Gå til innhold
  • 0

størrelse på flue ved #6 snøre


skvett

Spørsmål

7 svar til spørsmålet

Anbefalte innlegg

  • 0

Snøret har liten betydning - du kan kaste med det meste, smått og stort.  Fortommen betyr imidlertid endel.  Tykkelse/tapering og lengde bør justeres i forhold til tyngde og størrelse på flua.  Det er her heller ikke noe fasitsvar, da både vekt og størrelse på flua har noe å si, men som en tommelfingerregel kan du jo si at det er lettere å få lagt ut en stor caddy pent dersom fortommen ikke er for lang og tynn, mens en delikat presentasjon av en liten mygg krever tynnere og til en viss grad lengre fortom.  For ikke å gjøre dette for vanskelig vil det i praktisk fiske være snakk om å endre tykkelse og lengde på kun spissen når man skifter vesentlig på fluestørrelsen.

 

Dersom du er helt fersk vil du nok uansett ikke få veldig fint strekk på fortommen - uansett rigg, og da kan du inntil videre kaste det meste med en grei ferdigtapert fortom med passe spiss uten å ta deg bryet med å gjøre særlige justeringer.  Så kan du heller merke deg hvordan ulike fluestørrelser virker inn på den samme fortommen.  Det er en god erfaring i seg selv.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 0

Klasse seks er den klassen jeg har flest stenger i. Av en eller annen grunn har jeg en forkjærlighet for #6, trenger stort sett ikke noe grøvre i sjøen, og funker fint til innlandsfiske både i skog og fjell. Selvfølgelig har jeg mer egnet verktøy til f. eks myggfiske, men sekseren(e) er stort sett alltid med på tur. Riktig oppbygd fortom og lineprofil er viktigere enn størrelsen på flua som skal kastes. Som Olav sa: et multiverktøy.

 

Tom Aage

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 0

Du har fått gode svar. Har en bok som omhandler valg av # på stang, fortommer, fluestørrelser, fiske etter arter etc. Har ikke boka tilgjengelig siden den ligger i ei hytte på Katnosa, men vil tro for #6 vil det stå krokstørrelse 16 - 4. For store/tunge kroker på avveie under kasting kan treffe stanga og skade den!

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 0

Enig med alle som har skrevet i denne tråden. Klasse 6 er fin, og kan brukes til det meste av fluefiske. Det er bare å prøve seg fram med et par forskjellige fortommer (den gjennomsiktige, avsmalnende nylonsena mellom fluelina og flua). Tynnere fortomsspiss til små fluer (f.eks 5X, ca 0.15mm), og litt tykkere til større fluer (f.eks 3X, ca 0,20mm).

 

Noen eksempler på fluer du kan bruke til en klasse 6 fluestang:

Små:

Tørrfluer (fluer som flyter på overflaten)

Våtfluer (de gode gamle fluene som fiskes under vann som også brukes på oterfjøl)

Små nymfer (fluer som imiterer insekter under vann)

 

Store:

Store fortyngede nymfer (for eksempel øyenstikkernymfe)

Streamere (fiskelignende fluer som fiskes ved å dra rykkvis inn)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 0

Tusen takk for meget gode svar! jeg er helt fersk i sporten og vil lære mer! mye bra informasjon her på denne siden. 

bare et lite tilleggspørsmål, når det gjelder fluestrl. som strl 16, er det lette og så fluer, mens strl. 4 er større og tyngere fluer?  

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...