Gå til innhold

Hmmm, skeptisk.


Anbefalte innlegg

 

Artig denne tråden her =) Her slåes og sparkes det både over, under og på beltestedet. Alt man sier og skriver, kan og VIL bli brukt mot deg, gjerne også vridd og vrengt på til det ugjenkjennelige. Så man skal virkelig passe seg for hva, hvordan og hvorfor man ytrer seg. Kanskje derfor forumet på fluefiskesiden i mine øyne har tapt seg ufattelig mye det siste året (årene)... En tråd er ikke lenger en tråd, men en arena der ALT kan og VIL skje... Nesten som et realityprogram! bbboobies

 

Jeg skal ikke kommentere noe på temaet i tråden, men heller stille noen spørsmål som angår et tema som har blitt tatt opp i tråden en rekke ganger, og som Robban kanskje er den første som tar litt tak i og kommer med bilder..

 

Som Robban skriver :

 

 

Min erfaring når det gjelder settefisk reff tidligere innlegg så dreier det seg for det meste om stillevann. 
Der strekker min erfaring seg til et stort bildearkiv at det nesten 99% prosent kan gjennkjennes på ryggfinne og dens tistand.

Når det gjelder denne ryggfinna så hender det ofte at det blandes inn villfisk der jeg har kultivert, og de gjennkjennes umiddelbart på at de ofte står rett opp som et morrabrød. Ja jeg kan skille vill fra sett der jeg selv har kultivert.

 

IMG_0701.jpgIMG_4795.JPG

IMG_5587.jpgP1010088.jpg

 

Jeg har derfor 2 spørsmål til dere alle (egentlig bare ett, siden det ene vil gi svar på det andre, men blir vel kritisert for det dersom jeg ikke presiserer) :

 

1. Vil en settefisk, ALLTID ha en knekk på ryggfinnen?

 

2. Skal en villfisk, ALLTID ha en ryggfinne som står som et seil? 

 

Jeg har runda Instagram som det heter, og sjekka ut bilder av fisk med #hemsila og #Hemsil og generelt #ørret #trout, og jeg er virkelig i tvil på hva jeg ser... Faktisk så har jeg også sett igjennom alle mine egne fiskebilder, og det er ikke mange fisk som har ryggfinne som står rett opp. Betyr det at jeg, gjennom en årrekke, har lurt meg selv til å tro at jeg har fiska vill norsk ørret? Er alt bare en illusjon, og i virkeligheten er det settefisk alt sammen?

 

Plukka fram noen bilder fra forumet (håper det er greit, men blir vel kritisert for dette tenker jeg)

Hva tenker folk om disse? Settefisk eller villfisk?

 

19245828904_f19b9332ac_z.jpg

Er dette et flott eksemplar av VILLFISK? 

 

P1010949.jpg

SETTEFISK? 

 

11295711_10153244147436201_6274599197682

SETTEFISK? 

 

7136644881_0a32a9a653_c.jpg

VILLFISK? 

 

Håper på en avklaring av dette fra dere eksperter som mener det er så mye settefisk rundt omkring? Jeg veit sannelig ikke hva som er hva...

 

-Norumen-

 

Fra mine egne fisker (der en av de er en sjøørret):

post-2214-0-20077200-1443274893_thumb.jpg

Endret av Norumen
  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gode spørsmål dette Norumen. Etter min mening handler det ikke om finna er oppreist eller ikke, men at den øverste strålen har en type knekk på seg, slik som bilde jeg viste tidligere i tråden, samt bildene Robert viser. Eller annen unormal deformasjon/ skade. Om finna er "oppspent" eller ikke blir mer fotoøyeblikkets tilfeldigheter, men ser man en knekk eller deformasjon i finnestrålene på ryggfinna er ofte dette veldig mistenkelig, selv om det en sjelden gang sikkert forekommer blant villfisk. Jeg har bare erfart at dette forekommer stort sett hos all settefisk. Dette er også selv om andre finner på fisken fremstår som plettfrie. Etter det jeg har fått forklart stammer slike skader fra de er veldig små og lever for tett i kar. 

Sjøørret kan også være settefisk :-)

 

Edit: Beklager at jeg editerte litt, men det er bare for å tilføre ting jeg glemte som dreier seg om denne saken.

 

Av fiskene du la ut Norumen var det jeg snakker om tydeligst å se på disse to (selv om jeg nå vegrer meg for å legge ut og kommentere andres fisker etter tidligere erfaringer i tråden) :

post-2504-0-26446400-1443282162_thumb.png

Endret av Ørreten
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er en ørret jeg selv fikk en gang, og som ble satt ut som veldig liten (1 åring) og vokst seg stor i dette vannet gjennom maaaange år. Allikevel hadde den denne deformasjonen på ryggfinna lik veldig mange andre fisker jeg har satt ut. :-) Flott fisk uansett, men den er ikke vill selv om den har vokst seg stor naturlig og har en vill atferd.

 

At jeg legger ut denne fisken kan iallefall ingen bli sure på, det er jo tross alt jeg som både har satt ut og fanget den, hehehe. :-)

post-2504-0-99398700-1443281654_thumb.jpg

Endret av Ørreten
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Orker ikke stykke opp sitat for sitat Norumen :) Jeg blandet meg litt inn i debatten fordi en erfaring delt er en erfaring lært for andre.

Min erfaring fra settefisk så vil denne " knekken" "bøyen" eller litt mistenkelige finnen være en utslaggivende måte å gjennkjenne en settefisk. De andre finnene kan være så fine som bare det. Men på stor settefisk( fjøsfisk) har selv de finnene dårlig evne til å bli fine.
Det forekommer ofte en liten missdannelse og/eller knekk på gjerne 1 og andre finnestråle, eller helt nederst der finnestråle 1 begynner.
Hvor lenge en fisk har gått i tank, og hvor tett de har gått er også gjerne en medvirkende faktor. 
Altså i mitt hodet hvor mindre tid fisken har gått i anlegg hvor mindre vil det synes. 
Jeg skrev også at mine erfaringer strekker seg mest om stillevann. 
I stillevann har ryggfinnen mindre betydning for fisken balanse kontra elv med strømmer i alle retninger. 
I vann blir den brukt langt sjeldnere og ofte til territoriel opptreden når to fisker møtes. 

I elv har jeg rett og slett ingen data og eller oppsamlet data for å uttale meg. Det er mulig at denne måten å igjennkjenne fisk på i elv ikke er like effektiv da finnens betydning og musklatur  brukes på en annen måte i et konstant strøm miljø.

Nå skal jeg prøve å holde det kort :) 
At den står rett opp på villfisk er ikke nødvendigvis rett.Men man kan ikke få med alt i et innlegg uten å korte ned noen steder. 
Her vil også fisken str spille inn. Men en perfekt fin ryggfinne er ofte ikke vanskelig å gjennkjenne. Den kan godt ha en bue, men den er ofte konkav hvis den er naturlig. Og da ofte konveks når man kan begynne å mistenke ikke villfisk. På store fisker er det ofte at finnen ligger langs kroppen uansett når de blir avbildet. De blir jo ofte "manhandla" litt mere enn små fisker også før fotografering.

På bildene du har lagt ut finner jeg ikke noe mistenkelig på de 4 første.
Det siste fellesbildet du la ut synes jeg fisk nederst til venstre bærer preg av å være en settefisk. 
Den nederst til høyre er jeg usikker på :)

Den siste setningen der om at vi er eksperter har jeg prøvd å ikke gi utrykk for i mine innlegg. Jeg har delt litt om hva som er mine erfaringer, og aldri konstatert at det er så mye settefisk overalt.  
Jeg har delt mine erfaringer fra der det stort sett bare er settefisk, og det er i svært mange vann på østlandet hvor kultivering er et nødvendig onde for at det i det hele tatt skal svømme ørreter rundt om. 

Når det gjelder utsett av sjø-ørret ser jeg ofte at de blir satt som enda mindre eksmplarer i gytebekker og derav mindre tid i tank som igjen gjør det vanskeliger å gjennkjenne :) Null erfaringsgrunnlag derfra .

  • Lik 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Godt svar det der Robban! Mitt første innlegg var absolutt ikke ment som noe kritikk til deg, snarere tvert imot =) Brukte bare sitatet fra deg, siden du kom med noe konstruktivt og saklig, som jeg synes virker noe mer oppklarende for min del, av hva angår settefisk vs villfisk  ;)

 

Ekspertkommentaren var ment til alle som uttaler seg histen og pisten, som har mye mer erfaring og kunnskap enn alle andre  ;)

Jeg kan hvertfall ikke en dritt, og ikke har jeg årevis med erfaring, heller ikke fiska mye hemsila... ;)

 

Ørreten: jeg skal ikke arrestere noen ;)

 

Av de to fiskene du henviser til der, kan jeg si:

settefisk.png

Fisk til venstre, er nok en gammel settefisk (tror jeg) utifra hvor den er fisket... 

Fisken til høyre, er tatt i "skrukka", så om det er settefisk eller ikke er uvist... men jeg tror ikke det er det, selv om den har "knekken" på ryggfinna.. legger ved et større bilde av de to  ;)

 

Er det da knekken på finna der jeg har satt pil som er avgjørende? 

 

 

-norumen-

post-2214-0-42946200-1443284695_thumb.jpg

post-2214-0-90191500-1443285001_thumb.jpg

Endret av Norumen
  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei igjen Norumen.

Den lille missdannelsen du har satt pil til der er et godt signal på at det kan være en settefisk. 
Uten å å tråkke deg på tæra så har den fisken sett sine bedre dager også kondisjonsmessig noe som igjen vil fremheve slike tegn. 
Jeg ville sagt settefisk igjen som tidligere. 
Tok ikke svaret ditt som krittik  :)  :) , kjerringa masa på middag mens jeg skrev  ;) . Og gjentar at dette er mine erfaringer som noen kan ha glede av, og andre bruke til noe helt annet :) 

 

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har sittet å tittet en del på fiskebilder, både av kjente og ukjente, og synes størsteparten av fisken har denne knekken på ryggfinna...

Sitter og stiller meg selv et spørsmål.....

Er det bare jeg som er ræva til å se, eller kan det faktisk være at det ikke er så enkelt å se forskjell på settefisk vs villfisk likevel? Kan ørret som har gytt flere ganger, få denne slitasjen/knekken på finnene naturlig? Er det andre faktorer/årsaker vi ikke vet om/tenker på, som kan være årsaken?

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har sittet å tittet en del på fiskebilder, både av kjente og ukjente, og synes størsteparten av fisken har denne knekken på ryggfinna...

Sitter og stiller meg selv et spørsmål.....

Er det bare jeg som er ræva til å se, eller kan det faktisk være at det ikke er så enkelt å se forskjell på settefisk vs villfisk likevel? Kan ørret som har gytt flere ganger, få denne slitasjen/knekken på finnene naturlig? Er det andre faktorer/årsaker vi ikke vet om/tenker på, som kan være årsaken?

Det kunne jo vært interessant å diskutert i en egen tråd, hvor man kunne lagt ut bilder og diskutert erfaring rundt denne tematikken som nok blir litt off topic denne tråden. :-) Vi har kanskje (meg selv inkludert) sporet litt hardt av med dette nå. Men det er veldig interessant.

Endret av Ørreten
  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

post-6744-0-36298500-1443299122_thumb.jpg

1,7 kg, tatt på telegrafen øvre del 15.9.14.

 

post-6744-0-76333100-1443299122_thumb.jpg

1,9 kg, tatt på telegrafen midtre/nedre del 19.6.15.

 

Mye mindre vann høsten 2014 forklarer nok at fisken står på to forskjellige plasser. Etter mine vurderinger syntes dette å være en og samme fisk?? Se på prikker på hodet, fettfinne, gattfinne.

 

Er det ikke normalt at fisken feiter seg før julaften? Jeg syntes ikke dette er skeptisk hvertfall.

Dette kan jo kalles en dokumentasjon i motsatt ende av trådstarter, kan det ikke? Altså jeg mener da at fisken har lagt på seg 200g på under ett år!?

 

Det kommer jo mye godt ut av debatten, jeg har saumfart alle bilder av fisk fra Hemsil, og jeg finner bare en som etter mine vurderinger har "knekken" i ryggfinna. Samtidig fant jeg ut at disse fiskene er en og samme!

 

Kjetil Bjørnerud

Endret av Aurevilli
  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Kjetil,

Det var du som sporet av debatten med at du la ut et bilde som du lurte på kunne være settefisk. Det var noen som ytret at det var ting som tydet på det, og du har jo fått svar på dette. Jeg vet ikke helt om det er noe vits å føre det temaet lengre i denne tråden.

Trådens hovedtema er jo omkring lang og slank fisk som Ronny var bekymret om. Så jeg håper og oppfordrer folk som har fått slanke fisker til å dokumentere dette, og diskutere evt. hva som kan gjøres med dette problemet -  til det beste for elva.

Fiskeutsett og forekomst av oppdrettsfisk i Hemsil, er muliggens bedre for en egen tråd? Eller har jeg fulgt for dårlig med? Har forsøkt å lese alt her nå.

 

Jeg forstod ikke helt hvor du ville hen med å vise til at fisken har gått ned 2 hg fra juni 2015 til september 2015? Har du skrevet feil dato under bildene?

Endret av Ørreten
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Syntes det har kommet endel fine bidrag i denne tråden i det siste, og personlig finner jeg denne diskusjonen interessant.

Har faktisk lært ting fra Ørreten og Robban som jeg kan komme til å ønske at jeg ikke hadde lært ;-)

Det har vært langt mellom interessante diskusjoner her på ffs de siste årene, så selv om denne tråden også har endel poster man kunne vært foruten, så dukker det opp noe matnyttig innimellom.

Jeg har aldri hatt noe kunnskap om hva som kjennetegner settefisk utover de obligatoriske slitte finnene, mangel av fettfinne, og deformerte gjellelokk.

Men jeg blir uansett ikke helt klok på dette med hva som er slank fisk . . . Jeg har selv fisket ørret i forskjellige elver i norge i over 30 år, og forholdsvis mye i hemsila de siste 10 årene.

Jeg har sett på bilder, og bladd igjennom arkivet i hodet over fisk jeg ikke har tatt bilde av, og greier ikke å konkludere med at fisk jeg har fått i hemsil generelt er slankere enn fisk jeg har fått i andre elver.

Jeg har absolutt fått noen fisker med balltre-fasong i hemsil, men det må jeg innrømme jeg har opplevd i andre elver også, noen av dem uten fiskepress av betydning i det hele tatt.

På den annen side så er det jo logisk, i min verden, at det må være endel slunken fisk i hemsila, siden det er så komisk mye fisk der. Hvor mange fisk elva huser på mellom 1 og 1,5kg aner jeg ikke, men det er helt vilt mange i forhold til alle sammenlignbare elver jeg har fisket i.

Og elva er neppe så utrolig næringsrik at den kan feite opp alle disse.

Jeg tror elva ville hatt godt av at man tok ut endel av disse fiskene. Siden dagens regelverk ble innført så har det vel knapt blitt tatt ut fisk i fluesona, selv ikke de man har lov å ta.

  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Unknown User

Interessant og ryggfinnen er noe jeg aldri har registrert før.

 

Disse to er tatt samme dag et par hundre meter fra hverandre rundt sirkuset i Hemsil i sommer. Omtrent samme size.

 

Settefisk?

20269556155_4330c9991f_z.jpg

 

Villfisk?

19868498165_aa6fd82e8f_z.jpg

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Kjetil,

Det var du som sporet av debatten med at du la ut et bilde som du lurte på kunne være settefisk. Det var noen som ytret at det var ting som tydet på det, og du har jo fått svar på dette. Jeg vet ikke helt om det er noe vits å føre det temaet lengre i denne tråden.

Trådens hovedtema er jo omkring lang og slank fisk som Ronny var bekymret om. Så jeg håper og oppfordrer folk som har fått slanke fisker til å dokumentere dette, og diskutere evt. hva som kan gjøres med dette problemet -  til det beste for elva.

Fiskeutsett og forekomst av oppdrettsfisk i Hemsil, er muliggens bedre for en egen tråd? Eller har jeg fulgt for dårlig med? Har forsøkt å lese alt her nå.

 

Jeg forstod ikke helt hvor du ville hen med å vise til at fisken har gått ned 2 hg fra juni 2015 til september 2015? Har du skrevet feil dato?

Først og fremst, se en gang til Ørreten, jeg redigerte etter at jeg la inn feil først. Så dette først etterpå.

 

Jeg sporet ikke av på settefisk, det ble gjort for mange innlegg siden! Les igjen dersom du ikke fikk det med deg.

Men dette er innenfor topikk! Jeg har ikke hatt den dårlige opplevelsen som Ronny har hatt. Jeg har ikke opplevd dette på de 5 årene jeg har fisket i dalen. Jeg har hatt motsatt opplevelse.

Jeg regner med at denne tråden kan fremme positive opplevelser også???

Dersom denne tråden er startet for å legge inn bare slanke fisker å etter flere hundre innlegg trekke over mot settefisk og mangelfull kultivering, dyre kortpriser etc. Da hopper jeg av tråden og sier tjohei!!

 

Så jeg prøver igjen jeg, er det ikke normalt at fisken er feitere på slutten av året?? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Syntes det har kommet endel fine bidrag i denne tråden i det siste, og personlig finner jeg denne diskusjonen interessant.

Har faktisk lært ting fra Ørreten og Robban som jeg kan komme til å ønske at jeg ikke hadde lært ;-)

Det har vært langt mellom interessante diskusjoner her på ffs de siste årene, så selv om denne tråden også har endel poster man kunne vært foruten, så dukker det opp noe matnyttig innimellom.

Jeg har aldri hatt noe kunnskap om hva som kjennetegner settefisk utover de obligatoriske slitte finnene, mangel av fettfinne, og deformerte gjellelokk.

Men jeg blir uansett ikke helt klok på dette med hva som er slank fisk . . . Jeg har selv fisket ørret i forskjellige elver i norge i over 30 år, og forholdsvis mye i hemsila de siste 10 årene.

Jeg har sett på bilder, og bladd igjennom arkivet i hodet over fisk jeg ikke har tatt bilde av, og greier ikke å konkludere med at fisk jeg har fått i hemsil generelt er slankere enn fisk jeg har fått i andre elver.

Jeg har absolutt fått noen fisker med balltre-fasong i hemsil, men det må jeg innrømme jeg har opplevd i andre elver også, noen av dem uten fiskepress av betydning i det hele tatt.

På den annen side så er det jo logisk, i min verden, at det må være endel slunken fisk i hemsila, siden det er så komisk mye fisk der. Hvor mange fisk elva huser på mellom 1 og 1,5kg aner jeg ikke, men det er helt vilt mange i forhold til alle sammenlignbare elver jeg har fisket i.

Og elva er neppe så utrolig næringsrik at den kan feite opp alle disse.

Jeg tror elva ville hatt godt av at man tok ut endel av disse fiskene. Siden dagens regelverk ble innført så har det vel knapt blitt tatt ut fisk i fluesona, selv ikke de man har lov å ta.

Dette jobbes det med. I 2014 var første gang jeg hørte om dette. Veit også at det jobbes med dette i år også, men veit da ikke hvor lenge dette har pågått. Det må andre svare for.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Siden ingen vil inrømme settefisk som ikke er fetfinneklipt what so ever i hemsil så vil jeg si at den nederste fisken din swede som ditt tidligere bidrag i denne tråden ikke er det :) 
Den på bildet over er jeg i tvil om , den ser suspekt ut. Men igjen det blir bare spekulasjoner og det nektes for det i motsatt ende så da er det vel fasit da :) Hadde jeg fått den i stillevann hadde jeg ikke vært i tvil :)

Endret av Robban
  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Siden ingen vil inrømme settefisk som ikke er fetfinneklipt what so ever i hemsil så vil jeg si at den nederste fisken din swede som ditt tidligere bidrag i denne tråden ikke er det :) 

Den på bildet over er jeg i tvil om , den ser suspekt ut. Men igjen det blir bare spekulasjoner og det nektes for det i motsatt ende så da er det vel fasit da :) Hadde jeg fått den i stillevann hadde jeg ikke vært i tvil :)

Jeg syntes dette med forklaringer rundt hva som betegner settefisk er veldig interresant. Men jeg er spørrende til at slitt halefinne er en "fasit" på at det er settefisk!? Men det kan være fordi jeg ikke kan det. Syntes det er rart at det er ryggfinnen, hvorfor Robban?? Trodde kanskje halen ville være den delen med størst slittasje? Hvorfor blir ryggfinnen så avgjørende?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...