Gå til innhold
  • Rune Stokkebekk
    Rune Stokkebekk

    Fluefiske fra drivende båt

       (0 omtaler)

    Tekst og foto: John Kaasa

    Hvor mange ganger har du fortvilet stått på land og sett fisken vake som besatt godt utenfor kastehold? Hvor mange ganger har du da ønsket at du hadde hatt en båt slik at du kunne ha fisket på disse vakende skjønnhetene? Men hvor mange ganger har du egentlig forsøkt deg som fluefisker fra båt? Og hvilke erfaringer har du høstet? Jeg kjenner mange som mener at å fiske med flue fra båt ikke er annet enn slitsomt og trøblete. Deres erfaringer er at vind og bølger fører til at båten sjelden ligger der man ønsker. Det er vondt å sitte på tofta og kaste. Snøret blir ei vase i bunnen av båten. Og forsøker man å ankre opp, snurrer båten med vinden og du kan være sikker på at fisken har sluttet å vake for lengst. De fleste gir opp, men det trenger ikke være sånn. I denne artikkelen vil jeg beskrive mine erfaringer med fluefiske fra drivende båt. Praktiske tips om hvordan man kan rigge båten, hvilket utstyr man trenger og hvilke fluer man kan bruke.

    Mitt første møte med fiske fra drivende båt fikk jeg under en vennskapskonkurranse mellom lag fra Norge, England og Skottland. Vi var i Førde og skulle fiske i Jølstervann. Jeg fisket sammen med en engelskmann ved navn Baz Reece. Været var mildt sagt grisete. Vinden ulte og regnet pisket. Ute på vannet var bølgene krappe. Dette var vel knapt det man ville kalle idealvær for fluefiske. Jeg var skeptisk, men til min forundring var gutta fra Storbritania svært så blide og optimistiske. Da vi tre timer senere gikk i land hadde jeg fått en leksjon i fluefiske fra drivende båt som jeg sent skulle glemme. For det første lærte jeg at vind og bølger ikke er noen hindring for at fisken skal komme opp og ta fluene. For det andre lærte jeg at rare bustefluer og ”utdaterte” våtfluer i enkelte tilfeller fisker bedre enn naturtro imitasjoner.

    Sist, men ikke minst, lærte jeg en hel del heller ufine engelske gloser, etter at jeg hadde kroket min fiskekompis Baz tre ganger i hoderegionen! De to første gangene var han overbærende med meg, men da flua mi satt i nesa hans etter et dårlig utført rullekast, eksploderte engelskmannen i en kaskade av bannskap. Til tross for dette heller ublide møtet med fluefiske fra drivende båt var interessen sådd i meg og de neste sesongene ble i stor grad blitt tilbrakt i båt. Det som fascinerte meg med fluefiske fra drivende båt var muligheten for å dekke store områder på en enkel måte. Dessuten var det en behaglig og sosial form for fiske.

    Fluefiske-fra-drivende-båt-3.jpg Fluefiske-fra-drivende-båt-2 (1).jpg

    Hvordan det foregår

    Prinsippet for fiske fra drivende båt er relativt enkelt. Båten legges på tvers av vindretning og så lar man seg drive med vinden. Ofte benyttes det mer enn en flue på fortommen. Fluene fiskes inn mot båten og legges ut i et nytt kast. Hastigheten på inntrekket varierer fra rolig twisting til raske inntrekk. Man trenger ikke å kaste langt, det er mer matnyttig å kaste mange korte kast. På denne måten vil man kunne fiske over store områder på en effektiv måte. På de engelske øyer er denne formen for fiske blitt bedrevet i årtider og det er blitt utviklet fluer, teknikker og utstyr spesielt beregnet for fluefiske fra drivende båt. Der kaller man teknikken for Loch-style fishing, og den benyttes like gjerne etter villfisk som etter regnbueørret i menneskeskapte reservoarer. For å få full glede av denne formen for fisket er det en del ting man bør gjøre.
    Det første er å gå til innkjøp av et drivanker. Et drivanker kan best beskrives som en fallskjerm som henges etter båten. Ved hjelp av drivankeret bremser man farten på båten dersom vinden er sterk. Man kan også bruke drivankeret til å styre båten ettersom hvordan man rigger drivankeret. Drivanker er ikke dyre og kan lettest kjøpes gjennom internettsidene til de største sportsfiskebutikkene i England.

    . . .

    For å lese hele artikkelen må du være medlem av Norske Fluefiskere.
    Medlemskontingent må til for å kunne drifte siden rent teknisk og produsere innhold, samt ha forskjellige medlemsaktiviteter. Kontingenten er svært lav sammenlignet med hva man får igjen. Klikk her for å lese om medlemsskap.
    Om du allerede er medlem, så må du logge på forumet før du leser artikkelen. Klikk her for å logge på




Brukertilbakemelding

Anbefalte kommentarer

Det er ingen kommentarer å vise.


×
×
  • Opprett ny...