Gå til innhold

Hmmm, skeptisk.


Anbefalte innlegg

Akurat denne tråden Rampen, handler om Hemsila spesielt. Hverken mer eller mindre.

Men utviklingen på generell bakgrunn, er definnitivt som du påpeker, en diskusjon om fremtidig forvaltning av naturen.

 

Når jeg leser denne tråden igjen fra start, samt vurderer erfaringene fra tråden på FB, er jeg oppriktig spent på videre uttalelser fra enkelte. Jeg er redd for at det er flere gode spørsmål, enn svar...

Jeg tror det er på høy tid, at enkelte innser at denne saken ikke lenger kan feies under teppet! For mange og for engasjerte mennesker er innvolvert.

Og det skal vitterlig bli interessant å følge utviklingen i denne saken konkret, men også med tanke på generellt grunnlag.

 

Ronny.

Endret av Itte hackel
  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akurat denne tråden Rampen, handler om Hemsila spesielt. Hverken mer eller mindre.

Men utviklingen på generell bakgrunn, er definnitivt som du påpeker, en diskusjon om fremtidig forvaltning av naturen.

Når jeg leser denne tråden igjen fra start, samt vurderer erfaringene fra tråden på FB, er jeg oppriktig spent på videre uttalelser fra enkelte. Jeg er redd for at det er flere gode spørsmål, enn svar...

Jeg tror det er på høy tid, at enkelte innser at denne saken ikke lenger kan feies under teppet! For mange og for engasjerte mennesker er innvolvert.

Og det skal vitterlig bli interessant å følge utviklingen i denne saken konkret, men også med tanke på generellt grunnlag.

Ronny.

Les din egen post som er nr 16. Men skal la vær å bry meg, jeg er opptatt av alle elver, hemsil som enkeltelv har jeg ingen interesse for rent personlig. Endret av Rampen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ser vel egentlig ingen grunn til å gjøre ytterligere forsøk på å overbevise noen om hvilken elv jeg selv startet tråden på bakgrunn av. Noe jeg gjør rede for i innlegg 38, om det skulle være noen tvil. ;-)

At trådens belyste utfordringer, like gjerne kunne handlet om andre områder, skal det derimot ikke legges skjul på. Og fokuset er like viktig andre steder, der tilsvarende situasjoner utspiller seg.

 

Dog, handler mitt fokus i tråden, først og fremst om Hemsila, og den negative utviklingene  fiskekompis Roy og jeg føler vi har vert og er vitner til.

Som tidligere nevnt, er det spennende at fler kommer på "banen" med tilsvarende kritiske spørsmål. Og mye tyder på at både bekymringene og kritikken til dalens forvaltning, er berettiget og vel så det, da sakens kjærne fort kan virke til å handle mer om rask profitt, enn forvaltning og ivaretagelse av fisken og elva`s naturlige utvikling... fffish

Jeg ser ikke bort fra, at det vil komme nye belysninger i saken i nærmeste fremtid. Og jeg er spent på sakens utvikling fremover...

Siste ordene i denne forbindelsen er nok definnitivt hverken sagt eller skrevet..... <<l

Endret av Itte hackel
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Unknown User

Ikke fordi jeg vet om det har noen verdi i debatten. Var opp til Hemsil for to helger siden og fikk da en 600 grammers fjøsfisk i fluesonen. Mellom avløpet og jugebenken. Etter min erfaring hadde den et pussig beteende og plukket alt som fløt forbi. Både barkbiter, gule blader og alt mulig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det føyer seg mer og mer utriveligheter i farevannet til denne forvaltiningen vi har opplevd og opplever i dalen. 

Ikke bra utvikling du er vitne til i denne sammenhengen Fredrik.

Vi får håpe at det nå arbeides såvidt intenst med belysningen av disse "illeluktende" signalene, at det med tiden vil

være rom for nye og langt bedre tiltak enn vi har sett frem til nå.

Og at Hemsila på en eller annen måte, kan få tilbake noe av sjarmen. :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selve diskusjonen om selve elva her, er vel heller en konklusjon?

For absolutt alle skjønner vel at intensjonen bak hvordan den driftes er å tjene mest mulig? Både direkte og indirekte inntekter ligger nok på ganske så mange mill. i året.

Kortsalg er bare en av kakestykkene.

Kort(!) sagt; Dette er er prat om en knallsuksess, hverken mer eller mindre.

Alle er vinnere! Bortsett fra endel av fisken da. Og de av oss som synes at denne måten å overta norsk natur på rett og slett er ekkelt...

Ærlig talt, Saueflokken strømmer til, uansett hvor mye prisene skrues opp.

Det er prisverdig av trådstarter å ta opp bekymringene sine. Dokumentert og gode greier.

Og kaaaaanskje blir dette tatt ad notam. Vel... i hvertfall bli diskutert litt av firmaet der oppe? Om det skulle minke inntekten.

Men jeg tør sette minst en tier på at det ikke engang kommer til å ligne en miniminiminirevolusjon.

"Begrenset kortsalg"? Haha.

En måte å gjøre det på, og som jeg ikke blir overrasket over om skjer, er å velge ut ei godstrekke eller to, og innføre slkt, kanskje i perioder. Men regn med at pris for kort da blir slik at det dekker opp for gjennomsnittlig inntekt.

Det skumle er at selv jeg kjenner folk som kunne lagt igjen titusener for å leie gromt vald der for seg selv og et par venner et par dager.

Tenk så fint a: Komme stigende ut av Børstraktoren, og plutselig bare, Heisann! Eric Clapton, Old Chum!

Alle vinner!

For å være ærlig, så synes jeg det er greit med et produkt som Hemsil. Et slags aurealternativ ttil Lærdalselva i fordums prakt.

Det som bekymrer meg er at det blir vist frem driftsresultater og overslag til grunneiere rundtomkring.

Og da spør jeg eder: La oss si du hadde vært grunneier ved en eller annen elv.

Du er filla interessert i fiske og tull. Inn på kontoen kommer det noen hundrelapper fra kortsalg pr. sesong.

Så kommer det kjekke unge menn på døra og lover deg mange tusen i året. Og de har flotte tanker og "grønne" ideer bak det hele. Pluss, de skal ta seg av alt, gitt...

Hva hadde DU gjort?

Nettopp. Tenkte det.

Akkurat dette er det som bekymrer meg.

Endret av Dryflyfool
  • Lik 15
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter å ha fulgt denne tråden en tid blir det spennende å se hvordan man skal forsvare å sette fisk med gener fra et helt annet habitat i Hemsil - etter "internasjonale føringer" (!?).

Man kan forsøke å trette ut Ronny i det uendelige (heldigvis til ingen nytte), men nå er det kanskje greit med litt selvransakelse hos de som mener alt er såre vel i Hemsil. Eller tilbakevise påstanden til Lars. 

 

Utrolig hva som blir gjort for å tekkes rekruttering, familiefiske og turistfiske. 

  • Lik 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Konklusjonen, ser det vel ut til at du har full kontroll på selv Dryflyfool. aaapplaus

 

Hva utviklingen i retning av dyrt fiske anngår, så nevnte Tor Grøthe selv, under en annen debatt, at målet var et eksklusivt fiske, for de som ville legge igjen penger i dalen å holde kjeft! Klart det fremstår som rene gulldealen å annse. <<l

At vi som brydde oss med hvordan de forvaltet elva, og hadde meninger på bakgrunn av "minimal" kunnskap, gjorde han helt klart at ikke var velkommne til dalen som turister.... Når fisken i elva og elva i seg selv, utvikles mer som et produkt enn som en naturlig forvaltet perle, blir det for rene galskapen å regne, om man kan forsvare rovdriften dette økosystemet utsettes for. Og når man i tillegg, sitter igjen med inntrykket, av at det kun er noen få mennesker som forstår seg på slik forvaltning, samt påstår at alt i elva er i skjønneste orden, kan man saktens fortvile bitte litte grann......  hhhandjob

Og han har kastet seg over Lars Nilsen også. Teksten er fra en annen diskusjon, les selv..

 

 

"Du verden Lars Nilsen, så kom et nedlatende svar til fra din side. Vær klar over en ting, Hemsedal har forvaltet frem sine fiskeressurser, slik de internasjonale føringene ønsker å gjøre det! Og, det vet du utmerket godt! Utsettingene våres er i så måte ubetydelige, (ingen i fluesonen siste 8-9 år) og dine beskydninger om kommersialisering av våre produkt, burde vel adresseres til deg selv som person. Det er vel ikke uten grunn at vi her opp har passet oss litt, og holdt oss borte fra din kommersialisering innenfor fiske. 

Det du nå gjør ved å menge deg med Pettersen og CO på Fluefiskesiden fører deg enda lenger ned i gjørma. Du skal likevel ha for at du skrev et saklig innlegg på Hooked.no Dette støtter jeg. Så får det være lov å ha nyanserte meningsforskjeller, men du drar igang en kampanje for å sverte, det burde du holdt deg for god til! 
Med dette vet du at du "er ferdig", som kommersiell aktør i våres områder her oppe Lars. Jeg ville ikke dekt ansiktet mitt bak personer som ler av NINA og forskningen. Hadde innlegget ditt begynt, slik Hooked nå formidler det, hadde jeg fremdeles hatt respekt for deg! Jeg skal nedverdige meg til å si at jeg synes innlegget ditt nå var usmakelig. 
Alt du kommer med er motiver og påstander som ikke stemmer med min og vår virkelighet her oppe."

 

 

Man kan jo bare tenke seg hvem vei dette bærer om "fiskemafia`n" får ture frem. Som sagt, er det grunneiers rett til å gjøre som han vil. Men jeg er ikke overbevist om at elveierlaget ønsker å fremstå med en slik arroganse i spissen, som har blitt utvist i saken så langt.

 

At man annser Hemsila rent forvaltningsmessig og fiskemessig som en "knallsuksess", fremstår for meg som rent uforståelig, da det i lyset av flere diskusjoner, har kommet frem at det foregår utsetting av "særegen" fisk, mest sannsynlig ikke engang fisket i Hemsil for strykning ssscared

 

Om det er "Put`n take" fiske man higer etter, må det vel kunne finnes andre steder å gjennomføre dette, uten å ødelegge særpreget i ei av de fineste elvene på østlandet?

 

Man kan godt påstå at penga rår i en slik sammenheng. Men ikke alt kan måles i kortsiktig fortjeneste. Og veien til lykken handler ikke bestandig om penger. 

 

Slik sannheten nå har kommet frem, påståes det, at det i elva settes ut 3 årig fisk. Dette fordi overlevelsen av 3 årig fisk, er størst. Men 3 år i en oppdrettskom, gjør vel noe med "særegenheten" vil jeg tro....., der den har sullet rundt og spist pellets fra menneskehånd.

Kan noen under noen omstendighet, vise meg dokumentasjon, på at en slik form for forvaltnig i elv, noen gang har ført med seg en suksess histore, skal jeg spandere napoleonskake og kaffe på vedkommende.... partyparty

Endret av Ronny Bjørklund Pettersen
  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hadde håpet mine mistanker, som har gått på at fisken som settes ut i elva kanskje ikke er hemsil-ørret, var feil... Det er ille nok å tenke på at det er vi som fisker i fluesonene som finansierer settefisken, om det ikke skal vise seg at den er fra et annet vassdrag, også.

Jeg er rimelig sikker på at jeg ikke er den eneste av de som har fisket der i senere tid som har gått i den tro at det ikke settes ut fisk i elva i det hele tatt.

Hvorfor kan ikke i det minste de som fisker i sonene hvor disse fiskene settes ut betale for "gildet"? I de sonene er det jo rimelig fiske.

Endret av -Lars-
  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den mannen gjør ikke noen god figur,  som frontmann for Ørretens rike lenger i alle fall.

Han angriper alle som ikke er enig med han. Det er nå vi får se hvordan han egentlig er, og det slår dessverre ikke positivt ut for min del i alle fall.

Endret av Roger Johansen
  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nok en gang kommer uttalelser fra Tor Grøthe i denne sammenhengen, med adresser et godt stykke under beltestedet!

Jeg har tidligere gjort oppmerksompå at jeg ikke har blitt sjokkert over måten diskusjonen føres på. 

Men denne gangen har han gått ett steg videre....

Nå kjenner jeg faktisk litt på sjokket likevel. Kan man virkelig sette seg selv i en slik posisjon som "forvaltnings profilen" Tor Grøthe presterer å gjøre med denne teksten han selv la ut på sin FB profil?

Her forteller han med egne ord, om mange av de krumspringene som er utført, og virker oppriktig stolt av det....

I samme åndedrag, bekreftes mange av bekymringene og påstandene.

Skal man le eller gråte? Avgjør selv.....

 

Tor Grøthe: " Ser at Lars Nilsen fremdeles tror han er en viktig person for Hemsila! Halleluja! Lars Nilsen skal ha for å ikke gi opp, og stille gode spørsmål.Uttrykksikonet smile Hvorfor han velger å gå ut med en svertekampanje mot Hemsil, sammen med de etablerte kritikerne av Hemsil ute på de sosiale media, viser jo bare hvor lavt Lars Nilsen og Lars Lenth? Måtte synke, for å prøve å vinne noen "Likes", og få sett litt mere fokus på seg selv. 

Og, det har kommet meg for øre at Lars Lenth skal til Hemsil å fiske til helgen? Er det mulig å synke så lavt? 
Vart tatt et par 2- kilos fisker i Hemsil i går, men genene kan jo være fra Fiskeforeningen sine massive utsettinger på 70' talet, fra Tunhovd og Stolsvatn.Uttrykksikonet smile så pass opp! 
Tror imidlertid det Lars Lenth, fisken "biter nok ikke", på annet en flua di. Uttrykksikonet smile 

Om dere kommer, ta med dere video, foto, undervannskamera, keepnett, kniv, Skjellprøvekonvolutter, lengdemål og vekt. Og gjerne dykkerdrakt, for det kan dere trenge:) Vi i fiskeforreningen får prøve å stille opp så godt vi kan med oppsyn, og kanskje ta noen kule bilder av moromme scener, og klovnestreker. På TV er dere perfekte, god underholdning for liten og stor! Uttrykksikonet smile 

For å poengtere litt. Hemsedal Fiskeforening har siden 70'Talet satt store mengder fisk til Hemsilvassdraget. Opp mot 4000. 2-somrig fisk årlig, fra stammer i Hallingdal, mest fra Tunhovd og Stolsvatn.

Fiskebestanden i Hemsil var ødelagt/nedfiska sist på 80'talet, med den konsekvens at de Svenske sportsfiskerne forsvant fra Hemsil. Et større utsettingsregime fortsatte etter dette, frem til siste del av 90'talet. Til og med Dansk regnbueørret har blitt satt ut:) 

De siste 8-9 år har det ikke blitt satt ut noe som helst fisk i fluesonene i Hemsil, bortsett fra noen marginale glipp fra utsettinger i de øvre deler. Dette dreier seg om noen få handfuller med fisk, og de blir fisket opp igjen. (Jeg med mine venner har fisket opp 3. Slike fisk fra fluesona sine nedre deler i år. De låg på ca. Halvkiloen, og var litt avmagra. (Fjorårets utsettinger.) 

Utsettinger av slike 3- åringer fra settefiskanlegg tjener ikke annet enn til opplevelser for tilreisende turister, barn, barnefamilier, og de mest ivrige spinnfiskerne. Men, om det skulle vise seg at flere kundesegment ønsker å fiske på oppdrettsfisk, så skal vi selvfølgelig i enda større grad legge til rette for dette! Og utvikle flere produkter. Men IKKE i Hemsil sine attrektive fluesoner! 

Fra ca. 1998-2007 ble det satt ut "litt" fisk fra fisk som vi tok rogn fra i Hemsil, og tilførte fluesonene. Vi har INGEN kontroll på hvilke gener disse stammer fra. Men mest trolig en god sammenblanding fra settefiskanlegget i Høvet. Er det her skoen deres trykker Lars Nilsen? 

Våres fluesoner i Hemsil er svært godt forvalta elvestrekninger. De er forvalta frem slik naturmangfaldloven legger opp til, nemlig på en slik måte at de gyter, og produserer selv i Hemsil. 

Hemsedal Fiskeforrening har prøvd å forvalte frem stedegne bestander, i Blå soner i Hemsil. Vi har strøket fisk, og satt dem tilbake som 1,2 og 3-somrig fisk. Vi har freda strekninger over lenger tid, til ingen nytte. Strekningen fra Jordheim til Maskinlaget har nå vært freda i 17 år, men fremdeles er det knapt liv i denne strekningen, 
som tidligere var en av Hemsil sine beste fiskeplasser! 

Og vi prøver hele tiden å forbedre oss. Vi har freda nye strekninger, og innført nye fluesoner i de øvre deler av vassdraget/Hemsil. De utsatte "stedegne strykingene", har ikke gitt noen resultater på disse strekningene. Vi har til og med fanget fisk i storruse i Eikredammen og Fagersethvann, og tilført disse strekningene, men til null nytte, noe vi egentlig var klar over. 

Litt større fisk, 3-åringer flytter seg normalt lite i vassdraget ved utsettinger. Størrelsen på disse varierer fra et snitt på ca. 4-800 gram. Dette er posjonsfisker, som blir fisket opp igjen av tilreisende sportsfiskere. Det er ikke en etisk god fisk å tilføre vassdraget?, men helt uproblematisk for de maks 10% av øvre deler av blå soner, samt Grøndøla, Buliåen og Mørkedøla. Og noen slike utsettinger i Gravset tjern og Helge tjern. Det er snakk om at fiskeforreningen totalt kjøper inn noen hundre slike fisk i året. (Inkludert 3-Somrige også, 250-500 grams fisk.) 

Så langt det lar seg gjøre settes det ut fisk som vi selv har produsert. Men, utsettinger av 3-åringer er vi ikke så nøye med, om de kommer fra Hestanåne, Stolsvann eller Tunhovd spiller ingen rolle for oss. Dette er fisk som ikke klarer å tilvenne seg det naturlige næringsgrunnlaget i vassdraget på noen måte, og de har gjennom våres stamfiske aldri blitt registrert i gyteområder. Mindre utsatt fisk opp mot 25-30 cm. Har best overleving ved utsetting, men jo større dem blir klarer de ikke å takle den naturgitte næringstilhangen, og mest trolig heller ikke produksjon i form av naturlig gyting. 

Men, skulle det vise seg at disse andre stammene skulle legge noen rognkorn, og formere seg i Hemsil, så er jo det interessant. Det skulle vært interessant å få vite mer om hvor mange forskjellige fiskestammer Hemsilørreten er blandet sammen av. Og, hvordan disse stammene har påvirket Hemsil sin utvikling. Dette kunne selvfølgelig være interessant for mange faglige media, men ikke lenger for Lars og Lars. Dere har menget dere med feile sosiale media. Egentlig synd for dere, for dere har tidligere vært flinke! 

Vær klar over en ting. Stedegne arter kan ha negativt nedarva egenskaper. I all forskningssammenheng, kan det derfor også være viktig med innblanding av nye gener. Det er slik naturen har klart å formere seg, og blitt sterk. Slik foregår utviklingen for oss mennesker, for sterke dyr og viltarter, og kanskje kan det og ha positive effekter på enkelte stedegne stammer av fisk? Jeg tror det, hva tror dere? 

Kunne vært et interessant tema og forske på, men ikke med involvering fra Lars og Lars, Fluefiskesiden, eller Hemsil sine negative sosiale media hetsere som Pettersen og CO. 

Lars Nilsen og Lars Lenth! ("Lars og Lars") 
Utsettinger har nå pågått i ca. 45 år. I Hemsilvassdraget
Men husk, marginalt dei siste 17 år i fluesona, som utgjør ca 90% av i Hemsil. 
Det er disse strekningene Hemsil har blitt kjent for! 
Det er her vi har lykkes og fått vår velfortjente fokus. 
Det er dette arbeidet som har blitt lagt merke til, og som har skapt endringer og engasjement rundt om i Norge. 
Det er dette bidraget som har medført at andre grunneierlag og vassdrag har turt å tenke nytt. 
Det er dette bidraget som har tilført Hemsil, og nå langt flere elver i landet en kvalitet, vi bare kunne drømme om for 20 år siden. 
Det er dette bidraget som har gitt Lars og Lars sine muligheter til underholdning. 

Men det er dette bidraget som nå også har medført at Lars og Lars nå har mista hode, og sin tidligere seriøse tilnærming til den gode jobben som er gjort. Dere har bevist at dere er best på underholdning! Men, rot dere ikke bort i ting dere ikke kan påvirke, og som tilslutt gjør dere til "Useriøse mediatroll"!

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

En debatt, som føres for "lukkede dører". I allefall for oss som til stadighet blir nevnt... >:D

 

Tillater meg å spørre; Er det du gjør her nå så veldig mye bedre Ronny? Du klipper og limer uten å vise hva det svares på. I mine øyne er det sverting. Du får heller linke til hele diskusjonen og la folket her gå dit for å lese resten.

 

En annen ting, i forhold til den ørreten som Lars Nilsen referer til som settefisk. 1,8kg settefisk som ble satt ut som 300gr. Den har levd svært mange år i elva og kan vel sannsynligvis spores tilbake til ca. 2005/06. At en og annen fisk slipper seg ned kan man ikke få stoppet, at den derimot har overlevd så lenge uten å bli "veid og funnet for lett" vitner jo bare om at kultiveringen her har fungert.

Uansett, vi må akseptere at destinasjoner som Hemsedal kan, vil og må lever av turisme. Det er bare sånn det er. Skyld på regjeringen som på død og liv skal sentralisere alt sammen.

Endret av JFLund
  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det jeg tenker når jeg ser måten det argumenteres på fra lokalt hold i hemsedal (har fulgt hele diskusjonen på fb) er: Hva om noen andre, med ukjent navn i miljøet, hadde agert som dette ?

Stakkaren ville sannsynligvis fått det glatte lag fra et samlet fluefiskenorge, og ville knapt kunnet vist seg langs ei ørretelv her til lands uten å risikere juling !

Helt utrolig at man ikke kan holde seg til sak, fremfor å gå rett i strupen på samtlige som kan tenkes å være skeptiske til utviklingen i elva !

Hva greia med settefisk i elva angår: Hvis dette har foregått på så eksemplarisk vis, altså et eksempel til etterfølgelse, hvorfor har man ikke brukt denne informasjonen som ren PR-kampanje for elva, på lik linje med gladmeldinger når noen har hatt fantastisk fiske og klekkinger der ?

Vil tro dette er informasjon som de aller fleste som fisker i elva ikke har hørt før nå, men en slik gladsak burde jo slås stort opp ? ;-)

  • Lik 10
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...