Gå til innhold

Fluefiskekonkurranser!


BjørnarSkjevdal

Anbefalte innlegg

Da er tiden inne for å virkelig teste nye FFS. Det er lørdag og det handler om konkurransefiske. For å si det med en gang. Jeg har aldri fisket i en konkurranse. Jeg har likevel registrert at mange som har gjort dette skryter av miljøet. Det er lærerikt og inkluderende. Nå vet jeg ut fra FB at mange har deltatt i enkelte konkurranser i 2014 uten å ha blitt disset av "gamle FFS". Jeg vet også at et kvinnelag med blanding av erfarne og ferske konkurransefiskere gjorde det styggodt i EM. Mine spørsmål for tråden er. Kan noen av gamle og ferske deltager fortelle hva dere lærer mest av i et slikt miljø? Hva dere opplever som mest positivt? Til de som aldri har deltatt har jeg også et spørsmål. Hva ønsker dere at dere kunne lært ved deltagelse i et slikt miljø?

 

Jeg unnlater ennå å si hva jeg savner ved ikke å delta i et slikt miljø... hvilken årsak jeg eventuelt har for ikke å være en deltager av det er ikke spørsmål i diskusjonen :-) Jeg håper på en lang og konstruktiv debatt!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Personlig har jeg ikke noe sterkt forhold til konkurranser, men jeg har allikevel vært med noen ganger, med særdeles blandet resultat. Har som tørrfluefisker ikke noe i konkurranser å gjøre egentlig, men må innrømme at jeg synes det har vært artig de gangene jeg har vært med. Det det har gjort for meg, er å tvinge meg til å fiske på plasser jeg normalt hadde gått forbi. Det igjen tvinger meg til å bruke hodet for å forsøke å finne ut hva som må til for å få fisk akkurat der. Det er dog en konkurranse, og jeg har vel ikke fått allverdens med tips på fluer og slikt, men noe har det selvsagt blitt, og enkelte i miljøet er langt åpnere enn andre, slik det jo er overalt. Jeg har stort sett reist alene på slike konkurranser, og det ideelle er kanskje å ta med en god kompis, og slenge med. Nå kjenner jeg jo folk i miljøet, så jeg har hatt det trivelig lell. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja, hva skal man si . . .

Min erfaring med fluefiskekonkurranser begrenser seg til det jeg har sett på YouTube, samt sendingene fra VM i vefsna.

Såvidt jeg har sett er det lite eller ingenting som har relevans i forhold til det fisket jeg driver, og ønsker å drive.

Fiskekonkurranse handler om å fange mest mulig fisk på kortest mulig tid, med de teknikker og utstyr som måtte være innenfor regelverket.

Allerede her har jeg falt av lasset, og kan si det så enkelt som at å konkurrere i fiske er noe jeg aldri kommer til å befatte meg med.

Når det er sagt; Selvfølgelig er de som stadig hevder seg i toppen her utrolig dyktige fiskere, og selvfølgelig ville jeg hatt mye å lære, om jeg hadde hatt som mål å fiske mer effektivt enn jeg gjør i dag.

Men nei, fluefiske handler mest om rekreasjon for meg, og jeg føler ikke noe behov for å mestre alle teknikker.

Jeg har alltid vært visst at jeg ville fått mer fisk om jeg fisket mer med nymfe, streamer osv . . . rett og slett vært flinkere, men det er altså ikke der gleden ligger for meg.

Håper ikke dette var egnet til å provosere noen ;-)

  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan umulig være provoserende Lars. Det var en mening. Selv om ikke meningen omkring konkurranser var spørsmålet. Jeg og du kunne sikkert sittet rundt leirbålet og vært sårt enig om temaet helt til flaska var tom. Likevel misstenker jeg at oss begge har liten kompetanse på området. I den forbindelse likte jeg svarer fra Jan Reidar (om mulig :-) ) enda bedre :-) Tråden ble laget fordi jeg er nysgjerrig, samt å se om vi kan vri ut noe info.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Aha, ser at jeg misforsto spørsmålet en smule :-)

Altså: Det jeg kunne tenke meg å lære ved å melde meg på en slik konkurranse måtte være nymfefiske, fortomsoppsett, lese elva/vannet bedre.

De fleste som driver med konkurransefiske på et ok nivå er nok flinkere enn meg på absolutt alt som har med fluefiske å gjøre, så jeg kunne vel like gjerne svart "alt" :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehe.. Jeg tror vi to er tvillinger Lars. Er enig. Jeg foretrekker også å vente til jeg ser head and tai Hver gang jeg lykkes med ntmpher er det likevel en tilfredsstillelse. Jeg skulle gjerne opplevd hvorfor de som hevder at det er så givende mener at det er faktisk det. Ad tidligere tråd, ønsker jeg å bli dyktigere på dette ... Det være seg med litt mere enn fortommen ute ( tror jeg). Det hadde rett og slett vært artig å sett hva jeg hadde gått glipp av :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå skal ikke jeg dra denne tråden OT, men kan jo legge til at jeg ikke er noen tørrfluepurist heller.

Jeg kan godt finne på å knyte på ei nymfe eller en streamer, men da er det som et resultat av at jeg får lyst til det der og da. Og det skjer ikke så alt for ofte, må jeg innrømme.

Fisker jeg har fått på streamer har jeg en tendens til å glemme nokså fort, om det ikke er helt spesielle omstendigheter.

Men jeg har fått noen minneverdige fisker på nymfe, og i disse tilfellene har det vært veldig visuelt fiske.

Og da har det vært mer enn gjennomsnittelig gøy, det syntes jeg virkelig.

Men nymfefiske utover det blir ren bingo for meg, da jeg stort sett ikke har kontroll på det jeg holder på med :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For min del, så har ikke deltagelsene i konkurranser ført til at jeg fisker noe særlig mer under vann enn jeg normalt gjør. Det vil si, jeg fikk et par fisker på det nå i oktober, men når en av gutta spurte meg om ikke jeg fikk litt mer tenning på nymfefiske, kunne jeg med hånda på hjertet si nei. Jeg fikk ikke det, jeg synes fortsatt ikke det er noe særlig gøy når jeg ikke ser hva som skjer, og jeg tviler på at jeg kommer til å legge nok tid i det til å føle at jeg mestrer det. Hvilken plass jeg har kommet på betyr veldig lite for meg, og takk for det forøvrig, så jeg fisker med det jeg føler jeg kan best uavhengig om det er det mest optimale. Det sagt, så kan nok mange gjøre det veldig godt, om de treffer på soner og forhold som de mestrer. I den første konkurransen jeg var med i, kom jeg et godt stykke opp på listen, litt flaks, endel vaking og sikkert litt hell med soner. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det siste svaret ditt Lars, er akkurat sånn jeg har det i forhold til fluefiske også. Nesten purist, men ikke helt. Kan knyte på ei nymfe om jeg står ved ei engelsk kalkelv og ser hva som skjer, men ellers har jeg null peiling og kontroll på hva som skjer, og finner ikke stort glede i det heller. Streamer har jeg vel knapt fiska med, og kommer neppe til å fylle flueboksene med dem heller. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er ikke purist. Men søker tørrfluer. Alt for ofte er det ikke slik. Da blir det annen medisin. Her er det selvfølgelig rom for å bli mye dyktigere.

Jeg misstenker at med kompetanse kommer kontrollfølelsen på annet fiske også. Hver gang jeg har blitt litt dyktigere på andre teknikker, har det iallefall gitt meg mye. Hva jeg liker å gjøre er en ting. Det andre er at jeg er åpne for annet fiske, og jeg rangerer ikke noen teknikker etisk foran andre. Det være seg. Under eller over eller fiskeimitasjon eller ei. Likevel ønsker jeg at så mange som mulig av mine fisketurer skal bære preg av at jeg ser halespissen på fisken. Jeg vil likevel lære mer, da mitt ønskescenario for sjelden er realiteten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette innlegget står i fare for å bomme like mye som å treffe på trådens intensjon, men lar det stå tel.

 

For å begynne med om vi eller jeg kan lære noe av konkurransefiskerne så er svaret helt klart ja.  De har erfaringer og kunnskap om fiske uansett forhold og steder som jeg ikke besitter. Mye av grunnen er vel at de alltid fisker for å få fisk selv om alt ser rimelig håpløst ut. Under sånne forhold sitter gjerne jeg å koker kaffe og drømmer om tider som skal komme.  Fisker selv med både tørt, nymfer og streamer men føler nok at det fisket som skjer under vann for min del går litt mer på lykke og fromme.  Men i ei lita skogselv med små stryk, loner og høler fisker jeg gjerne med våte fluer da far min en gang i tiden lærte meg å lese slike elver og viste meg gleden ved å lokke opp fisk fra mørket som vi ikke så.  Men en konkurransefisker ville nok kunne lære meg mye om den slags i andre typer vassdrag og vann også.  Men på tross av det blir nok aldri jeg å finne i noen fiskekonkurranse. For selv med venner som har bedrevet dette og uten motforestillinger i seg selv er ikke dette noe for meg.  (Nå begynner jeg å bli litt off topic men kjører på litt til)

 

For selv om jeg ikke har deltatt i konkurranser eller har planer om det har jeg faktisk bittelittegrann erfaring med hva det dreier seg om selv om det sikkert ikke er sammenlignbart 100% med dagens konkurranser.  Det hadde seg nemlig slik at Fluegruppe til Grenland Sportsfiskere arrangerte et par av de aller første norgesmesterskap i fluefiske tidlig -90 tall i sammarbeid med bladet Villmarksliv.  Og da var jeg i arrangørstaben og var kontrollør i to mesterskap.  Og selv om konkurransefiske var nytt var det mye å lære for en kontrollør som måtte henge på.  Husker spesielt brumlebassen Stein som var en rev på vannkast. Han skravlet og pratet på inn og utpust men forklarte kastene og holdt demo mellom kroking av fisk, måling og fluebytter.  Husker jeg fikk en aha opplevelse av vannkast den gang og geriljafiske fikk for meg et ansikt.  Tom Skyerud sa ikke så mye men det var lærerikt å se han fiske nymfer og se hans strategier i møte med nye steder.  Vidar Paulsen var en ren nytelse å se. Lydløst fisket han og lokket opp fisk til hugg med stimulatorfluer og teknikker jeg ikke før hadde sett.  Så ja, vi kan lære veldig mye av konkurransefiskere.

 

Men med tre stykker fra vår fluegruppe som har vært med i flere VM og en av dem en av mine beste fiskekompiser Steinar Goberg har jeg fått høre mye av deres erfaringer. Og formen for fisket hvor det blir konkurranse tiltaler meg ikke personlig.  Steinar kunne fortelle om en fantastisk tur til Tasmania med et fantastisk fiske i forkant av konkurranse hvor dem lå i trening på en lounge der nede.  Men selve konkurransen var noe han ikke var komfortabel med selv om han gjorde det meget bra.  Og jeg føler at vi kjenner hverandre så godt og har den samme tilnærmingen til det vi driver med at jeg stoler på hans vurderinger.

 

Kjellemann

  • Lik 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selv fisker jeg kun med tørrfluer, av den enkle grunn at jeg ikke føler jeg har kunnskap til å fiske med noe annet, ting er blir fort enklere når man ser hva som foregår. Og når man er relativt fersk gir dette mye bomturer og mye frustrasjon. 

Etter å hatt samtaler med konkurransefiskere nylig har jeg blitt overbevist over at jeg går glipp av noe. Tenk å ha den selvtilliten når man drar ut på fisketur at dersom man ikke møter forholdene man håper, så kan man være rimelig sikker på å få fisk allikevel. Spesielt når man oppsøker nye plasser. Da kan det være greit å fange flere fisker for å få en anelse hva som bor i området. 

Jeg har vanskelig for å "slappe av og nyte naturen" når man virkelig er gira på en fisk, og hvis det hele ender i en bomtur er frustrasjonen høy. Å da kunne ta frem et helt nytt arsenal med kunnskap og teknikker og fange noen ørreter ville kanskje gitt meg muligheten til å slappe av etterpå, nyte naturen og vende hjem tilfreds. 

Jeg kunne veldig gjerne tenkt meg å fiske med konkurransefiskere, lære av de, observere og utvikle meg som fluefisker. Men å delta i konkurranser selv vet jeg ikke om ville gitt meg så mye. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For det første; Konkurransefiske og vanlig fiske kan ikke sammenlignes. Under konkurranser fisker jeg meget effektivt, og man lærer å lese elva utrolig mye raskere enn på en fisketur. Som for eksempel strømninger, høl, vannstander, høre etter fisk og ikke bare se +++ Du har en "liten" strekning" (sone) som er kun din. Denne går du virkelig gjennom for å si det sånn. Du kan være virkelig uheldig å få ei sone som virker død og du må jobbe skikkelig. Jeg for min del starter alltid med tørt, og fisker meg gjennom hele. Lykkes jeg ikke med det må jeg (dessverre) over på nymfer. Og så er det jo om å gjøre å finne ut hva fisken vil ha på menyen da :) Her blir det mye uttesting både i form av farger, str, fluetyper, spissmateriale etc. Jeg kan kun svare for meg selv, men jeg har lært vanvittig mye av meg selv under konkurranser! Du lærer deg meget fort linekontroll for å få flua/fluene til å lande eksakt der du vil, kroking av fisk, valg av fortom, lengder og tykkelser på spiss, kasteteknikker, håvteknikker etc. Man ser jo veldig fort sine feil under en konkurranse, og de får man da "plukket" vekk. Og man skal heller ikke glemme miljøet :) Ett vanvittig lærerikt miljø :)

 

Selv om denne tråden skal handle om fiskekonkurranser vil jeg allikevel tillate meg å legge til jeg fisker på en helt annen måte når jeg er på tur. Da kosefisker jeg :) Under konkurranser fisker jeg effektivt :)

  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk Iselin. Du har konkurert i år vet jeg ... Med suksess også. Det er så flott at du kommer frampå med erfaringene dine. For å fremme spørsmålene i starten. Hva er ditt inntrykk av miljøet. Hva "får " du? Hva gir det deg ... Kontra å ikke være en del av miljøet? Før du svarer for deg ... I "gamle dager" ble slike innlegg offer for diskusjoner for eller imot konkurransefiske. Jeg er derimot svært interessert i å vite svaret på det jeg lurer på. Kanskje burde fluefiskekonkuranser være " våre messer"?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flott at du påpeker at dette ikke er en diskusjon som handler om "for eller imot konkurransefiske" Bjørnar, det får i såfall bli en annen tråd :)

 

For å svare helt konkret på det du skrev i siste innlegg: Hva får jeg? Og hva gir det meg? Jeg får en hel masse lærdom og erfaring og ikke minst får lov til å drive med det jeg elsker høyst etter mine barn, nettopp fluefiske! Jeg får oppleve forskjellige steder å fiske på, som jeg antageligvis ikke hadde besøkt på en vanlig tur. Jeg får masse selvtillit når jeg opplever at jeg får fisk på steder jeg trodde var "døde" eller tomme for fisk. Det gir meg en utrolig god følelse når jeg endelig knakk koden :) Miljøet er ett sted for læring. Jeg kan for eksempel observere dyktige nymfefiskere, noe som jeg trenger trening på, for å se teknikker. I pausene snakker man med de andre som deltar og utveksler erfaringer. Har du f.eks hatt dårlig fiske så står det ikke på tips fra andre. De fleste, ikke alle, forteller gjerne hva de har tatt på og hvordan de har fisket, hva slags spiss, lengde etc. og kan gi deg råd om hva du burde gjøre i stedet for det du akkurat gjorde som ikke funka. Så min oppfatning av miljøet er bare positivt.

 

Jeg vet med sikkerhet at lærdommen og erfaringen jeg har med meg fra EM hadde jeg kommet til å brukt i hvert fall 2 år på å tilegne meg på egenhånd, fremfor 12 dager som vi var avgårde. Når man fisker så effektivt som man gjør under konkurranser lærer man utrolig fort og ikke minst så har man flere man kan diskutere og utveksle erfaringer med.

 

Når du skriver om messer derimot er jeg usikker. Dette fordi man ikke treffer volumet av fiskere på konkurranser som man gjør på de messene som er pr.d.d. Jeg tror ikke det vil være lønnsomt mtp. tid og kostnader ifbm. overnatting og reise, uten at jeg skal si det med sikkerhet.

 

I frykt for å gjenta meg selv flere ganger nå, skal jeg avslutte :) Jeg synes forresten det er ett meget interessant tema du tar opp :)

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det jeg kunne ønsket meg og lært ved deltagelse er flere ting. Bla lese elva, nymfeteknikker, hvem flue skal hvor og hvorfor,

tyngde og str, fortomsoppbygging.Jeg syntes det er moro med både nymfefiske og streamer, spesielt hvis jeg er kjent og vet hvor den står eller jeg ser den. Har også prøvd tjekkisk med vekslende hell, det har  også vært gøy.

Jeg har skremt mange på min ferd ut i elva med nymfer på fortommen. Og frustrasjonen lar ikke vente på seg når en

står der og bytter til lettere/tyngre og flytter de opp og ned, og fisker jeg på feil sted? Enkelte ganger har jeg mere lyst til og pælme både

stang og fluer så langt jeg greier og reise hjem. Allikevel så har terskelen vært for høy til og møte

opp på en konkuranse og få et innblikk i miljøet og lære. Vi har pratet om det, jeg og en fiskekompis,  men.............

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...