Gå til innhold

Hmmm, skeptisk.


Anbefalte innlegg

Nei da Lars, jeg er nok ikke så " hard " til og fiske som jeg skrev ovenfor. Jeg har en sykdom som setter en

stopper for det om jeg vil fiske aldri så mye. Det var bare for og se hvordan svaret evt ble.

Men uansett så er vel både du og jeg en av de som bidrar til at fisken får litt medfart. Siden vi fisker der begge, mener jeg.

Når syntes du folk skal slutte og fiske da, etter et bestemt antall fisk eller følge kl 08-24 ?

 

- Dette er ikke et kritisk spørsmål.. det er bare for og høre din mening ;-)

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Uansett hva man måtte mene om saken, er det interessant å snakke om kjernen av det Itte Hackel tar opp: hvordan skal man forvalte elver som blir fiska hardt? Jeg veit at man har laaang erfaring med dette fra USA, men har aldri sett studier eller annet som tar for seg emnet. Lars Nilssen var innom det i en kort artikkel på lars&lars om forvaltning i Montana, men gikk aldri i dybden. Ingen fluefiskere, elveforvaltere eller biologer her inne som har noen pointere om hvor man kan lese om dette?

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg for min del fatter ikke at folk gidder å stue seg sammen som sau i enkelte elver, så jævlig mye fint vi har her i landet... Jupp, det er nok promoteringa og jungeltelegrafens skyld, men alikavæl a! På HVER ENESTE kilometer av de større og mindre elvene i Norge, bor det opptil flere store og fine ørreter. Det er jeg ganske så sikker på. Tenk om alle hadde utforska litt mer, blitt kjent og ikke minst fordelt seg... Ikke at jeg er noe slags pionerevne altså, men sånn ekstrempress med husfisk og kapitalisme over hele fjøla, er ikke bra for framtida - eller noen av oss... Søk plasser som det ikke skrikes og hyles om hele tida, bruk feks gulesider kart. Det trur jeg ville løst mye av problemet. Kan love at natur og fiskeopplevelsen blir større også, når du ikke har oppgåtte stier og masse "pågående" fiskere av alle slag på samme strekket.

 

Samtidig kan vi ta en fiskeinnvandringsstopp fra Sverige i fem-seks år, synes jeg ;D;)

Endret av Olav Haug
  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Unknown User

Du er jo helt feil ute Olav. Det er jo fantastisk bra om folk stuer seg sammen i en elv, tenk så mye vi andre har å utforske da. Alene. Husk at jeg betaler skatt i Norge.

  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fa.. as, er faktisk litt enig med deg, meeen av dyrevelferdsgrunner slites jeg litt i biter... Hvis alle hadde delt seg litt opp, så trur jeg vi kunne "herska" over et par mil med elv hver og en av oss!!

Betaler du skatt til den Norske S(t)at(e)an sier du, ja da har du dine rettigheter og ønskes ihvertfall velkommen av den Norske auren ;) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tack det samma, brother! Fantastisk deilig å høre nettopp det fra en av gutta i toppen av det innovative flueutstyrsmiljøet ;)  ;D Jeg skyter sakte men sikkert til topps. Etter 34 år med fiske, tolv år med reinspikka fluefiske, føler jeg meg snart totalt utlært også. Blir godt å endelig bli ferdig med alt praktisk og teoretisk, CNR, JAG, KJØR, mending... Uff... Pro-dagene er nære nå kjenner jeg. BTW: Sa jeg det, i mårra stikker jeg til fjells igjen. PÅ jakt etter - tja 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei da Lars, jeg er nok ikke så " hard " til og fiske som jeg skrev ovenfor. Jeg har en sykdom som setter en

stopper for det om jeg vil fiske aldri så mye. Det var bare for og se hvordan svaret evt ble.

Men uansett så er vel både du og jeg en av de som bidrar til at fisken får litt medfart. Siden vi fisker der begge, mener jeg.

Når syntes du folk skal slutte og fiske da, etter et bestemt antall fisk eller følge kl 08-24 ?

- Dette er ikke et kritisk spørsmål.. det er bare for og høre din mening ;-)

He-he... Det har jeg ikke tenkt noe på, og det blir neppe tema i denne elva uansett. Men jeg for min del er mer for at man viser måtehold, fremfor at man ikke får fiske i det hele tatt.

Man skjønner jo at det ikke lar seg gjøre for fiskeoppsyn å ha kontroll på hvor mye fisk hver enkelt kroker, så dette måtte isåfall gå på sunn fornuft hos folk.

Jeg er nemlig ikke så overbevist om at fisken og elva generelt vil få et løft av begrenset kortsalg alene.

Tipper de som evt skulle betale feks 10.000kr for å fiske her ei uke ønsker valuta for pengene, også...

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis man har to dagers fiske til rådighet der, så spørs det vel om de som har det bryr seg så veldig mye om alle som

har mulighet til og være der lengre og evt oftere ( antall fisk ). Og har man ei uke til rådighet i løpet av sesongen, så syntes vel en del at det er altfor lite

også. Så da vil man sikkert fiske mest mulig for og få mest mulig igjen for de dyre fiskekortene og turen, i form av både tiden i elva og antall fisk vil jeg tro. Dette er nok  vanskelig og unngå der det er dyre fiskekort og man vil ha flest mulig folk i elva ( tror jeg da ).

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

 

Må først si at jeg ikke har orket å lese alt her så beklager hvis noe er sagt/påpekt før.

 

Som svensken var jeg førstereis til Hemsil i år (sammen m nevnte svenske). Jeg fikk 7 fisk over kiloen de dagene jeg var der og all fisk jeg fikk var i god kondisjon. Noen hadde endel gamle arr etter krok men det må man forvente i en elv som fiskes såpass hardt.

 

Flott elv, natur, fisk og alt det der. For meg ble ikke dette den helt store opplevelsen. Jeg synes det er noe unaturlig/kunstig over elva. En vanlig elv på østlandet skal/kan ikke huse så mye fisk over kiloen som det er i Hemsil. Konsekvensen er at fisken vaker som besatt nærmest uten særlig klekking. Jeg lurer også på hvordan det er med etterveksten i elva når selv "dårlige plasser" huser kilos fisk. Hvor er egentlig småfisken? Jeg så ingen fisk under kiloen og fisket de fleste steder fra sirkuset og oppover. Var så heldig å fange en 2 kilos på turen. Det jeg ikke likte var at jeg kroket den først. Skikkelig ikke sånn kjenne kroken litt men 2 harde drag før den datt av. Etter 1 time stilte fisken seg opp på samme sted og fortsatte etegilde. Kan vel ikke få bedre bekreftelse enn det på at elva huser alt for mye stor fisk?

 

De andre tingene og tiltak er vel nevnt av andre men jeg mener nå at et utak av rundt 50% av den store fisken ville vært et godt tiltak for å få en bedre balansert og sunnere elv. Dette minner som svensken nevnte sterkt om Grisefiske og put&take.

 

Kommer jeg til å dra dit igjen? Ja men ikke ofte.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva hver og en ønsker ut av sitt fiske, er veldig vanskelig å styre med regelverk. Generelle regler, setter grensen for hva som forventes av hver og en.

Er det fisketid mellom 08.00 og 24.00, så er det det.. Hvordan folk disponerer tida si, mener jeg får være opp til hver og en.

Jeg er mer bekymret for hvordan fisket utføres...

Ser ingen problem, med at noen kroker 10 fisk, og andre kroker 1, noen ingen...

Jeg er mer bekymret over måten fisken behandles på. Ikke en av fiskene jeg selv har fått de siste årene, har hatt store, blødende sår etter mine kroker. Men jeg ser flere av fiskene jeg har fått, som har det.... Og undres hvorfor ?..

Man bruker kanskje 1 time på å  få fisken til å ta. Man bruker noen minutter på å få den i håven. Man bruker 1 minutt på noen bilder. Men man kan ikke sette av noen ekstra sekunder, på å fjærne en krok uten mothake skikkelig?....

 

Tips 1: Ved bruk av tørrflueimpregnering, spesielt Dry Dip. La flua få en to tre flyt, før den havner i fiskens bane. Dry Dip`n sitter godt i flua, og er ikke noe du vil at fisken skal ha i munn. Ta en dråpe på hånda, og se hva som skjer..

Ikke noen stor fordel å ha på henda når man tar på fisk heller... Greit å tenke på.

 

Tips 2: Sitter det noen ved elvebredden, og glaner.. Snakk med de,før du eventuelt tråkker uti og fisker. Disse menneskene sitter sikkert ikke der av en annen grunn, enn at de har tenkt å fiske... Det å vise andre respekt i form av folkeskikk og normal atferd,er sterkt undervurdert!

 

Tips 3 : Vad minimalt, ikke mer enn nødvendig. Og begynn aldrig fiske for nært andre. Personlig, syntes jeg det er direkte frekt, å vade ut 50 fra andre man ikke kjenner....!!

 

Med andre ord, ta hensyn, vis respekt spesielt for elva og fisken,men også for andre fiskere.

 

Regelverket i elva er godt nok, om det følges.... 

Endret av Itte hackel
  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette du referer til i forhold til fisk som begynner å spise igjen etter harde tak Kjenner jeg igjen Jon-Erlend.

I fjor, kroket jeg en fisk på nymfe, som jeg hadde på i kanskje 1-2 sekunder. Da gikk knuten mot flua opp. Mens jeg sitter å setter på ny flue, så vaket det fisk på samme plassen igjen. To kast og fisken tar. Begge fluene satt i fiskekjeften. Den tok altså to kroker på under 5 minutter. Fisk på 1,3..  Fikk også en med en klekker i munnen fra før, som ble satt der en snau time før...

I gamle dager, var myten (litt vel oppskrytt ;) ) at dersom man lokket igjen bildøra litt hardt ved benka, sluttet fiskene på andre siden å vake.... :)

Nå virker det nesten som de begynner....

 

Fisken er ikke på langt nær så sær som den var, og vading virker nesten ikke skremmende på mange av de. Er det virkelig mulig, at de har blitt så "vandt"til folk?

Endret av Itte hackel
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så dersom ma har kun en uke til rådighet så fisker man mest mulig og bryr seg mindre, altså behandler fisken dårlig og vader som en blind elefant?

 

Den må du lengre ut på landet med.

 

Jeg har hatt gleden av å dra til Kola to ganger. Det koster svinmasse penger og man har svært begrenst fisketid.

Jeg, og alle som jeg har snakket med eller reist med, plukket opp hver eneste sigarettstump, behandlet fisken SVÆRT pent og gjorde vårt ytterste for å bevare naturen, elva og fisken.

 

Det er fullt mulig å selge et dyrt produkt og få folk til å oppføre seg skikkelig.

 

Det man gjør foran hver tur ut på tundraen (Kola) er at man forteller alle, inkludert dem som har vært der før, hvoirdan man skal og ikke skal håndter fisk, at man SKAL plukke søppelet sitt og at man skal følge diverse skrevne og uskrevne regler.

(En regel om "Ikke drit i oppvinds fra teltplassen" er svært sentral men har intet med fiske å gjøre)

 

Jeg har fisket i en elv i USA der man må fysisk hente fiskekortet på en (døgnåpen) besinstasjon / motel og skrive under på et sett med lokale regler - deriblant "How to handle and photograph your fish". 

 

Det er fullt mulig å gjennomføre slikt informasjonsarbeid også i Norge.

Noe lignende er allerede på gang i lakseelver med desinfisering osv.

 

I 99.9% av alle elver og vann vi fisker ørret i er ikke slike tiltak nødvendige. Heldigvis. Vi kan stort sett bevare friheten rundt fisket i Norge.

 

Men i Hemsila, med massivt fiskepress og der det krever en felles innsats fra ALLE som fisker der for å bevare ørreten - DER er det helt OK med slike tiltak.

Jeg ville ikke hat noe imot å signere på slike regler, eller møte opp på en bestemt plass for å hente kortet mitt og få litt info før jeg gyver løs på fisket.

 

Jeg spurte om hvordan jeg skal oppføre meg i Hemsila til neste år, og fikk svar fra begge "motdebattantene" her på tråden. Flott!

Gjenta akkurat den inforen til alle som kjøper kort i Hemsila.

  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei igjen Larserikim.

 

Først, vil jeg få nevne, at jeg også kjenner Roger Johansen godt. Han er nok ingen av de, som vader, eller fisker elven hardt. Hadde alle gjort som han, meg selv innberegnet, så hadde nok elva gått en flott tid i møte...

Grunnen til hans innlegg, handler om opplevde senarioer og ting han har sett andre utføre.

 

For det er ikke til å legge skjul på at vading, fisking og håndtering av fisk både i forhold til C&R og fotografering, godt kan få vesentlig fokus fremover.Både i Hemsil og alle andre godt trafikkerte områder.

 

Jeg ville bare nevne dette, slik at ikke Roger ender opp synonymt med ekstremvading og knallhard fisking fra ende til annen... <<l

 

Ellers syntes jeg du kommer med et flott innspill. Forebyggende innformasjon om hva, hvordan og hvorfor, samt at man må underskrive for å ha mottatt, ville gitt sikkerhet i at alle som "deltar", kjenner "spillereglene". Noe enklere å forvalte da også, ved "overtramp".

 

Et eksempel på irriterende oppførsel:

" Jeg og kompis Roy, er på vei ned mot elven, og ser en kar som fisker nedre del av området. Vi vinkler oppover, for å ikke hemme vedkommendes fiske. Vedkommende ser at det kommer andre. Begynner å vade innover fra dypere vann. Og når vannet står til rett under ballefestet, så begynner vedkommende å vade oppover mot noen fisker som står drøye 50 meter høyere opp. Jeg og Roy stopper opp for å se på dette.. Fisken som vedkommende har fisket på, vaker fortsatt....

Vedkommende vader seg nå i posisjon rett utenfor oss, og denger løs på fisker han må kaste maks av hva han klarer, for å nå. Resultatet er gitt. Det går ikke veien... Men med dette stuntet, fikk han lagt beslagt på såvidt mye elv, at jeg og kompis, trakk oss unna. Ikke fordi det ikke var plass oppover, men den strekka vi da var på, ville gitt dårlig følelse både for han som var der og oss, "to nye" Det var ingen tvil om at vedkommende gjorde dette stuntet,for å stenge "plassen sin" for når vi snudde og gikk tilbake, vadet han rolig ned igjen på fisken han fisket på fra starten." Vi dro på hytta og tok en kald pils. Godt og trivelig det også :-)

Sikkert en "fersking" tenker de fleste... Nope. Han fisker i følge seg selv, mer i elva enn de fleste.....  aaapplaus

Endret av Itte hackel
  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei!

 

Sliter litt med å få opp de første bildene. Er det mulig å få fiksa på det??

 

Ellers så er jo dette en interessant tråd. Har selv vært en del helger i den diskuterte elva i år, og skal opp flere turer:).

 

De fiskene jeg har fått kan jeg ikke si at har vært i dårlig form, men det kan sikkert være øyet som ser. Er langt fra noen ekspert. Fisken har også vært skadefri, men om dette dreier seg om flaks og tilfeldighet veit ikke jeg og det er vel heller ikke vits i å diskutere. Men kjenner meg ikke igjen i at fisken gir opp og bare kan loses i håven. Høres jo mer ut som ei veltrent bikkje.

 

Når det er sagt så håper i hvert fall at man kan komme frem til nyttig informasjon, og at denne kommer frem til rette vedkommende, hvis det viser seg at elva og tilstanden er på ville veier. 

 

Mvh Håvard 

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jon-Erlend og Itte Hackle.

Mener dere at denne adferden på fisk som har vært borti krok forårsakes av C/R og hardt fiske? Dette gjør at fisken fort er i gang og vake igjen?

Jeg haR aldri fått fisk med krok i munnen i elva,men oplevde det samme i ei litta fjell elv langt til fjells i Valdres hvor kant noen andre en min slekt fisker. Her er det indianer fiske som gjelder da det hverken går stier eller ferdes noe sørlig med folk i området. Ergo meget sky fisk. Elva er knapt 3m på det bredeste og slynger seg nedover med veldig klart vann. I fjor sommer røyk fattern en fisk der med en gang vi kom. Han syns det var ekstremt kjipt og likte det ikke siden han fisker på gammle måten med mark og søkke. Lite mothakerfritt der. Mens han knyter på ny krok og trer på mark vaker det igjen på om trent samme plass. Gammern setter kastet midt i vaket ved neste anledning og bang så smeller det på en ørret. Denne gangen ryker det ikke og opp kommer en halvkilos plugg med to kroker i munnviken. En med stang i enden og en med en liten sene stump.

Så nei det at dere opplever at fisk vaker igjen etter å ha blitt stukket eller med en krok man ryker i munnen er nok ikke spesielt for denne eller andre elver med mye fiskepress og C/R som innført fiskemetode!

Hvis jeg ikke husker feil så har vel vår store friluftsman Lars Monsen også med i filmen sin fra femundsmarka at han ryker en sluk for så å få samme fisk med 2 sluker i munnen like etterpå.

Mulig jeg tar feil,men har lite tro på at dette fenomenet forsterkes av nevnte fiskepress!

Endret av OleKrS
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jon-Erlend og Itte Hackle.

Mener dere at denne adferden på fisk som har vært borti krok forårsakes av C/R og hardt fiske? Dette gjør at fisken fort er i gang og vake igjen?

Jeg haR aldri fått fisk med krok i munnen i elva,men oplevde det samme i ei litta fjell elv langt til fjells i Valdres hvor kant noen andre en min slekt fisker. Her er det indianer fiske som gjelder da det hverken går stier eller ferdes noe sørlig med folk i området. Ergo meget sky fisk. Elva er knapt 3m på det bredeste og slynger seg nedover med veldig klart vann. I fjor sommer røyk fattern en fisk der med en gang vi kom. Han syns det var ekstremt kjipt og likte det ikke siden han fisker på gammle måten med mark og søkke. Lite mothakerfritt der. Mens han knyter på ny krok og trer på mark vaker det igjen på om trent samme plass. Gammern setter kastet midt i vaket ved neste anledning og bang så smeller det på en ørret. Denne gangen ryker det ikke og opp kommer en halvkilos plugg med to kroker i munnviken. En med stang i enden og en med en liten sene stump.

Så nei det at dere opplever at fisk vaker igjen etter å ha blitt stukket eller med en krok man ryker i munnen er nok ikke spesielt for denne eller andre elver med mye fiskepress og C/R som innført fiskemetode!

Hvis jeg ikke husker feil så har vel vår store friluftsman Lars Monsen også med i filmen sin fra femundsmarka at han ryker en sluk for så å få samme fisk med 2 sluker i munnen like etterpå.

Mulig jeg tar feil,men har lite tro på at dette fenomenet forsterkes av nevnte fiskepress!

Hei Olekrs

 

Jeg tror du missforstod det jeg prøvde å formidle. Jeg mener adferden skyldes all for stor bestand av stor fisk i forhold til hva som er naturlig og hva elva egentlig bør ha i forhold til mattilgang.

 

Ps. Det bør være ganske stor forskjell på adferd til en 5hg i en liten elv og en 2 kilos i hemsil som har vært på krok flere ganger før.

Endret av Jon-Erlend Sundnes
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja.....

 

Har lest tråden fra topp til tå, sliter litt med å samle alle intrykkene og jeg skulle ønske å lest over på ny (men det orker jeg bare ikke), men føler at det startet som en ren sværting av Hemsil som jeg heller ikke ser meg enig i. At dette skulle gjelde flere vassdrag klarte ikke jeg å få ut av tråden før et godt stykke ut.

Ser at det har kommet over på en mer fornuftig tone og at det faktisk er elvas og fiskens ve og vel som blir hensyntatt. Fantastisk mye bra som kommer fra flere hold og jeg syntes det er lærerikt å lese om all kompetanse/erfaringer som kommer fra hver enkelt, da jeg anser meg selv som en fersking inne dette! Mye av innleggene som jeg faktisk skal ta meg selv i å forbedre meg på, som f eks vading, selv om jeg er ekstremt forsiktig med bunnvegetasjon.

 

Bruker mesteparten av min fisketid i Hemsil, det blir selvfølgelig alt for få timer i "året" da det, for min del, må fokuseres på familie og jobb i første rekke.

Har fisket i Hemsil siden 2010 og har en fisk som jeg vil anse som slank, hverken slips eller skiftenøkkel, men slank. Jeg har en håv med cm og vekt, dette fordi det er spennende å se hvilken K-faktor fisken faktisk har. Det er for min del kun tatt en fisk, på 5 sesonger, med K-faktor under 1,0.

 

Jeg fisker som sagt mest i Hemsil, jeg er av den folkesjye typen, så skjønner egentlig ikke hvorfor jeg fisker der, men elva gir meg utrolig mye både av vakker natur, vakker fisk og hyggelige folk (de få gangene jeg faktisk møter noen)

Det jeg prøver å si er at jeg befinner meg på plasser hvor fiskepresset ikke er i nærheten av hva det er på enkelte plasser, kanskje dette er grunnen til at jeg ikke har opplevd dette som "Itte Hackel" har??

Jeg har sett to fisker hvor jeg syntes munnen er berørt av krokskader, ikke kjøttsår, ikke avrevet kjeve, men krokskader. Dette må man regne med, som Jon-Erlend sier, da det utføres C & R og det er så mange fiskere.

At det fiskes flere slanke fisker er vel heller ingen unormal sak da fisken også eldes, dette er det mulig å løse og etter hva jeg er fortalt, er det allerede tiltak som gjøres for å begrense dette. Så dette er det allerede igangsatt tiltak på.

 

Fisker med sopp/mink skader:

Minkeskadene kan kun begrenses ved at minkebestanden reduseres, dette er det også tiltak mot, men burde dette tiltaket økes?? Jeg ser omtrent hver gang jeg er i elva mink.

Dette kan vel kun de som fisker i elva bedømme, men da må også disse dokumentasjonene, som fiskebilder, belyses for andre en et forum! Ikke veit jeg hvilke, men elveierlaget er vel en god start, som OleKrS sier.

 

Håndteringen av fisk:

Her ligger det største problemet etter mitt skjønn!

Alt for mange langs elven gir blanke F.... i regler som settes, hvorfor?? Kanskje fordi det ved salg av døgnkort, på f eks Kiwi, ikke leveres med kart over elva, hvor dette faktisk opplyses om regler og enkel beskrivelse om håndtering av fisk. Om dette så hadde vært gjort hadde aldri dette løst det største problemet. For det største problemet er folk som gir blanke F....!! Disse folka gir blanke F... uansett hva som gjøres og disse er det for mange av i elva.

Jeg har plukket massevis av søppel langs elvebredden, det kommer flytende flasker, plastik fra sjokolade, potetgull (hvem F.... spiser potetgull langs elva?) og andre gjenstander av søppel. Massevis av senestumper, ikke bare sene stumper, men faktisk helt brukbare taperte fortommer! Jeg antar at disse også fisker med mothake. De det gjelder, SKJERP DERE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jeg likte godt forlsaget med å faktisk hente fiskekortet på et bestemt sted, og faktisk få en enkel innføring av hvordan man håndterer fisk, dessverre vil dette kun hjelpe for folk med samvittighet, men jeg håper å tror det er flest av de!

 

Det jeg vil få frem er at det vil alltid finnes noen dårlige eksempler i elver, og da kanskje spesielt i elver som Hemsil, hvor det er et slikt fiskepress!

Jeg har også hørt, fra jungeltelegrafen, at Hemsil, eller som "de" kaller det, SLIPSIL, huser mye slank fisk. Jeg kan ikke si meg enig, etter mine opplevelser i elven!

Ikke har jeg opplevd at fisken bare "gir opp" og kommer inn etter to minutter. Jeg "sliter" alltid med fiskene jeg får, og jeg syntes kjøringen av fisken bare er "ubehagelig", missforstå meg rett,  da jeg fykter å miste/ryke fisken. Men jeg prøver å kjøre fisken så raskt inn så mulig, da jeg har en forståelse av at fisken skal inn så fort som mulig for å ta minst skade!

 

Jeg har sett nok ganger folk som "leiker" med fisken under kjøringen, for egen nytelse. Det er bare at den nytelsen kan muligens bety slutten for fisken!?

 

Mange forslag kan helt sikkert bedre Hemsil, men er den ikke bra? Jeg syntes hvertfall det! Håper da selvfølgelig ikke opplevelsene/synsingen fra trådstarter, faktisk blir et faktum.

Jeg har ingen tro på at personene som er med på kultiveringen av Hemsil, ikke er dyktige nok til å se utviklingen før det er for seint eller  tillater dette og overser dette pga økonomi/egen interresse. Dette er de for stolte over sitt "produkt" til,  tror jeg.

 

En ting mener jeg uansett bør bedres langs elver, kontroll av mothaker! Dette er det i hovedsak fiskerne som må ta tak i selv i første rekke, men en push i ræva fra oppsynet hadde hjulpet, jeg har aldri fått spørsmål om å få se på fluene jeg har på stanga, står det på en med mothake er det ingen unnskyldning for dette mener jeg!

Dette vil bedre problemet med skadet fisk, men jeg tror man aldri for bukt på det, da det dessverre er for mange som gir blanke F... langs elva/elver generelt!

 

Dette blei en handling om en elv, men sikker en fellesnevner for fler!

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Tips 2: Sitter det noen ved elvebredden, og glaner.. Snakk med de,før du eventuelt tråkker uti og fisker. Disse menneskene sitter sikkert ikke der av en annen grunn, enn at de har tenkt å fiske... Det å vise andre respekt i form av folkeskikk og normal atferd,er sterkt undervurdert!

 

Dette burde klistres opp langs flere promoterte Ørretelver her til lands..... Noen eier dessverre ikke denne folkeskikken, og bare turer frem, går snaue 2 meter unna deg uten så mye som å hilse, før dem begynner å vade og kaste.

Det at dem fisker, er for meg ikke det største problemet.... men å rett og slett overse folk? Tror man at man er for god til å hilse på folk man møter, fordi man har fått kasta no reklame på klærne sine?

Et "hei", "morn", "halla", "har du det fint?", "er det greit jeg prøver meg på den fisken som står og vaker der ute?"-blablabla er iallefall et tegn på at man er oppdratt sånn tålig innafor normene.

 

Merkelig hva bittelitt "cred" gjør med folk.....

Endret av Tor Arne
  • Lik 12
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Aurevilli, trådstarter nevner ikke hvilken elv det gjelder.

Han skriver at han er bekymret, og er redd for hvilken vei det bærer for en elv han har fisket i lenge.

Synsing synes jeg ikke det kan kalles, når man legger ved flere fotobevis.

Måtte bare påpeke dette.

Men det er ting vi alle sikkert kan tenke mer på uansett hvor vi er og hva vi fisker. Vading og behandling av fisk.

Endret av THJ
  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det med delvis eller helt avrevet kjeve skjer dessverre av og til uansett hvor forsiktig man praktiserer C&R eller hvis man bruker mothakløse kroker, ihvertfall på mindre fisk. Er man uheldig og kroker fisk rett nede bak kjeven, eller får man fortomm der, trenges det relativ lite for at fisk blir skadet. Det hjelper å kjøre fisk ekstra forsiktig, men da blir den mer sliten og det er ikke bra heller. Har ikke fisket i Hemsil enda men kan tenke meg at blir samme fisk kroket ofte, blir også sjanse for skader på den over tid stor.

Selv lærte jeg meg en ting. Hvis det ikke er behov for bilde, sliper jeg stortsett fisk ut med å flippe håv under vannet. Ellers støtter jeg fisk lett over nett og løfter den ut av ramme, så er den fri. Fordelen er mindre tid i lufta og mindre sjans for skader. Det er fint å holde ørreten å se på den, men ikke alltid nødvendig.

Endret av Ondrej
  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

OleKrS.

 

I ene øyeblikket,så syntes du det er rart at man får fisk med krok i, i Hemsil, for i neste øyeblikk, beskrive supersky fjellfisk,som spiser mark med krok  fler enn en gang. 

Du har ikke fått fisk i Hemsil med krok i? Nei, du skjønner det, at det skjer ikke stadig for oss andre heller. 

Poenget mitt ved å trekke frem den episoden, var fordi jeg opplever at fisken i Hemsil, har forandret kotyme en del i senere tid.

Fisken i Hemsila har i alle år, blitt annsett som sær og sky. Slik er det definnitivt ikke lenger. Og det handler definnitivt ikke om at den ikke ser folk nok..

Ikke opplever jeg den utpreget selektiv lenger heller. Som Jon Erlend har nevnt tidligere, så vaker de ganske godt, uten å ha noen utpregede klekkinger gående. Og de er ikke direkte vanskelige å få til å ta. Det virker litt, som at mat er mat...

Utover dette Ole Kristian, kan du selvfølgelig få tro hva du vil slik vi andre gjør. Jeg bare forstår ikke at man uten videre feier dokumentert innformasjon under teppet, og velger å overskygge den med at det tross alt er bra,stort sett... Deg om det..

 

Jeg sier ikke at det er krise. Jeg spør om det er grunnlag for å sikre at det ikke blir det!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Aurevilli.

 

Først, vil jeg bare få poengtere, at jeg ikke nevnte Hemsila med ett ord, før langt ut i tråden. Så noen form for "svertetråd" handler det virkelig ikke om!

Har du virkelig, ikke fått mer enn en fisk i Hemsila med faktor under 1, på 5 år? Akkurat det, missunner jeg deg faktisk. Grattis med godt fiske.

Slik jeg ser det, gjennom bekymrede øyne, skjer svertingen av elva,mer gjennom glamoriseringen. Jeg pressenterer en bakside av gullmedaljen, andre pressenterer rene glansnummer. Hva er mest troverdig? Tror virkelig folk at det finnes noe, som er bare perfekt? Og finnes det ikke forbedringer, uansett hvor bra alt er? Jovisst gjør det ...

Jeg har aldri svertet Hemsila, men den har et vesentlig potensiale, som nå hverken ivaretaes eller holdes ved like. Så spørsmålet er vel egentlig, hvorfor ikke?

Som du nevner,så har det kommet noen fine innspill i tråden også, så noen gode tips til riktige innstanser blir det ut av dette tross alt. Og det blir helt sikkert fler. Så tråden er neimen ikke så på jordet likevel.

Og jeg deler flere av dine inntrykk av hva søppel anngår. På en junihelg i fjor, plukket jeg 27 "ferske" ølbokser, etter en "gjeng" som bodde i telt ved "innløpet". Dette skrotet, lå på strekket ved "sirkuset" fordelt på tre forskjellige plasser. Sammen med tomme sigarettpakker og grillpølse embalasje, gjør ikke noen gode inntrykk. Og vedkommende var ikke mange timene unna ei flathånd!!

 

For å repetere meg selv helt utpå det kjedsommelige, vil jeg bare nok en gang få presisere at jeg overhodet ikke ønsker å sverte Hemsila som elv. Jeg har ikke personlig noe annet enn et meget godt forhold til elva som følge av eget fiske der som sagt i over 20 år. Mye av min utvikling, som fluefisker stammer fra denne elva, og av den grunn, så har jeg litt sammenlikningsgrunnlag for hva jeg bekymrer meg for. 

Forhåpentligvis, er det ikke noe å bekymre seg for. Men jeg tørr ikke vente med å stille noen spørsmål. på bakgrunn av de siste årenes opplevelser.

 

Ronny

Endret av Itte hackel
  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå må du huske å puste her Itte Hackel!

Har jeg sagt at det er rart? Kan være jeg har misforstått deres mening med innleggene! Det eneste jeg gjorde var å poengtere at det samme skjer i elver og vann med fiskepress i totalt motsatt ende av skalaen!

Altså ikke noe spesielt for denne elva hvor det er stort fiskepress!

Har jeg feid dokumentert info under teppet? Forde jeg stiller spm ved et argument jeg kan ha misforstått?

Har jeg ikke selv nevnt at jeg har fått tynne og mink skadede fisk?

Men ja jeg har satt min tvil til da det virker som at andre klarer å grave fram mye flere og grovere eksempler en hva som blir omtalt langs elva og blandt fiskere som bruker mye tid i elva.

At det også blir satt tvil til elveeierlag og profittørers interesse for å opprettholde et bra fiske og en bra bestand som både de, fiskere, dagligvare butikker, sportsbutikken og resten av turistnæringa i bygda tjener på gjør at jeg stiller meg skeptisk til en hel del!

Det går fortere å bryte ned en og bygge opp og det er de nok meget klarover de som driver med styre og stell i dalen!

Nok en gang at jeg ikke kjenner meg igjen i alt som blir hevdet her og stiller spørsmålstegn ved det betyr vel ikke at jeg dekker over noe som helst? Hadde jeg ikke stilt mine spørsmål og delt mine erfaringer hadde dette vært en tråd kun mynta på negativ/bekymret omtale av elva som fort hadde fått mange som ikke har vært å fisket i elva enda til å tro at det er helt cowboy tilstander her oppe!

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...