Gå til innhold

persa

Members
  • Innlegg

    256
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

    Aldri

Alt skrevet av persa

  1. Yes, kuuul film. Flere ting slår med når jeg ser dette, først det åpenbare: jeg VIL til urvold å fiske. Dernest interessant å se fisk i bevegelse, plassering i elva og en praktisk illustrasjon glimtvis av fiskens "vindu", denne omvendt kjeglen mot overflaten og der alt øvrig av overflate bare er speil av bunnen + illustrasjon av et begrep jeg bare har hørt om: "sneeky fuckers" småfisk som blander seg innimellom store gytende fisk. Vil vel være juks å bruke kamra i praktisk fiske? http://www.subsea-safari.com/pdf/AV-Z.pdf
  2. persa

    Polyfitus

    Her er en grei ide jeg kom over for å forsøke å unngå bunnnapp og fluetap på ved tsjekkisk style nymfing. Tungstenhodet plassert på en nylonstamme sikrer at denne kroken går oppned. Metoden tilsvarer vel omentrent den som er godt kjent fra peeping caddis.
  3. persa

    Cool Ice

    Ice yarn er et kult matriale, finnes i masse farger og har enormt skinn og glans. Her testet til en muddler med bare en en tråd iceyarn gjennom hale, surret til kropp og loopet tilbake som litt flash i vinge på en ellers standard muddler. Samme oppbygning også på booby-en her. Her er flere PT- er med hot spot og fortynging i en smekk med farget wire. Videre eksempel på hareørelign nymfer med to stk der en seksjon mallard er hale, ryggskjold og loppet flatrykt vinganlegg. Alle nymfene bundet på Partride ideal nymph 14. Her er også en klekker etter princepsprinsipp med CDC/z-lon shuck og CDC hacklet foamstolpe samt en mer fantasifull nymfe/buzzer lign sak med godt med flash.
  4. En ting er sikkert , øvre del av Stabbursdalen er ikke plassen du drar for å nyte skogens ro , jeg har flere ggr sett over 30 biler parkert innpå moen. Dette er folk som hovedsaklig skal på ørretfiske innover dalen. Siste rapport jeg fikk derfra i sommer var bekjent som var innpå i 7 dager uten fisk.. :cry: For de lmer sedate er lombolaområdet også en fint område for brunørret, har selv dratt 6 stk over kiloet fra båt på min siste tur her.
  5. persa

    FasanFlash

    PT varianter er alltid anvendelige og mange varianter jeg fant omkring på nettet hadde en typisk hot spot. Å binde slike fluene tar omkring 3-4 minutter om man sløyfer hackel og bein. The Old man himself Sawyer mente nymfene til de ulike ”olives” små strømdøgnfluer i fritt driv hadde beina oppslått langs kroppen og skal man utelate noe i produktivitetens navn kan det være disse. Så her har jeg testet en del material til hot spot dubbing som glister dub, icedubb og iceyarn. Alle bundet på Partridge sin ”Ideal nymph” krok 14, så kan man heller starte halepartiet litt innpå kroken som blir mest visuelt, på alle disse er det mallardhaler, ellers er det bare å surre fjærseksjonen fremover, legge en surring rundt enden av kroppen, svinge seksjonen bak med en surring, dubbe thorax og svinge frem vingesekk igjen. Bruksområdet til disse blir helst med ankerflue da de er ufortynget. Ellers har jeg knotet meg gjennom nok en veveseanse med Toril Kolbus rosa parachute dun. Jeg orket dette pga hennes formening om at denne fargen skulle være spesielt effektiv i vann med grønnskjær og jeg har nok av grønt vann rundt omkring. Her er også hennes CDC shrimp som jeg tror duger bra til ymse..
  6. persa

    Alien Fuchsia

    ..eller bare en svart storskalla røyenymfe . De som har sett Alien filmene vil dra kjensel på hodeformen og fuchsia er en mer mandig måte å si violettrosa på. Dette er altså en ammonite tilpasset røyenymfing med hends ribbingband dekket med flexibody i bakkropp, sow scud dubbing , partridge og flexibody fremkropp. Her er også et par reker for ytterligere å illustrere fargen. Hvorfor binde pink-violett mønstre ? Siste Fly-Tyer beskriver feks fisken som nærsynt og fargesvak, mest opptatt av kontraster, silhuett, bevegelse og lukt og lydfenomen fra byttet. Lysets og fargens betyding fortaper seg med dybden fluen presenteres på. På en viss dybde er dessverre alle fluer grå om man vil eller ikke. Fysikk ang lyset spreding og absorpsjon i vannet tilsier i midlertidig at de kortbølgede fargene bevares dypest og det er nå engang slik at man tror at fisken trigges av farger. Så den ideelle våtfluen ville være en fiolettspraglet muddler med lukt som fiskes med mye bevegelse?
  7. persa

    #3

    Jeg har GL sin LPXe 3-er 8 fot, en kjempestang til lav pris. Lett og rask stang til lett fiske. Bruker denne med LTS sin kompositt snelle og tacklet veier praktisk talt ingenting, fin balanse med denne snella. Har også 3- er opti stillwatersnøre på denne og greia setter fine bukter og er en skikkelig "indianerstang" til små elver.
  8. [en del av fortommen er av elastisk materiale. Det siste er noe jeg har brukt en del et par sesonger, men det er en annen historie. ] Denne delen av historien ville jeg gjerne hørt. Ser for meg nytten av sjokkmatriale i en del situasjoner som kortholdsfiske, sterk strøm og behov for rask hoving ol. Har sett at Rio har et produkt med omkring 4 kg bruddstyrke med 100% elastisitet (strekker seg til dobbel lengde) der man legger inn en stump nær buttdelen av fortommen. Ellers kan dette mye godt være en delvis fransk historie? De er vel kjent for å fiske BARE med 5 meter fortom utenfor stanga der deler av fortom er elastisk og i kombinasjon med hover av badekar str. går det fort for seg å hive på land. Så om EE vil fortelle litt om oppbyging av denne el lign fortommer? for jeg ser for meg praktiske bla vansker å strekke kastet uten flueline.
  9. persa

    Fint Driv

    Jeg har fisket mye i sommer med disse grizzlystreamerene, på vidda, her hjemme i Skibotn elva og på mitt eget lille fjellvann, de fanger fisk som bare julig. Mønstret er lett i binde med mye liv og puls i vannet. Har ikke hatt trøbbel med gummibeina og de er lett trimbar riverside om de er for lange.
  10. persa

    Fint Driv

    Fint driv med fluer på sia om dagen, tror pinadø jeg må begynnne å leite etter en litt selektiv ørret så jeg får testa No-hackle fluene til Rune Her er noen bidrag fra Nord også så man ikke stivner helt bort i mørketia Disse er ikke akkurat "gysere" men mer fluer som bærer preg av å være modifisert. To streamere på Sawadastreamer 10 krok i min favorittutførelse rubberleg med kravehackel. Den ene er typisk svart stygg en som skikkelig ”bestefars” fanger med rød holo tinselkropp som er lakket et par strøk, ellers med røde rubberlegs og lamastreamerfibre iblandet shimmer i hale og krave. Ideen til streamer med komb. av rød kropp og mobilt levende kravehackel fikk jeg på klubbsiden til John Pellew , han guiden fra New Zealand filmen til Tmags. Som mod. har jeg også stappet på et muddlerhode til min favorittstreamer så den får et enda lengre navn: RubberlegMuddlerGrizzlyMarabouStramer el no sånt… Her også en Booby omkring samme tema. Videre har jeg nylig fått angorageit dubbing, dubbingen er langfibret med svært mjuke fiber med et fint skinn som kan brukes til lange strøfibre/kravehackel på nymfekropper. Jeg binder også mye smånymfer for tiden tenkt brukt som droppere på kortnymfing evt endeflue på Kiwistyle nymfing. Her er også min nye favorittmåte å binde klekkere på med en aurivilliiklekker med brunoliven cdc loopet fremkropp og brunhacklet liten paraloop trekt over. Videre også en samling av Steve Thorntons universalklekker med hans ephemerayarn, foamstolpe og CDC loopet fremkropp. Klekkeren skal være et prototypisk bilde på et insekt i klekkerfasen og kan bruks allround alene eller for eksempel som indikatorflue under ulike typer av nymfing.
  11. persa

    CDC Stuff..

    Et par fluer til: En CDC streaking, en fin flue å bruke det du har av CDC, mixe ulikefarger litt sammen og spinne en kraftig fremkropp, kroppsfargen ellers kan man variere etter sine lokale caddisfarger. Undervinge av CDC fjær og liten overvinge av hjortehår. Ellers en klekker som også er basert på CDC fine egenskaper med gjennomskinn og avtrykk , her i tilegg med en liten paraloop trekt over fremkroppen spunnet av CDC
  12. Her et par steinfluer som en enkel i oppbyggning men som gir et fint resultat. Underkropp er dubbet av oppklipt nat. grå CDC, fremkropp løkkespunnet mørk hjorthårsdubbing dekket over med shimazaki fly wing som også danner den typiske lange flate vingen på steinfluer
  13. persa

    PersaPuppen

    Jeg kom over en dubbing som egnet seg spesielt godt til å lage enkle bustefluer, flash bright heter den. En svært langfibret dubbing iblandet fine flashfarger, fiery brown, peacock el hare mask heter de tre variantene Grandes har. Med disse er det bare å spinne i løkke, børste ut tråden og frisere denne i fin lengde får den legges på og så palmerhackler man bare saddel el høne over. Dubbing gir litt flash og fungerer som litt ekstra ”hackel” til flua, en type juksevera tenker jeg….Men ubeskjeden som jeg er heter den nå bare PersaPuppen
  14. persa

    Floating Fry

    En flytende småfiskimitasjon kan være en anvendelig flue. Spunnet av hjortehår synker den etterhvert litt ned i filmen og handtvistet i aktuelle områder der ørret jager småfisk kan den gi en attraktivt siluett og striping i ovreflata. Fisket med synkeline kan den henge mer eller mindre statisk med litt jigging innimellom til en patruljerende stor ørret kommer forbi. Den kan også kombinerers med andre fluer kiwistyle evt på enden i en typisk washingline-rigg med smånymfer på droppere.
  15. persa

    Poor Gary

    Tipper du er nært svaret ang stigende pupper, fisken gjennkjenner vel primære egenskaper ved utseende av puppen og trigges til hissig hugg av den raske oppstigingen. Jo mer "luft" jeg tenker jo mer overbevist blir også jeg at det ligger et attraktivt moment i sparckle kroppen som kan utnyttes til puppevarianter og forsåvidt klekkere. Om det er svakheter med ESP kan det være at den er kanskje vel stilistisk/karikaturaktig, det SKADER vel ikke å ha med andre trekk som er gjenngjennelig trekk ved puppen. Jeg har annet steds også sett klekkere med ESP kropp og lagde min egen loop wing variant med oliven tubing, Z-lon, olivenbrun CDC dubbing mixet med litt olivenbrun icedubb + gummibein, får jeg ikke fisk på denne skal jeg ete resten av posen med gummibein.. :?
  16. persa

    Poor Gary

    Interessant med denne kuvendingen.. Jeg ser for meg Rune handtviste Dagros i skumringen Debatten omkring dette illusterer vel bla at en urgammel flue som ESP HAR triggerfaktorer, spørsmålet er vel bevistgjøring hva dette representerer også som en mer generell lærdom ifht mønsterbygging generelt , hva er attraktor/triggere, hvordan/hvorfor oppfattes den av fisken som attraktiv. ESP demonsterer at skinn og luftfanging ihverfall kan sees som en mulig trigger, bevegelse i flua en annen, andre kjente er størrelse, noen ganger farger, andre ggr form. Nøkkelen til imitasjonsfisket ligger vel ikke i eksakte kopier av insektet men kanskje i å begripe HVA med flua som gjør den effektiv akkuat i denne situasjonen. Det er vel med forbehold et skritt i feil retning å hevde at mønstret er uten betydining så lenge bevegelsen, fisketeknikken oppfattes rikttig? Forbeholdet er vel at triggern kan være akkurat bevegelsen..
  17. apropos utenlandske produsenter og levrandører hadde jeg denne uka en positiv opplevelse med Lakeland der jeg kjøpte en dyna king i fjor, fluer begynte så glippe endel pga slitt serratering/mønster i kjeven og jeg skrev en liten mail å klagde min nød, tre dager etter kom det uten videre en NY kjeve rett i posten kostnadsfritt fra Lakeland Jeg hadde i mellomtiden kontaktet AF da jeg regnet med at det kunne bli vanskelig med garantisak ifht england, de skulle ha serienr på stikke, typebetegnelse , kjeven tilsendt bla bla bla....
  18. persa

    VeraPuppen

    Fluebinding er ofte kjente bindemomenter satt sammen til en helhet, ulike teknikker og matrialer fra allerde kjente møsntre kan også kombineres som her med Dubbing fra Eikre Puppen og hackel og tinsel fra Vera, navnene som kan komme utav å kombinere elementer kan av og til gi seg selv....
  19. persa

    Poor Gary

    For de som ikke har lest artikkelen gjorde Edwards det enkelt, han samlet noen caddishus der puppen i gjennomskinn hadde mørke vingeanlegg og således var klekkingsklare snart. Han tok disse med seg hjem og satt å studerte klekkingsøyeblikket i vannglass. Ikke på noe tidspunkt kunne han se gassboble el spes sølvskinn i kroppene derimot livlig svømming/roing med frembeina i en fase før de skjøt mot overflaten og sekundet etter tok det vokse insektet av. Det han kunne se var et diffust lag av en lett gjennomskinnelig grå farge over kroppsfargen som sannsynlig representerer kitinskallet rundt puppekroppen. Men det kom dessværre ikke til noen ballongeffekt med luft i skallet, slik at fenomenet omentrent bare er sett av Gary som bygde sin teori at gassboble effekten var den primære triggeren. Så kan man hevede at ESP og DSP virker og det gjør de vel kanskje fordi det ligger endel øvrige triggere som str, farge og flash og litt gjennomskinnelighet i mønstret. Det er som sådann et vellykket mønster men sp er om de er kommet til pga overtolkning av en mulig enkeltfaktor som ikke eksisterer? Kanskje er et kompromiss på sin plass, Gary får sin sparckle kropp og Oliver sine gummibein og vingeanlegg?
  20. jeg trener litt på veving og har kommet i mål med noen eph nymfer, vevd med to farger thin skin, resultatet blir en litt gjennomskinnelig kropp men ellers ikke så veldig mange påtagelige fordeler så får tiden vise når jeg får tak i de fargende flexibody jeg ønsker..
  21. persa

    Poor Gary

    Du skal ikke være borte lenge før folk begynner å slenge skit om deg…. Avdøde Gary LaFontaine får i hvert fall så øra flagrer i de siste numrene av FF&FT. Hans ”gassboble og sølvskinnede kropp” teori ang stigende/svømmende vårfluepupper blir plukket fra hverandre av flere, nå sist Oliver Edwards. Han mener fokus på gass/skinn i kropp er en avsporing og ingen øvrige entomologer har sikkert bekreftet dette fenomenet med gasspumping og sølvskinnende kropp som er mye av utgangspkt for pupper bundet etter denne filosofien. Så poenget med skinnende materialer, sparkle yarn, antron med mer som er dradd over kropper i årevis på ESP og DSP og lignende kan være en total avsporing. Selv mener Edwards at triggerne ligger i bevegelsen av puppen, primærtrigger er de store svømmende frembeina dernest vingeanleggene som kan være markert langs sidne på insektet, ellers et poeng bare med omentrentlig kroppsfasong og farge, puppen er også rettlinjet i svømmefasen. Hans erfaringer med ESP er heller dårlige. Vel man skal høre når gammelhunden bjeffer så her en puppe etter Edwards filosofi med gummibein.
  22. Pearl diamond braid er en mjuk vevd tubing i 2-3 millimeter str som egner seg bra til bla forlengede kropper på vårfluepupper. Her en brunlig oliven variant der tubingen bare er knytt sammen med bindetråd på enden. Videre også bilde av tilsvarende forlenget puppe med coweb superglo bindetråd surret på monostilk.
  23. Presentasjonen av de forlengde puppene her om dagen inspirerte meg altså til eksperiment selv ang vårfluepupper og via nymfskin mm kom jeg altså frem til disse gjennomsiktige nylon/tubing/epoxy baserte kroppene. Denne måten å binde vårflue puppen synes jeg var såpass interessant og givende for meg ifht resultat så jeg tenkte om det er andre interesserte ifht semirealistiske pupper så kommer en nokså detaljert bindebeskrivelse her: Finn frem tykk nylon 08, -1 milimeter helst en klar type. Klipp av om lag 5-7 cm og fest dette i stikka omentrent midt på nylonbiten. Fest tynn hvit bindetråd innmed basis av dette og la den henge. Finn frem tubing, plastslange/remse, icestretch, body-glass el lign. Begynn med en klar type og finn frem ønsket farge i vannfast tusj ifht dine caddistyper , farg tubingen i god lengde. Legg så denne litt utenfor festet for bindetråden og surr denne fremover nylonbiten inntil 1 cm, surr tilbake og bruk bindetråden til å avslutte begge ender av tubingen, avslutt med whipper el halvstikk, liten dråpe lynlim over avslutting. Klipp av overskytende nylon bare i ytterendenden av kroppen nå. Ta ut stilken av stikka, hold i pinsett/tang og rull område med tubingen i Epoxy, la det renne litt av med enden av kroppen ned så det blir litt dråpeform. Fest i stikka igjen og snurr rundt i 3-4 min til epoxy har satt seg. Vent så 1 time el der omkring så epoxy-en er skikkelig hard og finn frem en kurvet caddiskrok. Fest inn stilken med nylon/kroppen rett over krokspissen, surr godt minst 5 milimeter feste for nylon og ha på lynlim. Finn frem medallion el raffia i farge som kan passe til ryggskjold/vingeanlegg, brun, tan, grå er vanlig farger. Klipp en 10 cm remse 7-8 milim. bred og fest denne inntil den forlengede kroppen. Finn frem opposum el lign litt rufsede dubbing i kroppsfargen, bland denne litt diffus med andre farger, eks gul opposum mixes med litt oliven og naturell slik at fargen blir litt ”off-gul” . dubb så en løs liten kule inntil kroppen, dette er 1.seksjon av vingeområdet, fest inn tre strå emu på hver side fremfor kula godt til siden og under, beina skal rekke i hvertfall til enden av kroppen, brett over vingeanlegget, fest og brett det tilbake igjen med en surring el to. Dubb en ny kule og gjennta prosedyre med emu bein, to litt kortere strå på hver side nå, brett over ryggskjold igjen, fest og klipp av ryggskjold. Brenn litt tykk mono til øyne og fest et par milimeter bak krokøye. Klipp en vingeremse av medallion/raffia 7-8 milimeter bred, legg over ryggen bak øyne og fest med 8 talls surring, brett og fest vinge på skrå ned langs sidene på kroppen, dubb i samme blanding over og rundt øyne. Børst litt i denne dubbingen og vips caddis pupe de luxe. Kanskje ikke de minst tidkrevende imitasjoner med mange bindemomenter men egentlig enkle bindeprosedyrer når man setter det sammen et moment av gangen. Puppene blir også pga bindeteknikken av et vist volum 15- 20 milimeter totallengde men fisket på rett måte tror jeg akkurat nå at de er giftige. .
  24. persa

    Beqerelpuppe

    He, he, jeg håper å bli skremt ja... Kroken er ny for meg, jeg har jaktet litt på litt lengre krokstamme en TMC 2457/87 og fant daiichi 1130: special wide gap, 1x fine og bare 1x short, en flott krok til dette og lign.
  25. persa

    Beqerelpuppe

    Vårfluepupper er et fint tema for dagen. Jeg har ikke fisket så mye vårfluepupper i sommer men fikk en påminnelse under røyefiske. Jeg sto langt utvadet i et langgrunt innløp der båtfiske ikke er tillatt og tenkte jeg skulle fiske lett og la backpacken og hoven i båten. Jeg vadet ut ca 100 meter og skimtet små vak som kan avsløre røya. Dette var høysommer og varmt å fint men ingen spesiele insekter utmerket seg på overflata så en liten bibio tenkte jeg, fin triggerflue og i små str passe allround. Jeg gjorde en del drift og et lite vak i område for flue ga signal om tilslag. Røya var passe sprek omkring kiloet og det ble lange 100 meter tilbake til hoven men den hang på. Jeg åpnet fisken og fikk et lite visuelt sjokk, flere pastellgrønne (chartruse heter det vel ?) SVÆRE vårfluepupper, de så passe radioaktive ut og fikk meg til å stusse over insektets egenskaper til såpass skarpe farger, puppen var omentrent så svær at jeg et øyeblikk lurte på om C&R var aktuelt og røya var plutselig bare omkrinig ½ kiloet, , svær var den i hvertfall og fikk meg til å tenke at her er jeg på sporet av en nyttig, stor, fargesterk og attraktiv flue. Bindingen var nokså grei med nymfskin, vinger av medallion og litt rufsete dubbing, mono øyne. Så nå er jeg klar for retur til røyeoset med beqerelpupper og sannsynligvis med hoven på ryggen.
×
×
  • Opprett ny...