Gå til innhold

Flemming

Members
  • Innlegg

    2 039
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Flemming

  1. Har akkurat kommet hjem fra 12 fiskedager etter bonefish og GT på Aitutaki sør i Stillehavet..

    2 knekte stenger og 3 snører fattigere, men ufattelig mye rikere på opplevelser!

     

    Bilder kommer nok etter hvert, og de ligger allerede ut på min facebookside... :-)

  2. Jeg har fisket på absolutt alle kontinenter på denne kloden, men føler fortsatt at jeg bare har opplevd en liten "smakebit"..

    Kan ikke legge sjul på at bonefish, permit og tarponfiske er noe av det morsomste jeg kan gjøre med en fluestang - og da spesielt fisket etter permit - "Fluefiskets hellige gral"! Balansen mellom suksess og fiasko er syltynn, og dette fisket blir aldri kjedelig. En dag med permitfiske uten fangst har forsatt vært en utrolig morsom og utfordende dag med store opplevelser!

    • Lik 1
  3. Noen gode tips til hvordan man forklarer familien at man har tenkt å bruke 30k på en liten fisketur?

    Jeg har en del gode tips, men det behøver ikke koste 30.000,- for en slik tur.

    Vi har turer til Belize som havner på ca. 22.000,- inkl. fly. Det er billigere enn en tur til Kola med fly.

    Da har du hotell på stranden, guide, båt og flytransport ut til øya man bor på osv. inkludert i prisen.

    Føler du at du må ha en ny stang, snelle, snøre, samt årets nye vadere? Bare der har du spart inn en tur allerede - om du kan bruke det utstyret du har ett år til..

    JB:

    Diktet "de nære ting" handler ikke om at man ikke skal reise og oppleve ting.. Da har du missforstått diktet.  ;)

  4. Har fått noen spørsmål om hvorfor jeg har blitt så "gira" på tropisk fluefiske. (Noen tror jeg har sluttet å fiske ørret, men det har jeg selvfølgelig ikke. Det kan bare virke sånn under vintersesongen.) Tenkte derfor å dele noen tanker om hva Tropisk fluefiske egentlig er for noe, og hva det har hatt av betydning for meg :

    Man får en del «aha-opplevelser» i løpet av en fluefiskekarriere, og enkelte opplevelser er så sterke at det setter dype spor. Noen av disse er igjen så sterke at man kan snakke om «før og etter» denne hendelsen. For meg var min første tur på tropisk fluefiske en slik hendelse. Tilfeldighetene brakte meg til Cuba, og alle fordommer ble satt til side. En helt ny og magisk fluefiske-verden åpnet seg på denne turen. En ny epoke. En ny måte å tilnærme seg fluefisket på. For første gang på mange år kom kriblingen og iveren tilbake. Jeg fant en ny arena å være nybegynner på. Plutselig fikk jeg utfordringer som ga meg puls og skjelvinger, og jeg kunne ikke huske sist jeg var så nervøs at jeg nesten ikke klarte å skifte flue da jeg hadde en fisk foran meg. Dette hadde jeg virkelig savnet!

    Men hva er egentlig «tropisk fluefiske»? For å skjønne det tror jeg man må se for seg følgende: Du befinner deg i et av verdens vakreste områder midt i det Karibiske hav. Her snakker vi ikke om kjedelige «syden», altså Middelhavet med tusenvis av skandinaviske turister, kjøttboller på menyen, steinete strender med importerte palmer og små sardiner i havet. Nei, dette er Karibien, med kritthvite strender, ville palmer og et hav som er så krystallklart og vakkert farget at du kan sitte og stirre i timevis. I tillegg svømmer det fisker her som får en 10 kilos laks i en norsk elv til å fremstå som en sliten dassmort i Nittelva!

    Du tar ikke et eneste blindkast, men kaster kun på fisker du og guiden finner i det klare og grunne vannet. Av og til fra kaste-platformen foran i den spesiallagede båten, og av og til mens dere vader de grunneste områdene i bare shortsen og 32 graders vanntemperatur. Meget behagelig kan man si! Her er det om å gjøre å snike seg inn på fiskene, servere en liten imitasjon av reke eller krabbe, og følge godt med i det fisken bestemmer seg for å spise den flua du har servert. En liten oppstramming, og du sitter fast i en fisk som ikke er større enn en fin harr i Rena, men som eksploderer og tømmer så mange meter backing fra snella at du lurer på om du har spolt på nok.. En bonefish har akkurat vist deg det du trodde IKKE var mulig. Dobbelt så rask som laksen, og sterk nok til å ryke både stang og snøre om du forsøker å holde igjen. Man blir hektet av slikt!! Når man i tillegg får mange slike opplevelser hver eneste dag, så er det godt å hvile ut i baren etter fisket men en kald drink eller to, før man hopper tilfreds i køya og gleder seg til neste fiskedag.

    Ikke bare er dette fisket gøy, men det er utfordrende nok også! De som liker utfordringer kan jo bare prøve seg på permit. En bonefish er relativt lett å lure, mens en permit kan gi deg grå hår og like dårlig selvtillit som en kvisete 14-åring. Du får mange sjanser, men permiten vil likevel få deg til å rive deg i håret, banne på nylært spansk, og forbanne den flua du brukte til et hvis sted! Permit regnes fortsatt som en av verdens vanskeligste arter å lure på flue. Men lykkes du – da er du Konge! I hvert fall i baren samme kveld!

    Tarpon er mange fiskeres drømmefisk. Den er stor og sterk, ikke så vanskelig å lure, men det er meget store sjanser for at du mister den når den har tatt flua og setter i gang en kaskade av hopp og sprett, og rusninger som setter snører og sneller på en slik prøve at du lover deg selv å kysse mannen du kjøpte snella av dersom du får inn fisken. Du har rett og slett NULL kontroll på en stor tarpon som setter i vei ut mot åpent hav. Det er bare å henge på så godt man kan, og håpe det går bra til slutt.. og det gjør det ofte ikke. Men av og til, kanskje i 3 av 10 tilfeller, så går det bra. Da er man også Konge i baren den kvelden!

    At dette fisket foregår i områder med fugler, planter og dyr man tidligere bare har sett på National Geographic TV er også ganske tøft. Haier, delfiner, øgler og fugler i alle farger – opplevelsene ved siden av fisket er så mange at man av og til glemmer å fiske. Men hva gjør det? Det er nemlig ikke uvanlig at hver båt lander 15-30 fisk om dagen, og da er en fisk eller to uvesentlig i den store sammenhengen!

    Du trenger ikke gjøre mye research eller finne ut av ting på egen hånd – Dette fisket er det allerede mange tusen andre fluefiskere som har prøvd, feilet og gjort erfaringer på før deg. Men du.. du må være klar over at «fluefiske» aldri vil bli helt det samme etter en slik tur. Du blir garantert hektet! :-)

    • Lik 1
  5. OK, ser den. Men da henger jo allerede fisken på eller kjører du på med tilslag utover det å stramme opp (elvefiske)?

    Jeg har problemer nok med å ha fri flyt ned til fisken… Det må jo bli drag i flua med det samme den tar?

    Altså.. tilslag/ oppstramming/ heving av stanga gjøres av to årsaker i mine øyne.

    1) Stramme opp løssnøre/ fortom slik at du får kontakt med flua før fisken rekker å "spytte ut" flua.

    2) Skyve kroken inn i "leppa" på fisken.

    Moderne kroker krever lite kraft for å penetrere, så hvor mye du skal ta i avhenger jo av hvor mye løssnøre du har ute, og hvor langt unna fisken du er. Kort avstand= mindre kraft  - lang avstand= mer kraft

    De fleste har vel også erfart at det er farlig å bruke for mye kraft på supertynne fortommer..

    Men som jeg har sagt tidligere. Dette er veldig generelt. Situasjonene er så forskjellige, der fisken kan både rulle rolig, sippe i seg flua, eller kaste seg over flua med et plask. Vinkelen mot fisken spiller også inn osv. osv.. Det er farlig å begynne å tenke - da kommer "Murphy" men en gang... :-)

  6. Tilslag... Oppstramming.. løfting av stanga... "poteto potato"   ;)

    Tilslag er noe man ikke leser seg til, men som læres gjennom erfaring. Alle fiskesituasjoner er forskjellige..

    Moderne tørfluekroker er så skarpe/spisse at det skal svært lite trykk til for at kroken skal gå inn i kjøttet. Selv lærte jeg at man måtte si "God save the queen" før man skulle løfte stanga, men dette er jo tull i enkelte situasjoner - perfekt i andre situasjoner.

    Jeg er litt overrasket over at noen fisker med tørrflue uten å ha behov for å løfte stanga for å stramme til snøret slik at kroken settes. Ok, strekker man snøret og fortommen helt ut, er det større sjanse for at fisken kroker seg selv, men man ønsker jo ofte IKKE å strekke ut fortommen hvis man skal ha et stripefritt flyt, så hva gjør disse da når det er slakk på fortommen????

    Se for deg at du står i elva og kaster på en fisk som står i en "lomme" intill land på den andre siden, der strømmen er mye svakere (nesten stillestående) enn utenfor. Man kan jo ikke strekke ut fortommen på en slik fisk! Man må ha "slakk" i fortommen slik at flua ikke striper med en gang den lander. Når fisken da tar, så er man jo forbannet nødt til å stramme opp!

    Alle har vel en eller annen gang i sitt fluefiskeliv følt en "forbannelse" over seg når det gjelder tilslag, men det er ikke alltid fiskerens skyld. Noen ganger har jeg vært vitne til at folk TROR de har tilslagproblemer, men så har de altså fisket på en typisk "sær" fisk som har refusert flua flere ganger. Det kan se ut som et vak, men fisken har rett og slett vraket flua i siste sekund. Ganske lett å bli frustrert når dette skjer gjentatte ganger. Fisk som har vært kroket mange ganger i godt besøkte elver har lettere for å oppføre seg slik mot folk som ikke kan binde skikkelige fluer.. hehe... ;D

  7. Nok en gjenganger, og som oftest er det knyttet til at man er for rask med tilslaget. Kan man i grunnen være for sen?

    Settingen er sånn rimelig stor ørret, og den ruller fint over flua. Hvorfor ikke bare la den kroke seg selv?

    Det er alt for mange parametre til å svare JA eller NEI..

    Snørevinkel, strømhastighet, vakform, kroktype og krokstørrelse, avstand til fisken, osv.

    På tørrflue er det stor forskjell på om du fisker oppstrøms eller nedstrøms, og det er stor forskjell på om fisken ruller over flua eller om den sippvaker. Nymfefiske er et kapittel for seg..

    Tilslaget bør altså tilpasses situasjonen - ingen fasit...  ;)

  8. Vær klar over at Christmas Islands har et fiske som er veldig AV eller PÅ....

    Noen få treffer, og da har de et veldig bra fiske etter GT, legger ut videoer på YouTube etc, men det kommer ikke frem at de neste 150 kundene ikke ser en eneste GT.. I tillegg driver guidene utstrakt chumming for å lokke inn GT'n - Ikke bra.. En ting er at turistbåtene dessverre gjør dette, men når fiskeguidene begynner også, da mister jeg lysten..

    Det er mye bonefish der, men de er oftest små. Cristmas Island er billig, noe som gjorde at jeg ble veldig nysgjerrig på stedet, men jeg ønsker ikke å selge en så "usikker" destinasjon når vi snakker om GT. Jeg har noen kontakter som selger turer både dit, og andre steder sør i Stillehavet, og faktum er dessverre at nesten ingen av de som har fisket Christmas Island ønsker å komme tilbake..

    Hvis jeg selger turer dit i fremtiden, så blir det med klar beskjed til kundene om at det er litt "Lotto" om man treffer på eller ikke..  :rolleyes:

  9. Wow! Tror du har truffet på veldig gode forhold, for 4 på en dag er ekstremt bra!

    Kjenner flere som har fisket der, gode fiskere, og som Børge sier er én eller to på dag, en GOD dag!

    Mange fisker der i flere dager uten å få en fisk... Men de man får er jo store da! Grattis!!  :-)

  10. Spørsmålet er ikke om det er lurt å vade eller ikke eller om man får mere/større fisk. Spørsmålet er om folk føler mer glede ved å stå utvadet når de fisker vs det å stå på land.

    For meg, JA!

    Jeg føler meg mer i ett med elva/ fisken når jeg har vann rundt beina. Sånn er det bare, ikke lett å forklare hvorfor..

    Å få fisk fra land/ båt blir ikke helt det samme synes jeg, selv om det ofte er det som må til for å få fisken.

    Et typisk eksempel er bonefish-fiske hvor man har valget mellom å fiske fra båt, eller å gå og vade til fots. Gleden er større når jeg går til fots, så jeg velger det der det er mulig.

    Hva som er riktig taktikk - det er noe helt annet..

  11. Hei,

    Lovet å hjelpe noen kunder her...

    Det er 4 fiskere som har booket tur til Belize, San Pedro, men én av dem måtte trekke seg..

    På slike turer må man være partall - to fiskere deler båt / guide / hotellrom

    Hvis du har lyst på en slik tur, men ikke har noen å reise sammen med - Her har du sjansen!!!

    Tid: 31. januar - 9. februar 2014

    Pris: 14.500,- + fly

    Sted: San Pedro, Belize

    Arter: bonefish, permit og tarpon - samt arter som baracuda, jack, snapper +++

    hvis noen kan hoppe på denne, så kontakt meg på:  flemming.w@xxl.no

  12. hehe.. Det blir alltid rom for missforståelser og konflikter hvis man ikke kommuniserer riktig, sa min gamle mor..

    jeg synes en god regel er; -Dersom du kan se en annen fisker i det området du kommer til, så spør om det er greit at du fisker akkurat der, eller på den bestemte fisken. En annen grei regel er å alltid holde seg langt unna vannkanten når man ikke er kjent, eller vet hvor fisken står. Spesielt dersom det sitter en fisker på motsatt bredd - Da bør det gå opp et lys, men ikke forvent det av en nybegynner..

    En av de vanligste konfliktene i smale elver er vel når det dukker opp fiskere på motsatt bredd. Jeg velger å tro at det er uvitenhet, dårlig lokalkjennskap eller nybegynnerfeil når de tråkker rett ut til bredden på den andre siden, der den store fisken står, som du venter på at skal vake snart. Hvis du ikke får signalisert at fisken "din" står akkurat der, så går det galt. Da blir man irritert, men så lenge det var et "uhell" så biter jeg meg alltid i det..

    Kommunikasjon er løsningen - Ikke forvent at andre fiskere "tenker" som deg... og SMIL!  ;D

  13. For de av oss som har vaert med siden Runes Fluefiske (og Baard og Lars Fluefiskenett foer det...)saa tror jeg veldig mye er utdebatert. Saann er det ihvertfall med meg.

    Jeg tror Tore har rett i dette. Faktisk så er temaet i akkurat denne tråden tatt opp før - minst én gang.. ;D

  14. Harren er fin den!

    Hvis utraset skulle bestemme alene hadde jeg ikke drevet med ørretfiske heller - Både laks og ørret er en halvdau dassmort sammenlignet med f.eks en bonefish.

    Å holde en 50cm harr i vannet, med et stort ryggseil i vakre farger, synes jeg er en flott opplevelse.

    Å vite at den kanskje er 12, 13 eller 14 år gammel på den størrelsen, gjør også at jeg får en enorm respekt for den.

    All harr er ikke Rena-harr. Jeg har fisket på mange sære harr, og synes den har et ufortjent dårlig rykte! Basta!  ;D

×
×
  • Opprett ny...