Gå til innhold

Tony tenker høyt om fiske i sjøen


Tony Pedersen

Anbefalte innlegg

  • Svar 151
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Postede bilder

Gjest Unknown User

Fuglefisker, otrolig interessant lesing. Jeg er delvis helt enig med deg. Det gjelder delen om hvordra man fisker, nært land v/s å klumpse rundt i vannet. Selv både bader jeg og lever røver når jeg fisker. Prøver å være forsiktig. Jeg begynte min sjøørretkarriere i Sverige, fra båt og med sluk. Veldig spennende fiske i den åpne yttre skærgården rundt Stockholm. Strategien er Alltid den samme. Å stelle båten så man kan glide av en strandkant med hjelp av vinden. Vi prøver å holde båten på mellom 20-40 meters hold fra stranden. Teknikken derfra er å kaste sluken så nært land man bare kan. Ofte opp på land. Er det en større sten, kan på en odde eller lignende så er det "ofte" bankers. Uansett så kommer Mange hogg bare få meter fra stranden. Eller så får man en følgere som følger sluken helt opp til båten. Når jeg har fluefisket her i Norge så har jeg noen ganger fisket meg innover land etter å ha stått badet ut 20-40 meter fra land, områder der det er langgrundt. Det hender ofte at fisk stikker ut og av og til også at jeg tar en fisk på innoverfiske. Spesiellt opplever jeg nært land fiske ved kraftig vind. Jeg gjør som mange andre, vader ut som en idiot og tar død på meg selv gjennom å krige mot vinden. Er sikker på at man har mye å tjene på "indianerfiske" også ved sjøen.

Hva gjelder kunnskapen om fluer og synk v/s flyt sier jeg ikke mye. Jeg er inne på tredje sesongen og det er Kabbes visdom som ligger til grunn for hvordan jeg fisker idag. Jeg har testet å kaste med flyt i sjøen og antar at det er mye en vanesak. Jeg liker det ikke, og det ofte grunnet vinden. Men jeg skal ta til meg dine tips, men jeg har ikke tenkt å bare ha med meg en føkkings hvit wolly bugger. Av en eller annen grunn jeg ikke kan svare på så er den fluejævelen bannlyst i flueboksen min. Den tar bort litt av magien i fluefisket syns jeg. Sikkert tullete, men litt tull må det være.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alltid gøy med ekspertuttalelser. Jeg må starte med å gi Tony cred for mange gode tips, selv om jeg selv driter i om fortommen er 0.20 eller 0.30.

Kunne ikke unngå å heve øyenbrynene ved å lese fuglefiskerens innlegg.

Slike besservisserinnlegg får meg til å le.

Du har riktig nok rett i at kamikazevading ikke funker særlig bra i sjøen, eller i elv eller vann for den saks skyld. Men, å påstå hardnakket at oppskriften til å fordoble fangsten er å knyte på en hvit woolybugger på fortommen blir i mange situasjoner helt idiotisk, etter mine erfaringer å bedømme.

Som et eksperiment kunne det dog vært interessant å prøve oppskriften din, men jeg er redd mine fluer og også valg av line ville pisset deg på leggen hva som angår resultat.

Det skulle ikke forundre meg om at March Brown er favoritten din i ferskvann også ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Slike besservisserinnlegg får meg til å le, sier Razor. Hehe. Det var meningen, søtnos. Og hvis du ler av besservissere, så har du jammen kommet på riktig sted, pus. Selv fisker jeg aldri med WB, siden den tar 5 minutter å binde. Til SØ-fiske trenger man ikke å bruke fluer som tar mer enn ett minutt å binde, kjekken. "Men hva hvis ørreten er i loppemudus da???" hører jeg menigheten si. Og da svarer jeg, kongen av SØ OG HA, at jo.......da fisker du Wolly'n eller Zonker'n eller fandens oldemor der nede hvor loppefesten er. Og det gjøres i en bråvending, ved å bare skifte til en ekstremt nedtynget W eller Z eller FO. Og tro det eller ei, men om det er børstemarkparty, loppefest eller rekedans der ute, så vil nesten alltid en SØ foretrekke en søt liten sild som kommer vandrende forbi.

Fikk ikke noe HA i kveld, men en tynn kilos SØ, ganske så mørk.

Og den svømmer fortsatt rundt i fjorden uten noe særlig vondt i munnen, siden jeg aldri fisker med mothake. Og det bør ikke dere heller, rabagaster. Spesielt ikke dere som står og drar 20 mini-SØ hver ettermiddag på våren.

Mvh Fuglefisker *som med dette innlegget håper på å bli kjæresten til Razor*

Lenke til kommentar
Del på andre sider

hei!

her er det snakk om å dele av sine erfaringer gjort over lang tid i sjøen. toggi i sør, tony med sin erfaring mest i fra troms og litt fra jæløya. det er opp til alle og enhver å bruke de tipsene som de kommer med.

synes det er dårlig å prøve å rakke ned på folk som bare vil dele sine erfaringer med alle her inne.

jeg har fisket mest i troms der tony også har fisket, og kan bare si att med 0,30-0,35 i fortom hadde jeg ikke hatt mange på land av de store. det er greit att småfisken og vinterstøingene hiver seg over det meste som kommer, men de virkelig store ørretene er etter min erfaring ikke så lettlurt. de krever litt mere innsats. har o.22 fluocarbon som standard spiss i havet her oppe. 0,17 på småe fluer, klart vann(som det er veldig ofte her oppe) og sky fisk. selv i havet kan ørreten være like sky og vanskelig som i vann og elv.

begynte mitt fiske med 7 og 8er stenger, men har funnet ut att jeg klarer meg lenge med kl 6. ei  scott g2 9fot og ei scott sas 10 fot som er litt stivere når været er dårlig med hard vind. bruker som regel flytesnøre med synk 2 eller hover polyleader, med en god stanglengde med o,22 eller 0,17 spiss. ofte sitter det ei reke i enden. hvit reke i mars/april/mai, rosa i april/mai/juni når vanntemperaturen går litt opp. kommer ann på når de forskjellige reke/krepsdyrene "svermer". kan være store mengder med noe vi kaller "kvitreka" her oppe på våren. da fungerer ei hvit eller helt lys rosa reke best. om sommeren har jeg hatt stor fremgang med pattegrisen. har opplevd att kompisen har stått å fiska rett ved siden av meg med den mye omtalte wollybuggeren og ikke fått noe som helst, mens jeg har fått 10 stk fra o,8 til 3,2 på ei lita reke rett ved siden av. og ja, det var mye fisk utfor der han sto også.

bent

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til min aller beste venn, Bent Mathisen. Jeg rakker ikke ned på noen som helst. Har aldri møtt noen av jeløyfiskerne her inne, (siden de som oftest fisker på feil biotop, pluss at jeg ikke liker køfisking), men jeg regner med at de er kjekke gutter hele bunten. Men når jeg ser at de knapt får fisk, og samtidig belærer folk her inne, da er det vel lov til å være bittelittegranne kritisk? De har antagelig lest for mye bøker, og stoler blindt på kjendisfiskere (og utstyrsleverandører) som helst ser at du har 3 forskjellige fluesnører, tre stenger, og 28 forskjellige fluer som "tilfeldigvis" inneholder de dyreste matrialene du finner på markedet. Alt dette bare for å fange en fisk med hjerne på størrelse med en rosin. At du ved en anledning fikk mer fisk enn kompisen din, (som merkelig nok ikke byttet flue etter å ha sett deg dra opp halve nordsjøens sjøørretbestand), er ikke rart i det hele tatt. Jeg har ført fluefiskedagbok i 17 år og hver eneste ørret er nedført. Mine to fluekompiser har gjort det samme, og vi har til sammen 10 000 små eller store turer tilsammen, og jeg kan love deg at slike ting skjer stadig vekk. Senest på fredag sto to av oss og fisket, og han fikk 3 HA og 2 SØ, mens jeg fikk en bitteliten hornis og en makrell. Dagen etter fikk jeg to HA og hadde flere napp, mens han ikke kjente en dritt. Og vi fisker likt. Sånn er det med fiske.

Her er en ørliten histore som jeg finner på i farta, men som viser hvordan de fleste fluefiskere bedriver sin forskning: Per og Kari står og fisker. Per med ei lita reke. Kari med en diger Fuglefiskerens cdc-loppe. Plutselig får Kari en SØ. Hva fikk du den på, skriker Per. Den berømte cdc-loppa til Fuglefiskeren, skriker hun tilbake. Per setter på en slik, og etter et par kast, så sitter'n. Så går de hjem, sikkert hånd i hånd, og setter seg på nettet, går inn på forumet og forteller om den kresne SØ som i dag ikke ville ha NOE annet enn en stor cdc-loppe, bundet av Loppekongen, eller Fuglefiskeren, som han også kalles. Og her inne sitter menigheten og jubler, og har lært at på stille, lett grumsete vann, 70 minutter etter høyvann, pålandsvind fra alle kanter, 83 cm dypt, der er det KUN ei stor cdc-loppe fra FF som funker. Men det ingen vet, er at Snåsamannen, som fisket like ved, stod og dro SØ dagen lang med med nøyaktig den samme reka som vår kjære venn, Per, brukte. Og ikke fikk noe på. Beklager godtfolk, men jeg er veldig glad for at legevitenskapen bruker litt andre metoder enn oss flufiskere.

Så til min kjære Razor, mannen jeg kanskje skal ringforlove meg med  i vinter. Jeg håper og tror at jeg aldri skal møte noen, verken menn eller kvinner, fra nettet. Og hvis du skal finne ut av metoder, så gjør det sammen med fluefiskekompisene dine. Eller forresten...........hvis du høy, mørk og har en bitteliten snurrebart, så kanskje.....

Mvh Fuglefiskeren

PS! Vil fraråde brukerne her inne å skrive innlegg når man nettopp har malt neglene. Det er skikkelig ubehagelig å skrive når man må ha fingrene vannrett hele tiden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

da er det enda en tråd jeg ikke kommer til å klikke på....

takk for den flugefiskern :)

heldigvis er tony en bekjent av meg og man kan høre om hans erfaringer på andre måter enn ffs.no...

om jeg vil bruke noen av disse til mitt eget fiske, er jo opp til meg. men tony (og toggi, eller andre flinke sø-fiskere for den saks skyld) vet at forhold, fluevalg, utstyrsvalg er avhenging av sted og hvor i landet man er.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei fuglefisker'n! Bare en liten kommentar;når det gjelder oss Jeløyafiskere og fangster),må jeg spørre deg;hvor henter du påstandene dine ang antall fisk i håven..? Mange av oss er ikke så veldig opptatt av å skrytetav det på nett...antallet på hver tur er ikke så viktig som det å lure en vrien peis"

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehe vakdaforfaen. Den var flott. Og den minner meg på hvorfor vi slutta med immitasjonsfiske i sjøen. Siden jeg var en selvhøytidelig tørrfluefisker før jeg flyttet til havet, så pleide jeg alltid å finne ut hvilke byttedyr som stod på dagens meny. Og som fiskefinner brukte jeg gjerne en zonker, for så å sjekke magesekk, eller se hva som tøt ut av kjeften på den. Det tok ikke lang tid å finne ut at fiskefinneren fanget langt mer fisk, enn mine fantastiske imitasjoner.

Må nesten nevne en vårdag i 2002 hvor vi traff 100% på en børstemarksverming. Det skjer forresten veldig sjelden, selv om noen her inne tror det skjer både titt og ofte. Da gjorde vi et forsøk, og to av oss fisket med noen nydelige børstiser, mens en fisket noe som lignet en sildelignende rosa reke. Vi som fisket med børstiser fikk tilsammen to kilosfisker, og tre småttinger, mens reka fanget 6 kilosfisk og en 3-kilos alene. Og alle fiskekjeftene var fulle av børstis.

Mvh Fuglefisker, mannen som VET at børstemark er oppskrytt. Den funker, men den funker dårlig. Bruk den bare om natta, for da er den grei. Ikke fordi det er en børstis, men fordi den synes så jævla godt.

Takk for i dag, elsklinger.

Ser at Nils og Pistus har skrevet her også. Dere har jeg faktisk hørt mye pent om :) Og Nils.....av de 11 SØ jeg har fått på over 4 kg i her i østfold, så er 7  tatt på flyt, 2 på int og to på synk,  og jeg fisker ca 50/40/10 med flyt/int/synk. De to som er tatt på synk, ble tatt på vinteren fra pontong, så jeg vet ikke helt om de gjelds. I boka mi står de ihvertfall oppført som "pilket".

I kveld blir det Hvaler!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke svar så kjapt da, gutter! Jeg har ikke tid til dette tullet her!

Hei Pistus :) Helt enig med deg. Men hvor har jeg antallet fra? Vel, jeg har ikke sagt noe om antall, men etter å ha lest alle sidene om fisket på øya, så får man jo et godt inntrykk. Og av erfaring, så vet jeg at de fleste fluefiskere heller legger på enn å trekke ifra, for å si det sånn.

Mvh Fuglefisker.....og nå stikker jeg på alvor!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

skulle ikke forundre meg ;D. og jeg som trodde det var nok med en skikkelig kverulant her inne 8). når det er sagt så er jo lillevann ikke til å kjenne igjen, nesten så du kan smøre han på brødskiva ;D.

bent

Lenke til kommentar
Del på andre sider

påstand: lillevann og fuglefisker er samme person  ;D

Jeg tipper at lillevann blir såret av en slik sammenligning, men selv er jeg stolt som en hane. Den mannen er jo til tider genial.

Og siden du kommer med en påstand, så kan jeg komme med en kvalifisert påstand tilbake: Du er en dårlig menneskekjenner  ;)

Mvh Fuglefisker, søstra til lillevann

Lenke til kommentar
Del på andre sider


×
×
  • Opprett ny...