Gå til innhold

klodrik

Members
  • Innlegg

    31
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av klodrik

  1. Er det bare jeg som ser ironien i at 1) du spør etter spesifikke anbefalinger basert på erfaring 2) du fremhever at du selv har erfaring med "mange par" som ikke holder mål, uten å gi noe som helst informasjon om hvilke merker/modeller det er snakk om.
  2. Spør der du kjøpte stanga, de er sikkert villige til å hjelpe, men kanskje ikke helt gratis. For å påberope deg mangel iflg forbrukerkjøpsloven, må det altså være produksjonsfeil eller lignende. Dette er ikke trivielt å fastslå objektivt, og bruk av stanga i halvannet år kan jo ha medført noen ytre påkjenninger som har gått ubemerket hen da det ikke ga umiddelbare konsekvenser, feks. ramlet mot en stein, fått flue i stanga etc.etc.
  3. haha, så sant som det er skrevet! Karibisk natur og klima trekker hardt i mørketiden, fiske er fantastisk og permitfaen kan brenne i helvete! :-) Ingenting passer bedre enn å bytte ut hjemlig stress og koping foran PC, med D-vitamin rett fra solen, vading i 25 graders vann som lett trim og hjernen på Island Time.
  4. Denne materiallisten ser jeg nå på som oppskriften til tidens lakseflue.
  5. wtf!? Ikke fighting-butt engang? Det var jaggu feit og fin fisk!
  6. interessante videoer som youtube anser som relevante for videre studier. [attachthumb=1] Får ta en runde og fyre av noen sjikanerende grisemeldinger til småpikene her, vi kan jo ikke stå stille og se på at de frarøver oss vårt tradisjonelle ordforråd som hører fluefisket til.
  7. klodrik

    Bahamas ?

    Aldri feil å dra til Bahamas om vinteren. Eleuthera var vel den mest kjente DIY destinasjonen, iallefall for 5-10 år siden, og de lettest tilgjengelige flatsene hadde rykte på seg for å holde ganske krokvant og vanskelig fisk. Tror du finner mye rapporter og beskrivelser hvis du leter litt. Men lett tilgjengelig flats har jo også endel positive sider. Aldri vært der selv. Kommer det en skikkelig kaldfront på denne tiden av året, kan det bli kaldt nok i vannet til at fisket blir veldig treigt.
  8. Enig, det er en rå docu om et fascinerende/sinnsykt/balls-out løp. Kan også anbefale Fastest av Mark Neale i sjanger for knallertracing, selv om Motogp/Rossi selvfølgelig ikke kan matche TT/Guy på råskap.
  9. Med DeMaria ut og Kaka inn var det i praksis 10 mot 10 siden 1. omgang. Ramos putter igjen, alltid farlig i feltet! Storsinn av Madrid å ri rolig inn 2-1 seier, de kunne lett ha putta et par til, men de så vel Sir Alex var på nippet til hjerteinfarkt og gjorde alt de kunne for å gi Manu sitt første spillemål over to kamper som trøst.
  10. klodrik

    Tragisk

    Faen jeg merker jeg blir skikkelig sur av å se sånt!!! Den Simms-boksen er neppe biologisk nedbrytbar og småfugler vil kunne forvikle seg inn den og dø en langsom og smertefull død.
  11. Det er ikke så vanskelig å gjøre dette i photoshop. Det er bare snakk om å endre kontrast, saturation og farger osv. Det gjør man selvfølgelig på ulike deler av bildet og dette uavhengig av hverandre, f.eks. himmelen gjøres mørk blå nesten matt, mens vannet får annen fargeeffekt (turkis/grønn/blå). Når man bruker vidvinkel med polafilter, blir himmelen som regel gradvis polarisert, så det er jo en grei ting å fikse på. Når jeg sier at det ikke er vanskelig, så mener jeg at effektene i seg selv er ganske rettfrem, det å få et selv et bra råbilde opp til Henry G klasse er langt fra enkelt.
  12. Herre min hatt, tror du virkelig at kostnaden til produksjon er avgjørende for noe som helst? Dette er en relativt velutviklet industri hvor markedsføring, distribusjon, prispunkter, priskontroll, merkevarebygging og andre trivielle og tradisjonelle faktorer spiller inn. Det er ikke store prinsipielle forskjeller på fiskeutstyr og f.eks. hårshampoo eller flybilletter, den som legger objektiv kvalitet og produksjonskostnad til grunn er dømt til aldri å forstå noe som helst. Profittmargin er selvfølgelig heller ikke lineært og statisk mellom ulike markeder, produktets livssyklus, volum og konkurranseforhold. Ettersom verden blir en god del mindre, kommer en god del "skjevheter" mellom ulike markeder også lettere frem, det ikke mange som handlet direkte fra USA for 10 år siden. Det som av noen sterke/smarte/"sleipe" distributører markedsføres som et high-end produkt i et marked, kan like gjerne være et mid-tier eller low-end produkt andre steder, og det er ingen logisk grunn til å anta at det finnes et globalt absolutt likevektspunkt. Dette ser man i nesten alle ulike bransjer, hvor nasjonale/regionale distributører har sterk kontroll (i motsetning til en produsent), enten det være seg biler, klær, fiskeutstyr eller en dings med dott på. De ulike leddene i verdikjeden søker alltid å maksimere sin profitt og velger ulike markedsstrategier for å oppnå dette, med varierende hell. Takk og lov for fremskritt og en mindre men dog mer transparent verden.
  13. Hvem faen bryr seg egentlig om hvordan stanga kaster på helt objektivt grunnlag? Stangvalg er langt viktigere enn som så. Akkurat som om man ikke velger klær basert på hvor godt de holder varmen, man velger ikke venner/kjæreste utfra objektive egenskaper, man velger ikke om man liker pannekaker eller ikke utfra en logisk analyse og man bedriver selvfølgelig ikke en hobby som fluefiske på objektive kritierier, i forhold til tid, fangst og fisketype eller hva det nå enn måtte være. Og der står stanga også, i et sammensurium av mange vesentlige ting, hvorav kasteegenskapene er helt underordnet. Kasteegenskaper er som hygiene, så lenge det ikke er plagsomt dårlig, er det en ikke-sak. Men det er uhorvelig mye annet som er viktig ved stangvalg. Forskjellige merkevareidentitet hadde vært interessant å diskutere. Både hvordan de ulike merkene oppfattes og ikke minst hvordan vi selv tror vi rangere ulike verdier innen merkevarene.
  14. Det er en relativt vanlig menneskelig "bug" å måtte forklare ethvert observert fenomen med en iøyenfallende og nærliggende årsak. Sjansene for å lykkes øker selvfølgelig ikke med hver ulykkelige hendelse, så lenge det ikke er adferdsendring på gang. Knipser du kron 100 ganger på rad, er det fortsatt 50/50 for myntkast nr. 101. Mobiltelefonen eller ikke er helt irrelevant. At man kan få fisken til å løsne kroken med å telepatiske evner er selvfølgelig også sprøyt. Det var nok ikke helt tilfeldig (hihi) at noe så fundamentalt og logisk som sannsynlighetsregning først kom til mange tusen år etter andre basisprinsipper i matematikk. Det kan også være at du hadde feil farge på sokkene da.
  15. Hehe, den sagnomsuste varmtvannsflyndra fremkaller grå hår på nok en fluefisker... Det verste er at en hvem som helst kan få permit, det er bare å rigge opp en levende krabbe med krok i, så er det i boks. Sies det. Nå ble jeg skikkelig fiskesugen... Bare den svineinfluensan får festa grepet litt, så begynner jeg å spane etter restplasser til Mexico.
  16. Det er jo en vesentlig forskjell på hvilken rollen guiden spiller på ulike fisketyper. Det er få ting så irriterende og ødeleggende for fiskeopplevelsen som en guide som bosser deg rundt og skal styre alt ned til den minste detalj. Da kan man nesten spare penger på flybilletten og bare sende over noen fjelldollar til lodgen, så kan guiden like godt dra ut og fiske på egenhånd. Det å sitte i en båt som en viljeløs sekk poteter og motta instruksjoner har klare bakdeler, selv om fangstrapportene ofte er imponerende. Det blir litt som å bytte ut fluestanga med et garn, man tidobler kanskje fangsten, men selve essensen blir borte. Men det motsatte er jo heller ikke problemfritt, det å vite hva, hvor og hvordan kan ta lang tid å pønske ut på egen hånd, mye lenger enn en stakkarslig ferieuke, og i noen områder og type fiske kan dette være skikkelig vrient å ta på sparket. Man må altså investere tid og/eller penger for å få kosmisk balanse i fisketuren, for noen betyr dette kanskje å få på seg gul refleksvest og geleides to-og-to fra døra hjemme til der fisken står, som en barnehage på tbanen, under den ledelse av en sertifisert norsk reiseleder, med sertifisert norsk nisselue og gullmedlemskap i det kongelige norske reisegarantifondet. Mens for andre betyr det å prate med noen som har vært der, booke flybilletter og ta det på sparket som et skikkelig eventyr med mange ukjente variabler. Høy fallhøyde, men desto høyere gevinst, hvis man er slik anlagt. Og da ikke bare i antall kroner spart, men det å gjøre det på egen hånd har også en verdi. Jeg vil likevel anbefale førstegangsreisende til å bruke et pakkeopplegg, iallefall delvis. Med noen turer på samvittigheten er det lettere å finne sin egen balanse og knytte egne kontakter til det man måtte trenge, enten det være seg guider, båtleie eller overnatting. Da kan man fort halvere prisen på en pakketur, og det kan jo brukes til f.eks. å dra to ganger eller være der dobbelt så lenge.
  17. Ok, du vil ha forsvaret ut av skauen hvor du bor, hovedsaklig fordi du selv vil ha tilgang til bedre naturressurser. Greit nok. Fluefiske og natur støttes på generelt og sympatisk grunnlag. Men det forutsetter motparter med en solid dose ironi for å beholde troverdigheten når du deler ut egoismestemplet til alle andre enn deg selv.
  18. Se på bildene du tok, hva slags lukkertid fikk du med iso 800, så kan du bare regne om hvor mange blendertrinn (f-stop) du trenger for å få samme lukkertid på lavere ISO. I praksis bytter du lukkertid mot ISO her, og et lyssterkt objektiv dytter deg noen knepp ned på skalaen, men du må selv vurdere hva slags lukkertid og ISO som er nødvendig. Hvis 800 ISO gir ok lukkertid og ok bildekvalitet, er det ikke nødvendigvis så mye å hente på et nytt objektiv. Mer lys gjennom objektivet gir lettere autofokus, hvis det var et problem, men jeg tipper du brukte infrarød fokussensor siden motivene var ganske nærme? Du kan også helt sikkert stille inn styrken på blitzen, kanskje til og med lagre instillingene (eller finne en "fillflash" funksjon) slik at kameraet er klart til knipsing uten for mye mikkmakk (omtrent som et Nikon, som er gode til å lage blitzer som tar gode bilder uten at fotografen trenger å gjøre annet enn å klikke på utløserknappen).
  19. Ikke skjønner du forskjell på Japan og Kina, og linken din er feil. Bra jobba.
  20. Ingen grunn til å bekymre seg for å være off-topic, OP har fått svar på sitt spørsmål, og diskusjonen går videre til nært relaterte tema. Sluttresultatet og konklusjonen din er riktig, men årsakssammenhengen er gal. Man slipper normalt mva/vat/sales tax når transaksjonen innebærer eksport. Og igjen, mva-plikt ved import til Norge inntreffer helt uavhengig av hvilke andre avgifter som har påløpt i utlandet. Det er altså to separate tilfeller, og det er verdt å merke seg. Som du antyder, hvis man handler fra England (hvor prisene normalt er inkludert 17% VAT) så må man passe på å spørre at denne trekkes fra, brukt eller nytt har ingen betydning. Det er det ikke alle som gjør automatisk.
  21. Dette er direkte galt. Hvor man bor påvirker sjelden hvorvidt man er avgiftspliktig eller ei. De aller fleste land definerer transaksjonssted som utgangspunkt, og ofte er det tilleggsbestemmelser for hva som kategoriseres som eksport, hvor avgiftsplikten ofte bortfaller. Det er normalt helt uvesentlig om det utløses avgiftsplikt av andre hvor nå enn det måtte eksporteres. Joda, i praksis er det selvsagt en viss symmetri på avgiftsplikten mellom avgiftsjuristiksjoner, men det er en konsekvens og ikke en betingelse eller forutsetning som det antydes ovenfor. Altså, mva-plikt i Norge kommer av en transaksjon (eller import) av mva-pliktig vare. Det er helt uvesentlig hvor kjøper har bosted, og om det allerede er betalt andre typer avgifter i et annet land tidligere.
  22. Skal du først rette på noen, så kan du godt legge til litt ekstra presisjon. Det er ikke snakk om "i butikk", men "fra butikk", altså det amerikanske tilsvarende av norsk mva-pliktig. Som jeg tidligere har påpekt, er kravet til betaling av sales tax noe annet enn kravet til selger om innkreving av sales tax. For alle praktiske formål har du selvfølgelig rett i forenklingen om ved bestilling fra en annen stat enn den leveringsadressen befinner seg i, så slipper man sales tax. Mer presist så trenger ikke selger å innkreve sales tax på en slik transaksjon. Det mest vanlige unntaket i den praktiske verden er for butikkjeder med utsalgssteder (egentlig "business presence") i flere stater, f.eks. så slipper alle amerikanere sales tax på varer fra Amazon, unntatt de som bor i Washington (og andre stater hvor de har distribusjonssentre, f.eks. KY.) Bestilling fra f.eks. Best Buy, Office Depot eller andre relativt landsdekkende kjeder utløser sales tax for alle som har en slik butikk i sin stat, uansett om det bestilles på nettet eller ei. Samme med Dell, som sliter litt med dette, pga av sine mange småanlegg rundt om i USA, så får de fleste internetthandlere sales tax. Ikke rart de kunngjorde at de skulle legge ned mange slike steder tidligere i år. På store registeringspliktige kjøp, som f.eks. en bil, kan man få artige kuriositeter med en sats som baseres både på beliggenheten til utsalgssted og bosted til kjøper, siden satsene settes lokalt og varierer mellom kommuner (county) og tettsteder/byer osv. Forøvrig er vel USA sitt system et av de få (om ikke den eneste) hvor selger konsekvent oppgir pris uten sales tax. I Norge er det heldigvis litt greiere med at oppgitt pris faktisk er det man skal betale. De frekkeste i junaiten kan f.eks. annonsere $19.95 for en vare, men så kommer du til kassa, så var det etter en $35 mail-in-rebate, $3 embalasjegebyr, 10% avslag ved medlemskap i handleklubben, slik at man må hoste opp $19.95+$35+$3+10% = $63.75 pluss sales tax på 8%, altså $68.84 for å ta varen ut av butikken. Så prislappen på $19.95 er bare vås, men så får man tilbud om 15% avslag hvis man tegner seg et gratis kredittkort, hvorpå man som regel skriker hysterisk og løper tomhendt ut av butikken med uforettet sak. Det kan nesten virke som om de tok utgangspunkt i den norske markedsføringsloven og så gjorde det motsatte... Sånn, da var det kanskje skrevet nok om sales tax for denne gang.. Norge er uansett på topp med 25%, Number one baby! Men vi vil neppe hvile på våre laurbær, ryktene sier at bak lukkede dører betegnes en mva-sats på under 50% som et regelrett smutthull i skattesystemet av våre rød-grønne venner. Sjur, det er spesifikke regler for mva-refundering ved retur. Dette står brukbart beskrevet på www.toll.no. I korte trekk, ja du får igjen mva, men det er litt knotete ved at du må deklarere varen ut igjen gjennom toll-ekspedisjonen.
  23. Ulike navn, men egentlig det samme. En generell skatt/avgift på salg av ting, hvor eksport som regel er unntatt. På denne siden av Atlantern kaller vi det VAT, i junaiten sales tax.
×
×
  • Opprett ny...