Gå til innhold

Ruben Petterson

Medlem NFF - Standard
  • Innlegg

    270
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    14

Innlegg skrevet av Ruben Petterson

  1. Rune Stokkebekk skrev (3 timer siden):

    Fluorcarbon som i "fiskesene" består ikke av samme emner som bla. brukes i tekstilindustrien (PFAS). Fluorcarbon sene består av PVDF (polyvinyldenefluorid) og dette er for øyeblikket ikke på ECHA (Europeiske Kjemikalie Inspeksjonen) sin SVHC-liste (Substances of very High concern). Men, PVDF inneholder fluor og kan ha liknende egenskaper. Det påståes dog at dette i fast form ikke utgjør fare for "lekkasje" i miljø og mennesker som i produkter med PFAS. Når det er sagt så skal vi ikke se bort i fra at det havner på ECHA sin liste og da er det kjørt!

    Uansett om man bruker monofil nylon eller FC... ta med det du kapper av hjem! Begge deler brytes ikke ned i vår- eller våre barns 

    100% enig, ta vare på naturen ! Då får ein sjå om de blir som han på xxl sa, og eg må gå for nylon til sjøfiske og.

  2. Ja eg gadd ikkje kjøpe nåke hos dei, var ganske sikker på at kompetansen og interessen for fluefiske ikkje var tilstede. Hadde vetla på 2 år med på handel og so var egentlig ikkje mange minuttene eg skulle bruke på xxl. Men irriterende når dei feilinformerer.. Heldigvis ikkje so mykje lenger og kjøre til ein butikk med bedre kompetanse😊 Eg får bruke den, der får eg tips om fiskeplasser og god hjelp til valg av utstyr, litt dyrere men de koster med kompetanse og service..

  3. Hei, eg var innom xxl igår og tenkte sjå om eg fant meg ein ferdig tapert fortom + fortomsspole til sjøfiske.. Eg pleier då og kjøpe fluorcarbon... Ikkje uventa var de dårlig utvalg i den xxl butikken, eg handle somregel i ein butikk som spesialiserer seg på jakt og fiske, men er eit stykke og kjøre so gadd ikkje når eg ikkje skulle ha so mykje. Uansett, dårlig utvalg, og forhåpentligvis dårlig kompetanse fra dei ansatte?🤞 Han som jobba i avdelingen sa de ikkje var lov og selge FC fortom i Norge lenger. Dette var nytt for meg, og ser feks skitt fiske selger FC fortom som vanlig. Nåke eg ikkje har fått med meg eller er de slutt på salg av FC fortom?

     

    • Haha 1
  4. Truls skrev (51 minutter siden):

    Jeg har flere ganger sendt mail til de som disponerer fisket eller den lokale fiskerforeningen i områder jeg har hatt lyst til å sjekke ut. Noen ganger får man litt diffuse og veldig generelle svar, andre ganger deler de mer villig og jeg har som regel fått noe hint vdd å gjøre dette.

    Kan kanskje være et tips om det ikke dukker opp noe konkret i denne tråden.

    Takk. De skal eg prøve, setter av 3-4 dager til fiske og tenker og prøve både elv og vann. Fekk kontakt med han Knut som eg fekk tips om tidligere i tråden. Virker som han var interessert I og dele litt erfaringer 😊

    • Lik 1
  5. Truls skrev (59 minutter siden):

    Det har etter hvert blitt en grom plass for mye gjedde av god størrelse. Mest i de rolige partiene naturlig nok.

    Jeg har hatt lyst til å prøve den elva flere sesonger på rad, men ennå ikke fått somlet meg til det. Burde tatt med noen 20cm flashfluer og fått prøvd.

    Har ikkje utstyr til og fiske gjedde, men sikkert artig de 👍😊

  6. Hei. Min bror og eg tenkte og ein tur til Valdres og fiske i Bagna elv. Tanken var og få ein fisketur i april eller mai, ser ann temperatur og forhold for når de er aktuelt og reise. Nåken i dette forumet som har erfaring fra den elva eller området rundt? Tips til fluer og fiskeplasser i området hadde vore veldig kjekt. 

  7. Hei. Har samme stang. Synes den er kjempegod 😊 Den er kansje ikkje like god som nye stenger med ny teknologi på kastelengde. Synes den har ein fantastisk god følelse når ein kaster, liker den godt i små/mellomstore elver med ikkje for lang klump på lina og ei tørrflue. Min meining, Ruben 😊

  8. Fisketur igår i vart omgjort fra fisketur til trening i vannkast.. Eg møtte tilfeldigvis på eiger av ei hytte, ved mitt eneste fiskevann me fin fisk (opp mot kilo) i nærheten av der eg bur. Han var ein engasjert type som synes de va kjekt at folk fiska i vannet rundt hytta. Han hadde og blitt fortalt at de va stor men lite fisk i vannet..  De er ødelagte gyteforhold etter utbedring av ein veg, som gjekk over rørlagt sammenkobling av to vann. Røre har vist kollapset under vegen.. Men han fortalte at han har fiksa de med og sette over fleire hundre ørret fra eit nærliggende vann. Dette vannet eg har fiska i tidligere med fin tjukk ørret er ca 50×70 meter. Vil dette bety at de mest sannsynlig berre blir småfisk her framøve, eller er de sjans for at de kan bli bra igjen?

  9. Rune Stokkebekk skrev (17 minutter siden):

    Kan speye med alt mulig bare linen er egnet til det, dvs. ikke har mye vekt fremme i taperingen. Helst konsentrert litt godt bak slik at du får tyngste delen av linen rett i stangtuppen.. 

    Sett på en bred strek med svart tusj på 9,5m Ruben, det er maks hva du kan tillate deg å ha ute når du blir litt fortrolig med innkastene. Respekter den og skyt line når du skal kaste lengre. Den linen er veldig velegnet til formålet og enkel å lære seg det med. Har selv brukt den svært mye på mine 4er og 5er stenger. Og ja, 20m speykast med den lina er helt streit ink. 5m fortom. 

    Jeg har hatt gleden av å være med kollega Christopher Rownes og holde demoer på kasting og fisking. Og Chris har en veldig fin regle for dette med både rulle- og speykast.

    1: Give the dog a drink!  - Stangtuppen skal ned! så lavt at du kan piske i vannet... slik som en hund drikker... 
    2: The Eyes! - Løft stangen slik at tuppen er i øyehøyde, ikke lengre!
    3: Stroke the Pussycat - Se for deg at du stryker katten over ryggen og følger halen opp. Det blir en jevn bevegelse som ender opp på slutten. Og når du er der oppe... så er vi på... 
    4: Call Your Wife! - Se for deg at du snakker i tlf og holder den inntil øret, dette er utgangsposisjonen for framkastet... 

    Framkastet gjøres ved å slippe ned armen uten å endre vinkelen i albueleddet. Sett kastearmen inntil øret, så tar du langfingeren og plasserer den på albuen og bare trekker armen ned med langfingeren... der har du bevegelsen... Man må ikke ha høye inn og utkast.. men det er svært mye enklere å lære det  og enklere å få fin høyde ut som er viktig. Og trekker du armen ned slik uten å slå ut med armen så belaster du bunnen av stangen automatisk som er essensielt ved vannkast

    Takk!😊 de skal testes i morgen 😊 veldig gla for all hjelp eg kan få til og knekke koden på dette kaste 😊

  10. Kjøpte nytt GL. Controll med "riktig" klump til stanga. Føler eg fekk de ok til, men var mykje vind der so kunne sjølvsagt vore bedre me tyngre stang og line når de er vind og ein skal lære og kaste. Men får prøve litt meir, har veldig lyst og lære meg vannkast. Og 15 meter er jo somregel meir enn langt nåkk. Hadde eg klart de med fin presentasjon hadde eg nåkk vore veldig fornøyd 😊  må nåkk berre øve. Funker de på gress eller er de vanskelig og få feste til fortom?

  11. Hei, eg var på kastekurs for og prøve og lære meg forskjellige underhåndskast. Kasteinstruktør hadde lånestenger og liner som ein kunne prøve men eg ville bruke mitt eget. Har ei Fario NT8 #4. Han meinte at eg hadde for lett stang og line, då alle andre hadde fra #6 og opp til tunge tohånds stenger. Skjønte teknikken men trenger nåkk litt meir øving og disiplin for og ta de skikkelig. Men har han eit poeng i at #4 kan vere litt lett? Tenkte og ta med både #4 og #6 stanga og øve litt ein dag uansett. Ville berre sjekke om de var nåken her som hadde erfaring med dette. Mvh Ruben

  12. Kjøpte GL. Controll. Kurs på søndag og håpe de gir litt starthjelp. Synes ikkje lina var nåke særlig til vanlig overhåndskast. Men de kan vere for den har ein an oppbygging av klump enn eg bruker til vanlig, eller at kasteteknikken er veldig rusten etter lite fiske over lengre tid.

    Takk for alle svar ☺️

    • Lik 2
  13. Vart kjøpt eit Guideline control, har hatt presentation før og de har ikkje fungert for meg. Prøver meg på Control og håper de blir bra😄 Takk for tips og hjelp 👍Satser på at kastekurs og ny line vil åpne muligheten for og få fisk der eg ofte tidligere ikkje har hatt mulighet til og kaste ut til fisken 😄

    • Lik 1
  14. bushman skrev (3 timer siden):

    En ting å tenke på når du går for rio- de er rimelig overvekta, har du en mykkere stang true to aftma som jeg har, prøv først en line ned klassen. jeg må bruke en #4 på femmerstang jeg har, en klasse opp blir ubehagelig å kasme med.. rio har også lengre klump enn control og presentation, skal du fiske mye i trange situasjoner, ville jeg gå for guideline sine snørrer.

    Rio får eg nåkk prøve på stanga i butikken, so de hadde nåkk ordna seg greit. Men er glad i Guideline og havne nåkk på de til slutt 😄👍

  15. Skal 

    RolvS skrev (1 time siden):

    Det høres ut på det du skriver, som at du har forsøkt vannkaste litt og ikke helt fått det til? Du skal se det går opp noen lys, når du får «profesjonell hjelp» :) Og da er d ikke nødvendigvis bare lengden på klumpen det kommer an på (selv om fasongen selvsagt er viktig.)

    Har prøvd, og får de ikkje skikkelig til. So fekk eg mulighet til kurs og meldte meg på. Håper og trur de vil gjere de litt lettere og eg får meir forståelse for den typen kast med ein som lærer meg de 😄. Eg fekk låne line på kurset om de eg hadde ikkje skulle passe,  og om de skulle vera vind og firer ikkje var de beste so hadde han stang i klasse 5 til låns.. Men tenkte kjøpe eit som fungerer til den typen kast uansett. Fått mangen tips, og veit om ein fluefiskebutikk som selger rio her i området, so kan hende eg kjøper rio single hand spey. Der får eg nåkk prøve lina før kjøp og, om dei har de tilgjengelige.. Får tenke litt på de og vurdere om de blir Guideline eller Rio. 

  16. Jarle TL skrev (2 timer siden):

     

     

    RolvS skrev (20 minutter siden):

    Jeg syns lina du peker på har for kort klump til noe forsvarlig bruk som helst… Du greier sikkert slaske ut et underhåndskast og fiske noen lunde effektivt, men jeg ser ikke helt hvordan læringa blir - feedbacken fra misslykka dloop, anker osv. Veldig ok å underhåndskaste presentation i #4 med vilkårlig nifots firrer… Og det fungerer finfint som allround. 

    Då får eg prøva meg på nytt Presentation snøre, takk for tips 😄 

  17. Jarle TL skrev (26 minutter siden):

    Den SA-linen du skriver om kjenner jeg ikke til, men den er sikkert super. Jeg kan anbefale GL Presentation eller evt GL Fario til det å trene på (og fiske) underhåndskast. Spesielt Presentation er lett å håndtere i startfasen 🙂

    Har hatt både Fario og Presentation , men dei er solgt. De er nåkk teknikken eg må lære meg for og få til underhåndakast skikkelig. Korleis er 4Cast til underhåndakast? Såg den var anbefalt til den stanga generelt.

  18. Bounce skrev (13 minutter siden):

    Skal holde meg unna å synse om læring men har selv hatt mest hell med liner som har noe baktung klump, f.eks. Rio Single Handed Spey (!) og Barrio SLX.

    Vurderte rio single hand spey, men hadde håpt på eit snøre som var litt meir allround men samtidig bra til underhåndskast. Sikkert litt kravstor 😅😂

    • Lik 1
  19. Hei. Har meldt meg på kastekurs i underhåndakast/spey med enhånds stang. Derfor lurte eg på om nåken har erfaring med liner som passer bra til og lære den typen kast? Har funne eit snøre som eg synes virker spennende. SA Amplitude Smooth Creek Trout , men ser at klumpen i wf4 er 9,1 gram. Tenker bruke snøre på ei GL. Nt8 Fario #4, og lurte på om eg skulle gått for eit wf5 som er 10,4 gram. Om nåken har erfaring med dette snøre, eller eventuelt andre snører so setter eg pris på de. Takk 😄

    Screenshot_20230421_232131_Chrome.jpg

  20. Om du er interessert so finnes nesten nye stenger av siste utgave Lpxe 904 og 905 rimelig på finn( kode. 289387692). Eg personlig synes de bra stenger, og eventuelle fisk eg ikkje får er garantert ikkje grunna stang men heller mine egenskaper som fluefisker. Er også tidligere toppmodell til Guideline (NT8 fario) i klasse 4 på tilbud hos Agders.no til under 3000 kr. Ser du er på jakt etter klasse 5 og 7. Eg har hatt klasse 3,4,5,6 og 7. Begynte med 5 og 7 som du tenker. Gjekk tilslutt ned til klasse 4 og 6. Synes klasse 7 vart for tungt. Men de er mine erfaringer. Lykke til med stang og alt som hører med 😄

    • Lik 1
  21. RolvS skrev (2 timer siden):

    En type fluer jeg ikke hadde med i «feltet», var små klekkere - typ shuttlecock/once-and-away. Disse er utformet nærmest som dartpiler, og de drar avgårde lettere enn mye annet.  Angrer nesten litt på at jeg ikke hadde med noen slike… 

    Nei - man bruker ikke 6x når man fisker med streamer 😄 .25-.30 er mer passende om man fisker med Jiggy (i sjøen.) 6x er ca .12, som regel, og er ganske tynne greier.

    Poenget med dette eksperimentet var først og fremst å se litt på hvordan flue og tippet oppførte seg etter at fortommen er «slått over.» (Om denne kraftoverføringen slutter ved en stangring eller en tippetring er (forbehold gitt tidligere) egentlig ikke viktig.)

    Nerde på vinteren, fiske på sommeren 😅

    Ok 😄 Takker for svar 😄👍

    • Lik 1
×
×
  • Opprett ny...