Gå til innhold

danielkg

Members
  • Innlegg

    29
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Nettsamfunnsomdømme

7 Neutral
  1. Andre: jeg har selv undervist i mat og helse, og deler din oppfatning av laksepropagandaen lærere i faget får tilsendt. Et av kompetansemålene i faget omhandler etisk og bærekraftig matforbruk, noe som gir rom for å ta opp problematiske sider ved oppdrettsnæringen. Mine elever fikk derfor servert følgende slide i en PP-presentasjon om etisk og bærekraftig matforbruk (se vedlagt bilde).
  2. En delfin har holdt til i Sagesund den siste uka.
  3. danielkg

    oslofjorden

    Du finner noen tips her: http://www.villmarken.net/tips-om-fiskeplasser-i-oslofjorden.39996-943.html Og her: http://www.njff.no/portal/page/portal/njff/nyhet?element_id=159552018&displaypage=TRUE
  4. City of God – Episk og troverdig historiefortelling fra favelaen i Rio. Koka i nasan og pistol i shortsen. Fet filmmusikk. Det hvite båndet – Glitrende fra Haneke om tysk mentalitet og samfunnsstruktur i tiden før første verdenskrig. Grizzly Man – Werner Herzogs portrett av Timothy Treadwell, en selvoppnevnt forsvarer av grizzlybjørner i Alaskas villmark. Herzogs kjølige rasjonalitet (I see no compassion in the bear’s eyes, all I see is the indifference of nature) skaper en interessant kontrast til Treadwells skrudde selviscenesettelse. This is England – Thatchers England danner bakteppet for denne historien om hvordan den farløse arbeiderklassegutten Shaun finner tilhørighet i den lokale skinhead-gjengen. Lost Highway – Intrikat thriller fra mesteren selv, David Lynch. De fem benspænd – Lars von Trier og Jørgen Leth utfordrer hverandre kunstnerisk og kreativt som regissører. Morsom og interessant. Withnail & I – Hvis Fear & Loathing in Las Vegas hadde vært lagt til 60-tallets London. The Corporation - Prisvinnende dokumentar som anvender psykologiens sjekkliste for psykopater på bedrifter. Og selvfølgelig (nesten) alt av Wes Anderson, Woody Allen og Jim Jarmusch.
  5. Lagde denne på hytta i fjor, og det ble knallgodt. Jeg sløyfa rogn, og la til sitrusmarinerte asparges. Vinen i sausen kan uten problemer erstattes med eplemost. Til fire personer: 600 g sjøørretfilet 1-2 sommerkål 2 ss smør 1 dl hvitvin 1 finhakket sjalottløk ½ dl fløte 200 g smør, helst usaltet 2 ss hakket dill eller gressløk 50 g ørretrogn Salt og kvernet pepper Olje til steking Fjern de aller ytterste bladene på kålen. Del kålen i to og fjern den tykke stilken. Strimle kålen grovt. Kok vin og sjalottløk inn til ca. 1 / 3 av mengden, tilsett fløte og la det koke et snaut minutt. Skjær kaldt smør i små terninger og pisk smørterningene inn i sausen litt etter litt. Pass på å vispe hele tiden og hold sausen rett under kokepunktet. Sausen må ikke koke, da kan den skille seg. Smak til med salt og pepper. Rør inn urter og ørretrogn rett før servering. Kok opp 1 cm vann i en romslig kasserolle, tilsett 2 ss smør, en god klype salt og litt kvernet pepper. Ha i kålen og damp den knapt mør. Pass på at kålen bevarer sin deilige sprøhet. Varm en stor teflonpanne. Krydre ørretfiletene med salt og pepper. Stek filetene i varm panne, kun på den ene siden, i ett til to minutter. Anrett varm kål på tallerkener og legg på ørretfiletene med den stekte siden opp. Topp med saus og server straks. Kokte nye poteter er perfekt tilbehør til denne retten.
  6. Litt på siden, men scampi har også problematiske sider ved seg. Tråling etter scampi påfører store skader på korallrev, og er i tillegg den fangstmetoden som har størst bifangst. Mangroveskogen hogges ned for å gjøre plass til oppdrettsanlegg. Her befinner det seg viktige økosystemer som er viktige for lokalbefolkningen og en rekke dyrearter. I tillegg beskytter mangroveskogen mot ekstremvær, og motvirker global oppvarming gjennom å binde karbon. Det har også blitt avslørt menneskesmugling, slavekontrakter og barnearbeid i tilknytning til produksjon av scampi. Hmm...medlem på FFS siden 2009 nesten uten å skrive innlegg, for så å kline til med fire på en kveld. Best å slutte nå, og vente minst et halvt år til neste gang jeg kaster meg over tastaturet
  7. Ingen oppdrettslaks her i huset. Det er mange problematiske sider ved oppdrett, men trusselen næringen utgjør for villaksen er alene en god nok grunn til å styre unna, slik jeg ser det. Som samboer med en miljøbevisst marinbiolog har jeg heller ikke så mye valg Som nevnt tidligere i denne tråden, er informasjon om oppdrettsnæringens skadevirkninger viktig. Jeg gjør mitt beste for at det hvert tredje år går ut 30 elever fra ungdomsskolen som forhåpentligvis får en lei bismak i kjeften hver gang de setter tennene i et stykke oppdrettslaks.
  8. Og hvordann er dette sammenligent med vill laks og oppdretts kjøtt? Spørsmålet er retorisk siden oppdrettslaks er bedre i den forstand at det trenges mindre for enn vill fisk og oppdretts kjøtt. Stilling: 1-0 Er det påvist at disse deformitetene og sykdommene videreføres å¨noen måte til oss? Jeg synes å huske oppslag om diverse oppdrettskjøtt hvor sykdommer påvirker oss mennesker, i motsetning til laksen. Senest ifbm med hestekjøtt blandet i annet kjøtt. Stilling: 2-0. Og poenget var? Hvordann påvirker dette oss negativt? Sammenlignet med f.eks. burhøns? Det er stilletiende akseptert at biologi som står fjernere fra oss er mindre verd, og at vi kan tillate oss mer. Vi tar mindre hensyn til en tomatplante enn en fisk enn ei ku. Derspm dette er så ille er det en sak for dyrnevern eller mattilsynet. Stilling: 3-0 Ja, det stemmer kankje (refense?), selv om næringen har krav på å flytte lokaliteter jevnlig for at områder skal komme seg og kloakken er forskjellig fra det vi og våre husdyr produserer. Men igjen, hvor mye ville vi forurense ved å produsere samme biomasse oppdrettskjøtt? Eller hvor mye negativt ville det medføre å fiske samme biomasse vill fisk? Men det er helt sikkert forbedrings potensiale. Alikevel: Stilling 4-1 Ja, det er et seriøst problem. Det argumenteres for at dette er en form for survival of the fittest, men jeg kjøper den ikke. Men dette er ikke et agrument for å ikke spise oppdretts laks, men et argument for at vi skal betale mer for laksen for å sikre bedre. Stilling 4-2. Jada. Men da må du også ta med i regnskapet at vi har vært nær på å overfiske mange vill fisk stammer. Så vidt jeg vet så har vi nær maks uttak på de bestandene som vi ønsker å spise. Og igjen så er ikke de ville fiskeslagene energiøkonomiske nok til at vi kan brødfø alle mennesker vha disse. Hvor mye for tror du det trenges for å produsere 1 kg vill makrell kontra 1kg oppdretts laks? 10 ganger mer, 100 ganger mer, 1000 ganger mer? Stilling: 5-2. Og vinneren er, tadaaa: Oppdretts laks Det problematiske med foring av oppdrettslaks har blant annet sammenheng med hvilke arter som benyttes i fiskeoljen og fiskemelet. Arter som betraktes som sårbare grunnet overfiske, slik som tobis, kolmule og øyepål, utgjør en stor del av fiskeolje/fiskemel, og oppdrettsnæringen er storforbruker av disse produktene. I et økologisk perspektiv er dette svært bekymringsverdig, siden disse artene er betydningsfulle for andre fiskearter og sjøfugl. Sjøfuglbestander langs hele norskekysten er i sterk tilbakegang, og overfiske av tobis er en sannsynlig årsak. For meg er det ikke så relevant om sykdommene oppdrettslaksen lider av har noen konsekvenser for de som spiser den, selv om det er en viss fare for at mennesker kan bli smittet av f.eks. mykobakteriose. Det samme gjelder stress og adferdsproblemer hos oppdrettslaksen som en følge av unaturlige forhold og plassmangel. Så lenge fisken selv lider under disse betingelsene, er det tilstrekkelig til at jeg heller velger andre alternativer. Det er selvfølgelig opp til hver enkelt om man velger å lukke øynene for dyrs lidelser eller ei. Du skriver at «dersom dette er så ille er det en sak for dyrevern eller mattilsynet», og det har du rett i. Det forholder seg slik at både dyrevernsorganisasjoner og Mattilsynet har disse problemene på agendaen (se blant annet Mattilsynets årsrapport 2010). Sammenlikningene du foretar med kjøttproduksjon er ikke relevante, da det finnes andre proteinkilder man kan nyttiggjøre seg av (bønner, erter, nøtter, frø, kjerner og ulike grønnsaker). Det er uansett bra å kutte ned på kjøttforbruket, siden produksjon av kjøtt bidrar med 15 ganger så høye klimagassutslipp som vegetabilske matvarer. Når det gjelder burhøns, kunne det ikke falle meg inn å spise egg fra denne typen produksjon. Eggene jeg spiser kommer fra gården jeg er vokst opp på, verpet av høner som spankulerer ut og inn etter sitt eget forgodtbefinnende, og som har tilstrekkelig med plass til å utøve noe i nærheten av naturlig adferd. Hvis du ønsker å bidra til overfiske av sårbare arter, genetisk utvanning av villaksen, dyrs unødvendige lidelse (unødvendig siden det finnes andre alternativer), forurensing av fjorder, og til å stappe penger ned i lomma på en kypriotisk skatteflyktning og andetrutdøtrene hans, er det bare å fortsette å kjøpe oppdrettslaks. Her er for øvrig referansen du etterspurte: http://www.dagbladet.no/2010/03/24/nyheter/miljo/fiskeoppdrett/innenriks/forurensing/10963831/
  9. Noen argumenter for å styre unna oppdrettslaks: - For hver kilo oppdrettsfisk som produseres, er det gått med fôr tilsvarende 2,5 kilo villfisk. Dette øker presset på arter som er sårbare og/eller spiller en viktig rolle i næringskjeden. - Deformiteter i ytre og indre organer som en følge av innavl, vaksinasjonsskader, håndtering og intensiv avl. Mange av fiskene lider av sykdommer og parasitter. Disse spres raskt og effektivt i lukkede merder. - Unaturlige forhold og plassmangel bidrar til stress og adferdsproblemer hos fiskene. - De samlede kloakkutslippene fra landets oppdrettsanlegg tilsvarer utslippene fra 8,8 millioner mennesker. Dette bidrar til overgjødsling og nedslamming av nærliggende havområder. - Rømt oppdrettslaks blander seg med villaks, og påvirker den genetiske variasjonen i de ville bestandene. - Makrell, sei, sild og hyse kommer fra forholdsvis bærekraftige bestander, har lavt energiforbruk og klimautslipp i fangsten, og inneholder lite miljøgifter.
  10. http://www.njff.no/portal/pls/portal/docs/1/219011.PDF
  11. Da foreligger den bebudede rapporten: http://www.forskning.no/artikler/2013/april/353104?fullweb=1
  12. Du finner noen tips til plasser her: http://www.bamble.kommune.no/Dokumenter/pdf-filer%20s%C3%B8knadsskjemaer,%20brosjyrer%20mm/Jakt%20og%20fiske/Fiskekart.pdf
  13. Etter å ha surra rundt i Tvedestrand med fluestang de siste somrene, begynner jeg endelig å få oversikt over hvor fisken holder til. I påsken havnet åtte sjøørret i håven, deriblant denne (som nylig hadde unnsluppet en selkjeft bare for å havne på grillen en liten stund senere...). Noen andre som fisker i området?
  14. Man kan ikke skrive livsfårleg på nynorsk. Det korrekte er lavsfarlig eller livsfarleg.
×
×
  • Opprett ny...