Gå til innhold

En liten tur til Sør-Afrika


Villmarksmannen

Anbefalte innlegg

Ble sendt av jobben på en tre måneders tur til Cape Town. Når man først er i Sør Afrika, så må man ha noen dager fri. Jeg brukte disse til å dra på blant annet en fisketur (og safari). Var på samme plassen i fjor, men da lånte jeg haspel sett og fikk ingenting utenom en fantastisk opplevelse, denne gangen gikk jeg ut og kjøpte meg et fluefiskesett satt sammen til Tigerfisk.

Stangen jeg kjøpte er en RISE909 9ft 9#, fortommen var av type fleksibel metalltråd og selv med Leathermanen måtte manne trykke til for å klippe av sena. Tror egentlig at den sena kunne bli brukt på Hai. Men nå er jo Tigerfisken ikke noen fløtepus den heller. Min fluefiskeerfaring er ca. 4år og kun fisket tørt i klasse 4 og 5 etter brunørret, så denne stanga tok livet av høyrehånden min.

En vakker morgen kl. 05:00 står jeg opp på hotellet i Cape, det regnet som vanlig og tempraturen var rundt 10 grader, pakker opp utstyret som jeg omhyggelig pakket dagen i forveien for å forsikre meg at ingenting er glemt. Litt trist å komme fram for så å finne ut at man har glemt noe vitalt som eks. fluene. Så jeg gikk omhyggelig gjennom alt utstyret nok engang. Taxien til flyplassen plukket meg opp 06:00, og flyet forlot Cape Town Intl. kl 07:30 og landet i Durban et par timer senere. Her ble jeg plukket opp av sjåføren som kjørte meg den 4.5 timer lange kjøreturen opp til Jozini og Pogola Game reserve hvor jeg skulle lodge på Mvubu Riverlodge.

Mvubu riverlodge utsikt over Jozini elva
mvubu1.jpg

Da jeg kom opp, fikk satt sakene mine i hytten bar det rett til «Hippo Hole» (baren hvor godt drikke selges) hvor jeg bestilte to Springbooks (drinker) og en flaske med Leaping Leopard Lookout (jeg er stor fan av Rosevin). Mvubu som året før var fortsatt like fantastisk. Jeg bestilte så fiske to dager på rappen og safari på hjemreisedagen. Da kvelden omsider kom (ble mørkt der nede rundt kl. 18:30 – 19:00 ish) dukket de andre gjestene på lodgen opp. En av dem kunne fortelle om ræva fiske, han hadde vært ute i to dager og ikke fått så mye som et napp. Ble litt skeptisk der, men det viste seg at han som jeg hadde i fjor fisket med haspell. Han trodde dog at flue ikke kom til å utgjøre noe forskjell. Ikke rett tid på året mente han.

Hippo Hole baren/lounge
mvubu2.jpg

Dag 2 - Fiskedag no1.
Fyllesjuk etter å ha fortalt skrøner om det ville Norge (buorm, elg, ulv, jerv og bjørn) til et par fra Johannesburg og min fiskevenn til langt på natten, hvorpå drikke var obligatorisk stod jeg opp med friskt mot kl 07. En hurtigfrokost bestående av Kaffe, kjeks og litt mer kaffe så var jeg klar. Champisflaska ble pakket og skulle sprettes når den første ble håvet.

Jeg ble kjørt ned til brygga og når skipperen så at jeg kom med fluestang ble han overlykkelig, på veien ut så måtte vi stoppe i nærheten av plassen som de sover (NKwazi Lodge), han måtte ha med sin egen fluestang. Med fluestang kunne vi fiske på litt mer utsatte plasser og med annen taktikk enn når man fisker med haspell. Reglene for de som kjørte båter var at dersom gjestene fisket med haspell så måtte de også fiske med haspell om de ville fiske. Kom gjestene med flue, så fikk de lovt til å fiske med flue.

Skippern
skippern1.jpg

De første 3 timene gikk, vi kastet og kastet, intet tegn til liv i vannet. Jeg kaster ut nok engang da et Neshorn går ned til vannet for å drikke. Et perfekt bilde å få tatt, så jeg bøyer med ned i båten og fomler etter kameraet da det smeller i stanga. Der satt den! Fisken hopper, det smeller i sena og pund for pund har jeg aldri opplevd maken til styrke. Jeg prøver å bremse fisken, snøre den inn, men det er bare å gi opp her må fisken rett og slett bestemme. I fem minutter kjemper fisken en kamp på liv og død (selv om alle fiskene selvsagt ble sluppet ut igjen) før den er så full av melkesyre at når den omsider ble dratt inn så virket det mer som en sekk med poteter (Torsk?) enn en Tigerfisk. Min første Tigerfisk veide 1.8KG og selv på min nye stang kjentes det mer ut som et beist på over 5KG enn kun 1.8KG. Champisen ble åpnet og jeg følte meg plutselig som en mann igjen. Det skulle gå to-tre timer til så fikk jeg jaggu en til, denne var 2.2KG. Skipperen dro også opp to stk, men de var noe mindre selv om han mistet et beist av Tiger rett etter jeg dro min no2.

Min første Tigerfisk
tiger2.jpgtiger3.jpg

Mens vi drev nedover vannet så fikk jeg litt av et syn, Tigerfisken svømmer i stim, jeg så en stim på ca. 20-25 tigere, alle var veldig små (tipper 100 til 400gr), da det plutselig dukker opp et jævlig beist av en tiger. Jeg sier at skipperen må komme fram og se. En meter under overflaten, tre meter ut svømmer den desidert største Tigeren han noen gang har sett. Han estimerte vekten til minst 8KG, og meget mulig enda større. Jeg førsøker å slippe ned flua, denne kunne jo være moro å få fanget, men når flua treffer vannskorpen, selv uten å lage ringer forsvinner alle som dugg for solen. Men en opplevelse å se uansett. Jeg forsøkte noen kast i området den forsvant når vi hadde derevet stykke vekk uten noe hell.

Når jeg omsider kom opp til lodgen igjen i 17 tiden og fortalte min «venn» at jeg hadde dratt to stk. i løpet av dagen og viste han bildene ble han litt sjalu for å si det mildt, og mumlet noe om at hans kaptein sa at det var feil årstid. Jeg trumfet inn at det måtte være feil valg av utstyr.

Fiske med Haspell går ikke når man fisker etter tigere. Disse fikk ingenting
fiskere1.jpg

Det ble også en tidlig kveld etter at jeg hadde lest fangstloggbøkene som lå i baren, uten nevneverdige mengder med alkohol, været skulle være bedre dagen etter og jeg var fast bestemt på fange minst to til av disse tannfiskene.

Dag 3 - Fiskedag no2.
Været skulle være bedre og varmene denne dagen. Men det er jo ikke første gangen at dette ikke stemmer med virkeligheten. Vi dro ut ca. kl. 07:30 og hadde knapt satt oss i båten da det begynte å blåse. Innsjøen som dagen før hadde vært blikk stille, bød nå på halvmeteren med bølger, dette gjorde fiske noe mer vanskelig. Vi forsøkte å finne bukter som kunne være bedre å fiske i, men stort sett var det vanskelig til umulig å kaste ut.

Disse ville ikke få på kroken
hippos1.jpg

Etter å ha fartet fram og tilbake, brukt en og halv tank med drivstoff så løyer vinden litt, sjøen roer seg og kastene blir bedre. Goproen var akkurat gått full på minnekortet (32GB) da det smeller igjen – Denne var STOR følte jeg, i alle fall større en de jeg hadde fått tidligere. Igjen varte kampen med fisken i 5-10minutter før den ble håvet. Størrelsen på denne var 2.8KG, dog langt fra den største som var fanget i Jozini. Største som jeg leste om i fangstloggboka var 7KG for et par år siden. Lykkelig drar vi videre hvor jeg fanger min siste Tiger, denne var ikke mer enn ca. 500GR. Armen var også helt ødelagt, så vi dro inn rundt kl. 16. Kvelden ble brukt til å fortelle fiskeskryt til et par nederlendere som også skulle fiske dagen derpå. Jeg vet ikke de fanget noen.

Dag 4 – Safari og hjemreise til Cape Town
Her var jeg veldig heldig, normalt er safaribilene fulle av gnålende mennesker som forlanger elefanter, neshorn, leoparder og andre dyr; i stedet for å nyte turen og dersom man er heldig at man får en av situasjonene hvor dyrene faktisk viser seg. Paret som skulle vært med ut hadde bestemt at de heller skulle på SPA enn å dra ut på safari så det var kun jeg og gamerangeren som dro ut. Det ble fire timer på skolebenken, gamerangeren som kjørte meg rundt fortalte alt om diverse dyr vi så, planter trær, fugler og en utskikt som knapt kan beskrives i ord.

Natur rundt Mvubu Riverlodge
natur1.jpg

I 12 tiden takket jeg for meg og bega meg på den lange turen ned til Durban og fly videre til Cape Town. Når vi kom til Durban så måtte sjåføren vise meg en butikk. Denne butikken er en fluefiskers himmel. Snører i klasse 5 (Scientific angler, RIO, guideline osv.) som koster 800-900 kroner her hjemme kostet ca. 4-500. Vadere lå 30-40% under norsk pris osv. Hadde jeg vist dette ville jeg ikke kjøpt stanga i Cape Town, men heller tatt turen inn her og handlet når jeg fløy opp.

Avslutningsvis så vil jeg anbefale alle som liker å fiske og dra på en slik tur. Jozini er lett tilgjengelig om man er i området Cape Town. Neste år om det blir tur igjen så er absolutt Mvubu et alternativ, men skal ikke se bort fra at det blir nabolandet og Zambezi river.

  • Lik 17
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
×
×
  • Opprett ny...