Gå til innhold

Tony tenker høyt om fiske i sjøen


Tony Pedersen

Anbefalte innlegg

  • Svar 151
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Postede bilder

se der, der kom det omsider en inn og rydda opp. det må jo gå ant å heve seg litt over barnehage nivå på trådene.

meninga med denne tråden fra tony, var å belyse sine metoder og utstyr for sjøørret fiske i sjøen, ikke belære hele forumet om dette er det eneste rette å gjøre. folk må jo gjøre akkurat som de vil med sitt fiske. vil fuglefisker bruke kunn hvit wolly og 0,40 i fortom så får han nå det. vi bor i ett fritt land gjør vi ikke. om han per bruker reke og han ola bruker teppesild hver gang de er ute, so what.

poenget er å få fisk er det ikke. man fisker med det man har tro på der og da. fungerer ikke det så prøver man noe annet.

bent

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes at Fuglefiskeren bringer mange interessante momenter på bordet, som også jeg i all beskjedenhet har lurt på selv om jeg ikke har fisket mange år i saltvann. Lengden på fortom og tykkelsen på spissen er det uenighet om også blant den etablerte fagekspertisen på tråden etter hva jeg har skjønt. Selv har jeg ofte lurt på om de fiskene jeg får i saltvann, like gjerne kunne vært tatt med noe annet på enden der og da uansett om jeg hadde brukt synk eller flyt, lang eller kort fortom, spiss på 0,20 eller 0,30. Det er jo en evigvarende diskusjon, og jeg tviler på om noen sitter med fasitsvarene selv om det er interessant og ikke minst underholdende å lese om andres erfaring. For min del bruker jeg det som funker for meg på lovende og etter hvert kjente plasser selv om mange spørsmål står åpne som jeg innledningsvis var inne på. Jeg må jo innrømme at jeg synes det er lettere å finne ut av det i ferskvann med tørrflue og øyekontakt enn i saltvann som stort sett er blindfiske for mitt vedkommende eller kast etter flyktige vak som sjelden er stasjonære.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

poenget for min del er å gjøre hobbyen litt mere interessant enn å denge ut samme flua hele dagen. Når jeg er ute etter sjøørret en det jegerinstingtet som våkner,arti å lure ørreten på dens "hjemmebane".

Samtidig har jeg stor respekt for folk som toggi på sjøørretentråden,og andre bidragsytere, som bruker mye tid på å forske ut ting om ørretfiske,skulle ønske jeg hadde samme tolmodigheten og grundig tilnærming til hobbyen.

At fuglefiskeren har et annet tilnærming til sjøørretfiskinga kommer vel av at gutter har jakt innstingt og jenter har morsinnstingt..

Håper folk fortsetter med å dele sine erfaringer og fangster i fortsettelsen,på denne tråden og andre tråder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Var ute noen timer i går kveld på Jeløya for å teste teoriene her. Første to timene var jeg gjennom hele flueboksen på et synk1 snøre og de to siste timene fisket jeg med flyt, hvit WB og la fra meg linekurven slik at jeg kune heise fiske rett oppi (lurte litt på om jeg burde hatt større linekurv). ;)

Jeg hverken så, hørte eller fikk noe fisk.

Men det var digg å få noen timer for seg sjøl ute i mørten med stanga. For meg er det det det hanlder mest om, hele fiskegreia. Avkopling. Så er jeg vel så fersk at ikke har knekt koden ennå. Jeg kikker litt på forumet her for å se hva andre har erfart og regner med at jeg etthvert finner ut hva som er min greie. Og så er det hyggelig om en SØ eller noe annet som svømmer rundt der nede av og til hilser på flua mi.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Må innrømme at jeg er i 0,30 og ett mønster på fortommen klubben(den rosa ullhora). En fin måte å få frisk luft på i en ellers rolig periode(det klekker dårlig i ferbruar). Men respekterer de gutta som har gjort sjøfiske til en vitenskap, akkurat som oss som lurer langs elv og vann på jekt etter den ultimate klekkinga.

Det handler om å prøve å skjønne sammenhenger i naturen (noe jeg ikke skjønner en dritt av uansett).

Hvem som får fisk kan fortsatt være en tilfeldighet, men om man skulle inngå et veddemål en gang ville oddsene ligge på mannen med kunnskap.

Alle tips om som bedrer sjøfisket tas imot med takk Tony.

BTW: Fant faktisk en fjord full av sjø ørret her om dagen. På tur opp på fjellfiske.

Siden dattera mi hadde donaldstangen rigget, fikk hun ta noen kast med en 12 grammer.

Jeg sparte bambusen til de brune i ferskvann.

post-3215-13949882191099_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå har jeg lest igjennom dette og er vel igrunn enig med alle... Vi har vel funnet frem til hva som passer oss best.

Når jeg drar på meg vaderne og er ute etter en sø eller 2. Så er ikke målet mitt å få mest fisk,men å gjøre det til en opplevelse.

Har alltid likt den visuelle delen av sø fisket,derfor oppsøker jeg somregel plasser hvor jeg ofte opplever vak . Og naturen rundt må oxo være tilfredstillende.

Stå langs veien på hvaler,har aldri appelert.. har prøvd det fler ganger,og fisken biter. Ifjor høst tok jeg en flott 2,5 kilos fisk ved stokken,men jeg følte liksom at det mangla noe..hehe

Og jeg fisker som oftest med naturtro imitasjoner,fordi jeg føler at det gir MEG større tilfredstillelse:) Kanskje hvit wb ville gitt meg mer fisk,men jeg må si meg fornøyd sånn som det er. Driver nå og tester ut en skikkelig naturtro reke imitasjon,som jeg håper og tror vil gi uttelling... prøving og feiling av fluevalg er oxo noe jeg syns er dritmorro.

Ikke alltid fluene går som de skal,men men..

Alt i alt så er jeg meget fornøyd med mitt sø fiske,og det er det som teller ..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Som nevnt av flere – skaffer man seg div. erfaringer.

Er A`s erfaring mer riktig enn B`s?

Selvsagt ikke!

Får man fisk – har man vel lyktes  :D?

Selv har jeg kommet fram til at Rema`s slagord – er velfungerende i fiskesammenheng også  ;).

SØ-fisket for min del – har derfor endt opp med en stiv 9`er i klasse 7-9.

Ikke den mest ”behageligste” i godvær, men den gjør det den skal gjøre i sur vind.

Og været forandrer seg fort i grisgrendte strøk  :( – og da er det greit med noe som fungerer hele tiden  ;).

Èn stang får holde.

Fluer?

Ja – der har jeg heller ikke så mange varianter, men har plukket ut de jeg husker  :rolleyes: jeg har fått fisk på gjennom årene.

Og da er vel kanskje sjansen for at de vil ta samme flue – tilstede?

Juletreet i orange – har bl.a. vært et sikkerstikk i aprilmånedene.

Snøre?

Stort sett flyt – men bruker også endel synkespisser.

Fortom?

Maxima (som jeg bruker til alt  ;)) 0.30 spiss.

Var dette en for enkel "SØ-gjøremåte" :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det jeg ikke helt skjønner med mange av dere, er at dere er fornøyd med en flue i sjøen, men bruker 50 forskjellige i elva!

Er samme fisken, forskjellen her er at den faktisk i sjøen spiser daglig, og det til tider en svært variert meny.

Alt fra små insekter til 12-15 cm lodde og sild!

Ikke noe fiske i norge byr imitasjonsfiskeren på ett større mangfold og utfordringer ;)

Sjøfiske er helt hva man gjør det til, og fangstene blir deretter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det jeg ikke helt skjønner med mange av dere, er at dere er fornøyd med en flue i sjøen, men bruker 50 forskjellige i elva!

Er samme fisken, forskjellen her er at den faktisk i sjøen spiser daglig, og det til tider en svært variert meny.

Alt fra små insekter til 12-15 cm lodde og sild!

Ikke noe fiske i norge byr imitasjonsfiskeren på ett større mangfold og utfordringer ;)

Sjøfiske er helt hva man gjør det til, og fangstene blir deretter.

Du tar helt feil.  I sjøen er det mange byttedyr, og de fleste finnes der hele tiden.  Det betyr at SØ har et variert kosthold, og spiser det den kommer over - uavhengig av tid og sted.  I ferskvann er utvalget mer begrenset, og mattilgangen langt mer sesongbasert.  Det betyr at fisk i ferskvann er mer selektiv.  Ikke fordi den er kresen, men fordi den er mer innstilt på å finne det som den forventer å være dagens meny. Det betyr at man muligens må bruke flere varianter i ferskvann før man treffer på rett meny - med mindre det er åpenbart at ørreten tar noe kjent på overflaten. I sjøen vet man at en sild eller reke alltid er interessant - året rundt.  Imitasjoner som til en viss grad etterligner dette vil alltid funke.  Så derfor - det er lite fiske som byr på mindre utfordringer enn å fiske SØ.  Muligens sei eller makrell, men disse kan være vanskeligere å støte på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som regel fungerer sild eller reke som Lillevann sier. Litt avhengig av hvor i landet man fisker.

Her i den lokale fjord går fisken OFTE og beiter på tanglopper, og noen ganger mysis.

Da fnyser SØ av mine reke og sildeimitasjoner. Hva gjør man da?

Tja, dra til et sted som fisken ikke er så bestemt på lopper eller mysis. Eller utforske litt, det kan føles som en seier de dagene man lurer såkalt "sær" sjøørret. Disse situasjonene kommer man over hvis man fisker mer enn man sitter foran et forum.

Og hva hvis fisken vil ha småyngel? Tar den sild eller reke da også? Du er hjertelig velkommen til Eidangerfjorden Lillevann når fisken går inn i slik modus.

Noen ganger drar jeg bare videre og fisker andre steder på fisk som tar sild/reke uten å nøle eller så prøver jeg med lopper og flyt. Artig fiske når man har prøvd og feilet en stund.

ALT TIL SIN TID! ;) Jeg synes sjøfiske er veldig allsidig jeg da m.h.t byttedyr.

Kjedelig svar Lillevann?! ;D Når det er sagt så skjønner jeg mye av tankegangen din.

Det kan gå uker hvor SØ enten tar sild eller reke uten å nøle :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Senest igår kveld hadde jeg en situasjon lik den toggi fortalte om. Masse vak,men fisken var helt uintressert i mine sild og reke imitasjoner.

Prøvde i forskjellige str..uten hell.. Lopper og mysis hadde jeg ikke med,typisk nok. Men det var mest sannsynlig det fisken fråtset i...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eller er det så enkelt at noen ganger spiser ikke fisken. Ikke alle som er like tålmodig og kreativ som Toggi ;)

Jeg står stort sett å denger med streamere, og får jeg ikke så flytter jeg meg til ett annet sted. Som regel så tar fisken under de fem første kasta. Har aldri prøvd med Tørrfluer som flyvemaur eller lopper og sånt, Så dette kan jeg ikke utale meg om. Når det gjelder fiske i saltvann. Så tar jeg imot råd fra Tony,og Toggi vil takke dere, dere har vært til stor innspirasjon. Etter at jeg byttet til Fluorkarbon så har jeg fått mer Fisk.

Når det gjelder Fluene til Tony så prøver jeg å kopiere dem så godt jeg kan. dem er en fryd å binde på fortommen.

Det er som med alt annet her i livet høyst usikkert,og man blir aldri utlært :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det jeg ikke helt skjønner med mange av dere, er at dere er fornøyd med en flue i sjøen, men bruker 50 forskjellige i elva!

Er samme fisken, forskjellen her er at den faktisk i sjøen spiser daglig, og det til tider en svært variert meny.

Alt fra små insekter til 12-15 cm lodde og sild!

Ikke noe fiske i norge byr imitasjonsfiskeren på ett større mangfold og utfordringer ;)

Sjøfiske er helt hva man gjør det til, og fangstene blir deretter.

Godt sagt Tony :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Immitasjonsfiske i sjøen? Du kommer ned til vannet og det blåser litt (eller veldig mye) Du ser ingenting i havet, de eventuelle vakene har du flaks hvis du registerer. Hvordan velge flue? Begynne i fra den en enden i boksen? Erfaring? Prøver og forsker på dybder og inntrekk?

Hva gjør dere? Hvordan vet dere at nå burde dere imitere mysis og når setter dere på en loddeimitasjon?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Immitasjonsfiske i sjøen? Du kommer ned til vannet og det blåser litt (eller veldig mye) Du ser ingenting i havet, de eventuelle vakene har du flaks hvis du registerer. Hvordan velge flue? Begynne i fra den en enden i boksen? Erfaring? Prøver og forsker på dybder og inntrekk?

Hva gjør dere? Hvordan vet dere at nå burde dere imitere mysis og når setter dere på en loddeimitasjon?

Ser som oftest på vakformen Ruffen. Jeg har opplevd mest mysis kjør når det er lett å se vak :P

Og i tillegg ble jeg så desperat på natta i fjor at jeg lyste opp hele bunnen med lykt.

Da så jeg mysis i hopetall etter å ha fisket på ca 1000 vak :rolleyes:

Og vips, ei lita stripende reke som liknet mest på mysis. Smakk! ;D

Lenke til kommentar
Del på andre sider


×
×
  • Opprett ny...