Gå til innhold

Hmmm, skeptisk.


Anbefalte innlegg

Det  begynner å bli flere år siden jeg var i elva. Sist jeg var der var det fine fisker.

 

Fisken med soppangrep kan selvfølgelig være utsatt for mink. Den kan også være utsatt for uvettig behandling. 

 

Bildene som er vist her kan være indikasjoner på feil praktisering av gjenutsetting. Og det er elefanten i rommet her. Jeg har i løpet av ferien sett profilerte bloggere triumferende løfte opp fisker som mangler munndeler, og deler det på Facebook, fullstendig blottet for bevissthet om hva slags bilde av fluefiskere de faktisk kommuniserer. Det er akkurat som om noen av dem ikke skjønner problemet med å løfte opp hardt skadde fisker i triumf, før de slipper dem ut igjen. Andre profilerte fiskere som definitivt burde visst bedre holder fiskene på måter som kan skade indre organer. 

 

Jeg setter ut det aller meste av fisk jeg får i elv. Jeg trives med det, og ser at det virker i de vassdragene jeg fisker i. Skal jeg ha kokfisk, steikefisk eller rakfisk går jeg i fjellvann som tåler og trenger beskatning, og ofte har langt bedre kvalitet på fisken. Jeg er altså er en stor tilhenger av moderne forvaltningsmodeller med C&R som et sentralt verktøy. Men når C&R gjøres feil, fisketrykket er for høyt, elva i utganspunktet er ganske næringsfattig, da må det gå galt. Og dette er ikke den første rapporten fra Hemsila om at utviklingen går i feil retning. Husk at den ene fiskeren som ikke behandler fisken riktig er den som forårsaker synlige skader, ikke de ti andre som gjør det korrekt.

 

Jeg er litt lei av skulle være så høflig om dette nå … Enkelte fiskere må skjerpe seg, og vi gjør oss selv en bjørnetjenste hvis vi ikke sier i fra.

  • Lik 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg fisker i elva så og si hver dag hele sesongen kan ikke kjenne meg igjen i det du skriver! Har kun fått meget veldfødde og spreke fisker denne sommeren! 

Flere av fiskene du har lagt ut ser slanke ut, selv sammenlignet med fisk fra andre næringsfattige vassdrag. Det er ikke noe galt med dem, men feite og velfødde er slik jeg ser det en smule overdrevet.

Endret av VV
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som jeg har gjort rede for mer enn en gang, har jeg først og fremst valgt å legge ut denne tråden, som følge av at jeg ønsker debatt om temaet OleKrS.

Om du derimot syntes noe om motdebatantene dine, så i allefall ha baller nok til å skrive under med navn!

Jo det er mye og bra fisk i elva. Har aldri påstått noe annet. Om du mener jeg har gjort det, så vær snill og dokumenter dette!

Men jeg er ingen medvinds supporter, og har likevel valgt å ta opp denne saken i et slikt plenum av en grunn. Her når man mange, og kan få frem meninger om temaet, fra andre med samme interesse.

Nok en gang, det er mest fin fisk i elva, men jeg ser en utvikling, som ikke er positiv. Derfor kan man like gjerne belyse det, før det er for sent, eller..?

Det ble ikke lagt ut som en oppfordring til alle, å ta ut dårlig fisk. Det ble nevnt til en del av oss som har fisket i elva litt over tid.  Så langt, ingen problem med det. Og jeg er klinkende klar over at man fisker likt, enten fisken er feit som tusan eller slank som ei raje. Så du kan spare deg den belærende tonen!

Problemet oppstår, først, når slank fisk ble avvlivet, for da skulle den leveres til "videre forskning" Flott det også. Men reise rundt å se om noen av "gutta" er hjemme, så man får levert en Ali pose med en sylslank fisk i...? Nope, det får være. 

 

Du stiller et spørsmål OleKrS. : "Eller er realiteten at 98% av fiskene i elva er i god kondisjon og uten skader? "

Tja hva skal man svare? Jeg kan starte med at jeg personlig og fiskekompisen, fikk 3 fisker med en eller annen form for skade, somlikner sopp. Vi fikk også hver vår fisk som stiller med K- faktorer nede på 0,65-0,66.... Med andre ord 5 fisker i dårlig forfatning.

Ut fra din kalkyle på 98% strøken fisk, så burde vi strengt tatt ha fått 250 fisker denne uka vi da?...Hmm, her er noen på et tydelig villspor.........

Videre påpeker du følgende:"Jeg tror ikke elveeierlaget eller de som profitterer på elva ville vært så stolte av,produktet sitt og markedsført det som de gjør om det ikke var for at det mestedels er meget fin fisk og få! "

 

Vi er tilbake til utgangspunktet igjen! Jeg har aldri sagt, at jeg er bekymret over at det er mye fin fisk i elva. Snarere tvert i mot. Jeg er bekymret for de som ikke lenger er i flott form og fasong.

Og som du sikkert forstår, jobber jeg ikke med å lage en salgsannonse for fisket i dette området. Jeg prøver å belyse noen av utfordringene, som ligger å ulmer i gullmedaljens bakside.

 

Det er heller ingen grunn til å tro at dette blir tatt så ufattelig alvorlig av hverken elveeierlaget eller av de som profitterer mest på dette. Hva i alle dager har de å tjene på å ikke spille på sine beste kort. 

Kompis, dette handler om første kapittel i markedsførings utdannelsen... "Ikke snakk dårlig om produktet ditt, det gir dårlige salgstall"

 

Og om det skulle sitte litt langt inne OleKrS, så skal jeg også formidle følgende en gang til.

Jeg tar ikke opp denne problematikken, av personlige, økonomiske grunner. Ei heller for å lage trøbbel for noen, så for guds skyld ikke ta dette personlig. Jeg ønsker bare, som følge av et langt og lystbetont forhold til elva, belyse noen utfordringer, som det ikke nytter å snu ryggen til lenger. Så får vi se, hvem som bryr seg mest om utviklingen, idealisten, eller økonomen?.....

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tross i at det strider litt med debatten jeg ønsker å holde varm Ole Kristian Strøm, så skal jeg likevel stille deg følgende personlige spørsmål :

 

1. Mer fin fisk i år enn i fjor? Hvorfor det tror du?

Kan det ha noe med at elva, har gått på over 18 kubikk eller mer siden midten av Juni, og at fisken ikke på samme måte har blitt fisket like hardt på som følge av at ingen har nådd den? ;)

2. Det var mer dårlig fisk i fjor.Ja, var det egentlig det?

Den sessongen, lå hele dalen i en vindgate på 10-15 m/s fra rundt 20.Juni til tidlig Juli. Midt i værste tiden for Simms klekkinga.. :(

Og husker du hvordan situasjonen var i 2013? 

En flott sessong, med godt føre og mye knallhardt fiske. Da var det langt mellom fine fisker.... oooops

 

Kan hele spørsmålet om kvalitet på fisk, være litt basert på hvilke øyne som ser også?

Mine øyne ser på dagens situasjon, med glimt fra gamle dager, da fisken i snitt hadde K-faktor der oppe på 1,1

 

Husker du det ?   ;)

Endret av Itte hackel
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes et par av innleggene bærer litt preg av å tåkelegge, så tvil om trådstarters bekymring, at han skal ha en agenda. Lukter litt forsvarstale som gjør meg veldig skeptisk.

Det sies også at fisken er ofte på land. Jeg er definitivt tilhenger av C&R som en del av forvaltningen, og bestandspåvirkende tiltak, men hvor langt skal man trekke dette før det går utover en etisk grense og er over i rovdrift. jeg mener det er gått langt over en grense her, og hva er konsekvensene om dette får fortsette. Får man bruke C&R videre når dette er resultatet når det går for vidt?

Hvor ofte bør en fisk være på land etter å ha blitt fanget?

Hva vil vær forsvarlig når man tenker på fiskens ve og vel om man fortsatt vil fiske?

Det blir sagt at det ikke er noe problem med tynn fisk, men likevel er det iverksatt tiltak for å ta ut tynn fisk.

Om fisken er tynn, hva kommer det av? For mye fisk i forhold til næringsgrunnlag eller andre påvirninger.

Flere her inne tar frem behov for å ta ut fisk i elva, likevel brukes settefisk.

Det er mye som ikke henger helt på greip her.

Men...Mest av alt blir jeg trist på vegne av fisken i vassdraget.

Hvem tenker på den i jakten på profitt?

  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vanskelig å stille noen diagnose på denne überskjønne elva, da det er masse faktorer som spiller inn og gjør det sammensatt.

Men, det finnes vel ingen andre elver her til lands hvor det er så tett mellom kilosfiskene, samtidig som man har et fisketrykk som kanskje bare rena kan måle seg med.

Forskjellen mellom rena og hemsil er at i hemsil vades det, så til de grader.

Noen ganger er man vitne til grupper på 5-6 fiskere som kommer vadende nedover elva, og man ser ofte bunnvegitasjon komme med strømmen nedover.

Denne bunnvegitasjonen er særdeles avgjørende for hvor næringsrik elva er, og det er ingen tvil om at det er vi som fisker der som må ta hensyn til dette.

Med den bestanden av fisk som denne elva huser vil jeg tro det er helt avgjørende at elva er ekstremt næringsrik, om disse fiskene skal ha tilgang på den maten de trenger.

Med så mye uvettig vading som forekommer her, så antar jeg bunnvegitasjonen får enda mer juling enn fisken. . .

Men åkke som, jeg kan ikke si at jeg får hverken mer eller mindre slanke fisker her enn i andre elver, samtidig som andre åpenbart har andre erfaringer.

Jeg har forøvrig i alle år bitt meg merke i at svært mange har en mening om denne elva, enten de har fisket der eller ikke.

"Køfiske etter navngitte fisker, fisk som blir fanget og gjenutsatt daglig, fisk med ødelagt kjeft etter utallige krokinger", osv . . .

Hvis halvparten av alle mytene som florerer rundt denne elva var sanne, så ville knapt noen reist hit for å fiske.

Slik jeg har funnet elva hittil i år har det knapt vært andre fiskere å se, og jeg opplever faktisk mer folk i lokalelva her hjemme. Nå er jeg fullt klar over at jeg har vært heldig, og at det er mer fiskepress enn som så her, bare så det er sagt.

Men når veldig mange fiskere fisker i ei elv med veldig mye fisk, da er det vel ikke helt unormalt at det vil havne noen slanke fisker i håven nå og da ?

Nei, det er opp til de som styrer med elva hvordan fremtiden blir her, og jeg håper fiskens ve og vel blir ivaretatt . . . Selv kommer jeg til å fiske her så lenge jeg syntes det er verdt det, både økonomisk og trivselsmessig.

Noe sier meg at det er på lånt tid :-)

PS ! I år har jeg betalt over 3000kr for 4 dagsturer til elva, og nærmer meg vel i den forstand kategorien "Mr Hemsil's mønsterfisker" ;-)

Endret av -Lars-
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mine baller er det ikke noe feil på Itte hackel. Hadde vel aldre delt en fullt åpen instagram profil med fullt navn og alle mine støttespillere om jeg valgte å være anonym? Og tydelig vis klarte du å lete deg fram til hva jeg het selv! Ikke værst bare det! Hvorfor det er så viktig for deg å vite hvem som uttaler seg kan vi jo ta opp ett annet sted!

Vanskelig å si hvilken enda man skal begynne i her,me jeg kan jo begynne med at min "belærende" tone dukket opp da du fikk det til å høres ut som et ork å fange fisk for så å levere den fra deg. Man gjør ting vanskeligere en hva det er! Har personlig fått hentet fisk på døra så det er nok ikke så vrient. Men det er heller ikke dette temaet vi diskuterer.

At dere klarte å komme over 5 fisk i den forfatningen gjør det at du mener at det er gjengs for alle andre fiskere i elva? Da tar du smertelig feil! Dere har virkelig hatt uflaks med hva dere har fått og det er langt i fra noen norm for hvordan fisken er i elva. Nei når jeg sier at 98% av fisken i elva er i god forfatning så betyr ikke det at du og din kompis skal fange 20,100 eller 250 fisk. er det noen som er på villspor så må det no være deg for det ble vel aldri nevnt at dere skulle fange 98% av fisken og det er heller ikke sånn at alle som fisker i elva ei uke får 5 stygge fisk og vi lokale ingen!

Videre så kan vi jo si det sånn at denne markedsførings tråden din er heller tynn. Hadde fakta vært som du nå ville ha det til at normen er å få flere stygge fisk. Hvordan kunne da Elveeirelag og profittører markedsført elva som de gjør uten at folk blir misfornøyd? Hadde hadde dine fakta som du her prøver å påpeke stemt hvordan kunne guidene hatt fornøyde kunder og fiskere kommet tilbake år etter år?

De må da markedsføre noe de står inne for! At dere har vært uheldige under årets fiske betyr jo ikke at det er normen? Jeg har ikke hørt om noen andre som har vært i nærheten av de opplevelsene du deler her. Jeg nekter ikke for at det kan forekomme, men jeg ser heller ikke helt hvorfor det taes opp her framfor å kanskje sende dokumentasjon til elveeierlag og de som har forsket på elva for å faktisk kunne få noe reelle svar?

De har alt å tjene på at det er bra fiske i elva, fisk i fin kondisjon og ikke minst fisk uten skader! Med dagens sosiale medier skal det ikke mye til for å legge ut masse bilder av stygg,tynn, skadet fisk osv for å sverte en elv så jo de har ALT å tjene på at elva og fisken fremstår i god forfatning!

Som jeg har nevnt tidligere det ble plukket ut en del slips i fjor og utover høsten samt muligens bedre tilgang på næring for fisken. Steder som er utilgjengelige. På høyt vann ble fisket ekstremt hardt mye tidligere i år en før pga sen flom som gjorde at disse partiene var tilgjengelige mye tidligere en før sammen med bra klekkinger av Rhodani fra åpningshelga! Vi hadde en måned med Rhodani fiske før andre døgnfluearter kom noe som er langt fra normen så mye større tilgang på mat i en lengre periode er nok en sterkt påvirkende grunn til bedre kondisjon på fisken!

Ja det var betraktelig flere tynne fisk som ble fanget i fjor det kan alle som fisker mye i elva skrive under på. At det var mye vind burde jo bety at fisken fikk mere ro og mere tid til å spise seg i fin form i fjor eller? Mulig du husker vinden,men det ble fiska ekstremt hardt i slutten av juni og godt ut i juli før elva ble over opphetet og fisken sto på bunn og stura. Da valgte jeg selv å avstå fra fiske og elva burde kanskje vært stengt? Over 20 grader i elva tror jeg er mye værre for fiske. En problematikken du drar opp.

2013 husker jeg også som et år med bra fiske og mye fin fisk. Personlig oppsummert så var fjoråret det året hvor det var en del tynn fisk noe som jeg har nevnt en haug med ganger nå ikke er opplevelsen jeg sitter igjen med i år!

THJ

Jeg prøver hverken å tåkelegge eller drive med uriktige forsvarstaler for elvas del. Skulle jeg vært egoistisk oppi dette hadde jeg latt tråden gå eller fyrt oppunder så flere hadde blitt skremt og trafikken mindre i elva. Men vet du hva? Jeg syns det er super trivelig med alle bra folk som vandrer langs elva og i stede for å klage på mye folk og dårlig fiske slår jeg av en prat, får nye venner og lærer masse nye og nyttige ting om fiske.

Men som jeg har skrevet lengre opp jeg er ikke enig med trådstarter hva angår normen i elva. Det høres jo ut som at det er vanlig å få sånn fisk og tie om det! Men det er altså langt fra fakta. Jeg har heller ingen personlige interesser i elva jeg frekventerer der kun som en lokal ivrig fluefisker!

Du har nok missforstått dette med settefisk, i fluesonene er det kun stamfisk som reproduserer på egenhånd!! Ikke noe sette fisk. Det er tre felles soner som er åpen for alle typer fiske og der blir det slått ihjel mye fisk og siden det er ei lavproduktiv innlandselv settes det ut fisk i disse tre sonene hvert år og det hører med til sjeldenhetene at denne fiske. Flytter seg inn i fluesonene!

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er en veldig intressant tråd og diskusjon, spoesielt ettersom jeg ennå ikke har fisket Hemsil men fisker i andre elver som nevnes i noenlunde samme åndedrag. Og jeg HAR tenkt meg til Hemsila neste år. Jeg vil vledig gjerne at denne og alle elver skal forvaltes perfekt og bidra til masse deilig fiske i 40 år til.

 

De er som sagt en veldig interessant tråd.

 

Derfor vil jeg be debattanene VÆR SÅ SNILL og diskutere selve saken; forvaltning, hvordan man håndterer fisk best mulig, hva som kan gjøres bedre, hva som allerede er bra og kan kopieres i andre elver - i stedet for å diskutere "hvem sa hva" og "hvem prøver å fremme xxxx- agenda", "hvem markedsfører / hvem tåkelegger" osv.

 

Akkurat nå fremstår denne tråden mer som en diskusjon om selve diskusjonen, det er ikke særlig produktivt.

 

Jeg vil veldig gjerne høre mer om hvilke tiltak som kan gjennomføres fremover for å sikre at denne elva er i perlestand når jeg skal dit neste år.

 

Så her er min utfordring til Itte Hackel og OleKrS:

 

Hvordan bør jeg oppføre meg i Hemsila de to dagene jeg er der neste år?

Hvordan bør jeg vade?

Hvordan bør jeg håndtere fisken om jeg får den?

Hvis jeg får en fisk som er skadet, soppinfisert, mangler munnledd, eller på annen måte ser ut som Itte Hackels eksemplarer her, hva bør jeg gjøre?

 

Jeg oppfordrer helst folk som har fisket spesifikt i Hemsil til å svare.

 

Takk.

  • Lik 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er en veldig intressant tråd og diskusjon, spoesielt ettersom jeg ennå ikke har fisket Hemsil men fisker i andre elver som nevnes i noenlunde samme åndedrag. Og jeg HAR tenkt meg til Hemsila neste år. Jeg vil vledig gjerne at denne og alle elver skal forvaltes perfekt og bidra til masse deilig fiske i 40 år til.

 

De er som sagt en veldig interessant tråd.

 

Derfor vil jeg be debattanene VÆR SÅ SNILL og diskutere selve saken; forvaltning, hvordan man håndterer fisk best mulig, hva som kan gjøres bedre, hva som allerede er bra og kan kopieres i andre elver - i stedet for å diskutere "hvem sa hva" og "hvem prøver å fremme xxxx- agenda", "hvem markedsfører / hvem tåkelegger" osv.

 

Akkurat nå fremstår denne tråden mer som en diskusjon om selve diskusjonen, det er ikke særlig produktivt.

 

Jeg vil veldig gjerne høre mer om hvilke tiltak som kan gjennomføres fremover for å sikre at denne elva er i perlestand når jeg skal dit neste år.

 

Så her er min utfordring til Itte Hackel og OleKrS:

 

Hvordan bør jeg oppføre meg i Hemsila de to dagene jeg er der neste år?

Hvordan bør jeg vade?

Hvordan bør jeg håndtere fisken om jeg får den?

Hvis jeg får en fisk som er skadet, soppinfisert, mangler munnledd, eller på annen måte ser ut som Itte Hackels eksemplarer her, hva bør jeg gjøre?

 

Jeg oppfordrer helst folk som har fisket spesifikt i Hemsil til å svare.

 

Takk.

Hemsil krever ingen spesifik oppførsel i forhold til andre elver, men det er nok stor sjans for at det vil være flere fiskere her enn andre elver du fisker.

Jeg har opplevd at folk begynner å fiske rett ved siden av meg om de har vært vitne til at jeg har fått fisk, eller sett vakene fra fisk jeg fisker på.

Slik er det absolutt ingen som liker, hverken i hemsil eller andre elver.

Grei regel å holde god avstand til andre fiskere, uansett om det vaker mange fisker i det området. Alle setter pris på om man kommer å spør om det er ok at man fisker her og der, fremfor å bare ta seg til rette.

Prøv i det lengste å begrens vading til der det bare er grus/steinbunn, og gå heller langs land enn å vade elva når du skal forflytte deg.

Fisk du får behandler du så skånsomt som mulig, forhåpentligvis på samme måte som andre steder.

Fisk med sopp eller andre skader som tydelig hemmer den vil jeg uten å nøle kakke i hue, men det er sikkert greit å forholde seg til gjeldende fiskeregler ;-)

Jeg mistenker at få, om noen av de som fisker i fluesonene, tar opp fisk de har lov til å ta opp heller, og det er litt dumt . . . Husker ikke mål på fisk man får lov å ta opp selv i farten, og inntil nå har jeg satt ut igjen all fisk selv.

Det blir det slutt på heretter, for det er ikke akkurat mangel på fisk i elva.

  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Larserikm!

Det er jo vanskelig å vite høve du tror om tingenes tilstand i elva etter denne diskusjonen,men du kan med trygghet glede deg til neste års tur! Her er allt i skjønneste orden og fisken vaker steady på samme plass som i fjor og årene før! :)

Ang hvordan du bør oppføre deg så er det vanlig sunn fornuft som gjelder. Masse trivelige og behjelpelige folk langs elva om du kommer som førstereisende og trenger litt tips og triks!

Man bør prøve å holde vading til et minimum. Helt ok å vade for å nå en fisk,men å vade på kryss og tvers av elva er unødig. Det går vei på begge sider av elva så er det mye vann kommer du til fra alle kanter. Der det er bunnvegetasjon så vær forsiktig å prøv å vad deg rundt den for å skåne denne. Det er godt synlig at det har vært mye uvettig vading opp igjennom årene som har tært på bunnvegetasjonen. Men igjen vanlig sunt vet kommer man langt med!

Får du en fisk så er det de vanlige reglene ved C/R fiske som gjelder. Fuktt hendene godt før du tar i fisken for å ta ut krok osv. Hold den i vann hele tiden. Skal du ta bilde av fisken løft den opp ta et par kjappe bilder sett den ned i vannet igjen. Ble ikke bildene bra vær kjapp en gang til. Minimeres tiden ute av vann og ikke legg fisken i gress eller på sand! Alltid vann under fisken!! Da klarer fisken seg meget bra! Tørre hender, møte med vegetasjon på land osv kan skade fisken og gi evt sopp angrep.

Får du en stygg fisk som du mener er stygg/skadet osv og ikke vil klare seg så gjør du som du ville gjort alle andre steder. Er du usikker så lagre nret til oppsynet og ring de. De er sjelden langt unna og kan ta en titt evt rådføre deg over telefon.

alt av soner, vadeforbud, regler osv finner du på hjemmesiden til elveeierlaget så sett dere inn i det før dere drar så er dere godt forberedt! Evt fyr løs med spørsmål så hjelper vi så godt det lar seg gjøre!

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den siste " grass tusten " har nok ikke kommet drivende nedover elva ennå er jeg redd.  Det har blitt tråkket i filler ganske mange kvadrat meter med gress oppigjennom årene, for og komme til den ene fisken. Sånn tror jeg dessverre også at det kommer til og være,

så lenge det skal selges flest mulig fiskekort. Mange tar selvfølgelig hensyn og bra er det. Men hvis det er mye folk og det vaker en fisk på andre siden, og du må vade for og nå den, da blir det vadet okke som fordi det er lov og vade. Og fisk skal man ha fordi det er derfor fiskerne er der, og i tillegg har betalt et dyrt fiskekort.

Til høsten / vinteren er det vel stor mulighet for at det blir skrevet en artikkel eller tre i både utenlandske og Norske blader og da er det stor fare for at det kan skje i " neste " elv også.

  Det er selvfølgelig synd , men dette er nok en av  " medaljens  baksider ".

Mye bunn vegetasjon,  og mye folk er jo i grunn en dårlig kombinasjon  dessverre.

  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det har kommet mange fine innspill så langt i debatten. Håper på flere refleksjoner, så derfor vil jeg prøve å spore tråden tilbake til kjernen.

Tråden ble startet med eksempler fra en elv, og det er vel ingen hemmelighet lenger, at det er Hemsila det er snakk om.

Jeg håpet på en debatt, på litt generell bakgrunn, men ser at det fort kan bli vanskelig. Så la oss fortsette å konsentrere oss om Hemsila.

 

Innsektslivet er en historie for seg selv. Ingen tvil om at klekkingene var vesentlig mye bedre, bare for noen år siden. Spesielt Aurivillien, klekket heftig, godt ut i tidlig 2000. Men vi så snev av nedgang allerede tidligere. 

Husker veldig godt, "innsektsklekkeriet" på vestsiden av flaket, og desperasjonen til mange av oss, da hele denne siden ble ruinert..

Videre, har en "renselses prosess" av jordbruket, bidratt til elvas langt lavere biomasse, som er så viktig for et yrende innsektsliv. Biomassen, bidrar i første omgang, som gro grunnlag for gress og bunnvegetasjon, som igjen er viktig for nymfene. 

Vading, i kombinasjon med vesentlig mindre grogrunnlag vor vegetasjon, er nok ingen heldig kombinasjon. Men vading i seg selv i et sundt vekstmiljø, er nok ikke så ufattelig skadelig i seg selv. Om ikke trafikken er altfor høy da..

Men det er klart, at vadefrie soner er gull slik det har utviklet seg. Ingen tvil om det.

 

Nok om det..

 

Tross at elva, som riktig nevnt av flere, huser mye og bra fisk, er det ingen tvil, om at det er en utvikling på noe som vi ikke ennå aner omfanget av. Det kan være starten på noe som kan gå riktig galt, men det kan selvfølgelig, bare være helt tilfeldig, og at våre opplevelser fra årets tur, rett og slett er ren tilfeldighet. Men bør vi ta sjansen på det?

Jeg mener absolutt at man ikke kan/skal ta den sjansen. Er det ikke like greit, å gjøre noen grep, før det kan være for sent?

Jeg ble oppringt av en kamerat sent i går kveld, som også kunne bekrefte, at han hadde fått flere slanke fisker, som åverhodet ikke holdt mål. Samt at han som jeg, hadde fått en sliten settefisk. Denne settefisken ble tatt på "Hjelmen". Det snodige, er at det ble min settefisk også.... 

Kort vil jeg oppsummere stikkord, som har kommet frem i tråden. Stikkord, som jeg oppfatter/opplever som negative i denne sammenhengen:

* Soppinnfeksjon

* Slanke fisker 

* For lite mat i forhold til fisk....

* For mye folk til tider.

* En og annen settefisk (Tydelig slitte finner)

* Vesentlig nedgang i innsektslivet.

* Vesentlig økning i markedsføringen.....

* Mye mink...

 

Nok en gang, skal det ikke legges skjul på at elva holder god standard for det meste, men er ikke signalene sterke nok til at man bør ta de på alvor. Har man råd til å åverse de utfordringene signalene viser? Håper vitterlig ikke det, for det vil i første rekke gå utover elva og fisken i den. Og det er det vel neppe noen som ønsker?

Først og fremst er det elvas og fiskens beste, som bør stå i fokus, eller....?

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Unknown User

Jeg får ikke sett bildene du lagt ut Itte hackel, men samme det, jeg skjønner tegninga etter å ha lest innleggene. Jeg var førstagangsbesøker i elva nå i sommer og ble både positivt og negativt overasket og legger ved noen punkter.

- Før turen så var oppfattningen min at elva var vanskelig da det var hva jeg hørt, men hadde ingen vansker med å lure fisk. Klart der var fisk som vegret å ta osv osv, men i det stor hele vil jeg si det er en enkel elv å fiske.

- Det er ikke vanskelig å komme nær fisk i elva sånn at kastinga så og si aldri blir en utfordring. Mye grunnet at den er lettvadet, men det negative med det er den hinsides vadinga jeg ikke sett makan til noe annet sted. Det overasket meg nok mest av alt. Folk vasset rundt overalt og det føltes ut som at hensyn ble ivaretatt like godt som langs en norsk riksvei. De nada.

- Makan til vakre vak får man lete etter. Noe av det mest pornografiske jeg vært borti. Flott tokilosørret som nisevaker kun få meter fra en.

- Man får følelsen av at det er mulig å få flott fisk.

- Jeg føler at elven er kunstig. Har aldri sett så mye fisk stå så tett og den er til stor del av samme størrelse, kilos pluss pluss, omtrent. Jeg mistet litt av "viltfølelsen" grunnet nettopp det. Flotte omgivelser med brursløret som er synlig nesten overalt fra og med snefjell som omringer deg, men som sagt litt tett med fisk noen steder som gir følelsen av klassisk put´n take.

- Stort sett syns jeg fisken i elva var vakker. Mye "gullørret" og jeg fikk nok tre forskjellige "varianter" av ørret som alle var vakkre på sin måte.

- I noen områder var det enkelt å spotte fisk som man kunne følge lenge for å se hva de spiste for så å matche. Spotfiske er alltid morsom. Kanske særlig når elva er så lite dyp.

- Noen av fiskene jeg fikk savnet deler av kjeften. En tragisk og trist syn og noe som vitner om at fisken er tatt mange ganger.

- Det samme gjelder fighting spiriten på fisken. Noen sier at harren i Rena er sløv, men jeg vil nok si at ørreten i elva stiller i en enda lavere serie. Har aldri opplevd halvannenkilos ørret som har vært så flat som den i elva. Hvis den fisken ble tatt hvor som helst i hvilket fjellområde som helst så ville fighten blitt en annen. Det var nesten som "ikke nå igjen". Kjedelig men sikkert naturlig.

- I alt var min opplevelse grei da vi dro dit etter noen utrolig frustrerende fiskedøgn andre steder og vi kom til "vakeparadiset" med bitvillig fisk. Jag har kvar å oppleve steder med så vakre vak som her og det er faktisk de som hviler seg best i minnet. Jeg er ikke så stresset over å få mye og stor fisk uten fiskeopplevelsen og da særlig vaket er viktig for meg. Så elva ga meg noen særdeles fantastiske opplevelser.

- Skal det snakkes om hvordan elva håndteres så er det sikker mye som kunne blitt gjort annerledes. Det er sårt å se hvor mye vadinga påvirker både bunnvegetasjonen og fiskens reaksjon i forhold til at den er blitt vant folk. Det er også litt kjedelig at fisken stort sett ligger på kiloen og at den ikke fighter.

 

Skal jeg tilbake? Det skal jeg, men jeg kommer nok ikke til å kjøpe noe sesongskort.

Endret av swedeElvis
  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til dine kritiske vendinger mot trådens innspill Ole Kristian Strøm, ønsker jeg å rette noen kontraspørsmå, samt besvare noen av dine meninger.

For det første, har jeg ingen personlig glede av å "sverte" Hemsil på noen som helst måte. Jeg bare fremlegger en bekymring på bakgrunn av flere uheldige opplevelser denne sommeren. Hverken mer eller mindre. Mener du det beste, er å feie disse dokumentasjonene under teppet, er det i seg selv bekymringsverdig i mine øyne.

I et tidligere innlegg, skriver du følgende:

"Videre så kan vi jo si det sånn at denne markedsførings tråden din er heller tynn. Hadde fakta vært som du nå ville ha det til at normen er å få flere stygge fisk. Hvordan kunne da Elveeirelag og profittører markedsført elva som de gjør uten at folk blir misfornøyd? Hadde hadde dine fakta som du her prøver å påpeke stemt hvordan kunne guidene hatt fornøyde kunder og fiskere kommet tilbake år etter år? 

De må da markedsføre noe de står inne for! At dere har vært uheldige under årets fiske betyr jo ikke at det er normen? Jeg har ikke hørt om noen andre som har vært i nærheten av de opplevelsene du deler her. Jeg nekter ikke for at det kan forekomme, men jeg ser heller ikke helt hvorfor det taes opp her framfor å kanskje sende dokumentasjon til elveeierlag og de som har forsket på elva for å faktisk kunne få noe reelle svar? "

 

For det første, vil jeg bare få nevne, at denne tråden, virkelig ikke er et forsøk på å markedsføre hverken det ene eller andre, men for å belyse noen utrivelige erfaringer. Og jeg vill ikke ha det til at "normen " er å få stygge fisker. Men jeg kan da som bildene viser, ikke heller legge skjul på at det forekommer. Vi var nok særdeles uheldige, men like fordømt, dokumenterer jeg fisk, som er reell. 

Og hva fornøyde fiskere/kunder anngår, så er det jo netopp det jeg formidler med mine meninger. Jeg er IKKE fornøyd. Jeg er ikke fornøyd med den utviklingen jeg har sett i forhold tilhva som skjer med elva...

Men, det skal sies, at jeg er en ren idealist i denne sammenhengen.Kanskje også litt egoistisk, på mange måter. Jeg skal forklare dette nærmere straks.

Grunnen til at jeg velger å skape en slik debatt i et forum som dette, er for å søke mest mulig innformasjon og innspill som videre kommer til å formidles til andre innstanser. 

Men jeg er ikke mer naiv eller blåøyd, enn at jeg vet hvor en slikhenvendelse havner. Og det er nok rett i "papirkurven" For det er ikke til å legge skjul på, at både elveierlaget og profittører eller begge deler, har en agenda i å tjene penger. Ærlig talt,ikke så rart i seg selv, for markedet er stort. Men å få til nødvendige grep, kan fort innebære en nedgang i inntjeningene, og det tror jeg neppe vi får oppleve på en god stund... Hva tror du?

Skal fortelle en sann historie i denne sammenhengen,bare for å indikere noe av det jeg mener.

På midten av 90`, sitter vi sammen, en gjeng på 5-6 stykker å prater, helt øverst på østsiden av flaket. Både tilreisende og lokale.

Temaet var "Svenskene" og deres fortryllende ønske om å "fylle" de flettede kurvene de bar på med fisk. Temaet gikk frem og tilbake, og vi var skjønt enige om at her måtte fiskeregler på plass. Samt at en prisoppgang på fiskekortet, nok ville ta brodden fra disse dyktige "fiskeslakterne" Og slik ble det. Færre og færre av "mataukera" ble å se. Fisket tok seg opp. Men så snur utviklingen propesjonalt med kvaliteten på fisket. Fisket begynner å bli så bra, at prisene kan økes ytterligere, noe de også gjør. Ideologien har ikke lenger den klokkeklare synligheten, som alt startet med den gangen. For det er ikke til å legge skjul på, at enkelte, som den gangen, forbannet "Svenskene" og skulle de til "livs", i dag bruker Sveriges største tidssskrift om fluefiske som en ren markedføringskanal/katalog for å få flere svenske fluefiskere til elva, for så å tilby guiding og andre inntektsgivende tilbud. Forøvrig ingen feil med fluefiskende Svenske "brødre". I senere tid har de jammen utviklet vel så god moral de som noen av oss.. Og de triveligeste  vi møtte i dalen i år snakket svensk.  Ikke feil å tjene penger heller. Men for mange av oss, som har besøkt dalen i "noen år", har utviklingen, tatt en vel spenstig retning. Og skal jeg være helt ærlig, virker ikke ideologi som noen raseren motivasjon lenger.

 

På bakgrunn av hva jeg tror i denne sammenhengen Ole Kristian, er jeg redd for at en slik henvendelse nok ikke vil bli tatt så høytidlig, desverre. 

 

 Men, du skal likevel ikke se bort fra, at både elveierlag og andre profittører vil motta bekymringsmelding, vedrørende temaet.

Utfra hva jeg opplever på innboks og på telefonen om dagen, kan det se ut til at ganske mange har opplevelser som ikke er bare hyggelige. Og meningene er mange, tro meg. Men ikke alle er like "trygge" på å delta i plenum. Noe som sikkert kan være klokt av og til...

Men slik jeg ser det, er det bedre "å være føre var...." 

Er det hold i noe av det jeg belyser, så er det verdt å få frem en debatt om det.  Om jeg er fullstendig på jordet, så, er det likevel ikke usundt med en debatt om temaet.....

 

Tilbake til min "egoisme" i denne sammenhengen. Jeg har som tidligere nevnt, fisket denne elva med stor glede og entusiasme i mer enn 20 år. Og kunne tenke meg å gjøre det samme de neste 20 årene. Det er mitt egoistiske motiv  i denne saken. Rett og slett, ønsket om en endring, som kan gi elva en bedret fremtid....

 

Ronny B. Pettersen 

Endret av Itte hackel
  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

"swedeElvis"

Du oppsummerer på en meget redelig måte fakta, slik veldig mange av oss opplever det. Hverken så svart som jeg har gjort ytterpunktlig, eller så rosenrødt, som andre gjør. Og som førstegangs fiskende, helt uten fordommer, eller gamle minner å ty til. Likevel, er essensen inne, på en godt forklart måte.

Et innlegg, som i mine øyne, beskriver tilstanden "spott on". Elva gir store gleder. Vakker natur, flott fiske, og frydfulle synsinntrykk. Rett og slett vakkert. Men under "overflaten", finnes det sterke negative signaler, som jeg mener bør belyses før det er forsent.

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser det blir nevnt at man har fått fisk med skader/sår i kjeften etter å ha vært på krok tidligere her . . .

Er ikke dette en naturlig konsekvens av c&r fisket, som vi "alle" er tilhengere av, da ?

Vil tro dette forekommer like mye i fluesonene i rena, vangrøfta, glomma osv, og ikke unikt for hemsil ?

Syntes man dette er sjokkerende så får man heller slutte med c&r, og oppfordre andre til å gjøre det samme.

Er man uheldig med krokingen så vil en fisk kunne få slike sår etter å ha vært på krok kun én gang.

Selvfølgelig er sjansen for å få slike fisker størst der hvor det er mest fisketrykk.

En annen ting; Vi er stort sett enige om at måtehold er en fin ting når det gjelder å ta ut fisk.

Jeg innbiller meg at vi som driver c&r fiske anser oss som et unntak her, siden vi setter ut igjen all fisk.

Men kanskje burde vi uansett tenke litt over dette når vi fisker i elver med fisketrykk på nivå med hemsil/rena ?

På en god dag i hemsil kan en dyktig fisker fint klare å kroke over 10 kilosfisker på en dag, men hvem faen har behov for det ?

Det blir i mine øyne litt teit å klage på at man får fisk som er preget av å ha vært på krok tidligere, når man selv har som mål å kroke mest mulig fisk.

Men her spiller kanskje høye kortpriser en viss rolle ? Har man betalt nær tusen kroner for å fiske et par døgn så skal man pokker meg fiske til krampa tar en !

  • Lik 11
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Krokskader er naturlig som en følge av C&R og noe vi må regne med.

Problemet oppstår når fisken ikke får grodd sårene og restituert seg før det er "på`n igjen"

Fisken trenger å restituere seg etter kampen og stresset den påføres, samt at den trenger litt tid til gro sår og å ta til seg nok næring.

Jeg mener fiskene på bildene kan bære preg av at de har vært utsatt for fiskere for ofte uten nødvendig restitusjon, så den har fått infiserte sår (ser slik ut på den krokskadde) og sopp. Stress og utmattelse gjør fisken mer mottakelig for infeksjoner.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Unknown User

Krokeskader er def ikke et "problem", men når deler av kjeven savnes så blir man litt overasket. Det har jeg aldri før opplevd. Dessuten på to fisker.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Krokeskader er def ikke et "problem", men når deler av kjeven savnes så blir man litt overasket. Det har jeg aldri før opplevd. Dessuten på to fisker.

 

Jeg så på ene bildet, og der ser det ut som det kan være et problem, og mangler kjeven så er det et meget stort problem, for det kan skje ved kroking, fastkjøring hvor man presser fisken fri eller håndtering.

Det oppstår problemer når sårene ikke får tid til å gro, samt høyt stressnivå, så gir det inngang for infeksjoner.

 

Og alt i alt så forteller det meg en ting, og det er for høyt fisketrykk.

Syndes det er mange varskurop her, som forvaltningen bør ta til seg heller enn å avvise.

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Unknown User

-Lars-, Det er mulig at det bør omformuleres fra "fisk som blitt tatt før" til at c&r ikke alltid blir ivaretatt på rett måte. Det kan sikkert skyldes mange ting. Uerfaring. Griskhet fordi man betalt mye og man driter i hvordan man behandler fisken i iveren å få ny fisk. Uhell. Fiskekulturforskjeller. Fisken er blitt tatt multiple ganger og sår ikke heler. Uansett kjedelig å se hva anledningen enn er. Vi ønsker jo å fange og se på perfekt og flott fisk.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her belyser du flere problemer og utfordringer, enn du er klar over selv Lars. Tror jeg...

Det er selvfølgelig ikke unormalt, at det finnes synlige merker etter krok, som følge av at fisken er tatt fra før.

Og små røde merker etter en krok,fjærnet så forsiktig som mulig, skaper nok iseg selv ingen større utfordringer. 

Men det er klart, at dersom merkene er mange, fisken bærer synlige preg av uforsiktig håndtering, og i tillegg, er slankere enn den bør være, har noe fått en uheldig vending.

Man kan være uheldig med kroking, og dette får man ikke gjort mye med. Slik er det, enten man liker det eller ikke. Og det skjer fra tid til annen. Null stress.

Men som du nevner Lars. I farevannet av tidvis voldsomt fiskepress og relativt høye priser, vil det være slik, at ikke alle har den nødvendige motivasjonen for ivaretagelse av denne perlen. 

I langt større grad en tidligere, skuer jeg folk i nådeløs vandring, på søken etter vakende fisk. Både langs kantene av elva, men også opp og ned ute i vannet. Vandring langs elva, er ikke lett å unngå, så ikke missforstå meg. Men jeg har flere enn en gang, sitti på et sted, for å vente på den ene jeg vet er der. For så å oppleve, at folk kommer rekende så nært elvekanten som mulig, på "dyprenne" sida. For så å starte fiske på noen av de mindre fiskene som vaker der. På forespørsel, om de kan la disse fiskene være, grunnet netopp den venten man har gjort på den som ikke ennå har begynt å vake, så får man huden full av kjeft, og blir lekset opp og ned med regelverk om bevegelig fiske, og at man ikke kan legge beslag på et helt område...

Et helt område?....  Man sitter fokusert, og glaner på et område på 10kvadratmeter, og belaster virkelig ikke mange ved slik forsiktig framtreden. Men det har ikke folk tid til å respektere.Det handler om 2 dagers fiske, som SKAL være så effektivt som mulig, og da spiller oppførsel, folkeskikk og spiselig kotyme ingen ting lenger. Mest mulig fisk på kortest mulig tid. Instagram, facebook og andre foraer og skal fylles med så mye "happy hour happenings" som overhodet mulig. 

Så i tillegg, tilden situasjonen jeg belyser, ser man også en utvikling bland Simms kledde "stressklosser", som nok ikke er på langt nær like opptatt av stedets ve og vel.

Sjokket over stikkmerker etter krok er nok ikke den største utfordringa, men bortrevne lepper og direkte skader som følge av ubarmhjertig håndtering, er ikke trivelig. Og det blir ikke mindre av det fremover, uten tiltak....

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvilke tiltak foreslår dere for Hemsila?

 

Det virker som om håndtering av fisk er en del av problemet - skjal man kanskje lage mer informasjon om "hvordan håndtere fisken mest mulig skånsomt" for Hemsila og flere elver?

 

Finnes det en fasit, en infotekst eller lignende fra mattilsynet, fra NJFF eller noen andre som kan spres i større omfang enn i dag?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...