Gå til innhold

øystein Aas

Members
  • Innlegg

    16
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Nettsamfunnsomdømme

0 Neutral

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

  1. Jeg synes kanskje 500 grains høres litt mye ut til en 7/8, men det kommer an på... sjekk Rios tabeller for stangmerket ditt og gå gjerne litt ned i vekt fra dette (amerikanerne laster gjerne på mer enn det vi liker...). Om det ikke er en spesielt tøff 7/8 ville jeg også vurdert 450 grains. Spisser: Sjekk ut Rios MOW tips. Litt dyre kanskje men veldig praktiske. Finnes i mange vektklasser og typer, også en med halvdelen flyt og halvdelen T8. En spiss på +- 10 fot passer greit på klumper i denne vektklassen. Greit å ha to tre ulike (lengde og synkegrad). Lykke til!
  2. Her tror jeg fort noen selger bjørnen før skinnet er skutt... Antallet kraftverksdammer er formidabelt. Evt innfanging og frakting av laks oppstrøms dammene er et krevende prosjekt, og kanskje er det ikke laks der oppe før langt utpå høsten... Hvordan skal smolten komme seg levende ned... Nei, jeg vedder på en fortsatt lav eiendomspris langs Trysilelva og Femundelva... Mvh Ø
  3. Fantastisk, Staffan! Hva du har vært med på... Du skulle lage en sak om Magnus Olsen, det må ha vært litt av en fisker! Noen andre som sitter på info om han? Finnes noe på Skogmuseet? Er liksom kommet i bakleksa sammenlignet med Sandfamilien ved Engeren.
  4. Men Lidmans historier lever, Staffan! Det er du vel enig i? (Jeg skjønner at det må ha endret seg, men kanskje det også er håp om positive endringer? Det bor jo snart ikke folk der lengre... ) Mvh Ø
  5. Hei folkens, for å få opp spiriten og kunnskapsnivået, så anbefaler jeg å lese noen av Hans Lidmans historier fra fiske i Ljørdalen! Lidman fisket der sikkert på 1950-tallet, og hadde mye kontakt med fluebinderen og proff-fiskeren Magnus Olsen, som boode og fisket der. Historien "Natt i Ljørdalen" (fra boka Laksesprang og Ørretvak) er en fluefiskeerotisk fortelling - faktisk! Typisk Lidman der skillet mellom drøm og virkelighet hviskes ut og du aldri får svaret på hva som var sant - kanskje det heller ikke er poenget... Moralen: Les Lidman og bli inspirert til å se Ljørdalen med nye øyne.
  6. Rekruttering er en stor utfordring for tradisjonelle, såkalte høstingsaktiviteter som jakt, fiske, sanking av bær, i hele den vestlige verden. Særlig er det jakt og fiske blant ungdom og unge voksne som går tilbake, sammenlignet med situasjonen på 1970- og 1980-tallet. Men paradokset er at de "urbane" formene av disse aktivitetene, som fluefiske, er de som har holdt seg best, og til dels økt på 1990- og 2000 tallet. For eksempel kan vi dokumentere ganske godt at fluefiske etter laks nå utgjør en mye større andel av samlet laksefiske enn på 1990-tallet. Så rekruttering til "spesialisert" og ofte da ganske "forbrukende" fluefiske synes ikke å ha gått tilbake før evt de siste årene, antallet fluefiskende laksefiskere har økt. Annet fluefiske vet vi ikke noe om (ihvertfall ikke jeg), men trolig er det litt samme trenden der: De minst interesserte, de litt tilfeldige og lite involverte faller av, de som blir igjen er de som bruker penger på utstyr og fiske, og det er også en målbar tendens til at de som fortsatt fisker, fisker mer enn gjennomsnittsfiskeren før (nerdene blir igjen). Derfor tror jeg ikke rekrutteringsproblemet som sådan er grunnen til fallet i fluefiskeutstyrsmarkedet som vi kan se har skjedd de siste årene - jeg tror det skyldes at de aktive fluefiskerne kjøper mindre enn før - særlig av stenger. Men rekrutteringsproblemet rammer nok det generelle sportsfiskeutstyrmarkedet mer, og vil på sikt trolig ramme fluefiske også.
  7. Kanskje hovedproblemet er at det ikke er kommet noen store ustyrsmessige nyvinninger siden pustende vadere, GIII stangrevolusjonen og dreide alu-sneller? Hvorfor i alle dager skal folk kjøpe nye stenger når de kun er marginalt bedre enn de som kom i 1990? Snellene sliter du jo aldri ut om du ikke er uheldig og faller oppå en. Bekledning slites og har kortere levetid, snører er forbruksvare. Men det er noe annet enn 1990-tallet hva gjelder behov for fornying, objektivt sett, og det er klart det slår ut.
  8. Denne egne satsningen har vel så definitivt skapt en del bråk i Sverige i alle fall... Flere ganske store forretninger har sagt opp avtalen med Loop fordi de føler at Loop bryter avtaler de tidligere har inngått. Det er interessant, men kanskje ikke spesielt hyggelig å følge fluefiskeutstyrsbransjen for tiden - redusert salg fører til fusjoner, avvikling, og kreative forsøk på å skape overskudd. Ingen fet bransje for tiden. Når krybba er tom bites hestene.
  9. øystein Aas

    Nea ?

    Dette høres ut som typisk dødelighet forårsaket av kraftverksdrift. Kjenner ikke helt lokaliteten dere fisket på, men både fisk som har gått gjennom turbinen ovenfor og dødd av skader der, eller dødelighet knyttet til gassovermetning ved kraftverksutløp (s.k. "dykkersyke" på fisk) er mer sannsynlige årsaker til en slik observasjon. Men dette forutsetter selvsagt at den døde fisken ble funnet ikke alt for langt vekk fra et kraftverksutløp. Men Neavassdraget er jo et trappetrinn av kraftverk og utslippet fra Tya kraftverk (vann fra inntaksmagasinet Sellisjøen) er vel ikke så langt oppstrøms Gresslidammen..? Høres helt merkelig ut om dette skyldes C&R. Melkesyre danner seg hos fisk ved kjøring, men dette i seg selv forårsaker sjelden dødelighet. Det er først og fremst store blødninger fra kroking i gjeller/svelg som fører til dødelighet. Som andre har sagt - finner en mer enn en eller to døde fisker, og det ikke er noen åpenbar årsak til dødeligheten (feks fiskere som har slengt fra seg død fisk), så bør slike observasjoner alltid meldes til rette myndighet, naturoppsyn e.l.
  10. Hei folkens! 1. Tror distribusjonen av denne utgaven ble rammet av lavaasken og flyproblemene, bladet er ikka A-post... Ha litt tålmodighet! 2. Please - gi FiN en ny sjanse, dere som syntes det ble for sidrompa med Gunnar Jonsson! Thommy Gustavsson som har vært redaktør de siste 3-4 årene har gjort en kjempejobb, økt både volum og kvalitet, balanserer utvikling og tradisjon på en fin måte! Opplever at det er stor overensstemmelse mellom fluefiskesiden.no og FiN hva gjelder definisjonen og forståelsen av "fluefiskets sjel" (selv om det heldigvis er litt mer laksestoff i FiN...). 3. Det var sykdom i sekretariatet i fjor - dere som hadde problemer, forsøk sende en ny mail abonnementsansvarlig, gjerne med referanse til fjorårets problemer! 4. Håper de som er interessert setter pris på portrettet av Vidar. Mvh Øystein Aas (skribent i FiN og ansvarlig for portrettet av Vidar)
  11. Og det værste lakselusa vet er uvanlig varme og uvanlig kalde forhold...bare for å understreke hvor vanskelig dette kan være. Men i hovedsak er jeg enig med Audun. Klimaendringene kan føre til at oppdrettsnæringa blir mer interessert i nordområdene.
  12. Dette er et svært omfattende og krevende tema - og jeg tror ikke noen av verdens fremste eksperter tør gi noe entydig eller sikkert svar på dette.... Kollegaer i NINA med Arne Jensen i spissen gjorde en vurdering for flere år siden - finner ikke denne rapporten på www.nina.no - er nok ikke elektronisk. Bare å svare på effektene i ferskvannsfasen er vanskelig. Høyere temperatur om vinter, vår høst er positivt, men tapt isdekke kan gi mer ustabile vinterforhold. Klimaendringene kan gi økt avrennning, mer vann høst, vinter og vår, kanskje tørrere og varmere somre - å spå resultatet avhenger av for eksempel hvilket område vi snakker om, hvor raskt endringene skjer (raske endringer er det kanskje vanskeligere for laksen å tilpasse seg til), og hvor omfattende de blir. Kanskje oppgangen i deler av Norge vil bli mer "to-toppet" som i Skottland, og ikke som nå med en topp rundt st.hans. Det var ferskvann... Havet - enda flere usikkerhetsmomenter.... Her diskuterer feks marinøkologer og oceanografer effekter som "regimeskifter" (gjør et google-søk på "ecological regime shifts" feks-). Et tips som allikevel kanskje er ganske trygt å gi, er at laksen som art tvinges nordover, og mange av de sørlige bestandene kan gå tapt. Lykke til med oppgaven!
  13. Hei, Jeg kjenner denne stanga veldig godt og bruker den under svært varierende forhold. Fra ekstremt synkelinefiske til finfiske med lange flyt speyliner og små fluer. Den takler klumper i varierte vekter, men 35 gram synes jeg er passe til denne stanga. Det er mye bra klumper i markedet, og mitt råd er som Sam å heller kjøpe til en eller to klumper til som en vet duger til det du trenger supplering på. Generelt er det vel slik at det er noen modeller som funker ekstra bra i de ymse merkene og seriene. Jeg tror ikke, med mindre du fisker i strømsvake elver, at de settene med synkespisser får deg spesielt dypt, og vil advare mot de i en slik sammenheng. Jeg har også et par av de Scierra-settene, og de er snedige de, praktisk sett. Jeg har brukt mest de flytende variantene, men i august i år fisket jeg i en elv Nordpå og måtte litt ned, og satte på den minst synkende varianten og konstaterte at den fløt som en dupp... Det fortsatte den med selv etter diverse forsøk på å dra den gjennom gress, jord mm. Jeg synes det er mange klumper som er vel så bra som Guideline når der gjelder flyt og flyt/synk klumper (feks Vision, Hardy, noen av RIOs AFS). Men på synk så er powertaperne fortsatt i en egen klasse synes jeg. En synkeline jeg har brukt en del er RIOs AFS S4, men den synker mer som en PT S2/S3. Nå kommer jo forøvrig SA med en ny serie med klumper og det går fine rykter om disse. Kanskje verdt å sjekke ut. Lykke til, mvh Ø
  14. En svært stor og nokså "glamourøs" tørrfluelaks ble tatt i Aa i Hyen/Nordfjord av Jack Hemingway (jada, sønnen til Ernest). Den var vel over 15 kg, og er godt dokumentert også på foto og bevitnet av den svenske (legendariske) guiden Roland Holmberg. (I boka mi "Fluefiske etter laks" skriver jeg litt feil om dette, desverre). Fangsten skjedde vel en gang sent på 1980-tallet, evt tidlig på 1990 tallet. Det er sikkert tatt større tørrfluelakser i feks Grand Cascapedia i Canada, men denne er i hvertfall verdt å ta med her... Mvh Ø
×
×
  • Opprett ny...