Gå til innhold

Flyvemaur i Oslofjorden


Chrishedberg

Anbefalte innlegg

I dag klekket det ekstreme mengder med flyvemaur der jeg befinner meg - et sted på Hurumlandet. Klekkingen var så voldsom at himmelen ble nesten formørket med svaler og måker som plukket insekter fra luften :) Men klekkingen var, så vidt jeg kan forstå, begrenset til bare det lille område der jeg befinner meg. 500 meter innover og utover i fjorden var det ingen.

Jeg ventet hele dagen på at vinden skulle snu og sende maurene ut til sjøs, og at det skulle bli mørkt og kaldt nok for sjøørreten å komme seg inn mot land. Jeg tok meg ut til et område der jeg har tatt ørret sent på kvelden og tidlig på morgen den siste uken eller to. I sju tiden var det tett med vingemaur på overflaten, men det var for tidlig på kvelden for ørreten. Etter solgangsbrisen hadde lagt seg og mørket steg på, var nesten alle insektene borte fra overflaten. Druknet eller blåst bort. Og ørreten kom aldri til festmåltidet jeg følte jeg hadde duket til den. Ingen vak på de få insektene som var igjen..

Jeg fant litt info på nettet om folk som har tatt sjøørret på maurimitasjon. Er det noen her som har erfaring med dette? Jeg har tatt sjøørret på tørt i elv (med bomber), men aldri i havet. Det hadde vært utrolig gøy!

Det er meldt lite vind i morgen kveld. Er det noe sjanse at klekkingen forsetter i morgen, eller klekker de bare en dag? Det virker som dette er et fiske der alt må klaffe 100% (klekking, vind, at ørreten er til stedet, etc.). Fett om noen har noe erfaring å dele om dette..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg opplevde SØ som tok flyvemaur midt på lyse dagen for et par sesonger siden. *nydelige head´n tail vak*. Jeg hadde ikke med noen maur imitasjoner og det var klin umulig å få den til å ta noe annet..  Nå har jeg alltid med en flyvemaur eller to i SØ-boksen min ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ørreten er en opportunist som benytter seg av de mulighetene som er til stede. Er det mye maur, eller andre inntekter for den saks skyld, så vil den beite på det som er lettest tilgjengelig. Og maur synes den er snacks akkurat som sine brune søsken i ferskvann. Fra tid til annen så ser man samme oppførsel hos de begge. Sjøørret på maur, fjærmygg,eller andre innsekter er ikke uvanlig i de periodene hvor forholdene ligger til rette for det. I sjøørretboksen bør det være noen innslag av innsekter. Har faktisk fått sjøørret på tørt så sent som lille julaften... Men man må treffe forhold som innbyr.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hadde knallfiske med flyvemaur en sommerkveld i Telemark, et sted med muye skog helt ned til fjorden.

Det var helt utrolig morsomt og jeg fikk også fisk på (store) flyvemaur selv når det ikke var sverming to dager senere.

Har sett SØ plukke humler som ligger på vannet også, så de er glade i insekter!

 

Jeg hadde flaks siden jeg hadde en tørrflueboks i sekken, men kanskje jeg skal overføre noen maur til sjø-ørretboksen også...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er artig med sjøørreten. I boksen bør man ha alt fra 15cm + silde- og tobis imitasjoner, og ned til fjærmygg i str 20. Og de ytterpunktene fanger, men alt til sin tid. Det er en av de tingene som aldri slutter å fascinere med sjøfiske, og sjøørret spesielt , hvor varierende og utfordrende det kan være å fange en og samme type fisk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for alle tilbakemeldingene! 

Dessverre varte bare klekkingen en dag - har ikke sett en eneste maur i luften i dag. Tok ut båten for å lete litt rundt langs kysten, men det eneste jeg fant var noen døde eksemplarer i vannfilmen inne i båthavna. Nok til at om det var ferskvann ville brunørretten vært aktiv, men det virker ikke som sjøørreten byr seg. Sitter på balkongen med kikkerten og speider etter vak i båthavna, men jeg tviler på at ørreten kommer inn hit på sommeren pga varmen :(

Men nå har jeg i hverfall lært meg å ha litt tørrfluer i sjøørretboksen!  

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...