Gå til innhold

Truls sin stangbyggertråd


Anbefalte innlegg

  • 4 uker senere...

Er nettopp ferdig med å surre sammen ei Eternity2 9ft # 5. Har fått kastet litt med den på plenen. Ei fantastisk stang med jevn bøyekurve og spenst i massevis. Dyp og spenstig vil jeg si. Akkurat nå vil jeg si det er den beste stanga jeg har prøvd.............. store ord. Men akkurat nå har jeg det slik :rolleyes:

Anbefales på det sterkeste.

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har hatt stangen liggende siden i høst, og har ikke fått tett den siden jeg har hjulpet andre med stenger. Men nå ble det min tur . Jeg monterte snellefeste fra Hilevel, i samme farge som stanga, og det ble lekkert synes jeg. Surringene er i samme farge som stanga, men inlagte surringer av Gultråd. Surringene på holkene blle det lagt inn 3 ganger so mye gulltråd som på ringene for å markere endene.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har ikke hatt noe tid til å bygge stenger i det siste, men i helgen som var hadde jeg ikke mulighet for å fiske, så da fikk jeg gjort litt på et par stenger, blandt annet denne. Kom omsider i mål med den. Temaet er helsvart, med tanke på at håndtaket skulle poppe frem og skille seg litt ut.

Kappet blanksen i bakkant 5cm for å prøve å tilpasse klingen.

Artig med polyesterresin, det er artig materiale å holde på med. Kanskje ikke mest egnet til håndtak som her pga vekt, men det merkes ikke så veldig faktisk. Stangen føles lett og fin allikevel.

Håndtaket er som tidligere nevnt bundet med paracord, og innkapslet i polyesterresin, deretter formet (drittjobb...) og lakkert med akryllakk, mange strøk og pussing i mellom.

Resultatet synes jeg ble ganske så stilig. Stangen har i hvert fall fått sitt særpreg.

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for hyggelig kompliment! Det setter jeg stor pris på!

Holder på med RodGeeks-blanksen nå.

Blir et helhvitt tema, med noen sølv detaljer. Den synes jeg blir skikkelig stilig. Håper å bli ferdig med den til helgen.

Legger ut litt om den når den er klar.

Blir fort litt stenger ut av dette... Kremt!

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå har jeg fått blanks fra Rodgeeks i hus. Bestilte meg en i pearl white for å sjekke hva dette var for blanks. Lite info å finne om de, så da måtte jeg nesten teste, har hatt lyst til å lage en hvit stang.

Relativt rask levering etter bestilling. Jeg pratet litt på frakten for den var satt opp for dyrt i nettbutikken deres.

Har ikke begynt å bygge den enda, men ut fra hva jeg har gjort så tenkte jeg si noen ord om inntrykket.

Første som slår meg er fargen, den er jevn og fin, og uten en synlig feil. Helt strøken lakk og finish. Holkene og endene i 'skjøten' er imidlertid grafittgrå. Ikke unaturlig men veldig synlig på lyse farger. Veggene synes å være relativt tykke, og diameteren på blanksen ikke veldig stor. Bunndelene virker for seg veldig stive men når stangen er satt sammen så får man en annen opplevelse, og ved belastning så har stanga en fin bøyningskurve, om enn noe flatene partier rundt skjøtene. Hadde egentlig forventet jevnere aksjon, men ved belastning så merker man ikke noe de. Ikke alt for blaut i tuppen, og det synes jeg er positivt. Viftetesting virker stangen litt stiv i bunnen men ved belastning endres inntrykket. Alt i alt ser det ut til å kunne bygges til en god stang. Jeg valgte klasse 7, og tenker å bruke den til gjeddefiske. Hadde forventet meg en mer kjeppete sak, men den føles følsom og fin, men snerten og med god kraft i bunn om man må presse litt. Ble positivt overrasket, og en ting jeg ble spesielt overrasket over er hvor lite fremtredende rygg den har, nesten ikke merkbar noe som betyr jevne vegger. Nå er disse laget på en av fabrikkene til st.croix, så at det er kvalitet er vel nesten å forvente.

Disse kommer til å bygge til gode stenger for de som ikke nødvendigvis ønsker de mest toppede stengene.

Ikke noen tall å vise til, så dette er min vurdering ut fra min subjektive synsing.

Vekten på blanksen i klasse 7, og 9 fot er 54 gram forøvrig.

Blir spennende å se hvordan den utvikler seg utover i byggeprosessen.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lenge siden jeg skrev min vurdering ang blanksen (bare kopiert den inn). Nå har jeg endelig fått begynt å bygge på denne.
Har vurdert mange temaer og løsninger. Hvitt er ikke så enkelt å få stilig, og jeg hadde lyst til å gjøre noe artig ut av denne.
Hvit klinge i seg selv skiller seg ut, men det måtte være en helhet over det hele så den fikk litt 'stil' og særegenhet.
ville også gjøre et skikkelig håndverk.

Her kommer litt om hvordan jeg har gjort snellefestet. ville at dette skulle stikke seg litt ut, og jeg kan ikke huske og ha sett maken.
Det er litt gøy!

Kjøpte et 22 mm PVC rør, tilpasset med foringer så stangen ble sentrert inne i røret.
Fylte opp tomrommet med polyesterresin, og tettet så det får herde uten at luft kommer til.
Spennende å få sett hvordan det blir, og man går og gleder seg til man kan kakke løs PVC røret.
Forhåpentlig så er det en plastklump i sylinderform som er klar til å bearbeides. Og det var det.

Resinen herder til å bli utrolig hard, så slipejobben er omfattende, først må den formes til rett størrelse, og man må gradvis helt ned til veldig fint sandpapir i grovhet 1000.
Dette skal bli klart og blankt, og man lakker over med akryllakk. Legger på 3 ganger, lar tørke, sliper, 3 strøk osv tre ganger.
Gjør man det grundig blir den nesten glassaktig.
Så må man slipe inn for snellefeste, og lime på dette.

Her er noen bilder av resultatet. Synes det ble overraskende bra, så dette frister til gjentagelse.

Endret av THJ
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg satt og begynte å prøvesurre litt i går, og tror jeg går for sølv ringer, og hvite surringer med NCP tråd (tråd med colorpreserver så den hoder fargen/ikke blir transparent) med 3 turns pyntesurringer i sølv i begge ytterkanter.

Veldig krevende å surre hvit NCP tråd på stang, hvert minste lille avvik lyser opp.

Litt gøy med en sånn utfordring også, så får man testet hvor nøyaktig man klarer å være.

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Testet ut en del forskjellige kombinasjoner, og tenkt på mange varianter.

Jeg tenkte å bruke en wychwood salt snelle som er hvit med litt blå metallic detalje på, og tenkte la det blå gå igjen.

Men slik bygget har utviklet seg så har jeg endret på både håndtak og fargevalg på surringene.

Kom til at hvitt med sølv pyntesurringer i ytterkant, for å skille hvitnyansene litt blir mest stil. Skal jo gjerne henge litt sammen også.

Tror stanga kommer til å bli veldig bra med hardy ultralite kassett snella på også.

Stanga virker som den blir ganske vesentlig endret i byggeprosessen, og det til det bedre.

Liker følelsen av denne stanga bedre og bedre.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har prøvd meg på noen surringer, her er et par bilder før jeg går over surringene, strammer opp og prepper de.

Ser noen små tegn til glipper (pirk pirk...). Men de blir borte i preppingen, ellers surrer jeg på nytt...

Synes det ble en kul kombinasjon med ringer, surringer og det hele!

Endret av THJ
  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjempestilig og utrolig mye arbeid, men så blir det bra. Blir ikke ut fra mitt syn glorete slik enkelte amerikanske stenger kan bli. Behagelig å se på og stilrent.

Tusen takk for hyggelig kommentar! Enig med deg at mange custom stenger blir for mye, også etter min smak. Jeg liker et litt mer 'clean' bygg, det appellerer mye mer til meg.

Setter stor pris på at du liker det. Det er gjevt! Takk!

Hvor mange arbeidstimer bruker du på dette?

Huff, tør jeg begynne å tenke på det da..?

Er ikke helt sikker på hvor mange timer som går med. Kan jo klare en stang på noen få kvelder, men denne stanga hvor det er litt eksperimentering med noen teknikker som ikke er beskrevet noe sted, så blir det å prøve seg litt frem, og da går det med mye ekstra tid. Tar jeg med tiden jeg har brukt til å finne frem til ulike teknikker og lese osv så blir det mye tid... Men sånn er det med hobby, det er gøy å bruke tid på det. Hadde jeg bygget kun for å selge, og tjente penger på det så måtte jeg effektivisert veldig.

På denne bestemte stanga, så har jeg vel brukt noen timer på 5-6 kvelder kanskje, kanskje noe mer. Blir veldig gjetting dette, men da er det med å teste ut ulike surringer og sånne ting, og forme håndtak tar tid, og ikke minst resininnlegget i snellefestet... Sliping og lakking tok tid.

Tror ikke jeg kan gi et bedre svar, men dette er jo noe jeg gjør kun for gøy, som 'kosearbeid' og da har jeg ikke fokus på å jobbe effektivt men heller glede meg over prosessen.

Vet ikke hvor godt svar du fikk ut av dette...

Endret av THJ
  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...