Gå til innhold

Ny artikkel på forsiden - Fluefiskerens bordell


Anbefalte innlegg

Flott artikkel Jon Anders :) Takker og bukker :) 
Ble litt skuffet over slutten he he he , blir alltid det når jeg ser en fin film, eller leser en god bok he he. Men det er humoren som tar over for alvoret. Ser greia, men igjen gøy kan jo være gøy, og alvor har vi nok av hjemme :) :) 
Har tenkt lenge på en sånn tur bare for å koble av fra jaget her hjemme. 
Litt tøys innimellom er helt greit synes nå jeg , men der vil vi nok alle være uenige fra tid til annen. 
Må nok tømme deg for info en dag vi snakkes :) :) 
God tur videre foresten ;) ;) :) 
Blir spennende :)

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var jammen på høy tid at noen ikke glorifiserer tullet som foregår i denne elven. Selv ble jeg grundig vaksinert etter en tur til Høkansås i -90. Men jeg er på sett og vis litt glad for å ha testet det. 

 

Men det er visstnok andre vann i Sverige med regnbue hvor det blir satt små fisker som vokser seg store i naturlige omgivelser. DET kan sikkert være interessant i oktober og november ettersom regnbuen gyter på våren. 

 

Er det noen som vet om svenskene selv diskuterer etikken rundt denne elven? En såpass solid kapasitet som Johan Klingberg f. eks virker til å trives i Baltak.....Akkurat dette er jeg oppriktig nysgjerrig på.

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for at du deler, og det er ikke noe vondt ment i det jeg sier, men dette er på ingen måte noe som har noen plass i det jeg forbinder med noen form for fiske,

og spesielt ikke fluefiske.

Dette er noe helt annet, men sportsfiske er det ikke.

Endret av Truls H. Johnsen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for at du deler, og det er ikke noe vondt ment i det jeg sier, men dette er på ingen måte noe som har noen plass i det jeg forbinder med noen form for fiske,

og spesielt ikke fluefiske.

Dette er noe helt annet, men sportsfiske er det ikke.

Er dette en form for reklamasjon? laugh.png' alt=':lol:'>

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er dette en form for reklamasjon? laugh.png' alt=':lol:'>

Hehe, ja kanskje det skulle være det.

Det var egentlig ikke i tankene mine når jeg skrev, men det burde det vel kanskje være..?

Innenfor fluefisket har jeg opplevd mye god håndtering av reklamasjoner. Hvordan håndterer ffs en reklamasjon?

Beklager OT ;-)

Endret av Truls H. Johnsen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er faktisk litt uenig her. Dette er ikke for å krangle, men vi har alle så meget ulike former for å utføre /og eller tilnærme oss fiske/sportsfiske eller what ever. 

Reff tråder om marka osv som ikke kan sammenlignes med dette, så er dette faktisk for mange en innfallsport for å komme inn i interessen fiske. 

Sverige har en helt annen rekrutering når det gjelder fiske  og ikke minst etter alt annet enn ørret. Dette er mye for at de kan tilby noe spennende for de nyinnvidde.
 
"Våre" spesielle ønsker er noe jeg mener vi må stå fritt til å ønske/og /eller lære etterhvert. Vi er litt for raske på å putte ting i bås og mene det ene eller det andre.
Vi må ikke se oss helt blinde på akkurat hva vi føler og måtte ønske akkurat nå der vi er akkurat nå, Den var dyp he he he
Hadde akkurat en samtale med min mestfiskende kompis gjennom tidene istad. 
Inkludering finnes snart ikke lenger fordi vi er så bortskjemte, og krever stadig mere, og samtidig holder mere og mere hemmelig. 
Jeg ønsker denne formen for fiske inn i norge. 
Uten at folk skal ta helt av pga det utsagnet så i ordnede former for folk flest. 
Dette handler ikke om storfisk spredt rundt i marka bare for å skrive det. der er vi nok alle enige. 
Men put& take i nærmiljøet for å catche den yngre garde...... Ikke i tvil om at dette genererer mere enn den samlingen av oss som sitter og mener det ene og det andre.

Dette hadde vært svært positivt mener nå jeg for rekrutering. 

Tok selv en del av det for 30 år siden i Rælingen og utover der med min onkel. Regnbuefiske og hemmelighetskremmeri for å fange de største i dammen ;) ;)  En god grobunn for meg. Det var spennende og når man er 12 år, så bryr man seg ikke om slitte finner, hvis det ikke blir tredd nedover hodet på deg ;). Spørs om jeg hadde hatt samme tilnærming hvis min første erfaring var bastante meniger uten særs mye arfaring som skulle fortelle meg hva som er rett eller galt.  
Ops der var jeg ute og sykla nok engeng, men tanker delt er ikke tanker forgjeves trur jeg :) :)

Edit : redigert 12 år, vi var ikke 12 stykker ha ha ha Og hvis diskusjonen skal dreie den andre veien så er vi mere enn nok erfarne til å forklare og opplyse om hvorfor de er finneslitte og hva man ønsker i fremtiden. 
Hovedsaken er at det ikke må være tema for å bli interissert   :) :) :) 
Alt er en læringsprosess, det må vi ikke glemme

Endret av Robban
  • Lik 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du har et klart poeng mht rekruttering i Sverige Robert. De er mye flinkere enn oss. Lars Nilssen mener vel at dette i stor grad kan tilskrives lettfanget regnbueørret. Han har jo vært i Sverige og laget noen reportasjer for VG-TV og har nok et grunnlag for å hevde det.

 

I Drammensmarka ble det satt ut mye regnbue på slutten av 80-tallet. På slutten av æraen også store fisker. Jeg tror den største de satte ut i Landfalltjern var 8 kilo. Det var forut for en fiskekonkurranse. De store fiskene svømte i sirkel og de som hadde sikra seg plass i den nordre vika fikk fisk etter tur i korte perioder når fiskene svingte innom. 

 

I Ungdomsgruppa var det stor aktivitet og vi var mye på turer sammen. Og var det en ting vi var lei av etter hvert, så var det regnbueørret. Når forbudet mot å sette regnbueørret kom, var vi fornøyd over at man igjen kunne konsentrere seg om å sette brunørret i Drammensmarka. For regnbuesatsingen hadde nok gått litt ut over brunørreten. Litt interessant at en gjeng 15-20 åringer reagerte slik. Men det var jo en periode før vi ble lei, hvor vi fant det spennende. Om regnbuen hadde noe å si for rekrutteringen? Det tror jeg ikke. Men vi hadde jo alternativer de ikke har mange steder i Sverige. 

 

Jeg nevnte tidligere en tur til Høkansås til Sverige for 25 år siden. Den gang var det svært stygge fisker i Høkansås. Vi snakker ikke om slitte halefinner, men manglende halefinner. Mange sier dette har blitt mye mye bedre.

 

Hvordan var halene på fiskene du fikk Jon Anders?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser definitivt poengene i det du skriver Robban. Gode poenger det!

Jeg er heller ikke motstander av muligheten for at folk kan fiske på stor fisk i enkelte lett tilgjengelige nærvann.

Dette gjorde jeg selv i yngre dager, og det var viktig for meg og de jeg fisket sammen med for å vekke interessen, og å øke den.

At jeg skriver som jeg gjør er fordi det ikke er noe for meg lenger, slik jeg ønsker å bedrive mitt fiske.

Jeg ville hatt null glede av det, null spenning. Jeg ville ikke kalt det å fiske engang om jeg skulle gjort det.

Likevel så hadde jeg gledet meg stort om en av ungene hadde hatt sitt livs fiskeopplevelse der.

Skulle jeg valgt en måte å introdusere den yngre garde for fisking, ville jeg gjort det i tidligst mulig alder ved et tjern med masse abbor, eller ved å fiske bergnebb på bryggekanten eller noe. Noe som var fritt, og med stor sjanse for å få fisk

Fikk en skikkelig bismak av å se oppdrettsanlegg ved dammen for å si det sånn.

Konstruert og uekte, en falsk opplevelse, om man kan si det sånn. Det er synonymene som dukker opp hos meg.

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Uansett for min del så er lite opptatt av å diskutere å måle både alder og hva man har opplevd. Den setningen var ikke ment så bastant som det står skrevet :) 
Poenget for min del er at fiske for unge idag er særs uspennende. Jeg jobber med dette. Ser og opplever på det værste hva godt ment for noen år siden idag handler om antall solgte fiskekort slik at vi kan sette enda flere til neste år. 
Vi selger på en uke flere til egelsktalende enn norske gjennom sesongen , og da på den uka ?  
Mitt første år på Gero Sportsfiske fikk jeg oppleve mengder av unge mennesker som hadde enorm inspirasjon av å fiske på vår versjon av Put&take. Reff dammen over. 
Det var det som var grunntanken, men den forsvant i fiskekortsalget og den trur jeg ikke vi finner igjen. 
Nå selger vi som aldri før , uten mål og mening, stadig større planer om utvidelse, sette fisk i vann med gjedde osv osv osv , 
Salg av fiskeort er eneste agenda. Ingen tar seg et pust i bakken og spør seg selv hverken hva /hvorfor. 
Mye av dett fordi når du har dumpet et antall fisk i et vann så er det fritt frem. 
Jeg vil heller ha en rekke vann hvor noen kontrolerer og dikterer at der kan du fiske nå osv osv. Jepp litt som over landegrensa. 
Handler bare om litt kontroll, kontroversiel fisk eller ikke. 
Jepp da er putt&take en løsning med kontroll. 
sånn som det er nå i nærområdet butikk så spør jeg meg selv , hvor er den yngre garde? Hvor er ppapaene som var der for noen år siden med unga sine. 
De finnes knapt lenger fordi vi skal gjøre som vi alltid har gjort. Hive fisk i et vann , uten mål og mening og si at det er fritt frem. 
Nå er det desverre en gruppe mennesker som tar opp dette før selv sløve 3 åringer for en sjangs til å forville seg. 
La oss bare fortsette med dette, jeg merker stemmningen. 

Hva med å snu ? Lage rammer, regler og ja gud forby sette en prislapp? Jeg trur dette kan på sikt skape en interesse for det vi er så såre opptatt av, ørretfiske, skog , og mark. 
Men igjen, trenden for å selge litt for og maggot, forklare det enkle med dassfiskene og gjøre dette positivt, det øker. 
Barn bryr seg ikke om fettfinne og meitepinner og tradisjoner. De vil ha spenning de vil ha action. Dette er en av mine største gleder i jobben, forklare akkurat dette.
Mort laue, brasme osv som vi fedre synes er dustete, dette synes barn er kuult. 
Dropp den skauturen å ta en tur i morteland, godt for voksne også på et tidspunkt :)

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du har et klart poeng mht rekruttering i Sverige Robert. De er mye flinkere enn oss. Lars Nilssen mener vel at dette i stor grad kan tilskrives lettfanget regnbueørret. Han har jo vært i Sverige og laget noen reportasjer for VG-TV og har nok et grunnlag for å hevde det.

 

I Drammensmarka ble det satt ut mye regnbue på slutten av 80-tallet. På slutten av æraen også store fisker. Jeg tror den største de satte ut i Landfalltjern var 8 kilo. Det var forut for en fiskekonkurranse. De store fiskene svømte i sirkel og de som hadde sikra seg plass i den nordre vika fikk fisk etter tur i korte perioder når fiskene svingte innom. 

 

I Ungdomsgruppa var det stor aktivitet og vi var mye på turer sammen. Og var det en ting vi var lei av etter hvert, så var det regnbueørret. Når forbudet mot å sette regnbueørret kom, var vi fornøyd over at man igjen kunne konsentrere seg om å sette brunørret i Drammensmarka. For regnbuesatsingen hadde nok gått litt ut over brunørreten. Litt interessant at en gjeng 15-20 åringer reagerte slik. Men det var jo en periode før vi ble lei, hvor vi fant det spennende. Om regnbuen hadde noe å si for rekrutteringen? Det tror jeg ikke. Men vi hadde jo alternativer de ikke har mange steder i Sverige. 

 

Jeg nevnte tidligere en tur til Høkansås til Sverige for 25 år siden. Den gang var det svært stygge fisker i Høkansås. Vi snakker ikke om slitte halefinner, men manglende halefinner. Mange sier dette har blitt mye mye bedre.

 

Hvordan var halene på fiskene du fikk Jon Anders?

Halene var helt ok, men noen av fiskene bar preg av å ha vært på land før eller blitt fisket hardt på, reff første bilde :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Interessant debatt, egentlig.

Jeg føler meg veldig på bølgelengde med trådstarter og hans inntrykk etter å ha besøkt stedet, for jeg ville følt det likedan selv.

Personlig hadde jeg ikke klart å glede meg over å fiske under slike omstendigheter, men ikke dermed sagt at jeg ikke ser at det kan ha sine positive sider.

Jeg er fullt klar over at jeg ofte fisker på fisk som i en eller annen sammenheng er satt ut selv, men jeg ønsker ikke å bli minnet på det i en slik grad som ved slike anlegg.

Men mange ville hatt glede av slikt tilrettelagt fiske her til lands også, ikke minst de yngre, og om det kan bidra til at de blir glad i sportsfiske, så for all del.

Tror forøvrig rent put & take fiske vil være god butikk i fremtiden også, i takt med at folk ønsker seg opplevelser mest mulig tilrettelagt for seg.

Det nærmeste jeg har kommet put & take fiske var vel når vi besøkte slovenia . . . Nydelige elver, flott natur, og ikke minst fint selskap, men mange av fiskene vi fikk bar veldig preg av å komme rett fra settefiskanlegg, og måten å fiske på for å få dem var heller ikke det jeg forbinder med fluefiske.

Nå er jeg klar over at det finnes langt mer utfordrende ørret-fiske i slovenia også enn akkurat det vi opplevde der vi var, så jeg kommer nok til å reise dit igjen ved en senere anledning.

Dessuten, mange besøkende syntes dette er helt topp, og bryr seg ikke så mye om fisken mangler noen finner her og der, og det må man bare respektere.

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har aldri vært i Baltak selv, men jeg vil tro man velger litt selv hva man vil, der også.

 

Stiller man seg og fisker rett nedenfor et oppdrettsanlegg (!) så blir man jo en av gjengen som nettopp stiller seg rett nedenfor et oppdrettsanlegg. Og jeg kan ikke skjønne at man da kan klage på det etterpå. Kanskje angre seg, men klage? Det ligger jo i sakens natur hvilket fiske man får da kanskje? :-D Hvorfor ikke gå lengst unna oppdrettsanlegg og folk? :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du bør prøve de forskjellige vann og tjernene i Hökensås, Jon-Anders, der er det en helt annen atmosfære. Stillevannsfiske som du kjenner det i østmarka, med tilhørende vaking av fisk som følger klekkende insekter. Vært der 3 ganger nå med min kjære, for å gjøre noe annet, og vi trives i det naturreservatet begge to. Du treffer selvsagt på en og annen fisker men jeg kan ikke si at det har vært plagsomt slik mange kanskje tror. Siste to turene er det kun pen brunørret, sprek som faen og mer enn nok kampvilje som har bitt på våre fjærkledde kroker.

Vi har også, som deg, fått tips om fluoriserende, flæsh og juletrepynt, men vi holder oss til de gode gamle flueboksene med duse imitasjoner. Fanger jaggu fiske der borte det au. ;)

( Ok, skal innrømme at boobiefiske var artig og leverte en fiske, hehe... )

Har ingen erfaring med Baltak, vi svingte innom der sist tur, men droppa det.. Hökensås stillevannsfiske derimot hilser vi gledelig på igjen neste år. :)

post-3341-0-73944000-1474114415_thumb.jpeg

post-3341-0-43912900-1474114434_thumb.jpeg

post-3341-0-44106500-1474114538_thumb.jpeg

  • Lik 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Elven er knappe 3 kilometer lang. Her er info om utsettingene: http://www.hokensas.se/baltak/.

 

Som man kan lese, så setter de fisk i denne elven en gang i uken og ukens utsetting inkluderer ca 10 fisker på ca 4 kilo. Skikkelig gjevt å få en sånn fire kilos. Også rynke på nesa av sånt da! Fysj  hhhandjob

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har vært både i Slovenia og på Hökensås (sammen med Lars Nilssen). 

Personlig hadde jeg mindre problemer med Hökensås enn Slovenia.

 

På Hökensås vet man hva man får, og hele greia er ærlig og rett fram: Rotenonbehandlede skogstjern som tidligere var fulle av mort, abbor og gjedde fylles opp med oppdrettsfisk, slik at vi fluefiskere skal kunne kose oss med lettfanget, storvokst edelfisk. En slags blanding mellom fornøyelsespark og natur. 

 

Slovenia synes jeg derimot var ganske trist, fordi potensialet der er så stort. Fra naturens side er landet et slags Europas svar på New Zealand: Et varmt, gjestmildt fjellandskap med utrolig vakre, næringsrike elver med flotte klekkinger. Bortimot optimale livsbetingelser for laksefisk - lang sesong og perfekt vanntemperatur store deler av året pga av kombinasjonen av høy lufttemperatur og relativt lav vanntemperatur (smeltevann og kildevann). Det kunne vært helt fantastisk der. 

 

I stedet velger de å dumpe tonn på tonn med voksen oppdrettsfisk, (mest regnbueørret, men også mye marmorata og harr) i de ganske små elvene,  samtidig som de konsekvent markedsfører det som "wild fishing" "wild rainbows and marble trout" o.l.

Fisket er minst like unaturlig og fake som i Hökensås. Små kulper i strie fjellelver/bekker holder hundrevis av kilo med fiskekjøtt. På de verste stedene virket det som det var uendelig med regnbueørret, og vi kunne sikkert tatt 100 ørreter over 1 kg på tørrflue i samme kulpen. Alle som har tilbragt noe tid ved et naturlig vassdrag ser straks at dette er bare tull. 

Som en av de lokale guidene sa det: "yes, most trout rivers in the Balkans have become pig farms, but that´s what the customers want, unfortunately". 

Endret av Håvard Stubø
  • Lik 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg for min del foretrekker heller vill mort og brasme med makk, enn slik sirkusfiske som står beskrevet i artikkelen eller andre plasser for den slags skyld... Tiltaler meg null og niks det opplegget her. Tanken på det gjør meg heller bare trist, og at voksne mennesker finner roen og lidenskapelig fisker gjentagende på slike "put and take" steder, skjønner jeg faktisk ikke bæret av. Men vi er jo forskjellig skrudd sammen også, da.

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Slovenia synes jeg derimot var ganske trist, fordi potensialet der er så stort. Fra naturens side er landet et slags Europas svar på New Zealand: Et varmt, gjestmildt fjellandskap med utrolig vakre, næringsrike elver med flotte klekkinger. Bortimot optimale livsbetingelser for laksefisk - lang sesong og perfekt vanntemperatur store deler av året pga av kombinasjonen av høy lufttemperatur og relativt lav vanntemperatur (smeltevann og kildevann). Det kunne vært helt fantastisk der. 

 

I stedet velger de å dumpe tonn på tonn med voksen oppdrettsfisk, (mest regnbueørret, men også mye marmorata og harr) i de ganske små elvene,  samtidig som de konsekvent markedsfører det som "wild fishing" "wild rainbows and marble trout" o.l.

Fisket er minst like unaturlig og fake som i Hökensås. Små kulper i strie fjellelver/bekker holder hundrevis av kilo med fiskekjøtt. På de verste stedene virket det som det var uendelig med regnbueørret, og vi kunne sikkert tatt 100 ørreter over 1 kg på tørrflue i samme kulpen. Alle som har tilbragt noe tid ved et naturlig vassdrag ser straks at dette er bare tull. 

Som en av de lokale guidene sa det: "yes, most trout rivers in the Balkans have become pig farms, but that´s what the customers want, unfortunately".

Såvidt jeg forsto på den ene guiden vi hadde, så "fantes det fortsatt igjen en og annen brunørret i elvene der" . . . Jeg tolket det slik at brunørreten var fortrengt av all fisken de pøste ut i elvene der, og det er jo isåfall tragisk.

Men som han også sa: italienere, franskmenn og tyskere syntes dette var helt topp . . .

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flott artikkel og bra skrevet Jon Anders! Godt bidrag.

Hva man mener og ikke mener om dette, skal hver og en få gjøre som de vil.

Selv har jeg frontet flere saker om utsetting av fisk rundt om, og har relativt tydelige meninger om dette. Men, og det er et men her.

Jeg har ingenting mot dette som Svenskene driver med. De setter altså ut fisk i områder uten noen vesentlig betydning for fisket ellers og skaper et miljø, man kan velge selv om man vil oppsøke eller ikke. 

Jeg ser definitivt at dette ikke kan måles opp mot det man aller helst vil drive med. Men en slik tur på våren, for å fiske uten å måtte sette alt i perspektiv, kan jeg godt tenke meg fremover...tror jeg.

Det er markedsført som akkurat det det er, og det kan jeg forholde meg til. Enig med Jon Anders, i at dette nok ikke er helt på høyde med mye annet. Men tidlig på våren, så kjenner jeg at jeg lett, kan bytte ei helg med myggsippere i et skau vann med fisken f. eks Andre Brun viste til etter sin tur på noe tilsvarende. Jeg sier ikke i steden for, men i tillegg til. Og om dette er utsatt fisk, og fisk av værste slag, så er jeg i alle fall klar over det og kan ta bevisste valg. 

Ser ikke bort fra at det blir ei helg på tur med kompiser, god mat og drikke til våren. Robban...? ;-)

  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har vært både i Slovenia og på Hökensås (sammen med Lars Nilssen).

Personlig hadde jeg mindre problemer med Hökensås enn Slovenia.

Slovenia synes jeg derimot var ganske trist, fordi potensialet der er så stort. Fra naturens side er landet et slags Europas svar på New Zealand: Et varmt, gjestmildt fjellandskap med utrolig vakre, næringsrike elver med flotte klekkinger. Bortimot optimale livsbetingelser for laksefisk - lang sesong og perfekt vanntemperatur store deler av året pga av kombinasjonen av høy lufttemperatur og relativt lav vanntemperatur (smeltevann og kildevann). Det kunne vært helt fantastisk der.

I stedet velger de å dumpe tonn på tonn med voksen oppdrettsfisk, (mest regnbueørret, men også mye marmorata og harr) i de ganske små elvene, samtidig som de konsekvent markedsfører det som "wild fishing" "wild rainbows and marble trout" o.l.

Fisket er minst like unaturlig og fake som i Hökensås. Små kulper i strie fjellelver/bekker holder hundrevis av kilo med fiskekjøtt. På de verste stedene virket det som det var uendelig med regnbueørret, og vi kunne sikkert tatt 100 ørreter over 1 kg på tørrflue i samme kulpen. Alle som har tilbragt noe tid ved et naturlig vassdrag ser straks at dette er bare tull.

Som en av de lokale guidene sa det: "yes, most trout rivers in the Balkans have become pig farms, but that´s what the customers want, unfortunately".

Enig med deg med tanke på Slovenia. Men jeg har vært der tre ganger nå, og funnet en del elver med fisk også helt uten finneslitasje. Det virker for meg som Tolmin Angling Club er de verste og kan sammenlignes med Baltak, og kanskje til og med verre. Og markedsføringen med "villfisk" er jo forkastelig. Der vi har hatt mest naturlig fiske har vært i øverste delene av elver der nede, samt sideelver hvor fisken ikke har finneslitasje og har flotte farger. Og man må gå 30 min. unna veien ved partier av elver som ikke er tilgjengelig med bil. Dette har jeg funnet siden jeg har tilbrakt mye tid der nede og funnet "hemmelige" plasser som guidene ikke tar kunder med til. Her er fisken som oftest mye mindre i størrelse, men det er et mye morsommere fiske som kan være krevende i små elver med glassklart vann. Det kan være disse fiskene har blitt satt som små, og da blir det for meg ganske likt det man gjør i de fleste skogsvann i Norge, og rent dyreetisk er det innenfor for min egen del.

Men det blir også et tankekors for meg at man ved å kjøpe fiskekort direkte støtter den grisevirksomheten som gjøres ved enkelte plasser der nede ved bassengene for tyskere og italienere. Det blir litt som å kjøpe fiskekort for OFA hvor de både setter ut store fisker og ikke greier å sette ut riktig mengde av de små basert på vannets næringsgrunnlag. ;)

En ting er sikkert, regnbueørret kan være veldig gøy å fiske på og er en fin sportsfisk.

De setter ut noe harr og marmorata i tyskerkulpene der nede men de ser man lett forskjell på. De fleste av disse gyter naturlig og er villfisker i langt større grad en regnbuene.

Marmorataene blir satt som små i store deler av elvene, og det har også mye med at marmorataen på et tidspunkt var nesten utryddet pga av at brunørreten hybridiserte seg. Brunørret hører ikke til naturlig der, og den ønskes fjernet for faren ved hybridisering.

Men jeg er enig med Ronny, dette er ikke enten eller, snarere et tilleggsfiske. Som i tillegg i slovenia kan gjøres etter sesongslutt her hjemme i flotte omgivelser med hyggelig lokalbefolkning og god mat.

Når det gjelder baltak som har klare likheter med slovenske Tolmin Angling Club, styrer jeg lett unna de plassene som domineres av settefisk.

Men det er lett i en slik debatt for meg å kaste stein i glasshus da det meste av mitt fiske er i skogsvann med utsatt fisk. De er satt som små fisker og får derfor et naturlig utseende men det er fortsatt settefisk.

Etter som jeg har skjønt er også fiskene i Bosnia for det meste også utsatt fisk.

Endret av Marius_A._Book
  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvordan det er i Høkensås nå vet jeg ikke. Men jeg vet at det var en periode hvor det var ganske artig fiske der. Jeg var der endel i starten på 2000-tallet og hadde noen fighter med regnbue som får enhver ørret til å blekne fullstending tatt størrelsen i betraktning. Vi fikk endel litt "bob bob" fisk den gang også men vi tok også fisk som bar preg av å ha vært der en stund. Halve moroa der borte var faktisk at det kunne være ganske gode klekkinger av mygg, døgnfluer og vårfluer. Så vannene i seg selv vil jeg si ligger langt opp på lista hvis vi sammenlikner med typiske norske skauvann. Ingen mangel på potensiale..

Jeg ser lett urfordringen de har der ved å drive fisketurisme for et publikum som forventer fisk i frysern. Skal man drive i pluss og være attraktiv så må man helt klart ta avgjørelser som ikke passer et mer kresent publikum som de fleste av oss. Men så er det vel heller ikke vi som har skrevet hittil i tråden som er målgruppe nr. 1. Det er nok mer han som ikke vet hva en Cloeon Dipterum er og like gjerne setter på en dog nobbler mens de halvville regnbuene plukker døgniser i sivgarden som besatt. Høkensås Sportfiske er business rett og slett.

Personlig synes jeg det er synd at vi ikke kan drive med Regnbueørret lengre. Det kunne gitt oss en ny giv i fisket og en større bredde i fluefisket og andre fiskemetoder.

Bosnia er fullstappet med settefisk Marius, en av årsakene til at jeg ikke gidder å dra dit med det første. Det finnes riktignok endel villfisk og de er lett å kjenne igjen men cowboy forvaltningen der er ikke bra. Hadde de kastet all skiten på land der og satt ut yngel så hadde de hatt prima fiskevann ila kun kort tid. For maken til insektsliv finnes ikke på vår del av kloden.

Fant noen bilder av fisk jeg tok i Høkensås i 2003, 2004 og 2005 disse ga meg noen flotte minner og jeg husker hvilken flue jeg tok de på, hvilke vann og hva som skjedde. Og backingen gikk ut..

post-2-0-05902100-1474131959_thumb.jpg

post-2-0-93557100-1474131967_thumb.jpg

post-2-0-16416200-1474131974_thumb.jpg

  • Lik 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...