Gå til innhold

Utsetting av stor merket ørret i Oslo og Akershus


Pål Hedenstad

Anbefalte innlegg

De argumenterer med at et åringer blir utkonkurrert i matfatet av ørekyta. Dette er ikke noe de ønsker for det er kostbart.

De er faktisk avhengig av å ta noen av pengene elgjakta generer. Hvor store er tre åringer?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fisken her er av svært høy kvalitet. Både abboren og ørreten. Jeg fisker mye her for en god del år siden, om det da hadde startet med å sette litt større fisk vet jeg ikke.

Det er klart det er en grunn til at fisken er av svært høy kvalitet.

Har du noen tanker om hva grunnen til det kan være?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fin aktivitet om et veldig viktig tema gutter! Vil først og fremst rose for flotte innspill og meningsutvekslinger, for hva det er verdt. 

Det er i alle fall en ting i denne sammenhengen som er positivt uansett. Engasjement  og fokus. 

Personlig, har jeg for lite kunnskap til å bidra med så mye. Men jeg vet bestemt hva jeg selv liker. Jeg liker som alle andre å fange stor fisk om mulig. Og i voksen alder (om man noen gang når det) har jeg i langt større grad lært meg å sette pris på fisk og fiske av god kvalitet. Dette innebærer ikke nødvendigvis at man får fisk hver gang. Snarere tvert i mot. Men at man blir glad de gangene man gjør det.

Samtidig, har jeg forståelse for at ikke alle finner samme gleden i å lykkes så sjeldent, tross kvaliteten. Og at det for mange handler om å være effektive de få turene de får til. 

Mitt spørsmål, er likevel. Må det innebære, at alle skal få? Er det en fordømt plikt å gjøre alle til lags?

Og skal den gemene hope tilfredsstilles, betyr ikke det at man i en eller annen ende må forgripe seg på hovedaktøren, Ørreten?

Ja, jeg er klar over at det er svært få vann, som er reproduktive. Og at tilførsel av ny fisk er nødvendig. Men som flere nevner, syntes jeg 3 år eller mer i fangenskap er litt drøyt for å tilfredsstille "folket" 

Jeg er for "kultivering", da dette er nødvendig for å holde de fleste vann vitale. Men jeg er ikke noen stor tilhenger av å pøse inn større fisk.

Så sitter det likevel en liten egoist på venstre skulder og sier: "Hvorfor ikke? Er jo genialt å ha noen lett tilgjengelige vann med svær fisk i, slik at de andre vanna får være i fred."

Og jeg kan like gjerne svar på siste innspillet selv, først som sist. Det eneste man oppnår med vann fulle av stor fisk, er at de fiskes tomme.... Kan da umulig være en fremtids rettet kultiverings form? Fylle et vann med fisk som er akkurat så stor at folk gidder å fiske i det, om det ligger veinært nok... Har ikke folk større interesse enn som så, så kvitter det i mine øyne....

Hva med handikappede, som absolutt har interessen, men av en eller flere grunner, ikke kommer seg ut til ønskede lokasjoner? 

Dette er slik jeg ser det en av få årsaker til at jeg kanskje kunne sett mellom fingrene med utsetting av større fisk og aller helst lett tilgjengelig... Og med restreksjoner til hvem som skulle fått kommet til...

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei virker ikke som det er så mange her inne vet hvorden ofa jobber. Vi bruker betydelig tid på å tynningfiske, prøve fiske og vi setter ikke fisk i hvert vann hvert år og vi setter ut mest mulig etåringer. Ja vi har satt ut stor fisk også, men dette er en svært liten del av de utsettene vi gjør. Vi ønsker også åt det fisken skal klare seg selv uten vår hjelp, jo fler vann som klarer seg uten vår hjelp jo bedre. Det oppgraderte anlegget vårt har vært nødvendig pga. Fiskehelse og ikke for å produsere mer fisk. Vi har i år produsert laks og sjøørret på anlegget i tillegg til ørret og røye. Jeg er like spent som Pål på hvordan utsettet av stor fisk i både Tryvann og Kobberhaugstjern. Nå er ikke våren den beste tiden og si noe om hvordan fisken har klart seg pga gyting og når fisken ble kjønnsmoden. Håper alle som får fisk rapporterer til ofa gjerne med vekt, cm og bilde slik at vi ser hvordan det har gått. Det vi vet er at disse vannene ble svært godt besøkt i fjor og mange fikk fisk. Om det genererte flere fiskere? Jeg vet ikke... godt med diskusjon, men føler nå at vi kanskje får en del ufortjent tyn. Kultivering vil alltid skape diskusjon og det må man leve med. Kom dere ut og fisk det skal ihvertfall jeg, her inne tror jeg ikke man kommer noe lenger.

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

De argumenterer med at et åringer blir utkonkurrert i matfatet av ørekyta. Dette er ikke noe de ønsker for det er kostbart.

De er faktisk avhengig av å ta noen av pengene elgjakta generer. Hvor store er tre åringer?

Jeg har satt ut 1-åringer i flere vann med store bestander kyte. Det har gått veldig bra, ørreten har blitt raskt stor og beitet hardt på kyta.

Jeg la ut en fisk her i stillevannstråden, den stammer fra et sånt vann. Her er en annen fra et vann med kun kyte, satt ut som 1-åring og fanget etter 3,5år. Er da 4,5 år. Vekt nesten 1kg, tipper denne har k-faktor på 1,2/1,3.

post-2-0-30570700-1463248792_thumb.jpg

  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har satt ut 1-åringer i flere vann med store bestander kyte. Det har gått veldig bra, ørreten har blitt raskt stor og beitet hardt på kyta.

Jeg la ut en fisk her i stillevannstråden, den stammer fra et sånt vann. Her er en annen fra et vann med kun kyte, satt ut som 1-åring og fanget etter 3,5år. Er da 4,5 år. Vekt nesten 1kg, tipper denne har k-faktor på 1,2/1,3.

Det er ikke en påstand jeg har lagt frem. Et er en påstand jeg har blitt fortalt bare så det er helt på det rene.

Samtidig vet jeg at aktuelle person har svært god kunnskap om kultivering og fiske.

Det som er et faktum er at fisking etter ørret og sikkert annen type fisk har en helt annen betydning i indre østland enn det har tradisjonelt sett har her på Sørlandet. Her kommer matauken hovedsakelig i fra havet. Her er ørretfiske i de aller fleste tilfeller kun rekreasjon. Jeg var mye i Valdres når jeg var ung.

Jeg rodde båten mens broren til min bestefar hadde ute oteren. Det var viktig for dem å få nok til rakfisken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes at om man skal rekruttere nye sportsfiskere er makrell og torsk i sjøen, abbor, gjedde, brasme og mort i ferskvann et mye mer fornuftig utgangspunkt enn å sette stor ørret. En del av sportsfiske for min egen del er også lære om naturen, insekter, vannkvalitet, næringskjede osv. Det som opptok meg mest når jeg begynte å fiske var å kikke i vannet etter rumpetroll, insekter, øyenstikkere mens andersduppen lå å venta. Plutselig nappa det en abbor, og for meg var den abboren like gjev som hva som helst annet fiskeslag. Jeg er glad for at jeg lærte dette fra starten av, og at det ikke handler om å få fisk som ikke har tilhørlighet i naturen i det hele tatt. Mulig jeg er litt "hippie" men det er iallefall dette jeg ønsker å bringe videre til nye generasjoner. Jeg synes ikke noe om at settefiskanlegg skal utvides og utvides og produsere mer og mer fisk likt man har sett i OFA anlegget. Alt med måte og så naturlig som mulig. Tenk om man heller hadde brukt dugnadstimer i Oslomarka på utfisking av overbefolkede vann? De er det jo så utrolig mange av. For veldig mange av vanna ville det antakeligvis ikke vært nødvendig med utsettinger i det hele tatt. De har jo flotte gytebekker.

Om man skal sette ut ørret i ferskvann bør det være grunnlag for at fisken får en naturlig vekst i næringskjeden likt andre fisker. Er det ikke grunnlag for det, får det heller bli abborvann eller et vann med de fiskearter som opprettholder bestand av seg selv. Ser ikke hvorfor ørret skal være så mye gjevere å få på kroken en andre fiskeslag. (Snakker selvfølgelig ikke om å sette ut fremmede fiskerarter i vann de ikke hører hjemme i, bare for å ha sagt det).

Vil man at nybegynnere skal få fisk med litt størrelse på så det napper litt i løken - fisk i et gjeddevann. :)

Fluefiske etter kilosørret kan komme litt senere, og da helst på en litt mer bærekraftig måte :) Finnes nok av andre flotte fiskeslag.

Hvorfor er ørret så gjevt?

Jeg synes dette var ganske kult i Nitelva også jeg for nærmere 15 år siden, og fersk fluefisker med neopren og abu snelle :) Nappa godt i stanga de gjeddene her, og føltes som å ha på en hvithai den gang. :)

attachicon.gifgjedde.jpg

EDIT: Rettet opp noen grove skriveleifer. Hau, hau.

 

Da synes jeg at du KUN skal fiske abbor.... Og gjerne med gamle bildører for enden av snøret.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vinteren 2015 holdt Andreas Lium et foredrag om fluefiske i Nordmarka hos Oslo Sportsfiskere. Når foredraget var ferdig var det anledning å stille spørsmål. Et ivrig medlem av Oslo Sportsfiskere spurte hvorfor all fisken i Nordmarka var så tynn / all den fisken han fikk var tynn. Lium svarte ikke (det er heller ikke noe han kan stå til ansvar for). Det som er mer besynderlig var at ingen av de andre medlemmene svarte. I salen satt det ganske mange som er dypt involvert i fiskeutsettingene i Nordmarka.

...

Hei! Jeg satt jo i salen der. Men føler ikke selv jeg hadde grunnlag for å svare. Har ikke vært på arbeidslag i Ofa lenge nok eller fisket nok i marka til å kunne si noe om det. Noen andre kunne og burde kanskje ha svart. Det var nok heller ikke så mange tunge Ofa folk i salen som man kanskje tror..

Men mitt inntrykk etter å ha fisket i kanskje 1% av markavannene er at det er for mye tynn fisk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Høres kjent ut. Det krever nok en del lokal kunnskap om vannene man skal sette fisk i etter min mening. Blir fort for mye fisk hvis noen har tatt på seg litt for mye å holde styr på.

Så blir det en ond sirkel. Folk gidder ikke å fiske der fordi fisken er av dårlig kvalitet. Fisken reproduserer og mye mer en hva man trodde før. Det skal ikke mye til før det produseres yngel.

Å sette ut store fisk i slike vann har jeg liten tro på. Slike vann er vel ofte kraftig nedbeitet. Utfisking må til.

 

Det virker på meg som at ørretens evne til å regulere sin egen bestand via predasjon er ganske overdrevet. Hva mener dere om det?

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da synes jeg at du KUN skal fiske abbor.... Og gjerne med gamle bildører for enden av snøret.

Kan du vennligst utdype? Jeg fisker både abbor, gjedde, makrell, dassmort osv der de hører hjemme jeg innimellom. Disse er minst like egnet for nybegynnere som stor utsatt ørret, og gir flotte naturopplevelser. Men er enig i at nitelva ikke akkurat er noen naturperle. Men nå finnes det slike fisker også uhorvelig mange steder som også gir flott natur. Det var et illustrasjonsbilde fra nitelva når jeg startet med fluefiske.

Nå har jeg holdt på noen år, og liker også å fiske ørret der den hører hjemme og klarer seg på en fornuftig måte med nok næringsgrunnlag. Men jeg ser ingen behov noe sted for utsett av stor ørret for nybegynnere. Det finnes nok av andre vann med andre fiskeslag å boltre seg i, som også er enkle å komme i kontakt med for nybegynnere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De argumenterer med at et åringer blir utkonkurrert i matfatet av ørekyta.

 

 

Det er ikke en påstand jeg har lagt frem. Et er en påstand jeg har blitt fortalt bare så det er helt på det rene.

Samtidig vet jeg at aktuelle person har svært god kunnskap om kultivering og fiske.

Jeg har undersøkt om andre kjenner til problemer med å sette mindre fisk enn 3-somrig / 3 årig pga ørekyte. Dette har jeg ikke lykkes å få bekreftet at er gangbart. Således stiller jeg meg litt tvilende om hvor god kunnskap vedkommende har om kultivering. 

 

Det jeg har erfart er at de som kultiverer ofte har svært gode argumenter for det de gjør. Jeg har faktisk blitt overbevist selv noen ganger. Men det var før ;-) Det kan jo være at de tidligere satte for mange 1 åringer dersom de tidligere benyttet den størrelsen. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kan ikke svare noe spesifikt nå. Jeg har tenkt meg en tur oppover i sommer så da vil jeg spørre litt rundt dette og deres erfaringer.

Jeg har ansett denne karen som en som har god innsikt i kultivering da han har vært fiskekonsulent og miljøvernkonsulent i Aurdal i noen år.

Men samme det. Jeg skal høre med han hvis jeg får kommet meg opp i sommer. Rett og slett for jeg er nyskjærrig selv.

Jeg var mye på disse trakter i sommerferien i yngre dager. Husker jeg fikk være med på garntrekk i diverse vann under prøvefiske. Det var for å prøve å finne ut hvordan ørekytens inntog hadde påvirket fiskebestandene. Jeg tror man skal være litt varsom med å bare avfeie folk som har jobbet med et tema i felt i mange år som uvitende fordi man mener og har hørt noe annet sånn umiddelbart. Kan hende du har rett, jeg har i alle fall ikke fasiten.

Ørekyten i dette området har vært en katastrofe. Litt usikker på når den kom men når den kom ble det helt ville mengder. Det er litt mer balansert nå tror jeg. Jeg skal se om jeg kan finne noen bilder av fisk fra området. Etter min bestefar døde har jeg ikke vært der så mye. Dessverre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Supert om du følger opp Ruffen. Jeg har dessverre såpass mange dårlige erfaringer med fiskekonsulenter og miljøvernkonsulenter at jeg ikke umiddelbart følger det de sier selv om de har et flott visittkort. 

 

At en miljøvernkonsulent går for å kjøpe så stor settefisk finner jeg underlig. Den som føler for det: Smak på tittelen og les vannforskriften.....

 

Det er alltid viktig å ha i bakhodet at det ikke er foretatt forskning på innlandsørret i noen nevneverdig grad. De som kultiverer vann gjør i mange tilfeller så godt de kan. Men det ble vanskelig når kravet til stedegen fisk kom på begynnelsen av 90 tallet og det ble flere oppdrettsanlegg. Noen tjener penger på denne delen av oppdrettsnæringen. At disse oppdrettsanleggene gjør fremstøt for å selge fisk er det vel ingen som tviler på. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja vell.

Jeg gleder meg til å høre hva han mener da jeg synes dette er interesant. Det ene vannet som han hovedsakelig fisker i har vært i familen våres lenge. Fisket der er meget godt "erfart" i fra min bestefar sin barndom og frem til i dag. Hva de gjør i dag er jeg ikke sikker på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For all del Frode, du behøver jo ikke svare for hva de gjør der oppe. Og at ørekyta har innvirkning på ørreten stemmer jo.

 

Men det er jo noe som skurrer her. Du sier det er mengder av marflo i vannet og at de lokale sier ørreten utkonkurreres av ørekyta.  Jeg får ikke dette til å henge på greip. I mitt hode ville 1 åringene fått karra til seg noe mat her...Evt 2-sommerige.

 

Dette burde kanskje fått en egen tråd. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå skal ikke jeg komme her å vifte med mine studiepoeng i forvaltning av ferskvannsfisk og påstå hvordan ting er. Jeg har heller ikke tenkt å umyndiggjøre de som ikke har hatt gleden av å følge usedvanlig engasjerte og dyktige forskere gjennom flere år eller har gått livets skole. Strengt talt så vet jeg ingenting om noen av deres bakgrunn uansett!

Jeg har likevel lyst til å bruke min "faglige tynge", som i stor grad begrenser seg til teori(dette kan ikke understrekes nok!!), til å slå i bordet og etablere èn sannhet. Forskjellige systemer reagerer ulikt! Kardinalsynd nummer en er å tro at man kan overføre kunnskap om et vassdrag til et annet sånn helt uten videre. Variablene og kompleksiteten i fiskeforvaltning er enorm, for å si det mildt. Med andre ord er det ingen grunn til at dere ikke har rett begge to.

Når det gjelder ørekyte og ungfisk av ørret er det jo ingen tvil om at både diett og habitat overlapper. Et problem med dette er at ørekyte, med eller uten hjelp fra ørret, kan "tømme" strandsonen for mat slik at ørreten må ut på dypere vann for å beite. De yngste ørretene er ikke skapt for et liv utenfor strandsona og predasjonsrisikoen skyter i været. Ei heller er ørret en spesialist på vannlopper. Dersom det er andre arter i vannet er det en sjanse for at disse kan spise vannloppene før de blir store nok til at ørreten kan nyttegjøre seg av de. Dermed kan det bli dårlig forhold for ørret selv også ute i pelagialen.

Gjorde et kjapt literatursøk. Slenger med et par linker til lesestoff på ørekyte vs ørret for den som finner det interessant.

http://link.springer.com/article/10.1007/s10750-010-0162-6#/page-1

http://www.nina.no/archive/nina/PppBasePdf/oppdragsmelding/735.pdf

https://brage.bibsys.no/xmlui/bitstream/handle/11250/212189/4712_72dpi.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Men ja. Nå sklir det vel rimelig off topic her. Dette kunne vært diskutert side opp og side ned i en egen tråd :)

PS! Legg merke til hvordan de ordlegger seg i disse rapportene. Dette er folk som har all verdens teoretisk kompetanse og veldig ofte i kombinasjon med årelang felterfaring som både forskere og sportsfiskere. Likevel er det veldig få ting som blir slått fast som etablerte sannheter. Denne ydmykheten, nysgjerrigheten og kritiske tankegangen er noe som mange kan bli flinkere til å bruke i sin fremferd på sosiale medier, selv om egne erfaringer, filosofier og synsing selvfølgelig har sin plass! Denne PS!'n var forøvrig ikke rettet mot dere, Ruffmeister og Hedenstad!

Endret av Emil
  • Lik 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

At "ulike systemer reagerer ulikt" er jeg helt enig i. Jeg tror at stor settefisk (altså fisker fra 350 gram og oppover) kan overleve og greie seg i enkelte vann. Problemet er at oppdrettsbransjen er tjent med å sette ut slik fisk ganske ukritisk.

 

Slik jeg ser det er det ikke heldig når man produserer stor fisk i det omfanget man har gjort de siste årene. 

 

Og en ting til som jeg synes er veldig interessant: De som setter ut fisk har ingen forskning å støtte seg på mht til at stor settefisk greier seg fint. Det er altså de av oss som mener at denne praksisen er gal, som må bevise at det som gjøres er feil.

 

I et vann med egenproduksjon av ørret vil man få konflikt med ørekyte. Men der man setter ut ørret, tipper jeg at det går fint med små og mellomstore settefisker. At man skal opp i 3 åringer synes jeg det iallefall er lov å stille seg undrende til. Inntil det motsatte er bevist så tror jeg dette er et av de mange argumentene som benyttes uten at de underbygges. 

 

Når det gjelder disse forskerne. Se på dette; http://www.larsoglars.no/?p=9437Ut av det jeg har sett så er ikke denne "undersøkelsen" enestående. Men den er sjokkerende dårlig.

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min kommentar var forøvrig myntet ene og alene på ørekyteavsporinga. Men som du sier, den har også relevans i debatten om stor settefisk. En debatt jeg ikke orker å ta gå løs på med en mobiltelefon. Kort oppsummert så er min mening at utrolige mye settefisk kunne vært droppet til fordel for andre tiltak.

Sent fra min E5823 via Tapatalk

Endret av Emil
  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...