Gå til innhold

Å kaste langt.


Tom Syversen

Anbefalte innlegg

  • Svar 325
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Gjest Johnny S

Jeg har hoppa ganske langt på ski, 204meter for å være nøyaktig. Et perfekt skihopp, en perfekt golfsving og et perfekt fluekast har mye til felles; Det går kort når man skal ta i litt ekstra... Føler at noe av feelingen med skihoppinga har vært nyttig for meg innenfor fluekasting selv om jeg fortsatt kaster som et rasshøl...

Et skihopp på 204 meter er vanvittig langt.  :o

Regner med at man må ha både talent og masse trening for å gjennomføre noe slikt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

oisann!! diskuteres det talent igjen? morsomt!

en av verdens ledende innenfor såkalte ekspertprestasjoner prof Anders Ericsson har skrevet en bok om talent , jeg forsøkt å lese boka hans (kjedelige greier) men det kommer tydelig frem at ingen har blitt best i verden uten å legge ned intensiv øving, definert av han som 10 000 timer. bortsett fra Kasparov, siden noen drar sjakk inn i denne debatten.

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/trender/talang-ar-overskattat_6563987.svd

Takk for linken Stian. <<l

Tom.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Uansett hvordan du ser på det, så er talent fortsatt viktigere enn intens hard øving ;) Bare se på Iversen i fotballverdenen. Det er få spillere I Norge som kan dra på fylla, trene så lite i tillegg, å score hattrick dagen derpå.  ;D Det er mange spillere som legger inn intens treningsmengde i sin fotballkarriere, som aldri kommer i nærheten av èn halvfeit, ukondisjonert Iversen. Ser du/dere poenget mitt? ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei,

Dette er jo banalt å se hva dere skriver. Jeg kan si det slik; jeg er ikke en dyktig fluekaster - samt jeg begynner å li rusten etter som åre går. Men å kaste 30 meter er ikke så innmari vanskelig med et DT snøre men å kaste 30 meter med et WF snøre er langt men ingen umulighet og de meterne til 32-34-36 og 40 meter er laaaangt! Da er det teknikk og rå styrke.

Jeg har sett kun en person i Norge som har kastet rå langt. Han heter Sveen til for navn og Kalamar. En person som forgudet kasting- som også ble borte. Men de siste meterne var også for han rå makt.

Den gang jeg trente 300 dager i året med fluestanga, kasta jeg også langt.... For noen det umulige men nå begynner jeg å bli rusten og svak. Og det er ikke så enkelt å kaste langt. Men 30 er jo mulig med en femmer.

Men hva er langt?

For meg er det viktigste å få fisk, å nå fisken med en god presisjon. Og de to siste meterne da må vi alle trene mer... om man kaster 15 meter eller 25 meter. Så står jo fisken alltid litt lengre unna en det jeg greier å fiske:)

Men det er ikke det som er viktig å kaste langt, det er et relativt ord. Noen løper fort, og noen ikke.... Det er faktisk noe du ikke lærer, men er medfødt!

Morten Minde            

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Syversen ville ha eksempler på talent. Trond og Knut Syrstad. Jeg vokste opp med dem. Jeg begynte kastinga et par år før. Når de begynte, tok de igjen og passerte meg i ferdigheter ganske raskt. Årsaken var at de hadde større annlegg for dette enn meg, talent. Vår kunnskap kom fra samme kilder. Fluekasting som den gang var lek. Vi lekte like mye. Hvis noen vet hva skotthyllkasting er. En sosial sport med bredt omfang i Trøndelag. Dette var også vi alle unge drev med oppi her. Knut Syrstad tok norgesrekord for junior for 30 år siden i skotthyll. Den står enda tror jeg. Skotthyll handler om rette bevegelser, akselerasjon med ekstremt bra timing. Likt fluekasting. Han benyttet samme talentet der. Han trente like mye som oss andre. Personlig har jeg forbedret lastingen min gjennom økt kunnskap, og perioder med mere trening. Uansett hvor mye jeg trente, ville jeg aldri kommet på nivået til Knut når han trener. Det har jeg ikke fysisk og teknisk talent til..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

oisann!! diskuteres det talent igjen? morsomt!

en av verdens ledende innenfor såkalte ekspertprestasjoner prof Anders Ericsson har skrevet en bok om talent , jeg forsøkt å lese boka hans (kjedelige greier) men det kommer tydelig frem at ingen har blitt best i verden uten å legge ned intensiv øving, definert av han som 10 000 timer. bortsett fra Kasparov, siden noen drar sjakk inn i denne debatten.

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/trender/talang-ar-overskattat_6563987.svd

Takk for linken Stian. <<l

Tom.

bare hyggelig tom! kjør på ;D !

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvorfor blir noen alpinister gode i slalåm, andre i storslalåm og andre igjen i fartsdisipliner?

Hvorfor blir noen fotballspillere gode forsvarsspillere, andre midtbanespillere, andre gode i angrep?

Kunne Messi vært en like god midtstopper? Rune Bratseth like god ving/spiss?

Dette spesialiserer man seg ikke på som liten eller som nybegynner, men man satser etterhvert der hvor man har de største evnene..

Hvorfor er Sebastian Vettel i så ung alder så suveren i formel-1?

Hvorfor hevder noen smartinger at det ikke er noe som heter talent, men at alle kan bli like gode i alt?

De tjener gode(store) penger på boksalg og på å reise rundt og holde foredrag for folk som aldri ble best....

Man blir ikke best av talent alene, men man blir ikke best uten heller. Da må man isåfall drive med noe nesten ingen andre driver med...

Talent er et positivt ord! Talentløs derimot....

PS! Jeg ble ikke best, men kunne blitt bedre!  :-)

Sendt

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har funnet ut at iherdig trening ikke hjelper meg til å bli en bedre fluekaster. Treningskvelder på kunstgress begynner sånn passe ok, men stort sett blir det bare dårligere og kvelden ender nesten alltid med at kastingen blir bare ræva.

Så jeg har funnet ut at når jeg, på en ok dag kan kaste flua rundt 20 m, så skyldes det at jeg vet en del om hvordan kastet skal utføres. Begrensningene ligger i et manglende eller begrenset talent..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har talent for å kaste ting.  Skjønte det da jeg kasta liten ball 64 meter i konkurranse på barneskolen.  I tillegg er jeg god til å treffe.  Begynte med knivkasting for moro (som har et bevegelsesmønster ganske likt fluekastet).  Mange gutter kan ikke kaste en stein særlig langt, og i hvert fall ikke treffe noe.  Dette har med talent å gjøre.  Alle gutter trener nemlig på dette i større eller mindre grad (stein, snøball, etc.).  Likevel er noen født "klønete".

Moro å lese noe man kjenner seg så til de grader igjen i  :)

Jeg og et par kamerater perfeksjonerte etterhvert kasting med stein (sommer), eplekart (høst) og snøball om vinteren, og dæven så treffsikker man ble med tid og stunder.

Etterhvert fikk noen av oss ideen med å feste eplekart/nyper ytterst på en spenstig pinne og kaste. Da blir det fort veldig mye til felles med fluekast, og vi fikk veldig dreisen på dette etterhvert, også. Bare så synd at ingen av oss tenkte på fluefisking den gangen  ;D

All denne kastingen i barndom/ungdomsalder har utvilsomt satt sine spor, for om jeg prøver å kaste en stein eller snøball nå ender det med akutte smerter i skulder og albue, samt kastelengde på max 30 meter  :-\

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sist fredag hadde Morgenbladet en fantastisk artikkel rundt myten om at 10.000 timers trening gjør deg til mester.

"Øvelse gjør ingen mester" . Les utdrag:  http://morgenbladet.no/samfunn/2013/ovelse_gjor_ingen_mester#.Up2I5tLuLB4

Her kan man lese om hvorfor basketspilleren Donald Thomas ble verdensmester i høydehopp etter noen hundre timers trening!! (akillessenene var 26 centimeter). Vi leser videre at samtlige finalister på 100 meter i OL har vestafrikanske gener, og vi leser om hvorfor 32 mannlige medlemmer av den øst-afrikanske kalenjin-stammen klarte å løpe Maratondistansen på under 2 timer og 10 minutter bare i oktober 2011, mens ingen etnisk født nordmann hittil har klart det (den eneste nordmannen som har gjort det er Urige Buta og han er opprinnelig fra Etiopia...). Les også om hvilken kroppsfasong man bør ha for å svømme fort. Har Michael Phelps relativt korte eller lange bein, mon tro?

Man kan også lese om reklamefotografen som sa opp jobben, og som bestemte seg for å trene 10.000 timer i golf for utfordre Tiger Woods i PGA-turneringen. Jeg kan røpe at han tross utallige timer, et ensifferet handicap og god progresjon fortsatt har et stykke igjen. Progresjonen er for øvrig også dalende, da han spiller litt dårligere i år enn i fjor.  ;)  

Trening avskrives selvsagt ikke, men for å bli ekstremt god må også en del fysiologiske og genetisk betingede egenskaper være på plass. Treningsmengde og motivasjon ellers like, så vil den med medfødte egenskaper vinne. Det er ren logikk.  

Lenke til kommentar
Del på andre sider

fin artikkel <<l

noen utdrag:

– Thomas hadde nok trent sine 10 000 timer han også, skal du se: Han hadde jo omtrent bodd på basketbanen siden han var tre. Men han tålte ikke den plutselige, spesialiserte hardtreningen. Han ble en døgnflue, gikk i stykker. Siden VM i 2007 har ikke forbedret rekorden sin, han har nesten ikke prestert i det hele tatt, forklarer han.

- for tilhengere av en rent etnisk forklaring på den afrikanske langdistanse-dominansen er det også kinkig at det i Oregons fjell – høyt over golfbanene der McLaughlin dag etter dag flikker på svingen – nå løper en gjeng blekhvite amerikanere som er helt på høyde med de beste afrikanerne. Den ypperste av dem, Galen Rupp, tok sølv på 10 000 meter i OL i London i fjor.

Trening avskrives selvsagt ikke, men for å bli ekstremt god må også en del fysiologiske og genetisk betingede egenskaper være på plass.

jeg tror, for å bli best, at miljø, en del fysiologiske og genetiske betingede egenskaper bør være på plass og så må det trenes. masse trening!

selv så kaster jeg ikke så veldig langt når det kommer til fluefiske,men en og annen fisk får jeg ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig med JB i mye. Mange idretter forutsetter kroppsfasonger som ligger utenfor "normalen". Allerede der faller mange utenfor.

Når så man sist en topputøver innen basket-, håndball- eller vollyballspiller på "bare" 1,80m? Eller en toppjocky eller toppturner på 1,90m? Boksing og kampidretter har her et fornuftig system med forskjellige vektklasser. På fotballbanen har dette ikke fullt så mye å si. Messi klarer seg minst like godt som Zlatan. Men fysikk avgjør ofte posisjon på banen.

Ang golfspilleren som JB henviste til, så hjelper det lite å trene 10000 timer når Tiger har trent mye og daglig siden han var to (!!) år gammel  ;D

Det er også en grunn til at turn tar inn elever allerede i fra 2(!!) års alder. Skal man bli god i en av verdens største individuelle idretter må man starte tildlig.  

Trening avskrives selvsagt ikke, men for å bli ekstremt god må også en del fysiologiske og genetisk betingede egenskaper være på plass. Treningsmengde og motivasjon ellers like, så vil den med medfødte egenskaper vinne. Det er ren logikk.  

<<l

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Viktkig nyansering Stian L, artikkelen er nemlig balansert. Hovedkonklusjonen er nok likevel klar: Trener man de største talentene blant klaenjin-stammens menn like hardt og godt som de bleke amerikanerne, så vil jeg satt bo og hest på at 10.000 meteren ikke hadde blitt vunnet av en amerikaner, men av en øst-afrikaner.

@Luggens, jeg tipper at genetikkens veier er uransakelig. De aller fleste er født som generalister og arbeidsmaur, uten noen spesielle talenter -annet enn allsidighet. Dernest er noen få utredet for å løse helt spesielle oppgaver; holde pusten lenge under vann, være flink til å klatre uten å bry seg om høyden, løpe fort, løpe lenge, kast hard og langt, hoppe høyt, løfte tungt, krype lavt osv. Det er ikke mange tusen år siden komplementære ferdigheter var helt nødvendig for at en stamme skulle stå styrket i kampen om å overleve.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Talent eller "fornuftig trening"??

Skulle tro tracking var fornuftig trening... Og med dette jiggy, tok lavmål nye høyder! Hvor gammel er du? 12?

Hva er feil med spørsmålet? Kanskje hvis jeg hadde spurt annerledes hadde det gått gjennom din sensur? Er det dette som er fornuftig trening burde jeg kanskje spurt? Videoen ligger på youtubekanalen til trådstarter. Han har selv lagt ut video av kastingen sin i en annen tråd så var dette en stor hemmelighet?? Er man selvutnevnt ekspert må man tåle spørsmål.

Så jeg ser ikke noe lavmål med å stille spørsmål om det er fornuftig trening. Ville det vært bedre om jeg fjernet hermetegn?

Skjønner ikke kritikken din.

Uansett svarer du jo på spm mitt. Hvis det er tracking det trenes på er det sikkert fornuftig. Takk for oppklaringen.

For å svare spm ditt er jeg 34 år.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For at denne videoen ikke ytterligere skal misforståes,så ble den kun laget for

å illustrere forskjellen mellom å drifte,og å drifte negativt.(En annen tråd på nettet handlet

om akkurat det.)

Når det gjelder"talent" og akkurat det som handler om "talent" så kan man vel se på

det som at noen har en fordel fra starten av som andre ikke har?Jeg liker ikke ordet talent,men det vet dere nå. ;D

La oss forholde oss til fluekasting alene her i denne tråden.Det gjør det forferdelig mye enklere. <<l

Jeg tror ikke at noen har en spesiell fordel som de er født med når det gjelder fluekasting.Jeg tror ikke på det

i det hele tatt.

Om dere vil så start for all del tråder som handler om hva vi mennesker er i stand til å få til

være seg med lite,eller ingen,eller mye trening.Og lite og mye trening vil jeg tro er temmelig vanskelig

å måle,da kvaliteten,og ikke minst effekten av treningen er noe verre å sammenligne?

Jeg tror heller ikke den med fordel burde være lik for alle.

Blir vi født med denne fordelen eller utvikles den i de tidlige år for noen avhengig av omgivelser?

Jeg tror det har stor betydning hvordan den enkelte ser og oppfatter sine egne utfordringer på grunn

av omgivelsene vedkommende vokser opp i.

Det er også veldig interessant å se på fluekastekurs når jeg skjønner at enkelte ikke selv har meldt seg

på kurset,men samboeren,eller mamma eller pappa,eller..

Ikke noe galt med det så klart,men når du tydlig ser at dette vil ikke vedkommende egentlig drive med,

men fikk jo tross alt en fluestang i julegave da,så det skulle da bare mangle om han også skulle få et

fluekasterkurs i tillegg?

Det er ikke mangel på "talent" for meg,det er bare så enkelt som at dette har jeg ikke lyst til å drive med.

Tom.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er også veldig interessant å se på fluekastekurs når jeg skjønner at enkelte ikke selv har meldt seg

på kurset,men samboeren,eller mamma eller pappa,eller..

Ikke noe galt med det så klart,men når du tydlig ser at dette vil ikke vedkommende egentlig drive med,

men fikk jo tross alt en fluestang i julegave da,så det skulle da bare mangle om han også skulle få et

fluekasterkurs i tillegg?

Det er ikke mangel på "talent" for meg,det er bare så enkelt som at dette har jeg ikke lyst til å drive med.

Tom.

Tror få, om noen, er uenig med deg i det, Tom . . .

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror få, om noen, er uenig med deg i det, Tom . . .

Jammen det var da noe. <<l

Det er jo bare det første trappetrinnet.

Noen klarer å peke ut talenter innen fluekasting,og det er for meg en gåte at de klarer det?

Hva er det som gjør disse til "talenter"?

Og hvordan klarer de å plukke ut talenter?????

Ja,full kontroll over treningsmengde,effektivitet og tilnærming til fornuftig trenig....

Ja,de får tro det de som vil tro på det.I min verden er ikke dette tilfelle i det hele tatt.

Tom.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men din evne til å snevre inn temaer, Tom, samt gjengi dine synspunkter som et ekko av egne tanker, så blir også denne diskusjonen temmelig ensporet og kjedelig. Jeg kaster ikke spesielt langt, og har aldri kastet langt eller hardt med verken liten eller stor ball. Armhevninger var jeg derimot god på, uten å øve mye på det heller. Benbygning og muskulatur varierer en god del, og jeg mener å vite hvem i barneskoleklassen min som hadde kastet lengre og bedre enn meg med fluestang gitt like mye trening i kvantitet og kvalitet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider


×
×
  • Opprett ny...