Gå til innhold

Harren gikk berserk!!!!!!!


Gjest Terje Refsahl

Anbefalte innlegg

  • Svar 85
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Gjest Henning
Der er vi i alle fall eninge om noe. Jeg tror jeg også ville valg fela enn å fiske laks. Antakelig like uinteressant begge deler for mitt vedkommende. :D:D

 

Hehe... Visste at vi kunne komme til enighet om noe! :smt062

 

Er laksen mindre verdt en harr og ørret? :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jostein Berg

Her som jeg bor er faktisk de første to ukene i oktober sentrumsblink hva angår gytende ørret i mange lokaliteter. Altså bør vi ikke fiske på den i denne perioden. Etter gytingen bør fisken få muligheten til å beite seg opp etter beste evne. Dette for at den virkelig trenger denne ekstra energien etter gytingen, som jo er knallhard rent fysisk.

 

Vinter-ørret bør vi heller ikke fiske på, dels av de samme årsaker som nevnt ovenfor, men også fordi det moralske aspektet angående mager vinterfisk når det gjelder matfisk tilsier at vi bør la denne skrinne stakkaren få vente til den har fått litt kjøtt på beina. Dessuten trenger ørreten mest mulig ro for at den skal ha muligheten til å få samlet opp nok reserver til neste gytesesong. I mange elver er det meget viktig at flest mulig av den kjønnsmodne fisken ikke hopper over alt for mange gytinger. Og ørreten vil hoppe over kommende gyting hvis den ikke får i seg nok energi til å produsere melke og rogn. Da vil den rett og slett hoppe over en sesong.

 

Derfor er våren ekstremt viktig for ørreten. Nå kan den virkelig få muligheten til å godtgjøre seg den stadig økende næringstilgangen på grunn av den stigende vanntemperaturen. I denne perioden er det ekstremt viktig at den ikke blir forstyrret av oss fiskere.

 

Så kommer sommeren, med de problemstillinger den fører med seg. Nå nærmer jo gyteperioden seg med stormskritt, og i enkelte perioder er vanntemperaturen perfekt hva angår enkel næringstilgang og muligheten for ørreten til virkelig å dra nytte av all den næringen den får i seg. Den legger på seg tilvekst både i lengde og bredde, og for hunnfiskens del begynner rognproduksjonen virkelig å kreve sitt. Mange steder er nå vanntemperaturen så høy, at gjenutsettinger etter kjøring vil være bortkastet. Dettte vil kunne bety at i de elvene der det praktiseres baglimit, vil ikke dette ha den minste positive virkning hvis fiskerne ikke tar til fornuft og gir seg etter å ha fanget den matfisken de har lov til å ta med seg.

 

Så kommer høsten. Da vet vi alle hva som skjer: Nå skal ørreten gyte, og da må vi la den være i fred. Jeg ser bare en løsning angående hele sulamitten, vi må slutte å fiske! laugh.png' alt=':lol:'>

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ørret, så er det alle de andre artene. Er harr en mindreverdig fisk? For meg JA! laugh.png' alt=':lol:'> Laks er så mindreverdig at vi fisker den KUN i starten av gyteperioden.

Gjedde har blitt nevnt. Jeg pleide å skyte dem med hagle mitt under elskovsakten. Rekorden er 5 fisk på ett skudd 8) .

 

Hvor skal skillet gå? Er det fettfinna som skal være avgjørende? Det blir like feil. Derfor er det HELT greit at vi setter skillet ved: Ørret - ikke Ørret laugh.png' alt=':lol:'> .

 

Til Terje: For en tur!! Men, det hadde vært enda mer imponerende om dere tok fisken på nymfe laugh.png' alt=':lol:'> .

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et poeng må være sportsaspektet ved sportsfisket. "Problemet" ved å fiske på gytefisk (les: aure og harr) er at det blir for enkelt. Det ligger ingen utfordring i å kroke 50 harr eller 50 aurer når den står på gyteplassen - selv om de ti første gir stor opplevelse en vårdag ved elva. (Til Terje: det var vel ikke bare harren men også fiskerne som gikk bananas). Generelt sett koker det vel ned til kunnskap og bevissthet om hva man driver med og hvordan fisken håndteres ved c&r, også gytefisk. Det er nok her det er mest å hente. Limer inn en adresse til en side (am. forskningsrapport) med bra informasjon om dette, både hva angår stress og dødelighet for kroket fisk og måter å minimalisere skadene på :oops: .

 

http://www.mnr.gov.on.ca/mnr/pubs/fishing/catch_and_release_review_and_guidelines.pdf

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl

uææhh!

Et øyblikk reise hårene seg på kroppen. Bare ordet nymfe får meg til å grøsse noe så inn i h.............. laugh.png' alt=':lol:'> laugh.png' alt=':lol:'> laugh.png' alt=':lol:'>

 

Terje Refsahl!

 

Det er ørret' date=' så er det alle de andre artene. Er harr en mindreverdig fisk? For meg JA! laugh.png' alt=':lol:'> Laks er så mindreverdig at vi fisker den KUN i starten av gyteperioden.

Gjedde har blitt nevnt. Jeg pleide å skyte dem med hagle mitt under elskovsakten. Rekorden er 5 fisk på ett skudd 8) .

 

Hvor skal skillet gå? Er det fettfinna som skal være avgjørende? Det blir like feil. Derfor er det HELT greit at vi setter skillet ved: Ørret - ikke Ørret laugh.png' alt=':lol:'> .

 

Til Terje: For en tur!! Men, det hadde vært enda mer imponerende om dere tok fisken på nymfe laugh.png' alt=':lol:'> .[/quote']

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl

Skal ærlig inrømme at fiskerne gikk også litt bananas :D:D

Forøvrig er jeg slett ikke sikker på at de harrene vi fikk sto på gyteplassen den 14 april. Dagen etter var det nemlig helt dødt, og ikke en fisk å verken se eller få. (dette basert på rapporter fra noen andre som var der dagen etter, jeg var ikke der selv)

Jeg tror at dette var såkalt gangharr, og at den var i bevegelse og slett ikke hadde tenkt å bli på dette stedet lenge.

Det var så vidt jeg vet for tidlig og for kaldt i vannet for gyting.

 

Forøvrig vet jeg godt hva jeg driver med når det gjelder gjenutsetting av fisken. Den ble satt pent tilbake, og det gjelder alle vi fikk.

Med all den reaksjonen jeg har fått på denne turen, så er det klart jeg vil tenke igjennom en god del ting rundt dette.

Og skulle jeg komme til å reise på en tidlig vår tur ved en senere anledning så kan du banne på at jeg ikke kommer til å skrive et ord om saken i et slikt forum en gang til.

 

Og en ting til. Selvfølgelig var det ingen utfording å fiske på den harren. For meg ligger utfordringen å lure en stor ørret til å ta flua mi. Harrfiske har aldri vært noen utfording for meg. Men jeg kan ikke annet enn å si at det var gøy den dagen i midten av april. Å si noe annet ville vært blank løgn!!!!!!!!!!!!!!!

 

Terje Refsahl!

 

 

Et poeng må være sportsaspektet ved sportsfisket. "Problemet" ved å fiske på gytefisk (les: aure og harr) er at det blir for enkelt. Det ligger ingen utfordring i å kroke 50 harr eller 50 aurer når den står på gyteplassen - selv om de ti første gir stor opplevelse en vårdag ved elva. (Til Terje: det var vel ikke bare harren men også fiskerne som gikk bananas). Generelt sett koker det vel ned til kunnskap og bevissthet om hva man driver med og hvordan fisken håndteres ved c&r' date=' også gytefisk. Det er nok her det er mest å hente. Limer inn en adresse til en side (am. forskningsrapport) med bra informasjon om dette, både hva angår stress og dødelighet for kroket fisk og måter å minimalisere skadene på :oops: .

 

http://www.mnr.gov.on.ca/mnr/pubs/fishing/catch_and_release_review_and_guidelines.pdf[/quote']

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Erik Eikre

Terje, det er da vel ingen som vil angripe deg eller ditt fiske. Den reaksjonen som har vært har kun dreid seg om ulik praksis og reglement for forskjellige fiskeslag. Og om hvorfor det er slik.

 

Du kan banne på at langt de fleste misunner deg opplevelsen så inn i granskauen at de knapt kan stå stille. Meg inkludert! Og om du tar dem på tørt eller ikke spiller da ingen rolle for andre enn deg selv. Så lenge du har det gøy er alt som det skal være. Jeg er ihvertfall rimelig tredelt i synet på slike innlegg som du vartet opp med:

 

1. Jeg unner alle fiskere gleden av å oppleve godt fiske!

 

2. Jeg vil gjerne høre om store fangster og opplevelser slik at jeg vet at nå er det godt fiske, så det er bare å komme seg ut. HVIS JEG KAN.

 

3. Jeg vil helst ikke høre om fantastiske fangster når jeg ikke kan fiske selv. Jeg blir bare misunnelig og desperat. :oops:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det og treffe på store ansamlinger av Harr i Glomma er noe jeg har gjort mange ganger.

Stedene i elva og tidspunktet det skjer varierer og byttes på en måte som gjør hele fenomenet til ei gåte for en som ikke har doktorgraden i Harrens liv og leven.

I det ene øyeblikket kan det nesten koke av Harr i alle størrelser ett sted, og dagen etter virker det som hele flokken har dratt ett annet sted eller spredd seg utover ett større område igjen.

Det har skjedd på våren, sommeren og høsten!

Den eneste forskjellen fra den ene dagen til den andre kan i noen tilfeller være att elva har gått opp eller ned noen cm, att det blåser litt mer eller mindre eller att det er litt mer eller mindre skyer på himmelen, med anre ord.....ingen spesielt gode grunner!!!

Om det er næringsvandring eller gyting?.....ikke væit jeg, men jeg er ganske sikker på att Harren ikke tar med seg gytegrunna når den beveger seg sånn.......JA ÅSSÅ GYTER'N JO PÅ VÅR'N :!:

Så hvorfor har jeg da opplevd det samma fenomenet i juni, juli, august, september, oktober og november :?:

For en sånn blåøyd og blond tulling som meg er det jævlig nærliggende og tru noe så totalt idiotisk som att det hele dreier seg om att Harren er er en stimfisk og att den av og til drar på næringssøk i ei elv som ikke er like rik på innsekter som feks Renaelva der jeg til dags dato ikke har opplevd det samma fenomenet fordi den er så hardknadd i insekter att slike næringsøk er bare tullball :!: :?:

Til slutt vil jeg gjærne slå ett slag for Harren, den er etter mi mening den mest eksklusive insektspiser'n vi har i elvene våre og går den mathora Øretten en høy sjøgang når det gjelder nettopp det :!:

Øretten er kansje kongen, men Harren er ta meg faan dronninga og fortjener mer respekt enn den får av enkelte sausemikkler med drithøy sigarføring og forkromma fiskesjel :!: :D:P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tore Slettengen.,

Øretten er kansje kongen, men Harren er ta meg faan dronninga og fortjener mer respekt enn den får av enkelte sausemikkler med drithøy sigarføring og forkromma fiskesjel

 

Åssen haru det ellers'a? Det hjælp itte å henge på blide smileys etter ei slik lækse. Du får roa deg litt nå, ta en dram. Kænskje fisje litt :roll:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Drekk itt je mafa, bare banner! :D

Den komentaren du siterer der har bygd seg opp over lang, lang tid og er inspirert av små ord og vendinger i forskjellige innlegg og på forskjellige fora gjennom alle tider....det måtte bare ut!

Resten av innlegget baserer seg på skjølopplevd fakta ivertfall, og det jeg prøver og si er att ikke alle store ansamlinger av Harr har med gyting og gjøra.....hvis ikke Harren gyter hele året da! :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Erik Eikre
og det jeg prøver og si er att ikke alle store ansamlinger av Harr har med gyting og gjøra

Er vel ingen som har sagt det vel?

 

Ellers har jeg forstått det slik at du er enig i at hvordan vi behandler ulike fiskeslag er helt bak mål. (????) Det er jo synd om artens status hos oss fiskere skal bestemme om arten er verdt å ta vare og/eller behandles med respekt eller ikke. Min erfaring er at harr tåler mindre "juling" enn ørret, så derfor reagerer jeg sterkt når jeg ser folk som behandler harren som om den har ødelagt dagen til fiskeren ved å bite på. En tanke som surrer rundt i hodet mitt (enkelte mener nok at det ikke er uvanlig, surrer altså) er at hadde det gått laks i Renaelva så hadde dere vel ikke hatt noen problemer med forsvaret heller. :?

 

PS. Jeg mistenker ingen deltakere i denne tråden for å behandle fisken uforsiktig, uansett hvilket fiskeslag det er. Har bare et par opplevelser på netthinna. IKKE bra...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Neida Erik, det er kansje ingen som har sagt det rett ut, men i noen av de tidligere innlegga virka det nesten sånn på meg som det var det mange mente!

Er nok enig i att det du holder i hånda på avataren din er noe av det fineste som finnes ja!

Og hadde flere vist hvor mye som skal klaffe før døm kan holde ett så fint eksemplar i sin hånd hadde øretten kansje fått litt konkuranse om statusen!

Det er nok ikke bare oppi hue ditt det surrer teorier og tanker om forsvaret, i skolten min brøler Leoparden og andre tunge diselkjøretøy rundt mellom skallebeina hver gang tanken på Holmbo-strekket melder seg! :evil:

Det verste er att jeg trur kun det faktum att hørselen og synet blir dårligere med åra er det beste jeg kan håpe på med hensyn til akkurat det problemet! :(

Hadde enda noen med ekstra store sko sparka de rette folka i ræva og fått forsvaret til og stille opp med ingsjenørkompani og hele sulamitten til og utbedre fisketrapper, overvintringshøler i Søndre Osa og hengebrua øverst i elva....pluss enda mer sikkert hvis'n bare får tenkt seg om!

Vi må nok leva med døm......men det hadde ikke gjort noe om det hadde vert ett lykkelig tvangsekteskap!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl

Spørsmålet er vel Tore om hvor lenge døm (forsvaret) vil leva med oss??? :smt067

Først kom leopardbrua og så.................... :smt097

 

Nei denna får vi ta i en annen tråd.

 

Forøvrig vil aldri harren komme opp mot ørreten når det gjelder fluefiske for min del, uten at jeg mener at harren ikke fortjener å bli behandlet med respekt av den grunn. Det er bare det at å kjøre en stor ørret blir som å kjøre Porche, mens å kjøre en stor harr er som å kjøre en litt sliten bruktbil fra tidlig 80 tall.

DET ER EN FORSKJELL, LIKSOM.........

 

Terje!

 

 

Vi må nok leva med døm......men det hadde ikke gjort noe om det hadde vert ett lykkelig tvangsekteskap!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl

Hadde på følelsen at den kom... :D

Men den er jo flunka ny, TDI og greier, og 0,4 på mila på langkjøring. 8)8)

 

Uansett, ikke noe kommer opp mot ørretfiske. Sånn er det bare!!!!!!!

 

Terje!

 

Men så er du jammen rar og du da Terje.....ja altså' date=' du kjører jo egentlig Skoda! :D[/quote']
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Henning

Uansett' date=' ikke noe kommer opp mot ørretfiske. Sånn er det bare!!!!!!!

 

Terje!

[/quote']

 

Hallelujah, Brother! :D

 

Du Tore (Nilsen)!!

Ka er mest vakkert av fotomodeller/søl og brunørret :D:D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Erik Eikre
Ka er mest vakkert av fotomodeller/søl og brunørret :D:D

Foretrekker ihvertfall en feit ørret fremfor en feit fotomodell, om det er greit at jeg svarer da. laugh.png' alt=':lol:'>

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Foretrekker ihvertfall en feit ørret fremfor en feit fotomodell' date=' om det er greit at jeg svarer da. laugh.png' alt=':lol:'>[/quote']

 

...men heller en anorektisk modell fremfor en anorektisk ørret, er det slik..? laugh.png' alt=':lol:'>

Det går rykter om ørret i Hemsila med bullemi... ;) Beklager at dette ble litt off topic...

Lenke til kommentar
Del på andre sider


×
×
  • Opprett ny...