Gå til innhold

Fortom og spiss til amatør


Viktor Storelv

Anbefalte innlegg

Hei

Skal handle inn fortom og spiss-spoler nå, sammen med noen microringer. Trenger noen bænkera tips. Og det jeg trenger er følgende:

1. Fortom til min 5'er stang til tørrfluer. Tenker her hends Camo.

2. Fortom til min 7'er. Trenger her fortom til både sjøørret og laks i elver til intermediate/synk1(2), samt til flyt for å fiske tørrt etter laksen

Så det jeg trenger er å vite hvilken dimensjon til de forskjellige, og hvilket spissmateriale. Og passer microringene på tykkere dimensjoner også, tåler de stor sjøørret og laks?

Edit:

Det skal vites at jeg ikke ønsker veldig lang fortom, da jeg ennå ikke evner til å holde dette under kontroll. 9 fot pluss spiss holder for meg. Muulig jeg skal klare 12 fot også uten å bli for svett.

Endret av ViktorS
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hends Camou og Eikre sin tilsvarende er etter min vurdering de beste fortomsalternativene. Som spiss liker jeg mange, men bruker oftest Stroft eller SA. Hvor lang fortom? Avheniger helt av hvor jeg fisker og hva jeg fisker med, men typisk til tørrflue elv 12ft pluss spiss. Til det ordinære fisket kjører jeg 4X Camou, microring og spiss ned til fem eller seks.

 

Kjell

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg sverger til Akron heavy butt 10 fot 4x. Knyter på halvannen meter 0.16 og halvannen meter spiss i 0.14 eller 0.12. Jeg synes dette slår bedre over enn hends og eikre. Uten at jeg vet det, virker det som Heavy butt har mer egenvekt enn de andre nevnte. Jeg klarer i hvertfall å håndtere lengre fortom med den. Og når du vil ha litt slakk i fortommen til fritt flyt, fikser du det med kastingen eller lengre tippet. Som sagt bare en personlig preferanse. Sikkert mange som er uenige..

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

 

Ser du helst ikke vil ha fortom lenger enn 9 fot. Så vidt jeg vet er den korteste Hends camou 350cm som vel er ca 11,5 fot så den blir kanskje litt lang? Alle har sin egen preferanse, men jeg ville gjort det enkelt. 9 fot fortom 4x så skøter du på m 5x i den lengden du takler. Ville droppet micro ring i starten da det kun skaper et svakt punkt til hvor ting kan ryke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser ikke greia med å fraråde nybegynnere til å bruke microringer? Det er jo da man kaster på seg flest knuter på spissen og kanskje trenger det som aller mest? Doble slukknuter på begge sider av ringen, så blir det ikke noe svakere punkter enn ved vanlig fortomsskjøteknuter 

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

5x spiss er ikke veldig tynt i det hele tatt! Eg bruker 6x spiss til myggfiske og 5x spiss til alt utenom det så lenge eg jakter brunørret.

Til sjøørret bruker jeg stort sett 0.21mm eller tykkere spiss i Egor fluorocarbon. Bruker forøvrig Rio fluorofelx plus i 5x og 6x til tørrfluefiske, god spiss som har høy knutestyrke i forhold til andre jeg har prøvd <<l

 

 

 

Daniel

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, den er tippet-less. Jeg bruker Stroft. Vil sikkert funke med den fortommen og litt 5x tippet. Jeg liker å tapere med to forskjellige tippet-tykkelser for å oppnå rundt to stanglengder total fortom, men også fordi jeg da spiser litt og litt av den ytterste ved fluebytte og sjelden av den midterste delen og selve ferdigfortommen varer en sesong.

 

Hvis du sliter med å få 4x fortommen til å slå over, kan du jo prøve 3x og kanskje tillate deg litt lenger fortom. Som nevnt er det også mange situasjoner der man ikke ønsker full strekk på fortommen og da kan det være en fordel å ha litt lengde på greiene for å få en tørrflue eller nymfe til å flyte fritt.

 

Prøv deg frem:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jon-Erlend:-) Er helt ening med deg at det blir jo en ekstra knute , men. Nå har det vel seg slik at dersom man for eksempel bruker en 3x fortom og binder denne rett på microringen så med en spiss med 5 x,,,  så skal det vel sykt vanskelig la seg  gjøre om at fortomsknuten på 3x ryker.. jeg har aldri ryki 3x noen gang.. har du klart det ??  i så fall så er det ikke styrken på 3x sin feil vil jeg tro.... det vil ryke på det svakeste punktet og det vil være i spissmaterialet enten ved microringen eller flua.. dersom alle knutene er knytt ordentlig. Puuuh  heheheheh  min mening og erfaring i hvert fall .. Synes microringen gjør ting enklere , er fortomsbesparende ikke minst for nybegynnere og for erfarne som velger dette selv.. inkludert meg selv,,

Endret av T.J.Baggerød
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Herr Bilbo Baggins :-)

 

Jeg er både enig og uenig i det du sier. Slitasje mot ringen kan ryke selv 3x. Det jeg tenkte litt på er at når man er ny er det ikke sikkert knutene er helt shipshape. Jeg så mange mer erfarne fiskere knuteryke i sommer så derfor synes jeg det er viktig. Når man ikke er verdens best på å knyte knuter kan en knute til bli avgjørende... At man skal spare penger på fortom etter å ha kjøpt stang til 6 lapper og snelle til 4 gidder hvertfall ikke jeg. Hadde det vært noe på markedet som var enda bedre og kostet 10 ganger mer hadde jeg kjøpt det også. Da fikk jeg ut mitt... puh :-)

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjør det enkelt i starten!

Til klasse 7 kan du bruke 130 cm 0,60, 100cm 0,40 og spiss på 0,25 på f.eks120cm. Spissen blir raskt nok kortere.

Bare et forslag til fortom klasse 7

Mikroring eller ikke spiller vel ikke noen rolle, og er litt smak og behag.

Til tørrflue er det muligens en fordel med en ferdigtapert (ingen knuter som striper), en i 9 fot for eksempel, og skjøt på en spiss på denne, litt etter ønske. 0,17 f.eks er vel et greit utgangspunkt, men spørs på flue bl.a.

Ønsker du å knyte selv, så har jeg sett flere gode forslag her på forumet (jeg er ikke noen ekspert på tørt)

Greit å gjøre det enkelt i starten

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er ikke noe fan av mikroring.  Har man vært ute en stund, og været ikke er det beste, er det noe dritt når man med valne fingre skal håndtere noe så smått.  Dersom man skal sette på en ny, løs ring er det helt sjanseløst, men også det å ta bort eksisterende fortomsrester for å få tredd ny spiss gjennom er knotete.

 

Nei, skifte av spiss skal kunne gjøres i blinde - med valne pølsefingre og kuldeskjelvinger i kroppen.  Gjerne med en dram innabords. 

 

Mikroringer er ikke noe for barske karer under barske forhold.  Mikroringer er for de som bruker lepomade.  Mikroringer er for piker på solskinnsturer.

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Forstår at det er masse meninger rundt microringer her. Om jeg blir å bruke det eller ikke, får jeg se :)

Men ser ut som jeg ender opp med

Tørrflueoppsett: Akron Heavy butt 3x, skjøter ned til 4x og så 5x

Sjøørret : Flurcarbon ,43 ,33 ,23 (ca)

Laks: Uvisst ennå

Jeg ville valgt en tykkere buttdel til sjøørret.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bare å spørre i vei! :-)

En tykkere buttdel slår over større fluer, og vender fluer godt i mye vind som det ofte er på kysten.

En typisk kystline slår ganske hardt over, og da fører du energien ut bedre med en tykk butt.

En kystfortom har gjerne lengst del innerst, og kortere seksjoner utover. Jeg foretrekker likevel en lenger spiss.

En fortom som skal presentere pent har ofte kortest seksjon innerst og lengre midt og enda lenger spiss.

Men til tørrflue så kan det være verdt å høre på andre enn meg, da mange andre har langt større kunnskap og erfaring enn meg.

Så tar jeg helt feil, så korrigerer de meg sikkert.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg fraråder alle å bruke microring jeg. Hvis det ryker et sted når man kjører fisk er det i knutene og med microring er det en knute til :-)

Er du sikker på det at en knute inn mot en ring blir svakere enn en kirurg eller blodknute?

Det er ikke min erfaring.

Vil påstå microring er helt topp med tanke på det Olav haug nevner.

Til trådstarter vil jeg annbefale å bare kjøpe noe standard som er nevnt her og ikke henge seg så alt for mye opp i slike ting.

Det kommer etter vært hva du liker.

Tren kasting :-)

Endret av Ruffen
  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tørt/nymfe: Camou 350 med 3x spiss, som du klipper av ca 25 cm i front, deretter ring og ønska spisslengde/materiale...

Streamer: Egor fullfluor 9 eller 12 fot, 0 eller 1X, ring osv 

 

Det er mange veier til rom. Klarer man ikke miKroringer, så er det ikke håp, og man lider av såkalte "ti tommeltotter". Vedder på at Lillevann og Sundnes tok ringen av nåla før dem prøvde å tre igjennom fortommen...  mmmoose

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skjønner at det er mange varianter som funker helt fint for tørrfluefiske hehe :) tror nok at jeg nøyer meg med akron Heavy butt 3x og skjøter på 4x og deretter 5x :)

Skal ikke se bort i fra st jeg kjøper noe ferdig-tapert til sjøørreten også, og skjøter på litt spiss der også :)

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...