Gå til innhold

Erlendw

Members
  • Innlegg

    101
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

    Aldri

Nettsamfunnsomdømme

0 Neutral
  1. Vårt største prosjekt i 2011, å få kveite på flue, ble en suksess. Ikke mindre enn 4 kveiter ble landet på første tur. Her er en liten teaser: http://www.utras.net/?p=1702 Mer dokumentasjon blir lagt ut når fisken tar en vakpause.
  2. Jeg kan også anbefale Altitec. Kjøpte et ekstra batteri til Canon 40D for et drøyt år siden, til ca 40% av prisen på orginalbatterier, og det funket helt utmerket. Nå har jeg nettopp kjøpt 7D, og bestilte ekstrabatterier fra Altitec. Det klaffa godt med at de kjørte tilbudsdager med fine rabatter. Jeg ble derfor den lykkelige eier av to batterier levert hjem i postkassen for 479kr. LP-E6 batterier med Canon logo koster 995kr pr stk hos Fotovideo.
  3. Lite å takke for. Håper det ordner seg.
  4. Det florerer ikke akkurat med fiskeguider i fylket. Og det er heller ikke så mange anstendige vassdrag med laks i, i umiddelbar nærhet til Tromsø. Målselva blir den nærmeste/beste, og dit er det 1 1/2 time med bil. Prøv å ta kontakt med www.rundhauggjestegard.no. De har kanskje guide tilgjengelig for sine gjester.
  5. Faen Joachim, link til siden vår i stedet for vimeo! Vi prøver nemlig å få flere treff enn Voe! http://www.utras.net/?p=1458 Neste post vil handle om de kommende fluefiskekolleksjonene til H&M og Gina Tricot.
  6. Hjertelig takk for hyggelige ord folkens. Nye episoder av Fette Vilt legges ut hver lørdag fremover. I tillegg kommer det andre filmklipp innimellom. Vi har nettopp lagt ut resultatet fra mandagens SØ-fiske. www.utras.net
  7. Tre lapper for den kongelinsa er helt tullete! Blir nesten litt irritert over at jeg allerede har den. IS har jeg enda ikke savnet (bruker det mest til action, og har da stativ!) og den er like skarp som storebror. Bruktprisen har ligget stabilt på 4000kr de tre siste årene (på foto.no). Man kan mao kjøpe den nå, bruke den i sommer, og er man ikke fornøyd kan den antakelig selges brukt med fortjeneste utpå høsten en gang. Oi! Nå søkte 40D`en min akkurat om AFP. Passet i grunnnen bra. 7D kanskje..?
  8. Jeg bytter ikke flue før jeg er (så) sikker (som jeg kan bli) på at flytet var bra. Hvis ikke magafølelsen føkker meg opp, og tvinger frem et fluebytte. Mikrodrag er en ganske vanlig årsak til at fisken refuserer de mest perfekte imitasjoner. Spesielt har det lett for å oppstå på 20 meters kast som skal flyte langt ned i brekk-V`en. Det kan også være grunnen til at fisken ikke tok flua di...
  9. Erlendw

    utras.net

    Vi på utras.net feirer nyttåret med en aldri så liten årskavalkade. Takk til alle som har kikket innom siden vår i 2010, og tusen takk for alle hyggelige tilbakemeldinger! Taite bukter i 2011 folkens. Mvh Erlend, Tommy og Sondre www.utras.net
  10. Beklager flisespikkinga Tom, men man kan ikke bruke ordet ”velge”. Fisken velger ikke å hoppe over reproduksjon, like lite som den reflekterer over tidsklemma. Begrensningen i føde er selvsagt triggeren. Er man utsultet så slutter ting å fungere ”der nede”. Hos mennesker mister jenter med anoreksi gjerne mensen. Same thing. Jeg synes poenget mitt er like klart for det. Jeg har hovedfag i biologi fra UiO og vet veldig godt at fisken ikke gjør et bevisst valg om å la være å gyte. Min kommentar gikk på påstanden om at fisken ved kraftig redusert fødetilgang faktisk skifter fokus fra mat til reproduksjon. Det er jeg ikke enig i. Det interessante er vel heller om du er uenig i det, framfor flisespikkeriet? Neida, i det spørsmålet er vi nok helt på linje. Med din bakgrunn regna med at du hadde full kontroll på dette, men det er det ikke alle som har. Derav spikkinga...
  11. Takk for klappet på skuldra Håvard og Rodswinger. Du mener antakelig nok mat i forhold til antall individer? Det finnes diger fisk i opp til flere næringsfattige sjøer og vann høyt til fjells på Nordkalotten. Ofte er dette stammer med utbredt kannibalisme. Samtidig finnes det mengder av vann og vassdrag som omtrent gror igjen av næring, men likevel har tusenbrødrebestand. Jeg har et slikt vann et kvarters biltur hjemmefra. Insektlivet er bugnende, og årlig opplever vi ei uke med strøkne vulgataklekkinger. Fisken klarer ikke å spise opp all maten. Likevel er det smellfeite 150 grammere som dominerer. Beklager flisespikkinga Tom, men man kan ikke bruke ordet ”velge”. Fisken velger ikke å hoppe over reproduksjon, like lite som den reflekterer over tidsklemma. Begrensningen i føde er selvsagt triggeren. Er man utsultet så slutter ting å fungere ”der nede”. Hos mennesker mister jenter med anoreksi gjerne mensen. Same thing. Når man gjennomgår resultatet fra et prøvefiske er det ganske vanlig å se til dels stor variasjon i lengde innenfor samme årsklasse. Teorien din får dermed et skudd for baugen. Fisk er ikke ulik folk. Noen får bart når de er 12, andre når de er 25. Forskjellen er at folk som ikke får bart før fylte 25 likevel overlever og får barn. Man kan heller ikke se på næringsgrunnlag og antall gytegrunner alene. I sjøer med mye stor fisk ser man gjerne at yngelen blir stående lenge på bekken. Ofte et par-tre år. Dette er nok en evolusjonsstyrt strategi fordi de som går ut i vannet ved ettårsalderen fort blir spist. De som venter, blir bedre rustet til å kunne rømme fra kannibalene. Konsekvensen av at en årsklasse står lenge i bekken er at det blir press på den neste generasjonen. De største ungene gir de nyfødte tyn, slik at mange av dem dør. Dermed blir den årlige rekrutteringen lav, til tross for at gytegrunnlaget isolert sett skulle tilsi større rekruttering. I vann med tusenbrødrebestand er det ikke farlig å trekke ut i vannet selv om man er liten. Dermed mister man denne effekten. Antakelig er det en genetisk faktor eller tre som også spiller inn. Ørreten i Rena har veldig god årlig vekst. Jeg har hørt om 10-12cm pr år. I en næringsfattig høyfjellsjø er veksten kanskje bare 4-5cm. Klekker man fisk fra fjellvannet og setter dem ut i Rena er det ikke sikkert at de vokser like mye og raskt som den lokale stammen. I det hele tatt er det sinnsykt mye å holde styr på. Naturlig utvalg styrer mekanismene, og har man ikke oversikten klarer man ikke å manipulere frem det "unaturlige utvalget" man ønsker. Og det er antakelig grunnen til at regelverket er såpass strengt som det er når det kommer til kultivering. Man skal ha orden i sysakene og gjort grundige undersøkelser før man kan begynne med tiltak. Noe har man heldigvis lært etter flere tiår med feilslåtte tiltak. Utsetting av småfisk hvert år, kombinert med minstemålsregel. Utsetting av røye, ørekyt, mysis og alt mulig rart, som ny føde for fisken.
  12. Ta en telefon til en ferskvannsbiolog ved et av universitetene våre. De er stort sett hyggelige folk.
  13. Herlig med en grundig analyse, slik at vi vanlige dødelige også kan få til denne nye teknikken. Skal ut i nærmeste bekkeos i morra og øve på trippel ankring.
  14. I tusenbrødrevann er suksess strategien ofte minst mulig bevegelse ved matsøk. Undersøkelser har vist at fisken blir svært stasjonær. Rett og slett for å spare energi. Det gir rare utslag, blandt annet ved garnfiske, som blir mindre effektivt i slike vann, sammenlignet med vann der det er færre fisk pr m2. Fisken må tross alt svømme rundt på matsøk for å gå i garn.. Slenger man noen garn ut i to slike vann kan man dermed feiltolke resultatet av garnfangsten ganske radikalt.
  15. Beklager. Jeg har null erfaring med kultivering av elver med tusenbrødrebestand, og har ikke vært borti noen slike caser i den litteraturen jeg leste gjennom da jeg studerte ferskvannsøkologi. Skulle gjerne fått noen tips selv! Det eneste jeg kan tenke meg er å fiske opp mest mulig småfisk, og sette ut alt av fisk med litt størrelse.
×
×
  • Opprett ny...