg ovenfor de aktuelle sideelvene som gir disse problemene, og man finner da gode fiskeforhold. Det er ikke store avstander å snakke om (maks 1 time i omkrets hver vei rundt Tolmin/Kobarid). Da har man som Gašper skrev 13 elver å velge blandt, noe som er helt unikt, selv for en norsk fluefisker.

I mange slovenske elver er det en del settefisk. Noen synes det er greit å fiske på store utsatte fisker, og det er opp til hver enkelt. Personlig liker jeg heller å søke mer etter det ville og urørte, og Slovenia byr på store muligheter for nettopp dette. Om man unngår noen av fiskestedene som ligger nærme sentrumsområder og vei, og ikke er redd for å gå, kan man ha kjempeflotte naturopplevelser i fantastisk omgivelser omringet av de Juliske Alper. En natur som virkelig kan ta pusten fra en. Her finnes det også eksotiske dyrearter som Gemse, Villsvin, Hjort, Muflon og ikke minst Bjørn. Det er også mye gammel og flott skog å se, hovedsakelig av store Eiketrær. Om man tar beina litt fatt og finner fiskeplasser unna vei og folk finner man også villfisken som både er flott å se på og utfordrende å fange. For å finne disse plassene er det en stor fordel å leie en guide én dag som kan vise konkrete steder med flotte fiskeplasser med villfisk, og man kan unngå å gå i fisketuristfella.

Ildsalamander.

Flott parti fra øvre Soča.

Fluer og klekkinger

Klekkingene på den årstiden jeg har reist ned har vært sporadiske og konsentrerte med små døgnfluearter og vårfluearter. Det har ofte vært et utfordrende fiske med lav vannstand og lange fortommer. Man kommer langt med fluer for norske forhold. Grunnet det glassklare vannet og gode spotteforhold er nymfefiske en svært viktig del av arsenalet. Det er viktig å ha tunge nok nymfer, gjerne fortynget med både tungsten og bly for å komme ned i de dypeste hølene hvor de største fiskene står. Harren foretrekker gjerne små fluer, og jeg har hatt spesielt godt hell med flua «F-fly». Dette er en svært enkel flue kreert av sloveneren Marjan Fratnik, som opprinnelig er fra Most na Soči.

[st_space height=»20″]Viktige fluer for Slovenia i september/oktober til Marmorata og Harr:
– Tungsten vårfluepupper i krok 10-16
– Rød Copper John krok 12-16
– Vanlige olivenbrune fallskjermdøgnfluer i krok 14-18
– Comparaduns i krok 18-22

– Vil man fange store marmorataørreter er det store streamer som er tingen, og de bør være godt fortyngede.
– Om man er uerfaren og vil fiske på regnbueørret er «Salmon egg» fluer bankers.

Det er påbudt med mothakeløse kroker, men det er lov å klemme inn mothaken med en tang om du har krok med mothake. Jeg har fått både regnbueørret, harr, marmorataørret og hybridørret under mine turer og det er selvsagt den eksotiske marmorataen som har stått øverst på lista og gjort fisket spennende.

Marmorataørret fanget med tørrflue.

Praktiske reisetips.

Det er hovedsaklig to fiskekort som dekker alle fiskeeelvene i socadalen. Det ene er Tolmin Angling Club, og det andre er Fishing Institute of Slovenia. Det er for meg obligatorisk å reise innom fluesjappa til Gašper «Soca Fly» som ligger i byen Most na Soči for en hyggelig prat og handel første dag, hvor man også får gode tips og en oppdatering på fiskeforhold. Her får man også kjøpt fiskekort. Jeg har også hatt Gašper som guide der nede flere ganger, og det anbefales på det varmeste. En svært trivelig, rolig og imøtekommende person som sørger for at du får en fin fisketur.

Den beste løsningen for en slik reise etter min erfaring, er å ta fly til Venezia i Italia (direktefly), leie bil og leie en leilighet enten i Tolmin, Kobarid eller Bovec. Dette er fine utgangspunkter med kort avstand til mangfoldet av elvene der nede. Kjøreturen fra Venezia til Sočadalen tar ca. 1,5-2 timer. Vi har betalt ca 1500 kroner for leie av en stor leilighet i åtte dager med opptil åtte sengeplasser og god standard. Er man et lite reisefølge blir dette svært billig pr. person. Det er også mye god lokal mat og drikke, og prisene er rimelige. Tolmin er blant annet verdenskjent for sin lokale ost. Er man på en restaurant der nede burde man prøve «Ljubljana Schnitzel». Dette er panert svinekjøtt fylt med røkt skinke og ost, og er skikkelig kost for en fluefisker som har vært ute i elva hele dagen. Det er også mye god lokal vin der nede, både rødvin og hvitvin.

Det unike med fisket i Slovenia for meg er kombinasjonen av glassklare elver og dertil gode muligheter for spotting av fisk. Fisket er svært visuelt, selv når man fisker med nymfer. Mange kaller Slovenia for Europas svar på New Zealand, og det er en sammenlikning jeg kan forstå godt.

Adriatisk harr.

Noen nyttige lenker.

Gašper sin hjemmeside:
http://www.socafly.com/

 

Tolmin Angling Club.
Her finner man oppdatert vannstand og fiskeforhold:
http://www.flyfishing.si/

 

Fishing institute of Slovenia:
https://www.zzrs.si/en/

 

Booking av leiligheter:
http://www.booking.com

Regnbueørret fra Tolminka

Dette bildet er fra elven Lepena.

Stengt for kommentarer.