Gå til innhold

Tom Larsen

Members
  • Innlegg

    956
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Nettsamfunnsomdømme

0 Neutral

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

  1. Enig med Henning! Jeg har ikke sansen for disse smøreboksene, de virker tilsynelatende veldig praktiske men de sørger også for at du tar vare på all drit som noengang har vært på lina di, og drar snøret gjennom denne driten hver gang du vil smøre snøret ditt! For meg blir det som å snyte seg med samme lommetørkelet i flere år uten å vaske det, framfor å snyte seg kaste papiret og bruke en ren snytefille neste gang!
  2. Det stemmer, men Royal Wulff Longbelly har ikke TT profil, den har en standard longbellyprofil (lang, jevn klumpprofil).
  3. Når du skriver at du ønsker en longbellyline som spenner opp stanga med relativt lite line utenfor stangtoppen, så høres det ut som du kan tenke deg en klumpprofil med tyngden i framkant av klumpen. Rio gold har en slik profil, jeg kjenner ikke profilen på de andre snørene som er foreslått. Det er sikkert andre som kan hjelpe deg med klumpprofilen på dem. Snører med tyngden i framkant av klumpen stanga raskt og er lettere å kaste med i vind, men jeg synes slike klumpprofiler blir mer kritiske i timingen ved vannkast enn snører med jevn profil eller tyngden i bakkant av klumpen.
  4. Jeg har denne filmen, men det er lenge siden jeg har sett den. I forhold til det trådstarter lurer på, så mener jeg at så godt som hele filmen er viet tohåndskasting. Det er bare en liten del på en av de tre CD'ene som handler om enhånds vannkast.
  5. Både André og Henning kaster nydelig vannkast, backhand snakeroll er for meg signaturkastet til André! Det er flere kastevideoer på markedet som går grundig gjennom vannkast, men de tror jeg du må kjøpe. Kjell Ove Grimsmo har en fin DVD som beskriver vannkast, Jan Erik Granbo har også flere fine DVD'er med mye fokus på vannkast (sjekk bare først at det er enhåndskasting og ikke bare tohåndskasting der). Om du er ute etter en virkelig klassiker innen temaet, så anbefaler jeg Göran Anderssons Bättre Flugfiske som kom allerede rundt 1990. Det er en film som fremdeles er fin for å vise noe av det jeg synes er veldig viktig ved praktisk fiskekasting - avslappet og kraftbesparende kasting! Ok, nå er jeg kanskje godt ute på nostalgigaleien ettersom den siste, så vidt jeg vet, kun er produsert i VHS!
  6. Tom Larsen

    Hemsil?

    Dette er en av årets store nyheter. Kona til Erik Eikre står bak en lokal storsatsing der de satser på både golf- og fluefisketurisme. Det vil bli anlagt en driving range kloss inntil elva der man slår ut over utover Hemsil. I vannkanten vil det bli utplassert en pelletskanon som sørger for at regnbuene er gode og feite og at de holder seg nær driving rangen. Pelletsimitasjoner selges i kisken sammen med sushi og champagne. Man kan dermed rusle rundt med både fluestenger og golfkøller i trillebag'en. I god sosialdemokratisk ånd vil det bli graderte priser etter inntektsgrunnlag for det kombinerte 6-timerskortet for golf og fiske. Barn, eldre og uføretrygdete trenger selvfølgelig ikke betale mer enn 2.000,- for kortet, men andre med en anstendig dagsinntekt må regne med å betale noe mer.
  7. Med en trekantbukt lager du to "buktspisser" (kommer sikkert på et bedre ord straks jeg har trykket på 'Legg til innlegg'! ), det gjør at overrullingshastigheten øker. Det kan være en gunstig teknikk når man holder ekstremt lang line i luften. Trekantbukter er også grunnen til at Sven Kalmar har fortalt meg at han kan like å bruke myke stenger i sterk vind. De fleste fluefiskere som har valget, vil foretrekke en stivere stang i mye vind, men med en mykere stang er det lettere å sette trekantbukter som har høyere overrullingshastighet.
  8. For ordens skyld, jeg anser både Micke og Johnny for å være blant de ypperste fluekasterne jeg kjenner, både når det gjelder ekstremdæljing på gressplenen og praktiske fiskekast! Regner med at DL bare ville være morsom! Hvor er Grunde når vi trenger han! :-\ Sender han en sms med en gang!
  9. Det er en vanskelig situasjon når vi står utvadet og skal holde en lang line i luften. Om vi ser bort i fra at vi skal kaste teknisk riktig, så mener jeg hastigheten er den parameteren vi bør og kan endre. Tyngdens akselerasjon på sirkus 9,8 m/s2 kan vi ikke endre, men vi kan gjøre tiden den virker over kortere ved å øke snørehastigheten og dermed redusere snørefallet. Det samme man oppnår ved å velge et mer flattskytende kaliber på jakt, om man skyter den samme .308" kula med en .30-30 Win eller en .30-378 Wby Mag, så vil Wby'en ha en flatere kulebane (jf. fluekasting kunne ha lengre line i luften uten å slå ned i vannet).
  10. Jeg mener at det er ingen som klarer å unngå den hengende fortommen, det blir bare mindre uttalt med kortere klump og kortere fortom så du ikke ser det med det blotte øyet. Den hengende fortommen er ikke det samme som griserompen som skjer på slutten av framkastet og gir knuter på fortommen. Tenk deg når du starter framkastet med tilnærmet rett line og fortom bakover, den hengende fortommen skyldes det fallet fortommen nødvendigvis gjør fram til den passerer deg. Om du bruker et snøre med kort klump og kaster med åpen bukt er det nesten umulig å se dette uten høyhastighetskamera, men vi ser det med det blotte øyet når vi gjør noe så elstremt som å kaste Ørret lengde med SA ED der jeg regner med at du holder snøret på rundt 25-28 meter før du skyter. Den første gangen jeg ble klar over "fenomenet" var da vi jobbet med Castinghåndboken på 90-tallet og så på billedserien av Harald Mæhle som kaster flue lengde enhånds. Om du har håndboken, så kan du se dette klart på det store bildet på side 55 - selv med castingsnøret som går så hurtig!
  11. Tror ikke du klarer å bli kvitt den, Johnny, før du klarer å bli kvitt tyngdekraften! På Sæksiloops mener jeg det er noen av dem som definerer en griserompe som der snøret krysser to ganger.
  12. Tror jeg vet hvilken stang det er snakk om! Du er ikke så glad i disse recoil-ringene, du heller!
  13. Om du kjenner norske vann der du jevnlig er i kontakt med ørret på 4-5 kg på flue, så blir det ikke vanskelig å få en rekke nye venner her på FFS som gjerne blir med deg på tur og gir deg noen kastetips! Tip flex og Mid flex er Orvis' system for klassifisering av stengenes aksjon (hvordan stengene bøyer seg). Tip flex kan enkelt oversetter med toppaksjon, mens Mid flex er nærmest halvaksjon. De har også tallfestet aksjonen, så både en 8.0 og en 10.0 vil falle innenfor Tip flex klassifiseringen, men 10.0 er mer ekstrem toppaksjon. Dypere aksjon har lavere "flex index".
  14. Det kan virke som en naturlig tanke om du sammenlikner med annet sportsutstyr, der nybegynnerutstyr gjerne er litt "kjedelig" for en viderekommen. Slik er det ikke når det gjelder fluestenger! En god stang er en god stang, enten du er nybegynner eller veldig erfaren. En nybegynner vil som oftest ha større problemer med å beherske de ekstremt myke eller stive stengene og andre ekstremvarianter. Kjøper du en stang med en jevn halvaksjon og midt-på-treeet stivhet som nybegynner, så vil du ikke vokse fra denne stangen, men ettersom du blir mer grepet av fluefisket, så utvikler du kanskje en personlig smak mot stivere eller mykere stenger, eller ønsker en stang for helt spesielle fiskeforhold. Det er heller ikke til å stikke under en stol at mange av oss som har holdt på med dette i mange år blir litt jålete! Jeg er en rendyrket kastetulling som har vunnet VM-gull i casting og gjerne velger blant dyreste stengene når jeg skal på fisketur, det er allikevel ingen tvil om at en rimelig, men god stang til 2000 kr vil dekke alle mine behov på fisketur. Jeg kaster heller ikke lengre, mer presist, presenterer penere eller får mer fiske med den dyreste stangen, men jeg skal ærlig innrømme at jeg finner en barnslig glede i å eie flere slike stenger!
×
×
  • Opprett ny...