Gå til innhold

Utsetting av stor merket ørret i Oslo og Akershus


Pål Hedenstad

Anbefalte innlegg

Min kommentar var forøvrig myntet ene og alene på ørekyteavsporinga. Men som du sier, den har også relevans i debatten om stor settefisk. En debatt jeg ikke orker å ta gå løs på med en mobiltelefon. Kort oppsummert så er min mening at utrolige mye settefisk kunne vært droppet til fordel for andre tiltak.

Sent fra min E5823 via Tapatalk

Om du leser litt på mobilen i ledige stunder, så les detaljene rundt prøvegarnfisket jeg lenket til tidligere. Dette kunne en hvilken som helst ungdomsgruppe i et lokallag gjort bedre. Mon tro hva denne rapporten kostet  :rolleyes: ftp://xfmop:xfmop@ftp.fri-nett.no/fmop/mva/fagrapporter_mva/6-14.pdf 

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er enig i at det mye å sette fingeren på i denne rapporten. Det er meget mulig at mye informasjon er utelatt for å holde rapporten enkel, kort og lesbar for en gjennomsnittlig arbeider i miljøgruppa hos fylkesmannen. Jeg vet at fylkesmenn rundt om bestiller "fordumma" rapporter. Derfor skal jeg være forsiktig med å påstå at forskeren bak denne rapporten ikke har tatt stilling til en del ting som virker å mangle.

For det første så kunne de med fordel tatt temperatur og oppgitt denne ved prøvefisket. For CEN-standarden som prøvefisket skal gjøres etter er tydelig på at temperatur er avgjørende for at fangstene skal være representative, samtidig som temperaturpreferanser varierer fra art til art. Derfor sier standarden at prøvefiske i nord-europeiske vann skal gjøres i perioden 15. juli til 31. august. Kort fortalt er disse datoene satt fordi, for de fleste arter i nord-europa, er temperaturen en gang i løpet av denne perioden nært opptil trivseltemp. som resulterer i at fisken er på sitt mest aktive, som igjen øker sjansen for at de går i garna. I tillegg er det avgjørende at fisken er i vannet og ikke oppe i en bekk for å gyte. Som du påpeker jo datoen for prøvefiske gjort utenfor disse rammene, og uten noen data på hvilken temp vannet holdt kan man jo bare spekulere i om dette var en avveining gjort fordi tempen var "rett" i det tidspunktet.

Det ser også ut som om garn i den bentiske sonen ble satt vinkelrett på land, altså slik man gjør når man fisker for få mest mulig fisk. Prøvefisket skal gjøres helt tilfeldig og garn skal stå i alle vinkler i forhold til strandlinjen. Med andre ord kan resultatene faktisk være "for gode til å være sanne" i forhold til det å kunne sammenligne med andre randomiserte og representative undersøkelse, på tross av de lave fangstene.

Når det gjelder standardisering av prøvefiske og måten det blir gjennomført på, mener jeg forsåvidt at når man først har begynt å gjøre det på dette viset kan man fortsette frem til det foreligger en bedre metode. For det handler jo tross alt om å gjøre seg opp et sammenligningsgrunnlag. På grunn av det med overførbarheten vi allerede har vært inne på, vil det aller mest verdifulle være å gjøre prøvefiske med jevne mellomrom over mange år, i et spesifikt vann, for å nettopp sammenligne de relative dataene. Men som du har vært inne på, prøvefiske med garn = død fisk. Så det bør jo ikke gjøres hvert år akkurat! Samtidig er jeg av den oppfatningen av at vi ikke kan gjøre annet enn å forholde oss til de best mulige metodene og informasjonene tilgjengelig til en hver tid. Og per nå er det ikke mange andre måter å gjøre det enn å følge CEN-standarden om man vi ha mest mulig representative resultater som har sammenlikningsverdi. Man kan jo alltids diskutere om man hadde vært tjent med å bruke ruser og ledegarn for å slippe å ta livet av fisk under slike prøvefiske. Jeg så Nilssen sitt poeng med info fra fiskere vs. prøvefiske. Vi fiskerne ser jo raskt når noe er galt eller ikke like bra som før. Men hva kan vi egentlig si om årsaker, osv? Tror det må være rom for både og i slike sammenhenger. Jeg ville ikke følt meg trygg på bakgrunn av informasjon fra et knippe fiskere, og bare det. De kan jo være psykopater eller markfiskere for alt vi vet!

En annen ting som er interessant er å se på vedlegget i rapporten. Der kommer det frem at i det ene vannet er all fisk over 180g er kjønnsmodnet. Ettersom bakgrunnen for rapporten er at ørretbestanden har vært sterkt redusert eller borte, så antar jeg at det ikke er overbefolkning som er årsak til denne tidlige kjønnsmodningen. Med så liten tilvekst som fisken har kan det være at alderen rett og slett innhenter de før størrelsen kommer seg opp på et fint nivå. Eller så kan det like gjerne være selektivt fiske og fungere som et lite poeng i debatten om uttak av stor fisk! Med det lave antallet fisk blir det uansett litt vanskelig å konkludere med noe som helst.

Dette ble mange ord for å oppsummere det som var "ei kort tankerekke" i hodet mitt. Slike diskusjoner gjør seg virkelig best over en kaffe og ikke på forum! Ettersom jeg ikke er uenig med noen av dere, eller forsøker å overbevise noen om noe som helst, må jeg nesten stille spørsmåltegn ved hele innlegget, haha. Vel, det er mine to cents for kvelden, så får jeg i det minste håpe at det stimulerer til videre diskusjon og at noen kanskje finner en av cent'ene interessant på noe vis <<l

Endret av Emil
  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg fikk ytterligere en av de merkede fiskene i dag.

 

33 cm og 275 gram. Det gir en k-faktor på 0,77. Dette var en hannfisk. Tipper den hadde en annen form da den ble satt ut i begynnelsen av juni 2015. Jeg har meldt den inn på markafiske.no Der står det at de forbeholder seg retten til å bruke bildet. Feel free........

post-2769-0-83102600-1464553252_thumb.jpg

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har forsøkt å lete litt på OFA sine hjemmesider, men kan ikke registrere at de har lagt ved noe informasjon om dette prosjektet Pål limker til? www.markafiske.no

Litt snodig.

Vel...reveåte er ikke mye å skrive om.

 

Tragisk liv denne fisken har hatt. 3 år i fangenskap. Så ett år konstant sulten i Kobberhaugtjern. Skikkelig bra kultivering. Forstå det den som kan. 

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg fikk ytterligere en av de merkede fiskene i dag.

 

33 cm og 275 gram. Det gir en k-faktor på 0,77. Dette var en hannfisk. Tipper den hadde en annen form da den ble satt ut i begynnelsen av juni 2015. Jeg har meldt den inn på markafiske.no Der står det at de forbeholder seg retten til å bruke bildet. Feel free........

 

Fisken jeg fikk i går var 31 cm og 376 gram da den ble satt ut 3. juni 2015. Det gir en k-faktor på imponerende 1,26. 

 

Dette er om ikke annet ett eksempel på at det er stor forskjell på livet i et oppdrettsanlegg og i det fri. 1,26 til 0,77.....

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...

Ettersom det nå er en evaluering av "markafiskeprosjektet" på trappene, synes jeg det er greit å vekke denne tråden til live igjen. 23. november kommer det en evaluering. Etter hva jeg har hørt og erfart selv: Det er tvilsomt at de som heier på stor settefisk kommer til å møte opp med resultatene som foreligger, men det er alltids lov å håpe.

http://www.larsoglars.no/?p=10708

23.11   Markafiskeprosjektet. Hva skjedde og hvilke lærdommer kan en trekke?

I 2015 ble det satt ut 3000 fangbare merkete ørreter i en rekke vann i Oslo og Akershus. Markafiskeprosjektet i regi av NJFF hadde som formål å booste interessen for skogsørretfiske og få bedre kunnskap om effektene av utsetting av stor ørret. Prosjektet avsluttes i disse dager. Hvordan har gjenfangstene vært, hva kan de fortelle, og vil prosjektresultatene få noen konsekvenser for framtiden for denne settefiskpraksisen, som har blitt en trend mange steder i landet de siste årene. Initiativtaker til prosjektet Ruben Pettersen legger fram resultatene og trekker sine konklusjoner. Vi vil også invitere representanter fra foreninger som har lang erfaring med stor settefisk og gjerne fortsetter praksisen sin framover.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...
6 timer siden, knut skrev:

Har det kommet noen rapport på Markafiskeprosjektet eller ble det for sterk lesing for oppdragsgiver?

Etter hva jeg forstår ble gjenfangstene så elendige at det ikke ble noen særlig rapport. Om de fiskene jeg rapporterte er typiske, så døde de vel av underernæring. Det var jo dette som også ble sagt uoffisielt fra forskerhold: Smellfeite 300 grammere klarer seg stort sett ikke i karrige skogsvann.

Merkelig at OFA nå bare setter småfisk ettersom de hadde så klokketro på disse fjøsfiskene sine. Men til gjengjeld så setter de mye småfisk da.......

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kontra: http://www.larsoglars.no/?p=10995 (Årets første REVIR-kveld (Torsdag 25. Januar) setter søkelyset på stor settefisk)

Lars Nilssen: «Prosjektet Markafiske er en storsatsing innenfor fiskeforvaltning og sportsfiske, og ble startet opp våren 2015. For å forbedre kunnskapen om effektene av utsatt ørret, ble det da merket i overkant av 2.000 to- og treårige fisk på settefiskanleggene i Sørkedalen og Bjørkelangen. Disse fiskene er satt ut i en rekke vann rundt om i Oslo og Akershus. I oktober 2015 ble det satt ut ytterligere 450 merkete ørreter i Degernesfjella i Østfold. Til sammen 11 fiskeforvaltningsområder hvor det selges fiskekort, inngår i prosjektet. Formålet er blant annet å få mer kunnskap om gjenfangstene av fisk som settes ut.»  Slik beskrives prosjektet på hjemmesidene til Markafiske.no

Innsendte merker innebar deltakelse i trekningen av flotte premier, og det var skaffet gevinster til titusener av kroner. Prosjektet ble avsluttet 1. september. Utover høsten ble de innsendte taggene  analysert. Flere av vannene ble også prøvefisket med garn i et forsøk på å skaffe ytterligere bakgrunnsmaterile. I påfallende mange vann så en ikke snurten av de store settefiskene."

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Fasiten på hvordan det gikk med de store fiskene som ble satt ut i "Markafiske-prosjektet" var ganske entydige. Tallmaterialet kommer til  bli offentliggjort i nær fremtid, og vi skal se til å legge inn en lenke her.

I etterkant av dette vil utsetting av ørret som er eldre enn 2 år bli en ganske betenkelig aktivitet. "Negativ vekstutvikling" heter det i grafen. En litt pen måte å beskrive individer som sulter i hjel.

 

http://www.larsoglars.no/?p=11020

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skal være forsiktig med å uttale seg skråsikkert uten å ha gått grundig gjennom tallmaterialet selvsagt, men konklusjonen synes å være ganske så entydig: «I Østfold ble alle vannene som var med i prosjektet prøvefisket med garn i høst uten at en eneste merket ørret ble fanget.»  Utsett av stor ørrett framstår i stor grad som systematisk dyreplaging, med forsvinnende lite effekt i ønsket retning... (gjenfangst, «popularisering» av fiske.)

Sannsynlig vis liten grunn til å tro at dette forholder seg annerledes i fx Høkensås - selv om det dreier seg for det meste om en annen art.

Endret av Rolv Seehuus
typo
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Setter man ut stor ørret så må vel tanken være å få fisket den ut mer eller mindre umiddelbart, nærmere put&take. Litt av tanken bak prosjektet var vel å prøve og lokke noen ut i marka, som et kortsikig prosjekt, et 'lokkemiddel' rett og slett samt at de vel ville lære mer om effekten av utsetting av større fisk. Sånn sett så har det kanskje hatt en effekt..? Noen som vet noe om den siden av saken?

Som forvaltning og utsetting for å supplere stammen så er nok dette mildt sagt ikke veien å gå. Da bør man helst tilrettelegge for naturlig rekruttering, eller bruke så små settefisk som mulig for at denne i størst mulig grad forvilles.

For min egen del, så har slike utsettinger bidratt til min interesse for fisking når jeg var liten guttunge. Men om det er 'verd det' ut fra etiske hensyn er jeg definitivt ikke så sikker på om jeg synes at det er.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...
På 27.1.2018 den 10.04, Pål Hedenstad skrev:

Fasiten på hvordan det gikk med de store fiskene som ble satt ut i "Markafiske-prosjektet" var ganske entydige. Tallmaterialet kommer til  bli offentliggjort i nær fremtid, og vi skal se til å legge inn en lenke her.

I etterkant av dette vil utsetting av ørret som er eldre enn 2 år bli en ganske betenkelig aktivitet. "Negativ vekstutvikling" heter det i grafen. En litt pen måte å beskrive individer som sulter i hjel.

Ting tar tid....... Prosjektlederen har søkt om utsettelse og fått det. Men i august kommer rapporten. 

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

11 hours ago, Pål Hedenstad said:

Ting tar tid....... Prosjektlederen har søkt om utsettelse og fått det. Men i august kommer rapporten. 

Har nå lest gjennom hele tråden. Veldig interessant lesing og fin debatt. Synes du, og flere med deg, har mange gode poenger og argumenter, Pål.

Blir spennende å se hva de tallene i august viser.

Endret av Roaas
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 5 måneder senere...

Jeg forhørte meg med en av de involverte i Markafiske prosjektet i går. Forrige status var at prosjektlederen hadde fått utsettelse til 1. august 2019. Jeg har etter august forhørt meg via andre kanaler et par ganger uten å få noen signaler om at prosjektet er sluttført. Nå er det 2 år siden man begynte ferdigstillelsen av rapporten - og man er fortsatt ikke i mål. Ingen purrer unntatt undertegnede, så vidt meg bekjent.

Jeg lar det gå frem til 1. desember, så er det vel slutt på tolmodigheten. Det er NJFF Akershus som står som oppdragsgiver for dette prosjektet har jeg fått oppgitt. 

Det ville forundret meg mye om et tilsvarende prosjekt ville dratt ut såpass mye i tid dersom det handlet om anadrom laksefisk. Og det er svært uheldig at rapporten ikke var ferdigstilt innen 1. august. Da kunne man benyttet informasjonen i budsjettering og planlegging for neste år. 

To be continued.........

  • Lik 2
  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

12 timer siden, Rune Stokkebekk skrev:

Vi fikk da presentert endel fra dette prosjektet fra AJFF på et Fiskeadm. møte i fjor. Gikk på gjenfangst av 3åringer år 1 og 2 og hvilke erfaringer de hadde med utsett av ulike årsklasser. Så noe må da foreligge, kanskje ikke fra OFA omr.

Stemmer nok godt det at resultatene ble tilgjengelige i fjor. Men prosjektet har ikke foretatt noen endelig offisiell konklusjon. Og det er jo det man behøver om man for eksempel skal benytte føringene inn mot forvaltningen.

Det at man allerede i fjor visste såpass mye, gjør det jo enda merkeligere at man ikke ferdigstiller prosjektet. Er jo et ganske enkelt prosjekt med relativt få data dette her - sammenliknet med mye annet.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 minutter siden, Pål Hedenstad skrev:

Stemmer nok godt det at resultatene ble tilgjengelige i fjor. Men prosjektet har ikke foretatt noen endelig offisiell konklusjon. Og det er jo det man behøver om man for eksempel skal benytte føringene inn mot forvaltningen.

Det at man allerede i fjor visste såpass mye, gjør det jo enda merkeligere at man ikke ferdigstiller prosjektet. Er jo et ganske enkelt prosjekt med relativt få data dette her - sammenliknet med mye annet.

 

Å du vet hvordan det er rundt om i foreninger og holdninger hos fiskere generelt. Det er svært liten vilje til å rapportere inn fangster, mange som fisker gir fullstendig F i hvordan det står til i ulike vann. De skal bare HA FISK! Nå var det vel premiering i det prosjektet der som gjorde at de faktisk fikk inn litt men jeg tviler sterkt på om det var nok til å egentlig få en fullgod statistikk. Veldig synd at det er vanskelig å få til skikkelig rapportering rundt om. De som kultiverer må faktisk bruke endel tid på å fiske selv for å få et godt bilde av vannene. Det er alt for mye synsing om "trafikk" i vann, de fleste som kultiverer utpå bygda som f.eks der jeg bor sier det er mye folk bare de ser en gubbe ila sommern og tror at det må settes ut like mye fisk som sist pga. det... Sannheten er vel egentlig at det er svært mange som går tomhendt hjem og den største fiskefangeren i snitt er oss fluefiskere. 

Vann er komplekse saker og et resultat et sted kan ofte ikke sammenliknes med vann andre steder.. Da skal man ha inngående kjennskap til hele næringskjeden i et vann. Det jeg husker fra prosjektet som ikke er noen bombe er at det å sette 3-åring fisk gir bra gjenfangst år 1 og lite år 2. Ikke rart da svært mange av disse fanges samme året og er de aller minst ville av de størrelsene fisk som settes ut og de kan faktisk daue etter 1 år hvis de ikke klarer å omstille seg. Uansett så blir de stort sett ganske tynne år 2.  2-åringer viste god overlevelse og bra tilpassningsevne, det samme gjorde 1-åringer men de kan være mer utsatt for predasjon. Ting som folk vel har visst i en årrekke. De som vil vite det vel å bemerke ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 minutter siden, Rune Stokkebekk skrev:

 De som kultiverer må faktisk bruke endel tid på å fiske selv for å få et godt bilde av vannene. Det er alt for mye synsing om "trafikk" i vann, de fleste som kultiverer utpå bygda som f.eks der jeg bor sier det er mye folk bare de ser en gubbe ila sommern og tror at det må settes ut like mye fisk som sist pga. det... Sannheten er vel egentlig at det er svært mange som går tomhendt hjem og den største fiskefangeren i snitt er oss fluefiskere. 

Det der er en beskrivelse jeg kan støtte fullt ut. At de som kultiverer faktisk selv fisker i vannene er avgjørende.

Alternativet er prøvefiske - med de ulempene det medfører. Skal man basere seg på fangstrapporter til fiskerne så får man fort dårlig informasjon. Spesielt når det kommer til vekt på fisk under 35 cm. Det er mange fiskevekter som er unøyaktige og da kan jo et avvik på 50 gram slå ut betydelig på k-faktor. Og k-faktor er jo noe av det mest håndfaste man kan forholde seg til når man forvalter et fiskevann. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det ble vel satt ut 2000 fisk og det kom endel rapporter i starten, fant denne.
Det som er litt artig med prosjeket er at det også ble satt ut fisk i ganske store vann, da kan det fort bli litt nåla i høystakken. Og normalt så er det jo slik at desto større vann, mer fisk. Så kanskje noe av den dårlige gjenfangsten også skyldes at det gikk ut en stor andel fisk av de 2000 i større vann. Det finnes helt klart en oversikt på dette.

markafiske.png

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...