Gå til innhold

Ute etter kart- og navigasjons-tips for finnmarksvidda


kriska

Anbefalte innlegg

Heisann,

 

I år skal sommerjobbingen avgrenses til 1mnd, og det er store planer om å bruke en måndes tid på å roadtrippe til finnmark, bruke et par gode uker der også komme seg hjem igjen. Min hensikt er ikke å starte nok en tråd for å spørre hvor det er bra og fiske, vet meget godt man ikke får drømmeplassene utservert på forumer og de generelle tipsene man ellers kan få ligger allerede ute. Det jeg derimot gjerne vil vite er hva man skal skaffe seg av kart og eventuelle andre navigasjonsmiddler for å trygt kunne ferdes alene i Finnmark.

 

Jeg vil gjerne investere en del penger i kart og annet som også sannsynligvis vil komme til nytte i årene fremover, men hvilke kart skal man faktisk satse på? Jeg har søkt en del rundt, og så vidt jeg skjønner er den eneste turkartserien som er 100% landsdekkende norge-serien 1:50 000. Det vil jo da være naturlig å gå til anskaffelse av kart fra denne serien som dekker alle områdene det er aktuelt å besøke. 

I tilegg har jeg sett det finnes en del 1:25 000 kart, men jeg klarer kun å finne kart med den målestokken for enkelte områder med mye besøkende (som f.eks Stabbursdalen).

 

Hvordan vil det være å orientere seg midt i ingenmannsland med 1:50 000 kart på finnmarksvidda? Jeg har aldri vært der før og har hørt det kan være utfordrende å orientere seg der. Jeg har helt OK orienteringskunnskaper, men er ingen absolutt mester.

 

Jeg vil tro det er på tide å skaffe seg en skikkelig GPS i tillegg. Jeg har kun brukt gps via smarttelefon på kortere turer tidligere, og det har forsovidt fungert helt ok, men det har vært noe problemer med signalstyrke. Kan man forvente å få tak i posisjonen sin på en skikkelig håndholdt GPS på hele finnmarksvidda?

 

Hadde vært kult å få noen tips fra folk som har ferdet mye i Finnmark, eller de som generelt kan en del om slikt. Om noen har noen andre tips som kan relatere til dette tar jeg det selvfølgelig imot med åpne armer.

 

Til slutt lurte jeg på hvordan man skal forholde seg til bjørn i finnmark. Har jo hørt det er der, men vet lite om utbredelsen og hvor man kan bør passe seg. Har noen muligheten til å utbrede noe om faren for å møte bjørn, og til hvilken grad bør man beskytte seg (pepperspray?).

 

Håper det er noen som har muligheten til å gi noen tips. Jeg har en eventyrer i meg, men erfaringen er begrenset og nå skal det forberedes til besøk av områder jeg aldri har vært før!

 

Edit: Om noen har en (nett)butikk å anbefale for innkjøp av kart hadde det også vært supert. Virker som den veiledende prisen på norges-kart serien ligger på 199,-, men har sett enkelte billigere.

 

Edit2: For å spesifisere litt mer er det foreløpig en liten drøm å dra til Øvre Anarjohka. Hvorvidt det blir dit er foreløpig ubestemt, men det er virkelig noe som "kaller" der.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei,

 

Min erfaring er at vanlige turkart i 1:50000 funker perfekt. GPS har jeg aldri brukt, men det er sikkert bra. Nødvendig er det definitivt ikke. Med kart og kompass finner hvem som helst frem overalt, det er ikke spesielt vanskelig å navigere i Finnmark. 

Med unntak av Pasvikdalen skal det meget godt gjøres å treffe på bjørn i Finnmark, så bjørnebeskyttelse trenger du overhodet ikke å tenke på. Husk myggmiddel!

 

God tur, og skitt fiske!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for enkelt og oppklarende svar Håvard. Myggmiddel skal i aller høyeste grad med i store doser, hørt mye om finnmarksmyggen. 

 

Går det an å sammenligne finnmarksmyggen med den du finner i Femundsmarka? Der har jeg vært, men hører det er både mer og større mygg i Finnmark.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mygg er ikke noe problem egentlig, ha med nok middel og myggnett til de værste dagene. Spiral fungere meget bra til bruk i lavvo. Myggen er stort sett ett problem på de fine dagene. Men det er ofte de dagene som gir knall fiske så man glemmer stort sett myggen.

De gangen jeg har vært plaget i nord er det kombinasjonen med tett bjørkeskog, tropevarme over mange dager og mengder av klegg og knott. Da savner man nordvest kuling og 5 grader !!!!

Hvis du kjøper garmin gps så send meg en PM så kan jeg nok fikse litt kart til deg hvis du sender meg ett minnekort

Bjørn trenger du ikke tenke på, null reell fare altså.

Ett tips til en litt triveligere tur i finnmark er å ha med nødfolie i aluminium til å spenne opp på utsiden av teltet i finvær. Min erfaring er at det som sliter mest på langtur er mangel på søvn. Får du to uker strøkent vær er det stort sett umulig og sove i telt . Folie reflekterer bort endel varme så du klarer ett par timer ekstra i posen

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for informasjon og tips lars p.

 

Jeg har lurt litt på hvordan terrenget er i Anarjohka, samt hvordan det er å bevege seg der til fots. Jeg har båret med meg tunge vadere på andre turer, men har lyst å få gått lenger på denne turen hvorpå det å legge igjen vaderne i bilen er et mål. Vil man klare å krysse elver og bekker uten større problemer, forutsett at det ikke er noen flom? Og vil man komme til fiskeplasser uten vadere?

 

Kort og greit, ville dere båret med dere vadere på gåtur i øvre Anarjohka?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skal du fly jævla langt innover vidda er lårvadere og badesko ala crocs som ikke veier noe en ide.

Har ett par som camp sko og de veier ikke noe. Vision har noen ganske billige lårvadere som veier lite.

http://www.ebay.com/itm/Band-Summer-Aqua-Water-Sports-White-Mens-Shoes-US-8-5-/351062919914?pt=US_Men_s_Shoes&hash=item51bcfb0aea

http://www.visionflyfishing.com/page.php?page_id=33&c=34&pid=260

Kort og greit , dette er noe som er bærbart innover fjellet til lett vading og kryssing av bekker.

Men igjen kommer an på pakningen din ellers da. Har jo nå kommet telt, liggeunderlag og soveposer som gjør grunnutrustning mye lettere nå om dagen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gode tips fra Lars p her, spesielt det med nødfolie, og myggspiral ved bruk av lavvu. Hovedproblemet på turer med fint vær er akutt insomnnia pga midnattsola. På Laksefjordvidda, der stort sett er helt flatt og ikke ei busk, kan det være bortimot umulig å få noe særlig søvn i godværsperioder midt på sommeren, siden sola begynner å varme skikkelig inne i teltet mellom to og tre på morgenen (helt sant, bare prøv;). Ettersom fisket gjerne er best seint på kvelden blir det da i praksis nesten null søvn, og etter noen dager med det kjøret der blir man helt likegyldig og orker ingenting. Heldigvis er det som regel mer blandet vær!  

Lavvu gjør det litt bedre pga høyden, spesielt de med med duk i bomull/polyester-blanding, sånn som Venor. De blir ikke så tette som de som er laget av vanlig, helsyntetisk teltmateriale.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjøpte meg faktisk ny lavvo pga bedre luftemuligheter. Helsport extreme serien har to dører og kan gi full gjennomtrekk på varme dager. Har også sovet i bare innerteltet på ett msr hubba jeg har, den veier vel bare 0,6 kg med stenger. Er fin som soveplass som kan flyttes opp på høyder der det trekker litt, med litt fuktig tøy over hodet kan det gi noen timer søvn

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Super informasjon dette. Liker ideen med en slik "nødfolie" sak. Går utitfra du tenker på sånn man pakker rundt seg om man har blitt kraftig nedkjølt o.l? Har noen eventuelt muligheten til å anbefale en slik av god størelse, eller noe tilsvarende man kan bruke? 

Er også fremdeles på utkikk etter billigst mulig måte å kjøpe norge-serien med kart for store deler av finnmarksvidda. Nå går det jo ann å bestemme seg på forhånd på hvor man skal før man kjøper en hau av 1:50 000 kart, men er jo ekstremt morro å planlegge med et gulv dekket av dem. Skal man ha alle kartene som dekker interessante områder der oppe blir det nærmere 20 kart. Da hadde det vært greit å finne et slags pakketilbud eller et sted som selger dem for mindre enn 199,- ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du finner rimelig nødfolie på clas olson blant annet.. Billig er greit siden de vil gå i stykker hvis det kommer skikkelig vind(men da er jo problem med varme borte)

Aner ikke hvor man finner billige kart lengre, pleide å kjøpe på lokale bokhandler. Nå planlegger jeg med kart på data, og satelittbilder(selv om det er elendig i deler av finnmark) ut.no er ganske bra

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For kartplanlegging på PC virker norgeskart.no som et av de aller beste alternativene. Har ikke brukt det før de siste dagene, men de har flybilder over hele landet som er mye mer nøyaktige en f.eks sattelittbildene til google. I tillegg la jeg nettop merke til at hele norge-serien på 1:50 000 ligger digitalt på siden. Velger du plast-/papirkart nede på menyen til venstre kan du velge norge-serien.

 

Det er ikke super praktisk å bruke en slikt kart på en pc skjerm i mine øyne (får ikke sett så mye av kartet når man er zoomet inn til en behagelig grad hvor detaljene kommer frem), men det er akkurat like detaljert som papirversjonen mtp høydekurver, høydemeter, vannavmerkninger osv. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Går det greit å legge fra seg primus i bilen hvis man skal ferdes i Anarjohka? Har brukt en del tid på å studere satelitt/flybilder, samt sett på forskjellige bilder på nettet, og ser det er rimelig store åpne områder. Spesielt i den vestre delen av nasjonalparken. Kan man være trygg på å finne bålmateriale, eller bør man ha med seg en primus? Tenker da spesielt hvis man skal bevege seg i de åpne områdene. Klarer ikke få et konkret inntrykk av om det er helt åpent, eller om man vil klare å finne noe tennbart de fleste plasser.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hadde hatt med meg primus. ikke vært der inne sjøl, men får du drittvær så er leiting etter brennsel det siste du har lyst til for å få kokt deg kaffe om morran !!

Du finner alltids brennbart materiale i finvære da. man da må du samle tørt vierkratt når du har muligheten. En multifuel og en liter drivstoff veier 1,5 kg og gir deg garantert varmt vann ei uke.

 

PS : forøvrig ikke planlegg turen ihjel. Litt av gleden er å gå på noen smeller(og høste erfaring) , og ikke minst bli positivt overrasket av ting.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Helt enig i at det ikke skal planlegges for mye, men er nok svak for å planlegge utstyret nøye. Det er vel en grei sak å ta med primus. Får eventuelt revurdere det om langtidsvarsel skulle være over alle forhåpninger.

Jeg setter veldig stor pris på all informasjonen jeg har fått til nå. Jeg kunne sikker tatt mer på sparket, men jeg føler for å planlegge ekstra godt denne gangen da jeg knapt har vært nord for Trondheim. Dette skal bli rågøy!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om du har litt pc-ferdigheter og tilgang til god printer har kartverket WMS-tjeneste av topografisk kart (lik Norgeskart 1:50.000), der du kan sette opp presis de områdene du er interessert i, til et kart og utskrive i den målestokken du ønsker.

Til å hente ned WMS'en kan til eksempel QGIS, som er gratis, brukes!

Kjempebra for planlegging og kart-nerding!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja jeg kommer nok høyst sannsynlig til å gå til anskaffelse av noen 1:50 000 kart ja, de ser veldig fine ut :) Blir jo fort ganske dyrt å skulle printe ut alle kartene i god kvalitet for å så laminere dem. Tenker derimot jeg kan printe ut en del for å bruke til kartstudering, uten å laminere dem. Må prøve meg frem med det først.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er så heldig å ha tilgang til fin A3-fargeprint på jobben, men ser, at det ikke er alle som har det.

 

Laminering gjøres billigt med klar selvklebende bokinnbindings-film på begge sider, funker bra og er mye mykere enn "ordentlig" laminering.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja har man tilgang på slike fasiliteter høres det jo helt supert ut :) Er mulig jeg klarer å snike meg til en slik en selv og i så fall blir det jo aktuelt. Bokbindings-film fremfor "ekte" laminering er også et supert tips.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ellers pleier biblioteker og lignende å ha mulighet til å printe til rimelige priser!
Bruker bokinnbindingen til å laminere kart til adventure races, der vi gjerne får vanlige papir-kart som må klare flere dagers misbruk og vann.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ad det med brensel, jeg har alltid med meg en sammenleggbar sag. Det er reingjerder over alt, og gjerdestolpene slås aldri langt ned. Det er derfor mulig å kutte av toppene til gjerdestolpene som brensel. Pass opp for gjerdestolper som er trykkimplegnert, 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det snakk om gjerdestolper som bare er satt igjen og ikke brukes da eller? Ellers er det vel ikke noe særlig for samene som kommer tilbake neste år og finner en hau av halvavsagde gjerdestolper :P

 

Jeg har et spørsmål som forhåpentlig vis noen her kan svare på. Vet noen hvilken stand det er på veien som går sørover på norskesiden av anarjohka elven frem til basevuovdi (nesten inn til Andreas-Nilsen hytta)? Jeg har lest noen turrapporter hvor det nevnes at veien ikke her veldig fin, så lurer på om det er trygt å satse på at jeg kan kjøre hele veien inn dit med en ford escort (som ikke akkurat har god bakkeklaring eller 4wd).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...