Gå til innhold

Truls sin stangbyggertråd


Anbefalte innlegg

Tråden er prowrap, farge 561

Den er olivenbrun, og blir nok ganske så mørk når epoxyen kommer på. Håper kombinasjonen med gjennomskinn fra klingen sammen med tråden blir fin.

Tror den blir fin i sollys., men tror den kunne blitt enda finere på en annen klinge, og det blir nok neste sjøørretstanga jeg bygger, en five rivers signature V fra dan craft i klasse 6. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er stangringene ferdig surret, linjert opp og trådsurringene preppet og klare for epoxy.

Venter bare på mer kork så er detikke lenge før den er ferdig. Gleder meg til å teste hvordan aksjonen har blitt etter å ha kuttet av en del av bunndelen laugh

 

 

 

mms_img-788732708.jpg

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vanskelig å si hva som kan ha skjedd, jeg kan ikke huske å ha hatt det problemet. Jeg pleier å ha litt press på tråden, blande inn ca 30% epoxy og begynner ytterst på stangringen med å legge på (lengst mulig unna øyet på ringen)

Men her er det sikkert flere ting som kan spille inn, som press på tråden og hvordan man legger på. Hadde det vært mulig å få tatt et bilde av det?

Hvilken tråd og hvilken epoxy er det du bruker?

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jepp. Skal få tatt et bilde i løpet av dagen. Bruker pearsall's gossamer. 

Luftbobler er ikke et stort problem, med den måten du beskriver. Gjør det samme. Funker helt strålende. 

Bruker forøvrig Flexcoat lite. Legger vel gjennomsnittlig, tre tynne lag. Liker vel egentlig Threadmaster lite litt bedre, men har noe FC som jeg må bruke opp først:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har du prøvd å tynne med aceton istedet ev lynol( toulen) ? Ikke så bra helsemessig, men  inneholder ikke "farvestoffer og så mange tilsetninger" som rødsprit Når det gjelder å tynne med sprit er det vel ren 96 de anbefaler . Nå anbefaler threadmaster ikke å tynne mens flexcoat sier du kan bruke mek. En annen mulighet er forurensing f.eks litt fingerfett på tråden eller emnet. Feilkildene kan være mange uten at jeg forutsetning til å si hva som er rett.

Endret av Terje Bendiksby
Lenke til kommentar
Del på andre sider

En ting til jeg glemte som kan være en årsak til farve variasjon på surringene, er at epoxyen  starter å herde fra den  er ferdigblandet og bruker man litt for god kan evnen til  trenge gjennom silken bli ujevn. Ikke så synbart på mørkere farver, men på lyse. Som sagt mange mulige feilkilder. Jeg fikk ujevnt resultat på sage mørk oiliven farget stang da jeg brukte gudebrod goldenrod ( gul) . Om denne farven blir oliven eller så klar at at den går i et med oliven vet jeg ikke, men det ble ujevnt resultat. Her gjorde det forsåvidt ingenting.

Endret av Terje Bendiksby
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om jeg skulle gjette på noe så er det at noe har vært borti tråden og forhindrer epoxyen fra å trenge inn. 

Jeg har aldri hatt noe problem med epoxy tynnet med rødsprit. Har brukt pearsalls silke jeg også, og flex coat, riktignok high build uten at det bør ha noe å si

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har faktisk noe bedre resultat med aceton, men kun så lite at jeg lar de helsemessige fordelene ved å bruke rødsprit vinne. Har egentlig ikke hatt store problemer med gjennomsiktige surringer tidligere. Det skal da sies at jeg har surringer som er hvite eller naturlig silke. Surringene på stripping guide (lys gul pearsalls) og de største guidene er bra, men på de minste, som denne, ser man at det er ujevnt. (matt sort blank)

IMG_0078.jpg

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tviler på at det er noe hulrom under der. Er ganske nøye med å legge på uttynnet epoxy helt ytterst på ringfoten og så jobbe meg innover slik at epoxyen naturlig renner ut bak. Snodig at det er lys gul-farge som går igjen! Jeg har tynnet ut 1 part hardener, 1 part resin og 1 part rødsprit. Flexcoat lite. 

Begynner å mistenke at jeg har vært for hard på surringene, selv om jeg faktisk hadde den på letteste "tension-nivå". Eller om kombinasjonen matt sort og lys gul ikke var den beste komboen. Hmm...:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tenkte mest på den tunnelen som blir mellom toppen av ringfoten og emnet. Der jeg ser på toppen av ringfoten ser jeg gulskjæret  fra surretråden mot chrome. Kanskje blir ikke gul silke helt klar transparent og det er det mørke emnet som lager sjatteringer i surringen, dvs at den skinner gjennom. Nå synes jeg ikke det gjør noe. Sjekket på min med gul nylon surring og det er samme fenomenet der også.

Endret av Terje Bendiksby
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 30.4.2017 den 2.50, Per Erik J skrev:

Tight og fint.

Har problemer med silkesurringer med rødsprit "utvannet" epoxy.  Surrer med nær null "tension", men allikevel så kan jeg se tråden på noen få steder. Er det naturlig? 

Jeg satt og la på epoxy på en stang nå, og kom til å tenke på en ting.  Kan det være at du legger på litt lite epoxy på surringene på første strøket?  Jeg legger på i overskudd og fjerner det som er for mye før jeg setter den i tørkeren 

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er et godt eksempel på hvor mye en nylontråd forandrer seg fra tørr tilstand til lakkert med epoxy. Avbildet i tørkeren etter strøk 2. Fargen ble helt som tenkt, og vil være helt perfekt på en Five rivers signature V klinge fra Dan craft. Så da røyk jeg på en sånn i klasse 6. Denne klingen er en helt nydelig tørrfluestang i klasse 4, og noen hakk dypere enn de jeg pleier å fiske med på kysten men jeg liker dypere stenger enn for en del år tilbake, så jeg tror det blir veldig bra. De stengene er i hvert fall utrolig artige å kjøre fisk på! Meget god kvalitet til en overkommelig pris. Gleder meg til den ankommer! 

DSC_0292.JPG

DSC_0280.JPG

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har prøvd flere av seriene hans, og har vært veldig godt fornøyd med samtlige. God kvalitet, og ok priser.

Signature V er jo høyt anerkjent. Blir spennende å prøve sekseren, har fireren fra før. superartig å kjøre fisk på!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Endelig var korken levert, og da tok det ikke lange stunden før de var limt sammen og lagt i klem. Så fort det var herdet så var det bare å se til å få dreid korken til et passe tynt halfwells håndtak. Nå er det nettopp montert på klingen og da er stanga ferdig!

Finishen har blitt bra, og bunndelen ble behagelig lett, og jeg tror det lille jeg kappet av i bunndelen har hatt sin effekt. 

Stanga kjennes ut som en lett femmer og jeg regner med at den er en drøm å kjøre fisk på. Aksjonen har også forandret seg litt, og er antagelig akkurat slik jeg ville, med bøyninskurven en anelse nærmere håndtaket. Gleder meg veldig til prøvekasting! 

 

mms_img-189913207_2.jpg

mms_img-1461249941.jpg

mms_img1525008293_2.jpg

mms_img-226766446.jpg

mms_img-2060214755.jpg

mms_img-1795784341.jpg

mms_img434927508.jpg

mms_img1421738469.jpg

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Jeg har gått og lekt litt med tanken om å skaffe meg en treerstang til bruk i skogsvann. Det er ikke mange fiskene jeg har hatt behov for å kaste veldig langt etter, så da bør en treer få jobben gjort, samtidig som den vil være enda artigere å kjøre fisk på. 

Jeg hadde egentlig bestemt meg for en five rivers sig v klinge, men mailet litt frem og tilbake med dan (dan craft) og han ville veldig gjerne få meg til å gå for en GXT i 7,9 fot klasse 3. Han sa at det var en mye smoothere klinge for delikat nærarbeide og da lot jeg meg overtale. Når jeg nå hentet klingen på posten og fikk åpnet den så er jeg veldig glad for at jeg tok hans anbefaling, for maken til jevn, lett og spenstig delikat sak har jeg aldri vært borti.

Klingen har ERN på 3,6 og AA på 68, rask recovery, og bunndelen følger jevn med helt ned til siste slutt ved gradvis belastning. Klingen har veldig tynn diameter, men ikke veldig tynne vegger. Fargen er pusset grafitt, og jeg skal ha koksgrå ensfargede surringer, men legger kanskje inn noen diskrete pyntesurringer foran håndtaket og på holkene i dark silver/gunsmoke. Jeg skal bruke snakebrand universals ringer i black nickel, og snellefestet er et lemke LC1 i smoked nickel med et skikkelig flott treinnlegg.

Dette er en stang jeg gleder meg vanvittig til å teste. Forhåpentligvis så kaster den langt nok, og å kjøre fisk på, så tror jeg den er et leketøy av en annen verden! ;D

mms_img1988186023.jpg

mms_img746885145.jpg

mms_img1231019038.jpg

Endret av Truls H. Johnsen
  • Lik 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er en stang jeg ikke har klart å la ligge lenge. Skulle gjerne hatt den ferdig så fort så overhodet mulig, for jeg er helt sjuk etter å få testet den, og spesielt det å kroke første fisken på denne... ahhh... det tror jeg blir en opplevelse. Kan nesten ikke vente, for det er en spenstig liten sak, med tynn diameter, og masse feeling.

Tok ikke lenge før jeg satt og surret på ringene, og da hadde jeg allerede funnet ryggen og knytt på ringene, gjort en static guide test for å finne best mulig ringplassering, hatt noen prøvesurringer osv... 

Nå er ringene surret, linjert opp skikkelig, og jeg har nettopp fått dreid og pusset korken. Klingen har faktisk så tynn diameter at jeg må bruke en 'winding check' i fremkant for å dekke hullet i korken. Det er tynt! Så da må jeg bestille det også. Men stanga blir nok tatt i bruk før den er på plass, er bare montering av håndtaket og to-tre strøk med epoxy så er den der...

 

mms_img2051762230.jpg

mms_img1277190883.jpg

mms_img1696907210.jpg

mms_img-737346044.jpg

  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette tror jeg blir en veldig artig og ikke minst knallgod stang. Jeg klarte ikke vente med å prøve den, så jeg spolet på et treersnøre på snella, og tok en kort runde med kasting på plenen, og det ble en hyggelig opplevelse. Stanga kastet snøret med autoritet, det var bare å vippe det ut. Korte trekk, og snøret for ut. Samtidig er dette på ingen måte en stiv stang. Snarere en følsom finfiskestang. Den er rett klassifisert i motsetning til veldig mange (alt for mange) karbonstenger, med en ern på 3,6. Og så lite som skal til for å få med bunndelen, så hadde jeg forventet mye mindre 'trøkk' å kaste med.

Dette var en utrolig hyggelig opplevelse, og jeg er så spent som bare det på hvordan den er å ha med å gjøre i fiskesituasjoner. Dette virker veldig veldig lovende! Ser ut til at den blir klar til helgen, da den står med støk nr to med epoxy i tørkeren nå. Blir nok ikke å vente på sinding check osv før den blir prøvd litt, så får et eventuelt siste strøk med epoxy, og fronten på håndtaket osv komme litt senere.

Endret av Truls H. Johnsen
  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...