Gå til innhold

Norefjell, Eggedal og Høgevarde


JonMelon

Anbefalte innlegg

Hei!

Driver å ser litt på hytter, og som Østlending ligger disse områdene veldig gunstig til. Ser ut som om det er gode skiløyper over hele fjellet på vinteren, samt mange vann. Spørsmålet er da hvordan fisket er i disse fjellvannene. Har søkt litt runt, men finner ikke så mye info. Så om noen har erfaringer fra området og kunne delt dem hadde jeg blitt meget glad  ;D ;D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er mange "bra" vann på fjellet i området som du nevner, også har du jo Hallingdalselva. Om du vurderer Høgevarde eller Norefjell så spiller det lite rolle synes jeg, i og med at det ikke er så langt fra hverandre. Har man hytte på Eggedalsfjellet, kan man jo fort bikke begge veier av fjellet for å finne gode vann. Det er til tider mye vind på sommeren i høyden, men det må man jo bare leve med. Jeg har hatt mange fine turer med tørrflue uansett. Norefjell er ikke dumt hvis man vil i bakken på vinteren.

Og her kommer guleroten:

Det ryktes om at det finnes vill regnbueørret i enkelte vann i dette området. Sier ikke mer. Takk for meg!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Jeg har en god del erfaring fra dette området, hovedsakelig med utgangspunkt fra Norefjellsområdet. Familiehytta ligger plassert i Hamnelia, som befinner seg ikke langt unna Bøsætra. Nå blir det litt giant-wall-of-text her, men jeg håper du kan dra nytte av dette. Jeg har fisket i området i ti år.

Her er kartet med alle stedsmarkørene: http://kart.gulesider.no/m/nvkiu Send meg en PM om dette ikke virker ;) Jeg har nummerert markørene fra øst til vest, altså fra nærmest alpinanlegget på Norefjell, og i retning mot Tempelseter og så opp mot Gråfjell.

1. Leinsetrabekken. Her ble det ulovlig satt ut ørret for noen år tilbake, og noen overlevde i den lille bekken. Noen fine kulper der bekken renner ved siden av Leinsetra, men fisken må settes tilbake. Preges av slank ørret og lite byttedyr, fluefiske kan være en utfordring til tider.

2. Hornsjøen/Hønnsjøen. Det eneste vannet jeg har kjennskap til som holder både abbor og ørret. Her går det noen store fiskespisende ørret, og vannet er sjeldent besøkt da det ligger litt lavere i terrenget som et stort skogsvann enn et utpreget fjellvann. Kan levere fin fisk, gjerne på sluk. Veldig idyllisk stort skogsvann med mye dyreliv, det var observert bjørn her for noen år siden, og det går ofte tiurleik i området.

3. Hornsjøelva. Dette er en typisk mørk myrelv med mye innslag av myrplanter og farget vann. Den nederste delen ned mot Hornsjøen er helt klart den beste, her kan man finne fin ørret opp mot 500 gram i de største kulpene, og fisken biter på hva enn du serverer den. Fisken har gjerne en mørk farge og står ofte posisjonert ved myrkanten i elva.

4. Øvre Hornsjøelva. Her er det et lite strekke fra Lislevann/Litlevann som er brukbart, men går under samme kategori som den nedre delen av elva.

5. Lislevann/Litlevann er et typisk skogstjern med mye småfallen og slank ørret som vaker besatt over hele vannet. Høyspentledningene over vannet ødelegger den idylliske følelsen, og det er ofte mye hoggorm i området på stiene. Litt vel grunt langs land på sydsiden, men veldig fint for en kort familietur om det er antallet fisk som teller, og ikke størrelsen. En god del besøkt. Det hekket fiskeørn like ved vannet for noen år tilbake.

6. Lille Lislevann. Her har jeg vært noen ganger, men aldri fått eller sett noe. Jeg tror at ørret kan overleve her, men den har ikke mulighet til å gå opp den lille bekken fra Djupsjøen.

7. Utløpet fra Djupsjøen til Lislevann er et fint område med enkelte fine, mørke løker hvor man kan øve seg på bakslengen og trekke opp mye bitevillig små ørret. Slank og mørk fisk. Et fint og naturvakkert område som de fleste ikke tar turen innom.

8. Djupsjøen. Et stort skogsvann med fin natur og ofte bitevillig fisk. Den største fisken går ofte langs land på vest- og sydsiden, og her kan bakslengen være et problem, så spinner eller sluk er å foretrekke. Noen fine ørret, men de fleste ligger mellom 200 og 400 gram. God kvalitet på de største fiskene.

9. Djupsjøbekken. Her går ørreten opp for å gyte, og det står fisk langt oppover elva, de siste fiskene står i en kulp som ligger rundt 200 meter ovenfor der hvor veien krysser elva. Dette er det største innoset i Djupsjøen, og vinterstid er dette en av de aller beste plassene for isfiske. Innoset leverer gjerne 5-10 fisk i fin kondisjon som er lett å få på mormyskha med maggot. Fisk med små bevegelser, og ofte tar fisken rett etter man har sluppet ned agnet. Det kan være tynn is her, så vær varsom, da det ofte er mye strøm, men midtvinters er det normalt sett ikke et problem. Her blir det ganske brådypt, og fisken står gjerne fra de grunneste områdene og til en 5-6 meters dybde. Her er det bare å ta med familie og venner da det er en lett tilgjengelig fiskeplass som gjerne leverer ørret opp mot 500 gram.

10. Bureitjern. Lite og lett tilgjengelig skogstjern med overbefolkning av ørret. Om antallet fisk teller, er det bare å ta seg turen. Fisken vaker og biter på absolutt alt du finner på å servere. Noen fine områder for bakslengen, men vannet ligger like ved et hyttefelt så det er ofte besøkt, og stillheten er ikke alltid til stede. Myrområdet syd ved tjernet leverer bra med multe.

11. Kjøla. Mørk og liten skogsbekk som er delvis vanskelig å fiske i, men det står mye ørret her, men den blir gjerne ikke større enn 300 gram. Den øverste delen er helt klart den mest fiskbare med fine kulper.

12. Sjusjøen. Her har jeg aldri vært, men det skal være ørret her, og jeg antar at det ligner mye på nærliggende vann. Har hørt om fin fisk som har blitt tatt her.

13. Gamlesetervannet. Stort skogsvann som ligger i grensen mellom skog og fjell, og kanskje et av de aller beste vannene i nærheten om man vil ha stor fisk. Her er det tatt ørret på 3 kilo+ og det er ofte klekkinger og mye liv i vannet. Vestsiden er dominert av skog som henger ut over vannet, og det går mye stor fisk her. Den lille øya som er markert kan man på noen dager komme seg ut på, og egner seg godt for en matbit eller en liten camp. Jeg har ikke fisket mye her vinterstid, men ville tro at man kan få fine fangster om man finner de rette plassene.

14. Tomasbekken. Dette er en liten krystallklar bekk som kommer fra Fiskeløysingen, og det er en langgrunn sanddyne som strekker seg utover vannet her. Har man vadere kan man nesten vade lang ut i vannet.

15. Fiskeløysingen. Utrolig sjarmerende og naturvakkert fjellvann. Vannet er krystallklart, fisken er bitevillig, og kondisjonen pleier å være fin. Sjeldent med fisk over halvkiloen. Helt klart mitt favorittvann. Ofte besøkt av turgåere og fiskere, og det står et lite båthus på østsiden av vannet. Kartet viser ikke innos og utløp, men de er plassert på vestsiden og østsiden. Nord i vannet er det et myrområde, her trenger man gjerne vadere eller gode sko, og det er en god del vegetasjon i vannet her. Fluefiske og dagsturer til dette vannet er noe jeg tar med tid til flere ganger i året.

16. Ikke en fiskeplass, men om du har mulighet så er det utrolig vakkert å ankomme fiskeløysingen opp gjennom denne dalen. Mye dyreliv, en klar elv med godt fjellvann, og en god sti å gå på.

17. Tempelbekken. Her står det ørret, og er veldig lett tilgjengelig. Liten og klar bekk.

18. Rantebekken. Renner ned i Fetjern, og her går ørreten opp for å gyte, og det står også fisk her hele året. Kan gi vakker fisk opp mot halvkiloen. Lyng og kratt dominerer området, med fluefiske er helt klart mulig om man liker å smyge seg langs elva og fiske med lett utstyr.

19. Fetjern. Fint fjellvann hvor fluefiske er å foretrekke, men vannet har mye vegetasjon. Har levert fisk i kilosklassen, og de fleste legger ikke turen innom hit på veien på til Ranten eller Høgevarde, så man har området ganske for seg selv.

20. Istjernskalven. Her står det noe fisk, men det bygges ut mye hytter i området, og tjernet er ofte brukt flittig til bading og andre aktiviteter av de som bor i nærheten.

21. Istjern. Dette vannet går jeg normalt sett forbi. Jeg ser lite vaking, og opplever vannet som litt vrient, da det er veldig klart og stort.

22. I dette lille fjelltjernet har jeg bare sett fisk noen ganger, men det ligger i et turområde hvor det ofte er folk forbi, så jeg brukte ikke nevneverdig tid her de gangene jeg var i området.

23. Steinveggvannet. Klart og dypt fjellvann med noe fin fisk, men mengden med insekter er til tider lav, så det meste jeg har fått av fisk her er slank ørret som det virker som om lever dypt i vannet.

24. Steinveggløkene. Her har jeg bare vært en gang, men jeg oppfattet området som veldig lovende. Området er dominert av siv og litt vegetasjon langs med løkene og elva, og jeg har fått fin fisk her på flue, men den stod gjerne litt lengre ned i elva.

25. Grunntjern. Mye besøkt av turgåere, fint område, og som navnet tilsier, et grunt vann. Mest småfisk, men kan levere noen fine ørreter. Veldig koselig å overnatte her om man finner ly for vinden, som ofte kommer nedover dalen.

26. Svarttjenn. Her var jeg også bare en gang, men dette var et veldig lovende vann som jeg definitivt skal tilbake til. Faller inn under kategorien "fjellvann med plass til bakslengen til ti tusen fluefiskere" som dominerer i området.

Så om jeg skal anbefale fine vann og fine turområder, ville jeg definitivt besøkt Gamalsetervannet og Fiskeløysingen for en litt lengre tur. Begge er tilgjengelige fra parkeringsplassen ved Djupsjøen. Om du ønsker en lengre tur med lite høydestigning er området inn mot Steinveggvannet perfekt, da går man innover fra Tempelsetra. Det skal visst være mulighet for Røye og Sik i noen av områdene opp mot Holmevannvassdraget, men dette har jeg aldri vært borti.

Håper dette hjelper, hvis ikke er det bare å spørre i vei så skal jeg svare i løpet av uken.

  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...