Gå til innhold

Kortlinefiske


Stig Vivelid-Nilssen

Anbefalte innlegg

Kanonflue Andrè :)

Knallflott Pål! :)

Knapek kroken fra EikreFly har jeg jo vist mange ganger :o :o phuuuu...flaks at man fikk vist den enda en gang slik at ikke noe går glipp av det... ;D

Bjørnar; ikke stress meg ;D. pål forgriper bare begivenhetene noget her....har dere ikke forstått det at vi har en slag naturlig/gradvis oppbygging her...tror dere ALLE gullkorn kommer på en gang?

Vi måtte jo innom marflo og hepta etter du slengte deg på Bjørnar...vi må jo bli ferdige med den skravlingen først :D :D

Dessuten er det mye rart som egner seg for oppheng....og micro har jeg vært inne på, og kommet tilbake til...

Aner meg at mange ennå ikke har vært i denne "rote trådens" begynnelse??

Da ville jeg brukt litt av søndagen til nettopp det ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En ting jeg lurer på som ikke har vært oppe enda (tror jeg) er viktigheten av å smøre/fette inne fortommen? Har de siste gangene jeg har fisket brukt mer tid på å smøre fortommen under indikator med mud og/eller jord for å få den til å synke raskere og fett på indikator og fortomm over. Syns det er mer viktig der det renner fortere. Der det renner saktere har en jo bedre tid og kan følge med på indikatoren selv om den skulle gå under.

Hva mener dere? :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En ting jeg lurer på som ikke har vært oppe enda (tror jeg) er viktigheten av å smøre/fette inne fortommen? Har de siste gangene jeg har fisket brukt mer tid på å smøre fortommen under indikator med mud og/eller jord for å få den til å synke raskere og fett på indikator og fortomm over. Syns det er mer viktig der det renner fortere. Der det renner saktere har en jo bedre tid og kan følge med på indikatoren selv om den skulle gå under.

Hva mener dere? :)

Ho-ho...joda, første side Arild...men den hoppet du nok over :D

Helt riktig...veldig viktig element ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Påminnelser er gøy/og nødvendig Arild ;)

Jeg har også erfaring som tilsier at en bør bruke tid på forberedelser, og underveis gjenta ved behov.

På saktere vann, der indikator og lengre kast ofte er effektivt, er jeg i større grad avhengig av å bruke fortom/indikator som referanse for fisk på eller ikke...dvs fortom flyter flyter lengre avstander før jeg får løftet den ut av vann ca 5-7 meter ifra meg.

I raskt vann med brutt vannflate fisker jeg vanligvis enda nærmere...dvs løfte fortom ut av vann tidligere i driftet.

Hvilket igjen gjør meg mindre avhengig av fortom som flyter.

Uansett; fette inn fortom og indikator er det første jeg gjør, uansett hvor jeg skal fiske...og gjentar hvis nødvendig under en fisketur.

èn ting som er viktig å huske; Aldri påfør fett FØR du fester inn fluer og evt mud på spiss!!!!

ALLTID fett til slutt.

Slik hindrer du å få fettet inn fluor spiss, og søle til fluer som jo skal synke ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Herlig flue fra Andrè igjen!

Og merk dere fargevalget folkens,det er ikke tilfeldig,det er jeg helt sikker på! ;)

Og Pål,takk for de fine små,og den siden er bokmerket! :D

Selv om jeg binder noen tsjekkere om dagen(på sæxy Knapek-kroker,Torbjørn ;) ),tro jeg muligens boksene mine kommer til å inneholde mange mikroer etterhvert.

Den siden + Hends-boka,hvor de lager nymfer så lekre at man nesten kan få lyst til å smake selv. ;D

Joda,våren må bare komme............. :rolleyes:

Og fett bruker vi,men mudd,det har jeg av en eller annen grunn aldri skaffet meg,men kanskje man skulle........

Willy

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gode råd Stig som skal legges på mitt korte minnet ;)

Arild bra at du påminner for snart er vi på side hundre :)

Andre den der skal nok i kortline boksen men det får bli med svart da jeg ikke har brun tungsten.

Pål flotte fluer og flott micro side som skal på favoritter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skal gjøre mitt for å bidra til at tråden straks runder 100 sider jeg, og det skal jeg gjøre med fare for å tråkke rett inn i et vepsebol av uante dimensjoner  ;D

Jeg lurer nemlig på om ikke dere også er enige i at kortline-fiske er mer nærliggende markfiske med søkke i elv, enn tradisjonellt fluefiske ?

Ingen grunn til å reise bust nå, for jeg spør i beste mening  ;D

Å fiske bra etter ørret i elv med mark og søkke krever dyktighet så det holder . . . Jeg har prøvd, uten å få noe dreis på det, men kjenner en kar som er grisegod, og han fisker omtrent på samme måte som jeg har forstått at dere gjør, selv om han kanskje kaster litt lengre.

Metoden de bruker for å kjenne napp er å bare legge sena over pekefinger like foran snella.

Kanskje denne metoden også ville funket ved kortline-fiske ? Kutte ut fluesnøre, og bare bruke sene ?

Det er vel uansett nymfa som er kastevekten her, og ikke fluesnøret ?

Nyttige tips fra meg her, altså  ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har lang fartstid som markfisker Lars. det er moro det også, og de som bedriver denne fiskeformen er på ingen måte annenrangs fiskere. Som du antyder så er det ikke bare å pælme uti en mark og tro at det bare er å dra opp fisk. På mange måter så utviklet jeg markfisket mitt på sammme måte som jeg nå ser skjer med fluefiske. Det begynte med duppmeite. Så ble det meite med glidende søkke og krokene ble stadig mindre. Til slutt så fisket jeg med bitte små kroker og små mark. Det var stor forskjell på om en lot marken ligge stille, lot den gli med elvestrømmen, eller om en fisket aktivt med små rykk. Til det siste så var det fordelaktig med følsom stang og tynne liner. Etterhvert fikk jeg mye fisk på mark, veldig mye. Markfiske har noen ulemper. Du må grave mark, du må beregne riktig mengde til turen, den må behandles riktig og du blir møkkete  ;D ;D

Jeg ser likheten mellom markfiske og nymfefiske, men også forskjellen. Med mark fisker du med levende agn. Stort sett bare en type, nemlig mark. Du kan variere mengden og størrelsen på marken og det går sikkert an å fiske fint med maggot larver også. Forskjellen med nymfefiske går i at du fisker med kunstig agn og at variasjonene på agnet spenner fra å imitere alle typer vanninnsekter (også mark), til å finne rett attraktor flue. Fra finfiske med mark så er finfiske med nymfe enda mer følsomt og gir en enda større utfordring. Det er en utrolig god følese å lykkes med noe som er ekstra utfordrende. Når mengden variasjoner er så stor, så er også sjansen stor for å ikke lykkes. Nymfefiske krever rett og slett mer kunnskap enn markfiske. Det oppdager du når du fisker sammen med noen som kan dette faget. Det er ikke bare flaks når samme person drar fisk etter fisk, mens du sliter med å få noe som helst. Da skjønner du at du rett og slett ikke har kunnskap nok og trenger påfyll.

Forbedringsprosessen er fryktelig moro og du blir aldri utlært. Det er alltid noe mer å lære. At jeg liker nymfefiske betyr ikke at jeg ikke liker tørrfluefisket. Jeg elsker å fiske tørrt også. Det er totalen, å beherske fluelina, å finne fisken, å finne flua og fiske den riktig som utgjør en helhet jeg har blitt glad i.

Da lever jeg ut det nedarvede fangstinstinktet jeg er bærer av og føler meg vel.

Det eneste jeg angrer på er at jeg ikke startet med dette fisket tidligere, men bedre seint enn aldri.

:) :)

bjorni

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for ditt bidrag til å runde 100 sider :)

Mark fiske vet jeg svärt lite om men du kansje har rett, men det er bare en måte å finne ut det på og det er at du pröver begge metodene så får du se själ om metodene er like.

Vi kan jo feks. gå side om side du med markstang og jeg med flue stang så kan vi samenligne liksom om det er samme metode, jeg har prövd det der med å kjenne det i fingern, men da blir man altfor treig, da rekker fisken å spytte ut nymfa flere ganger så der er det nok en forskjell fra mark fiske for det er jo ikke noen mark dem tygger på å blir kroka nedi halsen.

Nei det er jo ikke nymfa som er kaste vekten i kortline, det er fortsatt stang toppen og evt. lina som gjör jobben, tror du missforstår mye her nå så jeg rekomenderer at du leser litt her på tråden om tekniken som brukes og hva kortline fiske innebär, jeg fisker jo ikke alltid tunge nymfer, jeg fisker med alt fra tört til nymfer det er bare at vi sniker oss så närme som mulig isteden for å stå på land å kaste mot andre siden å håpe på at noe tar eller at den dritfine snella ser når du langer ut hele snöret :)

En annen ting er jo at en mark fisker behöver ikke bry seg om hva han har på kroken for det er jo bare mark som den personen kan bruke, mens vi må hele tiden lete etter hvor i vannet fisken står tar det i ytfilmen så er det enklere for da kan man se hva dem tar og sette på tört (fortsatt kortline ;)) men er det ingen aktivitet ja da må man finne ut hva dem vil ha under rådene forhold.

Gå ut å pröv så skal du se hvor spennende det kan väre å snike seg inn på fisk på en bra standplass som du bare kjenner at her må det stå fisk for i det neste kroke en fisk der, det er skikkelig göy og tilfredstillende :)

Lykke til og skitt fiske :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gode svar her, syntes jeg  :)

Jeg benytter gjerne anledningen til å gjøre det klart at for meg er ikke markfiske noe skjellsord, og jeg hører så avgjort ikke til dem som anser fluefiske som mer høyverdig enn annet stangfiske . . .

Bare mye morsommere  :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Der nevnte du en viktig forskjell jeg glemte B.R. Fisken skjønner at mark er mat og svelger den. Ei nymfe vil den fort spytte ut igjen og her er kanskje den store forskjellen mellom mark og nymfefiske. Følger du ikke godt nok med så er du "busted". Nymfefisket krever 100% konsentrasjon og hurtig reaksjon i tillegg til kunnskap.

Utrolig moro!

:) :)

bjorni

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig Lars, fluefisket er morsommere og særlig når du behersker andre former for fiske. Har ofte lurt på hvorfor jeg ikke tar med meg markstanga lengre, det var jo morsomt det også. Men det var før. Jeg er ikke bare ute etter å fange fisk lengre, selv om det er målet. Jeg verdsetter vel egentlig prosessen mere etterhvert. Og da må en gi seg selv noen utfordringer!

:) :)

bjorni

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...