Jump to content

Terje Bendiksby

Medlem NFF - Standard
 • Posts

  797
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  60

Everything posted by Terje Bendiksby

 1. Storopprydding i kjelleren og mellom masse rart som for det meste havner til resirkulering. Minner fra barna var mindre og et fantastisk lite hefte som hadde gått i glemmeboken for mange år siden
 2. Det er stort sett at brorparten av utslippene fra renseanleggene rundt omkring fjorden renser alt unntatt for nitrogen fra bl.a vår urin. Nitrogen er supermat for trådalger osv kveler det biologiske mangfoldet. Nitrogenrensing koster hver husstand noen kroner ekstra. Kloakken renses for dopapir, bæsj, kondomer, q-tips og andre fremmedelementer. Men ikke for nitrogen - stoffet som kveler fjorden.
 3. For de som har tilgang til Dagbladet+. Absolutt vært å lese:
 4. Ville nok gått for FW serien. Bruker derfra klasse tre tom 6. LW for tyngre. Fine sneller og bra brems men bremsen er vel overkill til ørret?
 5. Jeg startet med klasse ni og den eneste gangen jeg kan si jeg kunne hatt bruk for den , var da tok et beist på et tosifret og den tauet meg rundt i pontongen. Men jeg hadde klart meg fint med en syver eller åtter. Nieren blir også slitsom i løpet av en dag. Nå bruker jeg mest en åtter. Rett og slett for at jeg liker den stanga, hadde jeg hatt en syver jeg likte like godt, hadde jeg valgt denne.
 6. Egentlig ikke så vanskelig å bytte. Må bare være nøyaktig. Antagelig er det hulrom mellom klinga og korken som tommelen din presser ned.
 7. Måtte bare lage min egen variant av julepyntingen i heimen. Men de havner neppe på noe annet enn fremtidige stenger en gang i framtiden .
 8. Er det noen som vet forskjellen på disse Guideline Fario Tactical Camo og Fario Tactical? Farven og prisen er forskjellig, men jeg tenker mer tapering , vekt osv.
 9. Jeg har tenkt på det flere ganger når jeg etter en dags fiske har kjent fuktigheten på føttene. Det blir unektelig endel kilometers vandring i vadere i løpet av dagen. Og fuktigheten på føttene hvor mye skyldes naturlig fotsvette og og hvor mye er ev mikro lekkasjer i neoprensokkene. Fra den gangen vadere var av neopren eller før det PVC husker jeg at all svette hadde lett for å "renne" nedover langs beina og samle seg rundt føttene. Nå puster dagens membraner bra men om all fuktighet slipper neppe ut og neoprensokkene er jo pottetette.
 10. Av en eller annen merkelig grunn tar jeg ,om ikke alle , fisk på maks 15meters avstand uansett hvor jeg fisker. Neppe noe godt argument for langtkastende presise stive stenger. Kjøpte forresten to Sage one når de kom og femmeren har aldri brukt til annet plenkasting.
 11. Tar jeg ikke mye feil heter erstatteren: AMPLITUDE SMOOTH CREEK TROUT. Vekt og tapering er lik, så langt jeg kan se.
 12. At Aftm er litt gammeldags, er vi enig om og det er mange interresante betraktninger i diskusjonen. En ting jeg la merke til i forrige århundre og som fortsatt stemmer er tykkelsen/ diameteren på især på klumpen og skytelina. Jeg har to identiske liner fra to forskjellige produsenter og det er ikke tvil om at den som er tynnest spenner stanga raskere opp og skjærer bedre gjennom lufta. Nå kan den lina som er tykkere ha sine fordeler når en kaster digre gjeddefluer. Så det er mange parametre bortsett fra aftm som har mye å si: Tyngden på flue, kasteteknikken, kasterens fysiske begrensninger, om du tar dobbeltrekk eller ei. Det er ikke noen tvil om at en sekser stang kan kaste en wf 12 line. Spørsmålet er bare hvor mange meter av klumpen du /eller stanga mestrer utenfor toppringen. Så til hverdagsbruk og for meg blir det å føle seg litt fram og aftm klassifiseringa blir bare et utgangspunkt. Så må jeg innrømme at jeg leser om klumpvekten , profilen og lengden med større interressse enn AFTM klassifiseringa når jeg jakter det nytt snøre.
 13. Unngå bomkjøp er ikke alt lett når det gjelder line, men nordisk på Lysaker har så vidt jeg husker noen liner til prøvekasting.
 14. Lengre stenger, lettere å dra opp masse snøre fra vannet, ha lengre overheng, kaster gjerne lenger og har større svingvekt. Kortere stenger mer presise og lader kjappere, samt at bevegelser i fra grepet ikke blir ikke like mye "forstørret " i toppen som på ei lengre stang. Lettere å kjøre fisk og lande den. Mange som fisker virkelig havets storvilt foretrekker stenger på rundt 8 fot av nevnte årsaker. Lengre stenger egner seg selvfølgelig bedre til mending og i elver med litt størrelse og noe jeg kan lite om nymfing. Må for egen del si at det i områder med vegetasjon og kronglete terreng er det lettere å ta seg fram med ei kort stang. Jeg var svoren tilhenger av 9-10 fot stenger til tørrflue, men etter å brukt stenger under 8 fot noen år, er de korte stengene førstevalget i de fleste tilfellene med tørrflue. Her er artikkel som går dypere inn i emnet, selvom det ikke er norske forhold:
 15. Ikke mine ord, men sakset fra et annet sted. Må innrømme at jeg kjenner meg igjen. "Every time a buddy says he would like to learn to fly fish I tell him to become a heroin addict, it's cheaper. Plus there are programs to get off heroin, the only option a fly fisherman has is divorce. "
 16. Det var første gang i området jeg ikke var borte i fisk. Typisk når en skal vise fram et område. Det var en tur vi alle tre lærte mye av på årets siste tørrfluet ur. Nå blir det gjedde og sjøen som gjelder. Høststemning, speidende fiskere og fisken i ro på dypet og insekter som ble "skremt" av den kalde sørøsten.
 17. Send gjerne noe bilder. Har selv en med ramme jeg vurderer å selge, da den ikke alltid er like transport vennlig og en rammeløse jeg kan slippe ut lufta og legge i baksetet og uten å prøvd på toppene av ryggsekken. Men ei hjultralle hadde vært kjekt okke som.
 18. Roaas. Der traff du spikeren på hodet. Har selv bekjentskaper som har vært sykemeldt et år pga corona og noen som ikke har vært så heldig etter å ha blitt smittet. Datter som har bodd og bor i England og vi fleste nordmenn har vært utrolig heldige pga restriksjone og nå vaksinen. Det jeg har savnet mest er den personlige friheten og evig takknemlig for at det ble frigitt en anestilege under verste perioden og kona fikk fjernet noe som var mer alvorlig enn antatt. Gods og gull har egentlig jeg nok av .
 19. Nå har jeg sikkert nok utstyr, men det skal bli spennende å se det generelle tilbudet på nytt utstyr gjennom vinteren og til høysesongen starter. Mangel på frakt kapasitet, nedstengte fabrikker osv. I vinter måtte jeg vente et halvt år på en pontongbåt, bestilte akkurat to CTS blanks fra New Zealand og I Auckland er alle fabrikker nedstengt pr nå og arbeidsstokken må hode seg hjemme og jeg er lovet blanksene i god tid før tørrflue sesongen 2022. Endel flue snører som f.eks barrio kan ikke levere. Sage er tom for mange modeller. Noen forhandlere og produsenter har gått over ende. Elektronikk industrien og mange andre sliter med råvare og komponent tilgang. Generelt skal det bli spennende å se tilbudet på det vi har tatt for gitt i 2022. På den annen side det er materielle verdier og helsemessig har jeg og mange med meg kommet greit gjennom pandemien så langt , og det er det viktigste.
 20. Røyk på en CTS affinity x 7,6 klasse 3 og sitter veldig å vurderer en i glass i samme klasse, men om det blir CTS, Epic eller Taniwha vet jeg ikke. Vinteren er lang og god tid til å tenke. Er veldig dvs kjempefornøyd med taniwha i glass klasse 4 og den er rimelig i forhold til de to andre.
 21. Vi var en ute en tur i går i et favoritt område. En fin tur hvor jeg bl a fikk en ny rekord i et av vannene her , til min store overraskelse på 700-800 gram og noen mindre. Den "druknet " nesten i hva som skulle skje senere på dagen. De jeg tok ble tatt på mygg. Men da vi kom til et vann med mengder med svermende eitermaur, regnet vi nesten med at ørreten skulle gå banans, men noen spredte vak stort sett utenfor kaste hold var fiskens respons på det enorme matfatet . Var den mett av dagers fråtsing av maur? Eller var det noe under vann som fristet mer? ikke vet jeg. Etter min lærdom skulle den ha fråtset i mengder.
 22. Kan heller ikke gi noe sikkert svar , Håvard er inne på noe. Kjenner ikke snella, men ta av spolen og kjenn om aksetappen er løs eller lar seg bevege eventuell er det enveis kulelager på aksetappen sjekk det og. Er disse urørlige uten slark, sitter det i spolen og da kan det være låsetappen på spolen som gjør st spolen ikke kommer i riktig stilling, eller at snelle har fått seg et støt.
 23. En ny femmer fra Taniwha er ferdig. Hadde lovd meg selv at det ikke skulle bygges flere stenger denne sesongen. Femmer stang er noe jeg sjelden bruker, men trenger ei til et spesielt vann. Taniwha emnet er lett på 38 gram og totalvekta ble 79 gram på stanga. Brukte for første gang seaguide enbente snake i smoke farge, iron ore mørkegrå tråd fra Pro wrap. Brukte to lag colour preserver. Snellefeste i smoke med brunt innlegg. Den ruglete delvis pussete overflaten på emnet er stilig, men utfordrende å å tråden til å til å pakke pent. Etter jeg var ferdig stilte jeg spørsmålet om hvordan gjøre det pent og enklere på et amerikansk stangbygger forum. Fikk mange svar, men løsningen jeg går får er nok å ha tråden i skrå vinkel i i forhold til emnet og pakke tråden for hver omdreining med tråd. Arbeidsomt, men det blir nok penest.
 24. Nå er fluestenger bare en nisje i fiskestang markedet med våre stenger i high tech carbon. Stor var overraskelsen stor da jeg så hvilke materialer som har størst andel av solgte fiskestenger i hele verden. Som fluefisker tenker jeg : Splitcane stang kunne vært gøy å ha, men koster mer enn det smaker. Bambus er det materialet som er nest brukt på verdensbasis til fiskestang produksjon, når en tar med alle typer fiskestenger. Det har sikkert mye å gjøre med den rike kontra den fattige delen av verdens kjøpekraft å gjøre. Ingenting slår den gamle gode bambusen og her er det sikkert stenger ala gamledagers meitestang som gjelder og ikke splitcane, deretter kommer glassfiber som nummer to materiale, deretter carbon. Jeg hadde trodd materialvalget skulle vært omvendt, men i et verdens perspektiv er det ikke det.
×
×
 • Create New...