Gå til innhold

Øyvind Jensen

Medlem NFF - 2017
  • Innlegg

    393
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    1

Alt skrevet av Øyvind Jensen

  1. Ser det ligger noen hele skinn på Finn for tiden. Det som kommer i posene til Veniard har i hvert fall jeg dårlig erfaring med hva angår mengde/ størrelse og innhold. Rett og slett for mye svinn. Neste gang går jeg for et helt skinn, alternativt Brahma høne (som ligner veldig mye). Husker jeg ikke feil var sist gang jeg kjøpte Veniards sine rapphøne på Stramline på Oslo S - mye rart man kan få i gram-poser på Oslo S tydeligvis :-)
  2. Nå spør jeg veeeeldig dumt, men hva gjør man i steg 2? Bare lurer. Flytter hele klossen opp til bindetråden? Det er jo der MP sitt utstyr er veldig fint. Det får man til med vanlig papirkylyper også, for den saks skyld.. Ser nytten hvis man skal lage såkalt "dubbing-børste", men da ville jeg laget sporene lengre for å spare arbeid (dvs. få en lengre dubbing-børste). Ellers er jeg helt på vidda nå (ikke at det er så galt..)?
  3. Er vel litt som skjæra - glad i blanke ting :-) Men pytt, hva er vel en fisketur uten i det minste et lite bål? Kjøpte derfor liten bålbrenner med kjele, som blir fast inventar i sekken heretter: https://www.speidersport.no/produkt/solostove-lite-pot-900-combo-liten-brenner-med-kjele/
  4. Tror det er få "kirker" på FFS heldigvis, Trond. Synes du har et godt poeng, og du har funnet det som passer perfekt til ditt bruk/ fiske. Vanskelig å argumentere mot det!
  5. Det er fiske etter smålaks og sjøørret i elv, antar jeg? Hvis det i all hovedsak er en rolig elv med ganske små SØ og laks kommer du nok et stykke på vei med den stanga du har, men du får en tøff jobb med å få inn fisk på en kurant måte dersom det er bra med strøm eller fisk på 1,5-2 kg og oppover. De sparker ofte godt fra seg, og skal du sette ut er det fint om man får inn fisken rimelig kjapt. Hvis det er mulighet for litt større fisk så ville jeg valgt et par klasser opp, som du tenker, og gjerne med stanglengde på opp mot 10 fot, men 9 fot går også helt greit. Det kan jo hende at en switch stang er en god løsning for deg også? (bare et forslag, og forutsetter at du ikke ser etter ustyr som også skal brukes i sjøen). Jeg kan si noe om hvilket utstyr jeg bruker, og hvorfor: 10 fot Hardy Swift #8 med enten Guideline Coastal slow intermediate #8 (en drøm å kaste langt med synes jeg) eller Lee Wulff Ambush Triangle Taper flyt + synkende fortom (fin til spey når det er mye vegetasjon bak). 10 fot Guideline LeCie #7 med en #7 line fra Fenwick i flyt (husker ikke akkurat modell) for det lettere fisket etter SØ/ Laks. 11,9 fot Redington Prospector switch stang med enten ovenfor nevnte Wulff line eller helst: Rio Scandi Short VersiTip #8 (31 gram, med 4 utskiftbare spisser fra flyt til synk 6). Sistnevnte line brukes utelukkende til spey kasting og denger lett ut fluer i de fleste størrelser uten at man blir helt utslitt. Dette oppsettet har i all hovedsak tatt over behovet for to-hånds stang etter at elva har gått ned utpå sesongen, for min del. Hvis jeg skulle valgt kun 1 av disse oppsettene ville jeg gått for switch stanga, som egentlig kan gjøre alt det de 2 andre stengene også gjør unntatt det aller letteste overflatefisket. Jeg fisker i ganske stor elv med mulighet for stor fisk så det styrere egentlig mest mitt valg. Ville sett litt etter brukt utstyr siden vi er i den årstiden mange ikke fisker etter SØ/laks lengre (og kanskje bytter ut utstyr), eller et salgstilbud i en butikk. Da kan man få veldig bra utstyr til en rimelig penge. Lykke til!
  6. Helt enig Jan Ingvar - er en oppfordring og ikke et pålegg. Er det forsvarlig ut fra normal C&R vurdering (vanntemp, evt. skade på fisk/ kroking osv.) så er det ikke verre enn å bahandle fisken veldig fint og sørge for at den kommer til hektene igjen før den får gå. Høres for øvrig ut som en spennende elv å fiske i!
  7. Hørtes snodig ut ja Truls. Ser absolutt poengene de har med tanke på hvordan gjenutsetting skal praktiseres, men sliter litt med den mer overordnede logikken. Kanskje noe som er utelatt/ uteglemt av informasjon? Elva skal vel uansett rotenonbehandles en eller anneg gang i og med gyro? Kan det ha noen sammenheng med dette? Blir spennende å lese hva de svarer. Kanskje er det en helt kurant forklaring.
  8. Velkommen til forumet Eystein! Hvis du skaffet deg bindesett i går og klarte å lage en så fin rekeflue allerede nå - ja, så er jeg veldig imponert! Flua ser helt super ut den altså. Nå i sommermånedene med varmt vann så kan det være lurt å forsøke med mer duse/ nøytrale farger. Rekeflue bør fungere godt det altså. Tipper du er helt på rett spor angående valg av strategi for fisket. Forsøk når det mørkner hvis det er stille/ fint vær. Er det mer ruskevær kan det være lurt å prøve strømsatte områdene med oksygenrikt vann, både med rekeflue og rene fiskeimitasjoner. En rask/ enkel flue som kan passere som både reke/ fiskeimitasjon er jo den legendariske woolly bugger i duse/ lyse farger, og som er lett dresset med sparsomt marabou i halen og glissent kroppshackle. Ellers er jo Clouser, Jiggy og andre streamer-fluer supre til å fiske raskt og imitere småfisk. Ville brukt intermediate line på dagtid i hvert fall, bare for å ha sagt det. men ingen regel uten unntak. Lykke til, dette fikser du! Du har jo helt supre områder å fiske i! Øyvind
  9. Søk på ordet "Fortomsmappe" på nettet så finner du mange forskjellige typer å velge mellom. Det bør sikre orden i sakene :-)
  10. Skjønner at du ikke vil la utstyret ligge i påvente av evt. bindekurs altså, og veldig fint å starte selv. Hvis jeg var det ville jeg tatt en titt på instruksjonsvideo fra Jon-Erlend Sundnes, for eksempel den om Superpuppan. Det er en moderne klassiker som man bør ha i flueboksen dersom man skal fiske i elv eller vann, og inneholder en del bindetekniske elementer man kan lære seg å mestre uten alt for mye plunder. Ser ut som om du har bra materiale til denne flua også etter det jeg kan se. Legg merke til proporsjoner på materialene og opparbeid jevnhet i dubbingen, så er du langt på vei kommet :-)
  11. Dersom jeg ikke tar helt feil er dette trådvoks, så dette produktet har du bruk for! Det er hardere enn voksen som noen bruker for å få dubbingen festet til trår/ løkke. Noen bindetråder kommer ferdig vokset, andre ikke. Jeg bruker lignende voks konsekvent, rett og slett fordi tråden får mye bedre grep om både krokstamme og materialene man binder inn. Ta en titt på Davie McPhail sine bindevideorer; der ser du han konsekvent benytter trådvoks. Du kjenner det også på bindetråden når du har dratt den igjennom voksen et par ganger - den blir mye "seigere"/ gir mer friksjon. Er spesielt nyttig ved innbinding av glattere materialer og låser dette mye bedre enn uten...hvis man ikke sverger til superlim da :-) Kos deg med bindinga - øv deg på litt ulike "enkle" mønstre, etabler god trådkontroll og lær deg å kjenne de ulike materialene som du bruker. Kanskje arrangeres det bindekurs i din nærhet? Lykke til!
  12. Smak og behag vil jeg si. Hvis du er ute etter syltynt dressa sommerfluer er kanskje ikke opossum førstevalget, da det har MYE underull og litt glissent med dekkhår. Det er hovedsakelig 2 måter opossum brukes på: 1. (Som vel er blitt den mest populære) kutte tynne skinnremser i hårets vokseretning. Dette passer fint til små og store tuber og kroker av en viss størrelse. Det går også an å velge seg den delen av skinnet som har kortest hår og kutte veldig små remser/ trekanter og bruke disse. Når skinnet kuttes på riktig måte blir det en veldig fin siluett/ form på hårene. Og der ligger helst nøkkelen vil jeg si: det blir en ganske tydelig siluett av vingen. Vær obs på at dette er svært bløte hår så regn med å måtte binde inn en enkel bunt med hår helt i front slik at ikke flue blir helt "flat" i fronten. 2. Velge ut den delen av skinnet man mener har omtrent riktig lengde på hårene (stor forskjell på ryggdel og magedel på skinnet). Klippe av en bunt med hår, tapere det litt og kanskje fjerne noen av de lengste dekkhårene dersom man ønsker, og binde inn på vanlig måte. Vær litt obs på at dette er svært bløte hår så kan være en fordel å binde inn hackle først som støtte til vingen, og deretter binde inn hårene - deretter kan man jo velge om man vil legge et hackle også i front. Jeg vil si at opossum har noen fine fortrinn kontra andre materialer: Det er veldig rimelig i forhold til mengde, du får det i alle regnbuens farger (og gjerne to-farget), det er veldig livlig materiale og gir veldig fin siluett hvis det kuttes/ bindes skikkelig, trekker egentlig ganske lite vann kontra f.eks kanin, og er svært lett å forme zonker etter eget ønske. Jeg synes også det er veldig lett å jobbe med (men forutsetter sylskarp skalpell eller barberblad hvis man vil lage taperte zonkerremser). Eneste bakdelene jeg selv opplever er at det er litt vel bløtt materiale og vanskelig å lage de tynnest dressede fluene med. Når det er sagt så mener jeg at siluetten/ formen egner seg ypperlig til å lage giftige SØ fluer for nattfiske i elv med, i og med at profilen blir såpass tydelig og at den "dytter" litt vann.
  13. Høres ut som en god og gjennomtenkt plan. Slow int har jeg hatt lenge og liker den lina veldig godt. Vil du litt hurtigere ned kan du alltids sette på en fortynget flue som f.eks. Jiggy eller noe tilsvarende med kuleøyne, så er du godt dekket.
  14. Guideline coastal i lineklasse 6 vil sikkert passe stanga di bra. Hvorvidt du bør ha slow eller fast intermediate er litt avhengig av om du vil fiske helt i overflata eller lengre ned i vannsøylen. Slow intermediate er nettopp "slow" og legger seg fint rett under vannflata. Men ikke særlig mer. Er det litt dybde og/ eller en del bølger ville jeg gått for fast intermediate. Husk at man normalt trekker raskt inn ved SØ fiske uansett, så selv om lina oppleves å synke ganske raskt så er dette sjelden et stort problem (dersom det ikke er veldig grunt med tang/ stein på bunnen da).
  15. Delvis uenig (men bare delvis). For meg begrenser jeg bruken av såkalt "løkkeknute" ("non-slip loop") til laksefluer på krok til de krokene som har liten vinkel mellom krokskaft og øye eller for eksempel Ken Sawada spey kroker (svakt nedadbøyd øye). På f.eks en Partridge Patriot krok (eller Mustad SL53UBL for den del) bruker jeg aldri løkke, da øyet står ca 45 grader på krokstamme. Bruker du løkke på slike kroker går flua "funky" i vannet synes jeg. Da er det mye bedre å bruke en eller annen form for styrende knute. Se f.eks You Tube av Mikael Frôdin for ett eksempel: https://www.youtube.com/watch?v=kdzNdpSM6CY Den tradisjonelle slukknuten (og varianter av dette) funker dårlig synes jeg, og bør i alle fall unngås på laksekroker som har stor vinkel på øye, slik som nettopp Partridge Patriot og lignende.
  16. En del av de mest populære "beistene" får du kjøpt i nettbutikken til the Slide Inn (nettstedet til Kelly Galloup): https://www.slideinn.com/store/streamers/ Litt avhengig av profil på fluene så synes jeg personlig at de litt trøblete hvis man bruker lett utstyr. Bruker gjerne #7 stang eller en switch stang når jeg fisker såpass stort, men enhånds er absolutt å foretrekke (mye lettere å strippe og bruke stanga for å gi bevegelse til streameren). Husk kort og kraftig fortom. 0.25-0.30 er helt kurant. Ørret som plutselig blir aggressiv bryr seg sjelden om fortom tror jeg.
  17. Øyvind Jensen

    God jul!

    Ønsker dere alle en god og fredelig jul!
  18. Blir spennende å se hva som dukker opp, he he. Bandt opp noen ex av Kelly Galloup's Zoo Cougar og måtte investere i en billig sorteringsboks på Clas Ohlson for å få plass til dem...sier vel alt :-) Mens jeg bandt dem tenkte jeg samtidig på hvor i elva det vanligvis ikke er folk hverken dag eller natt... Skal visst være effektiv flue men er litt usikker på hjemlige forhold.
  19. Hvorfor i alle dager er det plast på korken på nye stenger? Jeg vet, har tidligere klaget sterkt på sånne dotter på klinga som skal liksom gjøre det lettere å sette stanga sammen (de er nesten uten unntak feilplassert), men den tulleplasten er kinkig å bli kvitt gitt!
  20. Bra tråd Truls (og dere andre)!. Selv så jeg en fin liten SBS av en kutling imitasjon som skal testes ut snarest på Saltflue.no som heter "Runars kutling". Den ser ut til å kunne passere som "fiskeimitasjon-som-ikke-henger-seg-opp" :-)
  21. Ser at Orvis selv anbefaler en line kalt Hydros 3D switch line. Selv bruker jeg 3 ulike liner til min switch stang (åtter), avhengig av hva jeg skal bruke den til: 1. Rio Scandi Short VersiTip (samme klasse som stanga). Kommer med 4 utbyttbare spisser. Veldig bra til vannkast i trange situasjoner men kan plaske litt pga tung/ kort klump. Gir lange kast og takler ganske tunge/ store fluer. 2. Wulff ambush triangle taper (samme klasse som stanga), som er en WF helline som har beholdt egenskapene til klumpsystemene, ved at vekta er plassert bak i klumpen. Hvis man utelukkende skal benytte denne lina til vannkast går man gjerne opp 1-2 klasser. Fin til trange plasser som krever finere presentasjoner enn det man får til med Rio Scandi lina. Også fin til overhånds kasting. Går som en kule og er ganske stabil i lufta. Slår fint over medium store fluer. Veldig lett å fiske med denne lina, er min konklusjon etter 3 sesongers bruk. 3. Rio Switch line, samme klasse som stang. Denne lina er ikke en ren switch line, men en longbelly line mer egnet for overhåndskast. Den lange klumpen gjør mulig fine presentasjoner på laaaangt hold, og er den lina jeg lettest kaster langt med. Er lite egnet til speycasting. Bruker denne når jeg skal fiske av motsatt side av elven (der hvor fisken alltid står...). Ser at Guideline har switch liner også, som kanskje kan ligne på Rio Scandi Short versiTip? Ikke forsøkt dem. Guideline har også en helline som heter Bullet, og som ligner i profil på Wulff Ambush lina. Tipper denne funker fint også. er helt sikkert noen her inne som kan si mer om Guideline linene nevnt her. Håper det var til hjelp.
  22. Et spørsmål om blanding av dubbing: Dette anses visst å være veldig viktig og etter å ha lest meg litt opp på temaet ser jeg at enkelte sverger til den elektriske kaffekværna for å få til den perfekte blandingsen. Antar dette forårsaker dubbing mellom tenna under den påfålgende ettermiddagskaffen? Dette vil jeg helst unngå. Finnes det noe andre gode tips til hurtig, energieffektiv blanding av dubbing? Har syslet litt med tanken på navlen (navlelo får jo en grei blandingsfarge, helt uten at det koster en kalori) bare så det er sagt, men har litt lav kapasitet ser jeg...føler meg dessuten litt lite bekvem med en dott flashy laksedubbing stikkende ut av navlen... Noen tips?
  23. ...og hvorfor skulle det være mer høyverdig å få en fisk til å bevege seg vertikalt enn horisontalt for å ta en flue?
  24. Enig med Truls. + Overskyet vær og litt vind er et godt tips, spesielt på dagtid. Er såpass kaldt i vannet ennå i Trøndelag at du helt sikkert støter på SØ i strandsoner midt på dagen også. Min erfaring er at dette gjerne er mindre SØ. De større kommet helst inn på grunna på kveld/ natt nå.
×
×
  • Opprett ny...