Gå til innhold
  • 0

Bør Nybegynnere Ta Et Kurs I Flue Kasting? Fra Et Nybegynner Perspektiv


sølvkroken

Spørsmål

Først og fremst er ikke dette et spørsmål. Dette er en liten historie om meg som nybegynner og veien min med fluestangen før og etter et kurs.

 

Tanken er at nybegynnere som vurdere å ta et kurs kan få nytte av det jeg kommer til å skrive her og kan vurdere om de vil ta et kurs eller ikke..

 

Fra den dagen jeg begynte å lære meg fluefisking, uansett hvem jeg spør, både på forum, facebook, blogger eller de jeg treffer ute om jeg bør ta et kurs i fluekaste teknikk, så får jeg at svaret er ja punktum! 

 

Til å begynne med synes jeg at det med å ta et kurs var litt "overkill".. Vi lever tross alt i 2015. Google og Youtube is your friends og alt det du trenger finner du her, var noe av det jeg ofte sier til meg selv. Det er ikke akkurat feil, jeg lærte masse på nettet. For å ramse opp noe så har jeg lærte at fluestang,snelle og line er delt opp i forskjellige klasser og brukes til forskjellige type fisking, dess lengre fortomlengde på fluestangen er, dess mer utfordrene er det å presentere fluen "pent". Det finnes forskjellige liner, med mye og lite minne (minne er noe irriterende greier). Utenom utstyr har jeg også fått en del tips om fluekasting, aksjonen, bevegelsen, hastighet osv.. Hvordan man beveger armen, hvor lang bak hvor lang fram man skal svinge osv.. Det virket som alt jeg har behov for å vite finner jeg på nettet og dermed ved å ta i bruk teknikkene jeg har lært her så blir jeg en ekspert på kort tid..

 

Min første tur ute ved vannet med fluestangen var sommeren 2014. Selvsikker som jeg var, øvde jeg først litt uten fluen, svingte stanga frem og tilbake og synes alt gikk ekstremt bra siden jeg ikke fikk noen piskelyd og linen svingte frem og tilbake. Siden alt gikk så bra og ingen "feil" ble registrert, bestemte jeg meg for å sette på en flue og jeg svingte fortsatt like bra frem og tilbake. I det jeg avleverte, falt bokstaveligtalt alt rett foran stangtuppen. Vel å merke at denne turen hadde jeg kun sett på noen fluefiske "kurs" på youtube og kunne ingenting om utstyret jeg brukte.

 

Den andre turen (ikke så lenge siden) var jeg forberedt. Ja! jeg var super forberedt. Denne gangen kan jeg ikke bare "kaste teknikkene" jeg så på youtube, men har også en god forståelse for all utstyrsgreie, kjøpte jo til og med en flyt intermediate Clear line for å rocke i sjøen ( i -1 grader).

Det var vindstille denne dagen, veldig deilig for å teste ut all kunnskapene jeg har fått i meg... Svingte da stangen frem og tilbake og ting ser svært lovende ut, i det jeg avleverte fløy linen ut, ja mye line ble sendt ut sammen, men alt havnet 5meter fra stangtuppen.

Klødde meg ikke på hode da, men jeg kunne se et stort spørsmålstegn kom frem rett ovenfor hodet mitt og innestemmen min som sier "HÆ..!!!", " HVA GIKK GALT???". 

Som nevnt, jeg var jo foreberedt og hadde trua på at jeg hadde knekt koden på hvorfor fluen falt rett ned etter første turen, men neida.  Kast etter kast, samme som skjedde. Var jeg heldig å fikk medvind kunne den "fly" et par mer lengre.

 

Det var etter denne turen jeg seriøst bestemte meg for å ta et fluekaste kurs. Jeg var fortsatt litt uenig med meg selv, og mente at jeg kunne sikkert ha klart det bedre om jeg hadde forsket litt til og prøvd igjen, men på en annen side var jeg veldig redd for å gjøre feil og komme inn i en uvane som blir vanskelig å endre på. Så dermed bestiltet jeg grunnkurs hos Jan Myhre. Kurset ble gjennomført og etter kurset kan jeg si at jeg er på et helt annet nivå. Fortsatt et nybegynner nivå, men definitivt i riktig retning. Ikke bare vet jeg hva jeg gjorde feil til å begynne med, men nå vet jeg også hvordan jeg skal gjøre det riktig. 

 

Jeg går ikke i detalj om hva jeg lærte på kurset, men jeg kan garantere at mye som ble lært der ble ikke nevnt på internett noen steder (som jeg har besøkt i hvertfall) og om det gjør, så tviler jeg på at det er så lett å forstå uten å få en mentor/instruktør til å vise og forklare.

 

I samme båt som resten av nybegynner gjengen :), vil jeg som en nybegynner også anbefale alle dere som lurer på om det er verdt å ta et kurs til å ta et kurs, evt. skaffe seg en mentor som kan fluefiske og få en innføring i fluefisking. 

 

Håper at dette er info dere kan få nytte av, så kanskje vi en dag møtes et sted rundt (indre) oslofjorden :)

.

 

 

Update:

Nå er det 2 månender siden jeg hadde Grunnkurs 1 i fluekasteteknikk hos Myhre. Lørdag 28.mars hadde jeg grunnkurs2 (den ble kjøpt samtidig som jeg bestilte GK1).

 

Tenkte å gi dere en liten fortsettelse på utviklingen min som en fersk fluefiskere etter GK1 og før og etter GK2.

 

GK1 Lærte jeg kun det grunnlegende, med andre ord ingen singel eller dobbel trekk, men utifra det jeg har lært følte jeg at jeg har mer kontroll på utstyret og klarte å skyte ut linen litt lengre enn før. Jeg hadde 4turer før jeg hadde GK2, men det var ikke før den nest siste turen at jeg følte at jeg hadde noen suksess. Da følte jeg at jeg fikk ut linen og at det var kraft i blindkastet mitt. Jeg var mer eller mindre veldig fornøyd med meg selv, og jeg fikk en utrolig god mestringsfølelse.

 

Da jeg møttet opp til GK2 skulle vi varme opp med å blindkaste litt (blindkaste er å svinge stanga frem og tilbake før man skyter ut linen), jeg blindkastet som en "gud", linen gikk lang og lengre enn før (kanskje 10-15 meter). 5 min senere fikk jeg beskjed av kursinstruktøren at jeg brukte fortsatt for mye av håndleddet mitt. Jeg bare "sayyy whaaaaaat??". Tross alt så visste jeg at å bruke mye håndleddet er fy fy, og jeg mente at jeg har gjort ting riktig og slik det skal gjøres.

 

Etter litt korrigering fra instruktøren innså jeg at jeg gjorde feil, jeg begynte å øve mer på den riktige måten å fiske på, jeg fikk finere bukt, mer kontroll på blindkastet mitt.

 

Litt senere i kurset gikk vi over til å lære oss dobbelttrekk, jeg har nogelundet alltid klart singeltrekk (den når du svinger stangen tilbake), men jeg fant aldri rytmen når jeg skal trekke fremover, helt til jeg fikk dette forklart av instruktøren. Under 10minutter så var dobbelttrekk mer eller mindre på plass, noen små justeringer er fortsatt der, men dette får jeg fikse en annen gang.

 

Da jeg fikk til dobbelttrekket innså jeg hvor mektig dette var, hvor lite krefter man trenger å bruke, hvor avslappende man kan være under hele bevegelsen, og viktigst av alt, hvor mye gøy jeg hadde og hvor ofte jeg smilte. Jeg kan ikke huske at jeg smilte så bred siden jeg holdt en fluestang som jeg gjorde på GK2. og nå fisker jeg jo som en GUD også lllol lllol

Endret av sølvkroken
  • Lik 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

20 svar til spørsmålet

Anbefalte innlegg

  • 0

Bra innlegg! Er to forskjellige ting å fortelle noen hvordan de burde gjøre en ting, og å vise dem!

Kurs er ikke dumt.

 

Jeg var nok litt heldig med å ikke fly løs på kurset med engang. Det jeg lærte på nette hjalp meg veldig mye med å forstå det instruktøren snakket om. Ting ble liksom oppklart underveis og det var kjempe kult

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 0

I mine øyne: 

 

Man kjøper utstyr for tusenvis av kroner. Investerer mye tid.  Da er det for dumt å ikke lære seg å bruke utstyret så godt som mulig. 

Litt som å kjøpe en sportsbil, uten å kunne bruke den. 

 

Så tar man den ene hellige uka i sommerferien. Da er det for kjipt å sitte i bjørkebusken 90 % av tiden å pukke fluer.

 

 

Når det er sagt, kaster jeg fortsatt ræva ^^

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 0

Jan Myhre er i tillegg til og vare en helt rå fluekaster, meget pedagogisk og bra til og forklare ting. Og det er langt ifra bare nybegynnere som skulle ha godt av et kurs hos han. (Eller annen god instruktør) Tror det tar imot for mange og gå på kurs, for dem er minsan ikke noen nybegynnere som trenger kurs. Kult at du begynner og få orden på kasting iaf. All tid du bruker på plen har du igjen når du skal fiske.

Endret av MikeRofone
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 0

Tok mine første fluekast i 1990, og da var det ikke internett og Youtube. Rimelig sikker på at det ville hjulpet meg betraktelig. Ikke så enkelt å ta poenget i bøker med skisser av heltrukne linjer, stiplede linjer og en mann i hatt som holder en fluestang i forskjellige vinkler. Knotet i drøye 10 år, og noe rusk dukker fra tid til annen fortsatt opp. 

 

Kjenner jeg meg selv rett, så hadde jeg ikke gått på kurs om jeg startet opp i dag heller. Hadde nok nøyd meg med internettvideoer og egentrening. Blir rett og slett litt pinlig berørt av å betale noen for å hjelpe meg med noe så trivielt som å kaste med flue. Men at det er en gammeldags og utdøende holdning lever jeg også fint med.   ^_^

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 0

Började kasta med fluga -84. Har en farbror som är en mycket duktig flugfiskare och inte minst väldigt duktigt på att kasta. Det var ovärderlig hjälp i starten! 3-4år senare var jag med på flera kurser med bla Dick Riberg, Göran Andersson osv. Både lärorikt med kurs och så träffar man ju så många trevliga människor! Rekommenderas verkligen!

PS Och för övrigt var flera av kurserna mer kompletta flugfiskekurser med Entomologi, flugbindning, kastträning, praktiskt fiske osv på programmet. Fantastiskt kul att träffa trevligt folk och lära sig nya saker. :)

Endret av Lilja
  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 0

Jeg begynte rundt 1980...først å fiske sammen med dyktige fluefiskere i en liten fluefiskeklubb i vestfold,som Staffan Lindstrøm var med i. Gikk på kurs i Hemsila med Staffan i -81,som var gull verd den gangen.Siden har jeg fisket veldig mye "på egenhånd",og har nok lagt meg til visse små uvaner,som hindrer meg fra videre perfeksjonering. Jeg har derfor ingen problemer med å evt ta et kurs nå,med en dyktig instruktør. Tror ikke man kan få nok av input fra dyktige folk som er flinke til å se de små detaljene man kan gjøre bedre.

Har truffet ganske mange "verdensmestere" langs elven opp gjennom årene,som gjerne gir inntrykk av at de behersker det aller meste veldig bra. Jeg har ofte tipset disse om fisk jeg vet står på visse plasser i elva,som jeg ikke når frem til pga avstand. Ca. 90% av disse "verdensmesterne" har ruslet slukøret videre,med div unnskyldninger,når de har vist at de ikke når frem selv. Jeg har forundret meg mange ganger over hvorfor ikke folk er litt mer ydmyke og kan innrømme at de ikke er kastere på toppnivå..... 

Jeg innrømmer uten problemer at jeg ikke er noen proff fluekaster,men jeg kaster bra nok til at jeg får fisk,og har stor glede av det.Men det hindrer meg ikke å ville bli mye bedre ;-) Det er vel det som er så herlig med dette,at man hele tiden kan streve mot å bli bedre,og følge med på utviklingen av utstyr osv... Spennende er det! <<l

  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 0

Kurs er fint, uansett.

 

Jeg fluefisket i barndom og oppvekst, men la det på hylla i studietid og under barnas oppvekst. Men da poden ble gammel nok til å bli med, plukket jeg fram min gamle Sage-stang igjen. Oppfrisket med kurs, internett og bøker. En fin og nyttig kombo. Har en ambisjon om å fortsette med et kort endagskurs hver sesong slik at jeg får justert egoet om det skulle bli for stort, samt plukke av meg irriterende nye feil jeg pådrar meg i samme øyeblikk som jeg har rettet andre.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 0

Jeg tror det går fint an å lære å kaste uten kurs. Tror faktisk dette tipset om at "alle" bør på kurs fører til at en del lar vær å prøve denne fine hobbyen. Det får det til å høres så avansert og tidkrevendes ut. Tidkrevende er det, men først og fremst fordi man blir hektet. Å lære seg å kaste greit nok til å fiske litt er ikke så vanskelig.

 

Det er klart man ikke kan lære det av å se video, det er først og fremst gjennom å prøve å kaste man lærer det. For deretter å se på video. At det går raskere gjennom et kurs tviler jeg ikke på, men det er fullt mulig å finne ut av dette på egenhånd. Den største utfordringen når en skal lære dette selv er nok dobbeltrekket. Jeg vil nok anbefale kurs hvis noen spør om det er lurt, men hvis noen vil lære det uten så vil jeg si kjør på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 0

Et godt tips for den som vil lære seg dobbelttrekket er:

Tørrtren (uten stang) ved 1) å føre høyrehånda i en kastebevegelse fram og tilbake, samtidig som du 2) fører venstrehånda fram og tilbake i "dobbelttrekk-bevegelse. Først rolig, så etterhvert i normalfart. Det du da lærer hjernen er auotomasjon av disse bevegelsene. Når du senere forsøker med stang/snøre, så vil bevegelsen sitte der (om du har tørrtrenet tilstrekkelig til at det har blitt automasjon i de to forholdsvis ulike bevegelsene som venstre og høyrehånd utfører).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 0

Mel Krieger: Jeg kan få "alle" til å bli en habil fluekaster på 10 minutter.

På 80 tallet var jeg 3 kvelder ved elv/Hellerudsletta, kurs med Harald Mæhle. I Holmedammen 2 kvelder med Kjell Vangen, lærte 2-hånds. Det viktigste jeg lærte, Kjell Vangen, var å spenne opp stanga og utnytte potensiale som er i den.

Har tro på god oppfølging kan gi god kaster på 10 - 15 minutter. En mange ganger verdensmester vil ikke klare det samme over flere kvelder, hvis det er trange forhold og mange "elever".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 0

PS! Nå skal det også sies at man ikke skal undervurdere køddekast. Jeg har i hvert fall fått to ørret på over kiloen på nettopp det. Et utilsiktet kurvekast og et "altfor kort" back-hand prøvekast.   ;D

He he...ja....jeg har fått ørret på 2,2 kg på "køddekast" som du sier....så man vet jo aldri ;D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 0

Etter 3år med MYE kasting og flere instruktører som for eks scott mackenzie, gary scott, bill drury, eoin fairgrieve, jonny svendsli, geir olsen, sverre løvli for og nevne de jeg husker, så har alle en ting til felles og der er at absolutt alle instruktørene jeg har hatt har fått inn ett element eller 2 som har gjort kastinga mi bedre.

Selvlært er vellært, kasta absolutt bra for 3år siden og hele snøret forsvant ut, men jeg kan si med sikkerhet at alle disse instruktørene har dradd kastinga mi til ett helt nytt nivå. Skulle ønske jeg hadde hatt instruktør når jeg svinga fluestanga for første gang for 18-20år siden

Men vi får se åssen det går i mai, om jeg kommer tilbake fra skottland med instruktør papirer, 5 kast + 2 feilkast på begge sider :s

Endret av JEika
  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 0

Det er veldig gøy å lese om andres historie også, og takk for at dere deler :)

 

Jeg personlig tror ikke at man kan bli utlært i noe som helst,og det samme gjelder fluekasting. Det er alltid et eller annet man kan bli bedre på og det gjelder både nybegynner og erfarne.

 

Det er jo riktig som noen sier her at man strengt tatt ikke trenger å gå på kurs, innlegget mitt var mer siktet mot nybegynnere som vurdere et kurs og vet ikke om de får noe igjen for det de betaler (gitt at de møter en flink instruktør selvsagt).

 

Hvor flink/dyktig man er eller vil være blir da et annet spørsmål. For min del, så lenge jeg får fluen ut i de fleste områdene, slipper å plukker fluen fra grener og busker eller får en eller to fluer bak hodet så er jeg mer enn fornøyd :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 0

Jeg kommer nok til å fortsette med noen instruktører selv om jeg blir sertifisert.

Men hvis man møter en god instruktør så lærer man å kaste relativt bra iløpet av en dag, 3 uker innkorta øvelsestid og man slipper mange selvlærte uvaner som vil straffe seg når man skal utvikle seg seinere i livet.

Som han ene instruktøren min sa: joda du er flink du jarle kaster hele snøret på 32meter, gløm alt du kan fra før her må vi begynne på nytt.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 0

Hva trur dere om og lære bort snakerolls i elv til en kar som aldri har holdt i en fluestang kontra overhodet kast? Alt er jo visuelt og man lærer fort åssen stangas bevegelser påvirker snøret. I tilegg er det jo kjekkt og lære dette kastet fra dag1

Endret av JEika
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 0

Spørsmålet om kurs eller ikke kurs handler utelukkende om hvilke ambisjoner du har på egne vegne. Noen vil si at svaret på spørsmålet også er en funskjon av ydmykhet og selvinnsikt.

 

Men det er klart - er du fornøyd med egen kasting og ikke ser noen forhold ved din egen "sving" som behøver å rettes på, så har du trolig ikke behov for et kurs. Er du ikke fornøyd med din egen teknikk, og ikke klarer å kaste av deg feil, er trolig et kurs til samme pris av en bok og en DVD en god investering.

 

Et mal apropos til denne diskusjonen, er at Mark Knopfler tar ukentlige gitartimer. Han er ikke en fluefisker, men en av verdens beste gitarister. Alltid noe å forbedre, med andre ord. Trolig også for fluefiskere.

Endret av KSR
  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...