Gå til innhold

Redningsaksjonen for Vossolaksen. Møte 6. des 2012


GeirD

Anbefalte innlegg

6. desember var det åpent møte på Voss om redningsaksjonen for Vosso-laksen, ved Atle Kambestad fra DN og forskningsleder Bjørn Barlaup fra Uni Miljø. Det kommer nok skikkelig presentasjon i div media med eksakte tall, men om du er nysgjerrig kan du lese litt her, fritt etter hukommelsen....:

Til orientering for de som ikke kjenner elva så godt: Vosso renner fra Voss sentrum til Evangervatnet, ca 9km elv. I hovedvassdraget stopper laksen i Voss sentrum, mens noe fisk kan gå opp i sidevassdraget Raundalselva (dalen langs toglinja østover). De 3 km fra Evangervatnet til Bolstadfjorden er grombiten, og her heter den Bolstadelva. Bolstadfjorden er ca 11km lang terskelfjord med oksygenfattig bunnvann til Straume hvor det er en kraftig innsnevring/strøm. Deretter er det ca 40km km smal fjord på hver side av Osterøy før laksen er ute ved Knarvik og videre 20km før ganske åpent hav ved Herdla. Smolten har altså totalt ca 90km å svømme i fjord fra Bolstad til Herdla!

- oppdrett av store mengder smolt i Evangervatnet og sleping av smolten i tank ut gjennom fjorden har gitt stor retur av laks i både 2011 og 2012. SUKSESS! Dette registreres med forsøksfiske med not i fjorden.

- Total forsøksfangst i sjøen med not blei en god del mindre i år enn i fjor. Men mere mellomlaks (større laks) enn i fjor. Det forventes enda større fisk i retur i 2013 (3-sjøsomringer)

- den spesielt store lakseoppgangen i Vosso/Bolstadelva i fjor falt sammen med stor oppgang i naboelvene, som tyder på generelt stor overleving i fjord/hav i 2011, ikke bare for Vossolaksen.

- Evanger-smolt blei merka med metallstift i snuten, og mange notfanga laks med snutemerke blei slakta for å lese data. Inntekt av laksesalget er ført tilbake til forskningsprosjektet.

- forsøk med lus-vaksinering av smolt ga større gjenfangst av vaksinert fisk enn ikke-vaksinert.

- sleping av smolt i tank ut fjordsystemet har altså gitt stor effekt. Og jo lenger ut i fjordsystemet smolten slippes, dess større gjenfangst. Helt entydig!

- sjø-ørret er predator på smolt. Vist med en sløyd sjøørret med 5 smolt i magen

- gytebestandsmål i elva er 800 laks over 5 kg

- sjøøretbetstanden i elva er veldig svak

- det blei tatt anslagsvis 200 Vossalaks av sportsfiskere i fjorden ved Straume. Straume er definert som sjø, og derfor ikke regulert av fredningsbestemmelsene for elva. Uttaket er så stort at det kan påvirke både bestand og forskningsresultatene, så det vil nok bli stoppet for 2013 (defineres som vernesone)

- ved retur til elva viste laks som stammet fra smoltoppdrettet i Evangervatnet å surre rundt en del i Evangervatet før den gikk videre opp i Vosso for å gyte (fikk forsinka oppgang).

- Voss Jeger&Fisk har lagt ned et stort dugnadsarbeide i bl.a. Voss Klekkeri og ønsker naturligvis å tilgodesees i elva.

- gyting pågår i Bolstadelva også nå i desember, vist ved flott, daggammelt undervannsopptak med videokamera.

- forsøket med sleping av smolt ut fjorden i tank skal kun pågå en kort stund til. Deretter må elva klare seg selv. Briste eller bære!

Fangsttallene som blei lagt fram synes jeg er veldig positive for vossalaksen! Det blei ikke gitt noen klar konklusjon på den store smoltdødeligheten, men antyda en kombinasjon av flere årsaker. Luseplagen fra de mange oppdrettsanlegga i fjorden er ett problem. Det som fremdeles er et stort spørsmål, er smolt-predasjonen. Er det torsken som forsyner seg, lyrestimer, sjøørret i fjorden? Dette vil det bli forsket på fremover.

Det blei ikke gitt noe svar på om elva blir åpna for fiske i 2013. Enkelte mente det var å gamble med bestanden, mens andre ville ha begrensa fiske. Fra forskningens side er det nødvendig å slakte en del fisk med med snutemerke for å få data. Man kunne tenke seg at dette forskningsfisket kunne bli gjort i elva og i stedet for i fjorden med not, om man klarte å organisere det på en bra måte.

Etter spørsmål om fremtidig beskatning av Vossalaksen om elva friskmeldes, blei det sagt at normal beskatningsmodell er 50% i elv og 50% fanget i fjord!  ???

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Håper dere greier å bevare en unik laksestamme som jeg har forstått er på grensen til utrydding! Jeg kan lite om laks, men har forstått litt om forvaltning av fisk etterhvert.

For å si det slik: "Det nytter ikke å være snille gutter". Her må en bare brette opp armene og si hva en mener! Det gjelder både til politikere, naturmyndigheter og regulanter.

Er en heldig så finnes det faktisk noen kloke hoder " i den andre enden" som faktisk lytter til hva en sier. Som stemmeberettigede borgere må vi sørge for at det blir flere av dem.

Arbeiderpartiet og SV har jeg gitt opp. Der fokuseres det for mye på andre ting om dagen, som er ille nok i seg selv.

FRP kan en jo bare se bort i fra når det gjelder miljø.

bjorni

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...
  • 2 måneder senere...

Dette hørtes veldig bra ut. Artig lesning på et viktig tema. Lykke til i arbeidet med Vossolaksen videre.

Politikere bør få øynene opp for hva et godt bærekraftig sportsfiske har å si for lokalsamfunn i Norge. Dette er et unikt produkt med en enorm oppside. Men det fordrer at det er liv i elvene.

Kommeriselt uttak av anadrom fisk for videre salg kan ikke skje på bekostning av ville stammer med laks og ørret. Det er ødeleggende for miljø, turisme, lokal forretning og lokale arbeidsplasser.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...