Gå til innhold

Nytt for Hemsila 2006


Robin Fjelldal

Anbefalte innlegg

Gjest Erik Eikre

For det første Tor, så har du gjort en kjempejobb med Hemsil og resten av vassdraga som så å si hele Hemsedals befolkning setter pris på! :D De få som ikke setter pris på dette er vel de mest innbarka mataukerne du kan tenke deg.

 

Men så har du det andre da...

"Stuntet" fra Hemsedal Sport som du så freidig og uten blygsel referer til var ganske enkelt ikke av egeninteresse, men av hensyn til "ansiktet uttad". Ikke det at jeg hadde noe med det, men som du selv sier, jeg var vel ikke dauhørt eller stum heller. Det var en ikke særlig heldig kobling mellom din egen virksomhet og formansskapet i Hemsedal Fiskeforening i tillegg til visse (uheldige) uttalelser i dette forumet i fjor som utløste en reaksjon fra butikkeier (som også er grunneier). Det kan vel ikke stikkes under en stol at turistnæringen i Hemsedal ikke lever godt på uttalelser om at vi ikke ønsker flere fiskere i Hemsedal. Dette trenger man ikke være noen Einstein for å forstå. Men den største irritasjonen var nok hvordan turistnæringen ble totalt ignorert i fremdriften og deretter fremstilt i forumet som kunnskapsløse og ubetydelige, samtidig som din egen virksomhet ble kringkastet i alle himmelretninger gjennom tidsskrifter og reklamemateriell. Dessuten Tor, det er de ansatte i butikker som må ta støyten med å forklare fiskere med lang fartstid i bygda (kanskje også med hytte i Hemsedal) at det ikke lenger er like greit å fiske slik de gjorde før. I tillegg kommer en prisøkning på 100% det ene året og kanskje neste år eller neste år, eller... Da er det ikke like populært etter en stund å forklare den n'te fiskeren som skal kjøpe fiskekort hvorfor det er slik når de samtidig er blitt fremstilt i forum som pengegriske dølafanter.

 

Selv har jeg ingen problemer med å forstå at det skal koste litt å fiske i Hemsil, men da er det viktigere å få forklart fiskekortkjøperne om hvorfor enn å skape splid mellom de involverte i Hemsedal. Mer informasjon i folderen om hvorfor det er såpass dyrt vil være en grei start. Selvsagt i tillegg til en enda bedre merking av de forskjellige "sonene".

 

Men siden hverken du Tor er formann i Hemsedal Fiskeforening eller jeg står i "Sporten" lenger, kan vi vel heller diskutere videre forvaltning av Hemsil mens vi står ved elvekanten. Jeg tror det er bedre det enn gjennom et offentlig forum som ikke har særlig stor interesse av bygdekonflikter. Skjønt konflikter er vel å ta hardt i da de aller fleste har støttet ditt arbeid så langt det har vært mulig. Jeg tror heller det skorter mer på informasjon til de involverte enn misnøye med resultatet. Hvis informasjonen hadde vært god nok hadde det kanskje også vært mulig å unngå slike katastrofer som nedsablingen av buskene ved "Løene" (jugerbenkene).

 

Uansett skal du ha en stooor takk for at Hemsil fortsatt er en fantastisk elv!!! Jeg tror, selv etter våre små meningsutvekslinger, at mange vassdrag i Norge hadde hatt godt av flere Grøthegutter. De er ikke så ille som folk skal ha det til. :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Fjellfant
Hei igjen.til stede. Etter mitt syn tror jeg ikke det vil bli noen saker på § 27 i innlandsfiske vassdrag' date=' men derimot i Lakseførendes vassdrag. framtida.

 

Tor Grøthe[/quote']

 

Legfolks syn på hva lovverket gjelder for er ikke særlig interressant her. For min del ringte jeg Direktoratet for Naturforvaltning for en tid tilbake av ren nysgherrighet, og fikk av en jurist der opplyst at dette lovtillegget ikke bare har konsekvenser for lakseførende vassdrag, som enkelte har trodd, men er rettet mot ekskluderende forvaltning overalt. Altså for å sikre almenheten adgang til å kunne kjøpe fiskekort. Det er opplagt at det å sette en urimelig høye pris er en måte å holde folk flest unna på. Det viser ikke minst flere av innleggene i denne diskusjonen.

Så forvaltningen i Hemsila har lagt seg på en kurs som det skal bli spennende å se konsekvensene av. Her kan ting slå begge veger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oi, her har det skjedd mye mens jeg var på påskeferie gitt... :shock:

Har blitt både styreleder i NJFF og en "skyggeregjering" for en diktator gitt.. laugh.png' alt=':lol:'>

 

Jeg registrerer at ikke ÈN person kritiserer de praktiske tiltakene som er innført fra i år, og da tenker jeg på begrensningene med forbud mot fiske på den éne siden på enkelte soner. Disse tiltakene er ikke til fiskerens beste - men er helt klart til vegetasjonens og fiskens beste. Derfor støtter jeg disse tiltakene! JA, det er lov å ønske fiskens beste selv om vi plager den store deler av sommeren.... ;)

 

Når det gjelder prisene, så ser jeg at mange (med meg) synes de er for høye nå. Det er imidlertid synd at folk som "Fjellfant" bruker denne prisøkningen som et argument MOT å innføre lignende kultiveringstiltak i andre elver. Det er vel egentlig ingen automatikk i at maksmål og baglimit skal føre til høye kortpriser. Det er opp til grunneiere og rettighetshavere å bestemme dette, forhåpentligvis i samråd med fiskeforeningene. Det er her NJFF burde kommet på banen! Hvor er NJFF?????

 

Det Tor skriver er egentlig ingen "nyhet". Jeg skrev her for ca ett år siden om at grunneierlag nå skulle satses på innlandsfiske i Norge. Det skulle ikke lenger bare være grunneiere langs lakselvene som skulle tjene penger på sine rettigheter, men grunneiere i innlandet også. De har hatt en sjult skatt; Ørretten! De vet bare ikke hvordan de skal forvalte den riktig.. Jeg vet at flere grunneierlag nå har rådført seg med fiskekonsulenter, og utviklingen er allerede i gang enten man ønsker det eller ei. Tor er bare én av flere aktører som kommer til å bidra med sin kompetanse på feltet. Èn ting er i hverfall sikkert, forvalterne MÅ gjøre drastiske endringer i uttaket på ørret, og de BØR satse på villfisk fremfor settefisk hvis de skal lykkes med å gjøre en elv attraktiv...

 

Jeg har sagt det en gang før; Hemsila har i dag "monopol" på sitt spesielt gode fiske. Mange fluefiskere er ofte så gira på storfisk at de vrenger lommeboka for å fisket på stor vakende ørret i denne elva. Jeg tror at dersom vi godtar å betale "litt" høyere kortpriser i flere elver, mot at fisket blir betydelig bedre enn det er i dag, så tror jeg Hemsila vil få god konkurranse fra andre elver, og dermed "miste" sitt monopol...

 

Utviklingen er i gang, og jeg følger spent med fra sidelinjen! Jeg ønsker flere gode ørretelver, men ønsker ikke hemsila-priser i disse, og det tror jeg aldri vil skje heller.. Hemsila er i en altfor spesiell situasjon i dag til å være et direkte sammenligningsgrunnlag når prisen skal fastsettes i andre elver. En elv som koster 70,- pr døgnkort kan fint gå opp til 100,- pr døgn hvis fisket blir betraktelig bedre, synes jeg...

 

Til Tor så vil jeg si at du har gjort en glimrende jobb med Hemsila i mange år, og jeg takker så mye for det, men dersom du blir innvolvert i prosjekter i andre elver, så håper jeg du kan overtale forvaltere og grunneiere i disse elvene til å innføre "Hemsila-regler" UTEN å sette kortprisene så alt for mye opp. Du har ingen personlig økonomisk interresse i disse elvene, og jeg tror du ville vunnet mer på å være en "fisker-venn" enn en "grunneier-venn" i andre elver enn Hemsila... ;)

Det må da finnes grunneiere som ser potensialet for det lokale næringslivet som et større mål enn sin egen lommebok.... :-k

Lenke til kommentar
Del på andre sider

hei

 

Jeg har begynt i sauelamminga, så derfor ikke så god tid til forumet lenger.

Men jeg trenger hjelp fra noen gode fotografer. Det jeg trenger bilder av er området ved: Løene/Jugerbenken i Hemsil. Jeg trenger bilder av vegetasjonen på vestsiden av elva, gjerne fotografert fra begge sider. Det beste er et bilde som f.eks er tatt når man sitter på "benkene" (dette gjelder altså bilder fra strekningen der man kjører ned fra veisida, hvor alle biler bruker å stå parkert. "Jugerbenken", Vegetasjonsbilder fra vestsida.)

Bildene skal brukes for å vise landbruksmyndighetene hvordan det såg ut i området, og om dere tillater det, til er pr. sak i lokalavisa Hallingdølen.

Så langt har landbrukssjefen sagt at dette inngrepet må sees på som skjøtsel (grunneieren mente det var nødvendig å hogge trærne fordi dem var i ferd med å falle i elva)

Vannressurs loven gir ikke adgang til hogst, medan det for landbruket er en annen lov som tillater plukkhogst, og hogging av undervegetasjon.

 

Håper det er noen som har noen gode bilder, for det har nemlig ikke jeg.

Tor Grøthe

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...
Har nå lest alt som er i denne tråden... Gleder meg til neste år laugh.png' alt=':lol:'>

 

Dårlig vær' date=' Kim? laugh.png' alt=':lol:'>[/quote']

 

vel, det er så sykt varmt her at dagfiske er umulig... blir mest om natten! Samt at selve diskusjonen er jo utrolig underholdene laugh.png' alt=':lol:'> og ikke minst lærerik...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har vært og fisket i hemsila 4 år på rad,denne sesongen sto jeg over ,ikke p.g.a prisene men fisket i hemsila er rett og slett blitt en populær sport alle skal opp dit for de har hørt historier om et fantastisk fiske,dette kan selvfølgelig forekomme men er sjeldent.Det fins mange gode alternativer hvis man vil være litt alene om gode fiske områder.Og hvis man har tenkt seg en uke hvorfor ikke dra til finnmarksvidda for rundt 3000,- med flt fra gardermoen og baggasje frakt inn på vidda. La hemsila få litt fred og det er ikke moro og stå i kø for og fiske.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har vært og fisket i hemsila 4 år på rad' date='denne sesongen sto jeg over ,ikke p.g.a prisene men fisket i hemsila er rett og slett blitt en populær sport alle skal opp dit for de har hørt historier om et fantastisk fiske,dette kan selvfølgelig forekomme men er sjeldent.Det fins mange gode alternativer hvis man vil være litt alene om gode fiske områder.Og hvis man har tenkt seg en uke hvorfor ikke dra til finnmarksvidda for rundt 3000,- med flt fra gardermoen og baggasje frakt inn på vidda. La hemsila få litt fred og det er ikke moro og stå i kø for og fiske.[/quote']

 

hvordan gjør man dette :shock: ? tar gjerne imot tips og veiledning (på pm?) :D .

 

tror nok mange av de som står over hemsila begrunner sitt fravær med andre grunner enn penger, ja. og det er ikke bare kø-fiske for min del ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 8 måneder senere...
Gjest Henning

Idag har eg lest gjennom denne tråden i mangel på noe annet bedre å gjøre. Lurer litt på hvordan allt dette gikk?...Hvordan var presset, hva invirkning hadde prishoppet, hva priser blir det i år osv. Jækli kul tråd å lese dette for de som har " litt " ekstra tid til overs :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Idag har eg lest gjennom denne tråden i mangel på noe annet bedre å gjøre. Lurer litt på hvordan allt dette gikk?...Hvordan var presset, hva invirkning hadde prishoppet, hva priser blir det i år osv. Jækli kul tråd å lese dette for de som har " litt " ekstra tid til overs :)

 

Om mange med deg venter enda på et svar.....................

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har hytte på Golsfjellet og har vært en del i Hemsila. Ikke opplevd det store fisket, men det sier kanskje mer om meg enn elva. Har i hvert fall funnet ut at jeg ikke orker alle restriksjonene, og derfor vært så heldig å finne meg en annen liten elvestrekning litt opp i Hallingdalen. Der er det for det første langt mindre folk, koster brøkdelen, og har meget godt fiske(se bildet ved profilen min ;D).

 

Mulig de som administrerer Hemsil har oppnådd det de ville når sånne som meg ikke gidder lenger. Regner med at målet er å opprettholde inntektstrømmen kommunen opplever på vinterstid også om sommeren. Ser jo at folk har drømmefiske i Hemsil, men jeg velger andre alternativer - og har ikke angret på det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...