Gå til innhold

Kortlinefiske


Stig Vivelid-Nilssen

Anbefalte innlegg

Råflott fisk The Stig.

Trodde du bare buzzet om dagen. ;)

Men du er jo så dyktig på mange undervannsteknikker.

Tenk om alle "venterne" gadd å sette seg litt inn i fiskens virkelige verden(nedi der) som du.Da hadde det nok blitt litt mindre slitte vadebukserumper og litt mer stangbøying enn de kan drømme om. ;D

Ja, se der ja. Bare 180 sider å lese gjennom. Synd jeg jobber 300 timer i måneden da :/

Mye er historier og dilldall(særlig undertegnede er desverre ansvarlig for mye av det siste  :-\ ),endel bilder.

Veldig mye står på de første sidene som The Stig har begynt på,så hvis du vil,er det mulig å plukke opp endel her.

Husk at du har en av Norges beste læremestere. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hadde meg nok en tur idag. Denne gikk til en bekk jeg bare har vært to ganger i før. Der var det mye fisk, gitt! I hver kulp kunne jeg nesten plukke uendelig med fisk. Størrelsen lå mellom 15 og 25 cm. Først da jeg tok meg en tur utenfor disse kulpene, til litt mer stilleflytende partier ble det litt større fisk. Først mistet jeg en som kan ha vært en kandidat for kilosfisk-tråden, før jeg en liten stund etterpå landet en mellom 6-700gram. Det var fortsatt kremfargede tjekkere som var den overlegne fiskefangeren, og med en pink-tag som opphenger ble det faktisk en del dobble også... GOD KOK!!!

Imorra er det på ann igjen!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hyggelig det Andrè,

ville egentlig ikke legge ut den fisken, rett og slett fordi jeg vet det genererer noe hos "kvelerne", de som alltid tråkker i andres fotspor med en gang de hører fiskestr...småfisken er liksom ikke interessant, men som de fleste innpå Kortlinetråden har forstått så er det småfisken som er den vriene å kjenne, utfordringen ligger faktisk mer i småfisk enn de større, noe du også Andrè heldigvis har hjulpet oss med å bekrefte.

Det treffer folket , motiverer å se stor fisk, kanskje vil flere forsøke å fiske denne ufattelige gøye metoden , og se at ikke fangststr er begrensende med denne type fiske.

Sjekk GoneFishing...hiver utpå meget gode detaljer jeg ikke har sett på lenge her inne... :),

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter å ha lest litt og høyrt om dette så måtte eg teste ut i ei lita elv/bekk her i Bergen.. Oppsettet eg brukte var hends camou 350, microring, ca 1 meter med tippet og 2 fluger på. Festa 2 stk foamtape rett før tippeten som indikator.. Testa ut forskjellige små nymfer, både med tungstenhovud og utan.. Fekk 3 små tassar på ca 150 gram, men det ga absolutt meirsmak ! ;D 2 tok på PT-med grøn tungsten, og ein på glassbead-buzzer (blankt hovud). Det var jammen ikkje lett å registrere napp, nistirring på indikatoren var nødvendig.

Tykte det funka greit med foamteip som indikator, men etter det eg har sett så er det ikkje så mange som brukar dette (har ikkje lest gjennom heile denne tråden, berre skumlest litt her og der  ;) ). Eg har ikkje fiska denne teknikken med nåken som kan det før, så kom gjerne med forbedringar på oppsettet  :)

Sugen på ny tur i ettermiddag, men no når eg trudde våren var kommen så snør det ute  :(

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Høres bra ut, Helgev :) Regner med du fisket kortline? Da bruker jeg kun en oransje/fluoriserende grønn backingbit knytt sammen med løkker i begge ender. Når jeg fisker type spansk nymfing, bruker jeg en slik "twist on indicator". Det er en farget isopor/balsabit med en strikk inni. Det er et langsgående hakk i denne som du bare setter innpå fortommen. Deretter vrir du bare strikken rundt slik at indikatoren fester seg godt. Svært enkelt å vri opp igjen for så å justere avstand fra indikator til nymfe.

Detter er MINE erfaringer :)

Legger ved en link til de indikatorene jeg mener...

http://www.ebay.com/itm/TWIST-ON-STRIKE-INDICATORS-FLY-FISHING-/360328933410?pt=UK_SportingGoods_FishingAcces_RL&hash=item53e5473022

Mvh,

Roger

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, trur det  ;) Det var det eg prøvde på ihvertfall... Men ja, det var å kort hold ihvertfall, kast på max 6-7 meter...Kva er fordelen med å bruke backingbit kontra flytande indikator ala den du viste? Var ikkje dum den linken din. Lettare å justere den enn den eg brukte....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjempegøy Helge :)

Flott rapport

Selv bruker jeg hends sin fluormix indikator, fordi jeg ønsker en så "ren" fortom som mulig...plutselig står man å presenterer micronymfer i krystallklart grunt vann, eller tørt.

Backingbit på 10 cm er meget bra også, bare tre enden av fortom gjennom  20 lbs oransje backingbit, slå en knute i hver ende med monofortommen og den holder seg på plass uten å begynne bli fillete i endene etter tids bruk.

flytende indikatorer har jeg vokst opp med at ikke var lov i konkurranseer etc, et annet punkt er at jeg da får mer problemer med å la hele fortomsindikator synke under hvis behov.

Igjen, takk for at du delte med oss Helge

Og Ja Roger; kortlinetreff hadde vært makalaust :)

Stig

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar  :) Det var artig å teste ut dette...I "gamle" dagar fiska eg mykje med makk, og trur at kortlineteknikken kan vere veldig spennande på ein del gamle hot spots frå makketida ;) Dette må prøvast oftare! Opnar for ein del nye mulegheiter..

Blei forresten positiv overraska over kor vanskeleg det var å sjå hends camouen :) Nåken som har testa ut JMC Kamoufil f.eks til opphengarar?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så var det avgårde på påskefjellet med ski , kvikklunch og appelsin:) Jeg tok med med fluestenger og fluebindestasj til fjells , kunne jo være det ble stygt vær :) idag kom jeg over en fjellelv ,krystallklart vann som glinset i solen :) Etter noen gjøremål med fruen følte jeg at det var trygt å hinte frampå om at jeg gikk tilbake til elven vi hadde sett :) Ikke lenge etter sto jeg ved bredden , elven var bredere og dypere en jeg antok , her måtte det nok lengre saker til en 9" stang , valget falt på 10,3 #4 Venator. Etter en del justeringer på fortom og flue gikk jeg i den største kulpen , her måttte det være fisk , joda første plopp med fluen stormet det sulten ørret til fra dypet :)                                                                                      herlig med så klar elv at det hele ble visuelt fiske :) Fredag som var ble døren til nymfefiskets hvelv åpnet da Stig Vivelid og jeg var på fisketur :) jeg ser når at mulighetene er store for å fange fisk steder en ikke kunne tenke seg å prøve å fiske engang:)          Dagens økt endte med 9fisk 3-400gram-700gram ,og en som tok med seg fortom og flue :) aner det bor stor fisk i denne elven :).                                                                                                                                                    Christian Rosvoll

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kortline treff hadde vært god kok! Jeg stiller hvertfall...

Som indikator bruker jeg gul backing som jeg har tusjet røde og grønne områder på, slik at jeg har minst en farge (eller en kontrast) og feste øyene på. Dette har funket super, men jeg skal gå til anskaffelse av slik indikator som Stig snakker om, mye på grunn av at jeg har sett Erlend bruke denne, og den er suverent synlig i alt lys.

Når det kommer til flytende indikator så har jeg ikke fisket så mye med det, men tror det er mye lettere å få riktig flyt med en slik indikator som ikke flyter fordi du kan justere dybde med å enten løfte den opp over vannet, eller senke den slik at bare noen cm stikker over. En flytende indikator vil jeg tro skaper unødvendig mye drag i nymfene på grunn av overflatevannet som ofte beveger seg raskere enn de lavere vannlagene.

Unnskyld mitt lille utbrudd her, men FY SØREN så deilig det er å se når nymfene flyter slik de skal, og du ser at indikatoren setter seg i strømmen og beveger seg litt saktere enn overflatevannet! AAAH! (stor gutt, små gleder!!).

Når du oppnår denne flyten så vil du enkelere se når fisken er bortpå, og kunne gjøre tilslaget... Selv om dette krever mye trening, merker jeg! De drevne gutta er rå på dette!

Idag tok Erlend meg med til en ny bekk, og vi fikk brukt 6 timer slik som de burde brukes. Vi tok mye fisk! Blandt annet tok vi 33 fisk i èn og samme litt lang stilleflytende høl... Erlend landet en flott liten kubbe, og jeg fikk en litt mindre som kjempet godt og dro meg med et lite stryk. På slutten av dagen drev vi likesågodt med litt kortline tørrfluefiske... Tilslagene er rustne, og fisken får vente til neste gang med å bli med opp over vannflaten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Indikatoren bør ikke flyte Helge.I vinter fikk vi fisk ned på over 3 meters dyp i sakterennende strekke.Indikatoren var over en meter nedi vannet.Eneste tegn på fisk var at den "bøyde seg" litt rart. ;)

Bruker selv en backingbit på ca 20 cm.mest fordi den sitter litt langt ned på oppsettet,men den synes godt under vann og nappene registreres greit. :)

Skal flytte indikator høyere opp og da blir den mindre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Først må jeg atter en gang bekrefte det som er sagt, og Willy føyer til:

Under vann funker disse tofargede indikatorene som gull.

første gang jeg fisket med slik var i 2004, bandt en fluor grønn og oransje sammen...Erik Eikre kom på tidlig vårtur, han likte dette også når vi slapp fluer så langt ned de ønsket...og indikator etter, plutselig ser man at den "knekker" på midten= fisk :)

Året etter kom Jan Siman med "ferdige" indikatorer med to farger..., det virket mao :)

hends fluor mono brukte jeg selv idag, fisket imellom sol og snøbyger fra 10;15- 1215.

fisket en time på to ulike steder, det ene stedet ga rundt 10-12 fisk...måtte dypt som ovenfor beskrevet med å slippe indikator under for maks kontakt...fisken var meeeget nøye med å subbe på fluer, de knallet ikke bare på.

kanksje litt tidlig på dag for kjempebett,,,men det bet da :)

Tok mest på en en mindre flue på oppheng, enn jeg hadde trodd den ville gjøre 8jeg fikk på tung endeflue også, men mest på en krok 14 som oppheng.

Mistet en "torpedo" fisk....dumt, den var fin, men fikk helt greit snitt så fornøyd med str som viser seg sulten også. ikke så mye hopp og sprell på dem som sist fredag, fisken var kanskje sprekere der ute på landet, den var ihvertfall feitere gjennomgående.

Så skiftet jeg plass, uten å vite det oppsøkte jeg samme strekket Erlend og Gone Fishing var igår å fanget 33 fisk, jeg syntes det var løyent at fisken stod så spredt..sjelden to fisk på samme plass virket det som (mulig den stod flere sammen, men bare en tok var mitt inntrykk)

Måtte fiske meget lett; krok 16 og 18...bitte små tungstenhoder.

fettet inn indikator og fortom flere ganger underveis, for å holde ting så visuelt som overhodet mulig i det skarpe sollyset som glitret i øyne/vann og sikkert fiskens føde.

Fikk tilsammen på ca 45 min på strekket, rundt 15 fisk...var gøy...fisken tullet med fluer merket jeg, så jeg hadde en del tilslagsproblemer før jeg fikk kortet ned avstand fra indikator til endeflue..endteopp med ca 1,5 meter.

Hends fluormono er i samme dimensjon som enden av tapert Hends camou fortom, og således virker dette ikke å skremme bort fisk, dunlette nedslag og god synlig kontakt er avgjørende på grunt vann etter litt småskremt/sky fisk.

Så kort og godt kjekt med enda en tur i bekken....

Nå er det om å gjøre å få småkaren igang, han har ferie, tenk hvor kult en gutt på snart 8 ville synest dette var...slippe kaste, bare ploppe og fange :)

Stig

post-1338-13949891750669_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fin, fin fiskeplass...her ser man hvor greit det kan være å ha et punkt på fortom å feste blikket på 8selv om det ikke synest på bildet)...standplasser er rikelige :)

her står vi så dypt at vi ikke har brukt for å se annet enn det punktet hvor indikator bryter overflaten...ikke bare for nappindikatorens del, men også fluenes drift retning/avstand fra bunn...hvis man ikke skraper bunn vel og merke

post-1338-13949891751144_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Meg og JonnyS var selv ute å svingte kortlinestanga i dag  :)

Jeg hadde 10cm orange backing som indikator og hadde ca 1,3 meter fra indikator til første flue og deretter 30cm til ankerfluen. Brukte mest flashback i størrelse 14 og 16 med rødt tungstein hode. Fungerte utmerket for meg i dag. Fettet ikke mye indikator da jeg ville, som det er nevnt, at den skulle kunne gå under der det var litt dypere. Som Stig nevnte var det mye vær i dag, med vårsol og vintersnø. Fisken var veldig på noen plasser og vi fikk 20-25 hver de timene vi holdt på. En gøy dag  :)

Fin størrelse på fisken du fikk tidligere Stig :)

Litt store bilder i fullsize!

post-2709-13949891751761_thumb.jpg

post-2709-13949891753684_thumb.jpg

post-2709-13949891755013_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kult og sjå at det begynner og våkne litt til igjen på denne sida :) Og gratis med flotte fangster til både Stig, Gonefishing og C.R.

Som Arild skriver så hadde me ein flott tur idag.  

Oppsettet idag var 7ft fortom frå indikator til opphengernympha og derfrå til anker berre 30 cm.

Nyphene som blei brukt var ein nesten lik brun quill thorax frå Hands sitt sortemang, men med ein liten forskjell:-) Og vinterens vinner til ankernymphe, Lysa  ;D

Pinkphesantail gjorde også jobben sin når den blei bytta ut med lysa :)

JonnyS...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det kommer til indikator, så har eg denne vinteren gått ifrå og bruke backing til og bruke fireline i fargen chatruse. Denne lager eg i forskjellige lengder, men dei som har blitt brukt mest er ca 30-40 cm. Eg bruker micro ring i begge ender nåke som kanskje ikkje er lov i konkuranser, men men sånn er livet...

Denne er utrulig lett og holde auge med under vatnet også.

Den synker fint under fiske, nåke som dermed gjør at viss eg trenger meir fortomm, så bruker eg resten av indikator + fortomm som går til lina også blir lina brukt som indikator om nødvendig.

Dette oppsettet har funka heilt perfekt for meg denne vintersesongen og også gjort mitt fiske meir effektivt :)

JonnyS...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hadde meg ein ny tur i ettermiddag. Samme elva som i helga. Fiska med samme oppsettet, men med litt lengre fortom. Resultatet i dag blei ca 10 stk.. Og alle på samme fluga, str 14 oliven hareøyrenymfe med kulehovud i sølv. Prøvde div andre og men det var kun denne eine eg fekk på..Endra oppsettet etterkvart slik at den hang i midten, men likevel var det den dei tok. Utruleg artig!! Til og med sol her i Bergen i dag ;D Og ennå bedre, så klekka det baetis i elva :) Ikkje store mengder, men såg nokre få, og fisken var oppe og vaka eit par ganger..  Ca str 16.. Prøvde eit par kast med tørt før eg gav meg, men det vart ingenting. Men steik så god den hends camou-fortommen var til tørt og! Slo ekstremt godt over :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...