Gå til innhold

Sei, Lyr, Tork... Når?


aanes

Anbefalte innlegg

Er litt usikker på om jeg forstår spørsmålet ditt. Men så lenge det ikke er andre restriksjoner, så er det jo bare å fiske etter fisken som er der. Værre kan det neppe være (selv om det hevdes at f.eks torsk som matfisk smaker best med måneder som inneholder bokstaven R)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min erfaring er at torskefisken kan du fiske fra land nær sagt når som helst. Den er nok lettere å påtreffe i grunne områder på varmere dager eller når det flør. Sei er mer en stimfisk du påtreffer ved holmer og skjær, gjerne der marbakken går brått ned i dypet og det strømmer litt. Rigg fiskestangen med imitasjoner som ligner på reker eller sild og prøv deg frem. Varier inntrekket (sakte når det er kaldt og hurtigere når det blir varmere). Det kan også være greit å fiske av de øvre vannlagene. (Bruker sjelden eller aldri flyteline til fisket i sjøen. Sjelden også liner som synker veldig som synk 8 osv.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sei og torsk kan du vel få når som helst i fjordene nordpå?

Min erfaring er ihvertfall at de ikke er spesielt kresne, og tar på det aller, aller meste.

 

Et tips kan være å kjøre langs fjorden en dag det ikke blåser, og speide etter vak. 

Så er det bare finne et sted der fisken vaker kloss på land, og lempe flua (f.eks. en streamer eller stor nymfe) uti.

Det går som regel ikke lang tid før den første sitter. 

Områdene rundt tidevannsstrømmer er som regel svært gode fiskeplasser, og der går fisken dessuten ofte veldig tett på land. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Torskefiske på grunnene på våren var tidligere et veldig artig fiske.

Torsk på 2-3 kilo som man spotter på grunnene, sniker seg innpå og noen ganger får til å ta er kjempespennende!

Men det har vært veldig dårlig på disse plassene de senere årene.

Om inn mest torsk på grunna mot kvelden og utover skumringen.

Seien er mer mobil, og man må treffe på den når den er der, eller oppsøke plasser den jager forbi.

Skjær, grunner ute i sjøen og trange sund kombinert med mye bevegelse i vannet kan være bra.

Samme med dype/lange marbakker utenfor områder med leopardbunn.

Sildeimitasjoner funker, ikke nødvendig å variere så mye, men lurt å bruke fluer man har mulighet til å trekke inn sakte.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei,

 

torsken her sørpå sig inn på grunnene når vasstempen synk ned  under 10-12 grader, generelt frå oktober til april. Synes beste tida er november desember og januar for mine plassar. Dagtid: Still deg opp på eit berg eller gå roleg langs stranda og speid etter fisk. Torsken går veldig grunt på vinterstid! Tar på det meste av ulike fiskeimitasjoner, eg brukar wollybuggervarianter til alt mitt sjøfiske.

Nattiske etter torsk kan vera veldig fruktbart, prøv fine badestrender med blandingsbotn, fungerar stort sett heile året unntatt når vasstemp er på sitt høgaste. NB ikkje synkesnøre til nattiske, du må fiske veldig grunt og blir masse botnnapp i mørke. Kort fortom og kvit flytesnøre er kjekt å ha for kaste og snørekontroll.

 

Lyr: berg, berg, berg. Heng ofte langs bergveggar og lurar. Tips: fisk langsmed berga ikkje rett utover. Føl ofte etter sluk/floge og tek 10 cm under overflata eller kjem heilt ut av vatnet i full fart og tek, veldig kjekt fiske. Område med straum er bra men generelt er alle stader der det går bratte berg ned i sjøen gode. Treng ikkje fiske veldig djupt. Typisk kveld eller natt. Bruk store svarte floger, kan bruke stripande tørre og. Beste tida meiner eg er i frå august og utover, spesielt når det er mykje brisling som går høgt i vatnet. Patruljerar ofte langs marebakken og stor lyr kan du få på veldig grunt vatn, spesielt i skumringa. Veldig flott fisk å fiske etter. Hausten er lyren veldig feit også, flott filet til steiking og det er masse lyr (i motsetning til torsk her i sørnorge).

Endret av jak
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Syntes også du har fått mange tips og råd. Skal derfor legge til et siste. Kikker du på kart med gode satelittbilder eller flyfoto vil du også kunne få en indikasjon på hvordan topografien og grunnforholdene er på plasser du ønsker å fiske.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, det var egentlig fryktelig moro :-) Jeg synes selv jeg er veldig god på noe innen fluefiske (ferskvann), men på saltvannsfiske er jeg en novise.

Saltvannsfiske er også det, noe som krever stor erfaring for å skille de små nyansene vil jeg tro, så jeg har respekt for gutta som vier livet til det (y)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
×
×
  • Opprett ny...