Gå til innhold

Hmmm, skeptisk.


Anbefalte innlegg

Det er fortsatt snakk om samme driftsplan som vi har diskutert her inne tidligere Ronny den finner du her:

http://fiskeihemseda...t 2007-2011.pdf

 

Jeg kjenner til den driftsplanen du henviser til. Men den er vesentlig mangelfull med tanke på at den mangler innfo om 2012 og frem til i dag.

 

Samtidig, er det fortsatt bekymringsverdig, at fylkesmannen i Buskerud hverken har mottatt noen søknad, eller har noen dokumentasjon på at det er levert fisk til Hemsedal/Hemsila...

 

Og nok en gang, vil jeg gjøre oppmerksom, på at fisken din vitner mer om å være rammet av en sopp/bakterie innfeksjon, enn et Mink angrep.

Å føyer seg inn i rekkene for grunnlaget til bekymringsmeldingen innledningsvis.

I tillegg, til at elva har en alfor tett bestand av fisk, utsettes for altfor stort fiskepress, og mest sannsynlig en sopp/innfeksjons utvikling under annmarsj, er det svært bekymringsverdig at det er lagt så stor lit til videre å pøse på med mer "settefisk"

Sorry altså Ronny ikke meningen å være ufin,men det er ganske så vanskelig å nå fram når tråder ikke blir lest her. Ang den driftsplanen gjorde jeg rede for den og mitt syn på det sist den var oppe til diskusjon og igjen til Pål Hedenstand tidligere i dag....

 

Om dette er ett sopp angrep. Så lurer jeg da fortsatt på hvordan en fisk angrepet av mink ser ut? Det hadde jo vært veldig relevant å vise til i forhold til sak når jeg da tydeligvis har tolket skaden på fisken feil så jeg ved en senere anledning kan avgjøre om det er sopp eller mink.

 

Du har jo selv funnet fram til det bildet og der står det hvor i vassdraget den er fisket. Det er ei bi elv til selve elva. Der er det knapt fiskere ergo ikke noe fiskepress og også meget lite fisk. Det er gjort flere forsøk på å få opp bestanden der igjennom årene,men det har ikke latt seg gjøre men det står noen få fine fisk der fortsatt og noe mindre fisk. Jeg har selv vandret opp og ned elva denne sommeren og kartlagt mye av fisken der og også fått et godt intrykk av antall fiskere som ferdes der. At du mener det er en sopp/infeksjons utvikling på gang på bakgrunn av to fisker? er vel litt å ta i? Eller har det dukket opp flere fisker av det slaget? Jeg kan selv kun huske å ha sett en settefisk du fhar fått med deg samt fisken jeg har fått som ikke er en settefisk. Mulig jeg har gått glipp av noen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jo driftsplanen jeg sikter til ligger ute.... hvis du tar det tid til å lese tidligere innlegg evt velger å huske tilbake så har den vært et tema tidligere og det har ikke kommet fram noe nytt etter det. Jeg har heller ikke henvist til noe annet en den som ligger på elvveierlaget sin side. Resten av min mening rundt det finner du i forige innlegg og også sist den var et tema.

Så den driftsplanen du bruker i din argumentasjon er en gammel driftsplan.... :wacko:

Dette minner jo om noen av de snedige forklaringene til Baldrick i Sorte Orm - sesong 2  

  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

I forbindelse med at jeg i en annen tråd etterlyser innformasjon, om fiskens utvikling i form av hvor lang tid (antall år) det vil ta for Ørret å vokse seg til 1 kg, 2 kg, 3 kg og om mulig 4 kilo i en "lavproduksjons elv", fikk jeg et tips om denne undersøkelsen:

 

http://www.nhm.uio.no/forskning/publikasjoner/lfi-rapporter/215.pdf

 

For den som har interesse av å lese gjennom, kan man finne innfo, fra 2002 om at Hemsil har mer enn god nok produksjon av stedegen fisk, til at utsetting av fisk ikke har noe for seg......

 

Det er også mye annet interessant å lese...  <<l

Endret av Ronny Bjørklund Pettersen
  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

OleKrS.

Sorry altså Ronny ikke meningen å være ufin,men det er ganske så vanskelig å nå fram når tråder ikke blir lest her. Ang den driftsplanen gjorde jeg rede for den og mitt syn på det sist den var oppe til diskusjon og igjen til Pål Hedenstand tidligere i dag...."

 

Ikke noe å beklage det. Det mest beklagelige i denne sammenhengen,er at det like forbannet, mangler vesentlig innformasjon i driftsplanen fordi de siste 4 årene ikke eksisterer.... Så hva du mener med å dra dette kortet gjenntatte ganger, skjønner jeg ikke grunnen til. Den er vesentlig mangelfull. Hvorfor er ikke relevant. Men at den er mangelfull, gjør at den ikke belyser deler av utfordringene som blir belyst...

 

 

 

Om dette er ett sopp angrep. Så lurer jeg da fortsatt på hvordan en fisk angrepet av mink ser ut? Det hadde jo vært veldig relevant å vise til i forhold til sak når jeg da tydeligvis har tolket skaden på fisken feil så jeg ved en senere anledning kan avgjøre om det er sopp eller mink.

 

Ikke så lett å dokumentere dette med bilder OleKrS. Da resultatet av at Mink angriper fisk i sitt matsøk, stort sett foregår etter fisk den kan klare å ta. Og da får den som regel tak i sitt bytte og spiser det opp......

 

At du mener det er en sopp/infeksjons utvikling på gang på bakgrunn av to fisker? er vel litt å ta i? Eller har det dukket opp flere fisker av det slaget? Jeg kan selv kun huske å ha sett en settefisk du fhar fått med deg samt fisken jeg har fått som ikke er en settefisk. Mulig jeg har gått glipp av noen?

 

Tja, kanskje det... Grunnlaget mitt for å påstå det, kommer straks....

 

Du har jo selv funnet fram til det bildet og der står det hvor i vassdraget den er fisket. Det er ei bi elv til selve elva. Der er det knapt fiskere ergo ikke noe fiskepress og også meget lite fisk. Det er gjort flere forsøk på å få opp bestanden der igjennom årene,men det har ikke latt seg gjøre men det står noen få fine fisk der fortsatt og noe mindre fisk.

 

Jeg vet hvor det er snakk om, og denne jeg beskriver her:

"Før jeg igjen,kroker og lander en fisk, som har synlige "sykdomstegn" En sprek krabat på ca. 7 hekto dette også. En fisk som har riktig farge, hele og fine finner, men med en blødende "byll" på ene siden av hodet. To rakse rapp og langt inn i småskauen med den... :-(

Ingen bilder på denne desverre..."

 

...... er mest sannsynlig, tatt i samme "bielva" som din. Det var ikke Minkangrep....

To fisker på samme plass med samme sykdomstegn....

I tillegg, ble den jeg har avbildet i innlednings artikkelen, samt en til tatt på Hjelmen. Jeg så også bilder på en tilsvarende fisk, som en kar fikk i Grønndøla.

Fortsatt sikker på at alt er såre vel?

Endret av Ronny Bjørklund Pettersen
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser det diskuteres hvem som har lengst erfaring osv.

En ting som kan være verd å tenke på er at det kanskje ikke er antall år med erfaring det kommer an på, men hvilke erfaringer man fyller på med i løpet av de årene.

Når jeg ser på bildene, og leser hva dere skriver, kan det tenkes at dere har de samme opplevelsene som trådstarter , men ikke gjenkjenner det som et potensielt problem?

  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Siden du kan dette så godt så får du vise oss hvordan en fisk som er angrepet av mink, men har overlevd ser ut. Jeg vil også med relativt stor sikkerhet kunne fastslå at den fisken knapt har vært på krok da det hverken er tegn til krokskader i munnen eller tegn til skader rundt munnen på den og som nevnt knapt en fisker som setter sin fot der den står. Og den har stått på nøyaktig samme plass hele denne sommeren hvertfall.

Jeg hadde ihvertfall "lykke" til å få en ørret med skade fra minken - 2 ganger samme fisk med 4 dagers pause. Den hadde rett og slett et rundt og dypt hull på ryggen, etter full bitt av mink. Ingen sopp på kjøttet. Det så ikke ferskt ut.

Til min overraskelse var den aktiv, feit og vaket ofte så jeg slipte den ut igjen...

Finner ikke bildet nå, men skulle ha det et sted.

Endret av Ondrej
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Denne fisken vil jeg si ikke har noen rett til å bli satt ut igjen, og jeg er enig med de som nevner sopp-angrep. Så nemlig i et lite vassdrag langs veien mellom Tinn Austbygd og Veggli i Numedal fisk som var angrepet av sopp så langt tilbake i tid som sist på sekstitallet. Ferierte sammen med foreldrene til kona, og tok en del turer i området. De fiskene jeg observerte var vel på ca.4/5 hekto, og på begge sider av hodet var det flekker som så ut som de var dekket av hvitt skum. Akkurat på samme plass som sårene på din fisk, OleKrS. Derfor holder jeg en knapp på soppangrep. Dessuten, hvis skaden på siden skulle være fra klørne til en mink, så ville de lagd rifter i huden på fisken, noe jeg ikke klarer å se noen antydning til. Og en ting til; Et minkbitt vil gi fire sår, to på hver side etter hoggtennene. Her er det bare to runde sår, et på hver side av nakken.

 

Så i dette tilfellet skulle du ha avsluttet dens liv i elva, noe andre også har nevnt, og levert den til Elvelaget slik at de kunne sendt den til undersøkelse for å finne ut hva årsaken var. For det er vel fiskebiolog i Buskerud fylke også. Hvis ikke, så er det god hjelp å få ved Ås landbrukshøyskole. 

 

Magne Fjellstad

  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var dette du klarte å spa fram og følte for å dele med omverdenen? Bra innhold og rett på sak.

Siden du spør må jeg svare. Begynte i fiskeutvalg i min lokale jeger og fiskeforening da jeg var 11. Tok vannprøver, bar fisk på skauen og drev uttynningsfiske på sik allerede da. Hva du gjorde som 4 åring kan jeg ikke se noen har spurt om?

Kall det gjerne personangrep, men kunnskap og erfaring for å se skader og tilstand på ørret er svært relevant i denne diskusjonen.

Sikker på du bare har fått 1 slank fisk i Hemsil?

Ser du hadde redigert inn noen bilder her nå... Jeg kan garantere at MINST en av de fiskene der ikke er fra elva her. Så om det er ved å anta at all fisk vi har tatt bilder av og lagt ut er fra elva her blir fort bevisene noe vage. Jeg kjenner ikke Aurevilli godt,men et hyggelig bekjentskap fra elva i sommer og den ene fisken her fikk jeg historien bak når vi satt å venta på vak og jugde på oss både kilo,cm og k-faktor. Til den historien hørte det med et helt annet georgrafisk område en nord vest i buskerud hvertfall...

 

 

Edit: Ser bildene ikke fulgte med,men de ligger lengre opp i svaret til Ørreten.

Endret av OleKrS
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Denne fisken vil jeg si ikke har noen rett til å bli satt ut igjen, og jeg er enig med de som nevner sopp-angrep. Så nemlig i et lite vassdrag langs veien mellom Tinn Austbygd og Veggli i Numedal fisk som var angrepet av sopp så langt tilbake i tid som sist på sekstitallet. Ferierte sammen med foreldrene til kona, og tok en del turer i området. De fiskene jeg observerte var vel på ca.4/5 hekto, og på begge sider av hodet var det flekker som så ut som de var dekket av hvitt skum. Akkurat på samme plass som sårene på din fisk, OleKrS. Derfor holder jeg en knapp på soppangrep. Dessuten, hvis skaden på siden skulle være fra klørne til en mink, så ville de lagd rifter i huden på fisken, noe jeg ikke klarer å se noen antydning til. Og en ting til; Et minkbitt vil gi fire sår, to på hver side etter hoggtennene. Her er det bare to runde sår, et på hver side av nakken.

 

Så i dette tilfellet skulle du ha avsluttet dens liv i elva, noe andre også har nevnt, og levert den til Elvelaget slik at de kunne sendt den til undersøkelse for å finne ut hva årsaken var. For det er vel fiskebiolog i Buskerud fylke også. Hvis ikke, så er det god hjelp å få ved Ås landbrukshøyskole. 

 

Magne Fjellstad

Hører hva du sier Magne og tar det til meg. Som sagt jeg er ingen ekspert på mink og tar til meg infoen du kommer med! Disse mink skadene er kun ut i fra min egen teori da det finnes ekstremt lite info om denne typer skader på nett. Googler man det blir man som regel henvist til fisk med skader fra lus/sopp osv og da veldig ofte i laksenæringen. Bilder av fisk med skader etter mink er så og si umulig å oppdrive.  Noe av bakgrunnen for min teori er mengden med mink i området den er fanget og det faktum at det var en ekstrem rømming der for mange år siden. Snakket med en av grunneierne og de som driver gård der i sommer og de kunne fortelle at de fanget mengder med mink de årene dette skjedde og når jeg fortelte om mink jeg hadde sett i sommer sa de at de skulle finne fram fellene sine igjen og se om de fikk fanget noe utover høsten.

Jeg har også observert mink i kamp med fisk hvor minken kommer på land igjen uten fisk i munnen og ingen fisk flytende eller på bunnen av elva. Da velger jeg å tro at den fisken må ha fått noe skader av denne kampen? Og ut i fra hylene på minken og vannspruten har det ikke vært snakk om fisk på 2-3hk den har prøvd å ta.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser du hadde redigert inn noen bilder her nå... Jeg kan garantere at MINST en av de fiskene der ikke er fra elva her. Så om det er ved å anta at all fisk vi har tatt bilder av og lagt ut er fra elva her blir fort bevisene noe vage. Jeg kjenner ikke Aurevilli godt,men et hyggelig bekjentskap fra elva i sommer og den ene fisken her fikk jeg historien bak når vi satt å venta på vak og jugde på oss både kilo,cm og k-faktor.

 

 

Edit: Ser bildene ikke fulgte med,men de ligger lengre opp i svaret til Ørreten.

Noe av poenget er nok at Aurevilli har et annet synspunkt enn dine motdebattanter på hva som er en fin fisk og hva som er en tynn fisk. Jeg forstår ikke hvor dere legger lista for hva som er en fin fisk og hva som er en tynn fisk. Like lite forstår jeg at man velger å legge ut bilder på nettet av slike fangster. Og her ligger jo noe av problemet etter mitt syn; dere stiller ikke nok krav til fisken. 

 

Jeg har 3 turer til Minnivallalækur. Der er det stor ørret i mengder. Dessverre er det en del fisk der som ikke holder mål. Min tørrfluerekord er derifra. 4,2 kilo. Det er en fisk som har gått i glemmeboken for min del. Men dere ville synes det var en fin fisk. Jeg slutta å dra til Minni ettersom jeg fikk et par fisker til der som også var ormeaktige. Jeg diskrediterer altså også egne fisker. 

 

Hadde man kuttet ut fiskeutsettinger i Hemsil og i tillegg tatt ut litt mer fisk, så ville du hatt langt flottere fisker å fotografere. For du er nok en dyktig fluefisker. Det er få elver man kan lære så mye av som Hemsil. 

Endret av Pål Hedenstad
  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

OleKrS.

 

"Ser du hadde redigert inn noen bilder her nå... Jeg kan garantere at MINST en av de fiskene der ikke er fra elva her. Så om det er ved å anta at all fisk vi har tatt bilder av og lagt ut er fra elva her blir fort bevisene noe vage."

 

Blir "bevisene" vage, som følge av at en av fiskene er fra et annet sted? Når MINST to av de tre fiskene er fra Hemsila?

 

"Jeg har også observert mink i kamp med fisk hvor minken kommer på land igjen uten fisk i munnen og ingen fisk flytende eller på bunnen av elva. Da velger jeg å tro at den fisken må ha fått noe skader av denne kampen? Og ut i fra hylene på minken og vannspruten har det ikke vært snakk om fisk på 2-3hk den har prøvd å ta."

 

Så du har sett Mink angripe Ørret ute i elva, for så "hylende" forlate elva uten fangst? Kan det ha vert "slagMink"?

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noe av poenget er nok at Aurevilli har et annet synspunkt enn dine motdebattanter på hva som er en fin fisk og hva som er en tynn fisk. Jeg forstår ikke hvor dere legger lista for hva som er en fin fisk og hva som er en tynn fisk. Like lite forstår jeg at man velger å legge ut bilder på nettet av slike fangster. Og her ligger jo noe av problemet etter mitt syn; dere stiller ikke nok krav til fisken. 

 

Jeg har 3 turer til Minnivallalækur. Der er det stor ørret i mengder. Dessverre er det en del fisk der som ikke holder mål. Min tørrfluerekord er derifra. 4,2 kilo. Det er en fisk som har gått i glemmeboken for min del. Men dere ville synes det var en fin fisk. Jeg slutta å dra til Minni ettersom jeg fikk et par fisker til der som også var ormeaktige. Jeg diskrediterer altså også egne fisker. 

 

Hadde man kuttet ut fiskeutsettinger i Hemsil og i tillegg tatt ut litt mer fisk, så ville du hatt langt flottere fisker å fotografere. For du er nok en dyktig fluefisker. Det er få elver man kan lære så mye av som Hemsil. 

Takk for ett ryddig og fint svar Pål!

 

Alt er nok relativt i forhold til hvordan en fisk ser ut som fin eller ei, hvem som ser osv. Å for eksempel sammenligne en fisk fra ei elv i innlandet og et godt forvalta ørretvann blir ofte feil blir det ikke? Jeg leste den rapporten som ble linka til tidligere i dag for en god stund siden og mener å huske at under undersøkelsen i 2002 så fant de fisken i hemsil til å holde seg innenfor en k-faktor fra 0,9-1,2 som de anså som fisk i god kondisjon. Personlig har jeg fått fisk fra ca 1-1,3 i k-faktor her i elva denne sommeren.(Nå er det riktig nok ingen som tror på meg og mine mål (: )  Den fisken på 1,3 er jo utenfor normalen spesielt i dette vassdraget,men også for de fleste andre steder sånn jeg ser det.Man må vel se litt på stedene man fisker også må man ikke? Jeg har fiska en god del rundt hovedsaklig i fjellet på østlandet. Jeg har til gode å se mengder med fisk som er så feit at man får bakoversveis. Der jeg har opplevd det har det gjerne vært flyttet fisk og forvalta i privat regi eller av grunneiere faunakriminalitet eller ei. Mitt generelle intrykk fra elver både kjente og ukjente er at man finner enkelt individer som er i meget god kondisjon og man finner individer som er i mindre god kondisjon,men snittet av de fleste fisker er godt innafor hva en fisk bør være.

 

Og da ut i fra min naivitet så velger jeg å tro at de som styrer elva og har forvalta den gjennom år ser en eventuell utvikling og gjør noe med det. At de allerede har fokus på å ta ut tynn og gammel fisk som er gjort rede for fra tidlig i denne tråden velger jeg å ta som et tegn på at de har kontroll på det som skjer i elva og gjør noe med det før det evt utarter seg til å bli noe kritisk.

 

Det du sier om Minivallalækur er for meg ny info. Jeg har selv bare stått på ski der oppe på en av verdens flotteste øyer,men kjenner flere som har vært der som kun har god ord å si om fisken der. Jeg tviler jo ikke på at det kan være variasjoner der heller og med din erfaring så tror jeg deg på ditt ord! Vi får håpe du bare har vært uheldig så jeg fortsatt kan leve i håpet om å fange stor stint ørret der oppe en dag!

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det du sier om Minivallalækur er for meg ny info. Jeg har selv bare stått på ski der oppe på en av verdens flotteste øyer,men kjenner flere som har vært der som kun har god ord å si om fisken der. Jeg tviler jo ikke på at det kan være variasjoner der heller og med din erfaring så tror jeg deg på ditt ord! Vi får håpe du bare har vært uheldig så jeg fortsatt kan leve i håpet om å fange stor stint ørret der oppe en dag!

Poenget med å dra inn Minni er at det også er en kvalitetselv som er priset relativt høyt. Av og til kan det gå opp sjøørret i Minni, og den overvintrer. Det resulterer i noen skikkelige basketak med elvas opprinnelige innbyggere. Resulutatet blir en del sliten fisk fra 3 kilo og oppover. De er samlet i en høl hvor det ikke er uoverkommelig å rydde opp Det krever bare et par timer med streamer i mars/april. Med de inntektene som elva genererer burde det vært tatt ut fisk på vårparten før man slipper til fiskere. 

Så sammenlikningen med Hemsil er litt vag, men at man kan forbedre forvaltningen er ikke unikt for Hemsil. Og størst krav til forvaltning kan kan kreve av de som tar seg mest betalt. 

 

Dette med Hemsil har blitt en unødvendig hard debatt. Det var betimelig at Ronny sa ifra. Jeg tror at noe av motstanden han har møtt (og da tenker jeg ikke på OleKrS) skyldes at han diskrediterer andres fangster i Hemsil. Og de fleste som har fisket i Hemsil de siste 15 årene har vel sett at tettheten av fisk ikke er sunn. Hemsil er et såpass godt produkt at det ikke hadde gjort noe om fiskene hadde litt mer plass å boltre seg på. Den eneste fordelen med denne fisketettheten må være om en skal guide fluefiskere med begrensede ferdigheter. Da blir jo jobben noe enklere....

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det ser ut som at vi aldri kommer til å bli enige om hva som er en fisk i god kondisjon og hva som er en fisk i dårlig kondisjon. DET kan vi ihvertfall være enige om!? Problemet er nok at det er så mye erfaring her (les litt ironisk), at vi kunne diskutert dette temaet evig. Med mye erfaring, er det naturlig at man sammenlikner fisk tatt en plass, med fisk tatt en annen plass...Sånn jeg ser det kan ikke fisk fra Hemsila sammenliknes med fisk fra feks Rena (eller andre plasser).

Når jeg sier at jeg ikke har fått fisk som jeg anser for å være slank fisk, så har jeg jeg ikke det sett utifra fisk i hemsedal. Men igjen dette er utifra min erfaring som fluefisker, der jeg legger til faktorer som hvor i landet jeg er, hvor høyt jeg er, hva slags habitat i elva der jeg fisker er osv...

Den artikkelen som Ronny refererer til over ( http://www.nhm.uio.n...pporter/215.pdf ) står det blant annet: " Ovenfor Eikredammen hadde fisken god kondisjon, men med spredning i kondisjonsverdi mellom 0.8-1.2 (Fig. 9, s.21). Nedenfor Eikredammen hadde fangete individer gjennomgående lavere kondisjonsverdi, og de fleste individene hadde en kondisjonsverdi lavere enn 0.8, noe som må sies å være fisk i dårlig kondisjon. " og at " I og ovenfor Eikredammen har ørreten jevnt over god kvalitet. Veksten er god, det er ikke vekststagnasjon, kjøttfargen er gulrød-lyserød hos større fisk, og kondisjonen viser normalt feit fisk. Det tas mye fisk mellom 0,5-0,8 kg, og det tas regelmessig fisk på over 1 kg. Dette er å regne for gode kvaliteter i en ørretbestand på rennende vann (s. 36)

Artikkelen hevder at for hemsila er fisk med en k-faktor på mellom 0.8 - 1.2 å regne som fet og fin fisk, med god kondisjon. Derfor har ikke jeg fått fisk som jeg anser for å være slank i Hemsila, da ingen har hatt k-faktor under 1

. Hadde jeg vært på kola, der fisken vokser mer i høyde/bredde enn i lengde hadde saken vært annerledes (leste forresten et sted at dette var pga gjeddepredasjon og at ørret evolusjonsmessig hadde utviklet dette gjennom naturlig seleksjon, da gjeddene heller tok slankere/lengre fisk. Om dette kan vitenskaplig bekreftes veit jeg ikke?).

Leste i en annen rapport at klima og temperatur har mye å si for ørret og dens vekst (hardangerviddaprosjektet). Tilføringen av vinternedbør, smeltevann vil slå ut på vekstforholdene. Hemsila som ligger på ca 650 moh, vil generelt ha en kaldere gj.snitt temperatur enn feks Rena med sine 250 moh.

Ørreten: Nå må du ikke kaste stein i glasshus! Du kan ikke i det ene øyeblikket klage på at andre kommer med personangrep, og så gjøre det samme selv!? At du i tillegg mener at de fiskene du viser til er slanke, bekrefter bare din uvitenhet og dårlige evne til å bedømme fisk utifra bilde! Fisken i midten der, er 60 cm og 2.2 kg. Er det en slank fisk?

-norumen-

Endret av Norumen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Må få lov til å svare på det innlegget Norumen, uten at du igjen skal dra det kortet. Det var jo ikke jeg som åpnet innlegget med "at jeg var så jævla lei alle personangrep", for så å komme med et selv. Men artig at du addreserte glasshuset til meg og ikke Aurevilli i innlegget før. Jeg svarte bare på det han lurte på. Hva gjelder fiskene, lar jeg bildene tale for seg selv. Om de er fra Hemsil eller ikke, ville jeg ikke ansett dette som bra fisk, og det må jeg jo få lov å mene om de fiskene.

Ser mange nå sier man ikke kan sammenlikne Hemsil med Rena eller et velkultivert skogsvann. Kan ikke helt se hvor i tråden dette har blitt gjort?

Endret av Ørreten
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Norumen. 

 

Nå må du ikke gjøre skam på Eiker bygdene...

 

<0,90 = tynn fisk

0,95 = middels fisk

1,0 = god kvalitet

1,1 = meget god kvalitet

1,2> = svært fet fisk

Kilde: http://www.hooked.no/artikler/k-faktor-beregn-fiskens-kondisjon

 

Dette er normal forståelse av K-faktor benevnelsene. Det du har beveget deg inn på er feiltolkninger.

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Det ser ut som at vi aldri kommer til å bli enige om hva som er en fisk i god kondisjon og hva som er en fisk i dårlig kondisjon. DET kan vi ihvertfall være enige om!? Problemet er nok at det er så mye erfaring her (les litt ironisk), at vi kunne diskutert dette temaet evig. Med mye erfaring, er det naturlig at man sammenlikner fisk tatt en plass, med fisk tatt en annen plass...Sånn jeg ser det kan ikke fisk fra Hemsila  sammenliknes med fisk fra feks Rena (eller andre plasser). 

Når jeg sier at jeg ikke har fått fisk som jeg anser for å være slank fisk, så har jeg jeg ikke det sett utifra fisk i hemsedal. Men igjen dette er utifra min erfaring som fluefisker, der jeg legger til faktorer som hvor i landet jeg er, hvor høyt jeg er, hva slags habitat i elva der jeg fisker er osv... 

 

Den artikkelen som Ronny refererer til over ( http://www.nhm.uio.n...pporter/215.pdf ) står det blant annet: " Ovenfor Eikredammen hadde fisken god kondisjon, men med spredning i kondisjonsverdi mellom 0.8-1.2 (Fig. 9, s.21). Nedenfor Eikredammen hadde fangete individer gjennomgående lavere kondisjonsverdi, og de fleste individene hadde en kondisjonsverdi lavere enn 0.8, noe som må sies å være fisk i dårlig kondisjon. " og at " I og ovenfor Eikredammen har ørreten jevnt over god kvalitet. Veksten er god, det er ikke vekststagnasjon, kjøttfargen er gulrød-lyserød hos større fisk, og kondisjonen viser normalt feit fisk. Det tas mye fisk mellom 0,5-0,8 kg, og det tas regelmessig fisk på over 1 kg. Dette er å regne for gode kvaliteter i en ørretbestand på rennende vann (s. 36)

 

Altså for hemsila er fisk med en k-faktor på mellom 0.8 - 1.2 å regne som fet og fin fisk, med god kondisjon. Derfor har ikke jeg fått fisk som jeg anser for å være slank i Hemsila. Hadde jeg vært på kola, der fisken vokser mer i høyde/bredde enn i lengde hadde saken vært annerledes (leste forresten et sted at dette var pga gjeddepredasjon og at ørret evolusjonsmessig hadde utviklet dette gjennom naturlig seleksjon, da gjedde ne heller tok slankere/lengre fisk. Om dette kan vitenskaplig bekreftes veit jeg ikke?). 

Leste i en annen rapport at klima og temperatur har mye å si for ørret og dens vekst (hardangerviddaprosjektet). Tilføringen av vinternedbør, smeltevann vil slå ut på vekstforholdene. Hemsila som ligger på ca 650 moh, vil generelt ha en kaldere gj.snitt temperatur enn feks Rena med sine 250 moh. 

 
Ørreten: Nå må du ikke kaste stein i glasshus! Du kan ikke i det ene øyeblikket klage på at andre kommer med personangrep, og så gjøre det samme selv!? At du i tillegg mener at de fiskene du viser til er slanke, bekrefter bare din uvitenhet og dårlige evne til å bedømme fisk utifra bilde! Fisken i midten der, er 60 cm og 2.2 kg. Er det en slank fisk? 
 
-norumen- 

 

Rapporten er fra 2002. Altså ikke så mange år etter at dagens fiskeregler så dagens lys. Det tar litt tid før en elv responderer på at man ikke høster av overskuddet.

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Norumen. 

 o

Nå må du ikke gjøre skam på Eiker bygdene...

 

<0,90 = tynn fisk

0,95 = middels fisk

1,0 = god kvalitet

1,1 = meget god kvalitet

1,2> = svært fet fisk

Kilde: http://www.hooked.no/artikler/k-faktor-beregn-fiskens-kondisjon

 

Dette er normal forståelse av K-faktor benevnelsene. Det du har beveget deg inn på er feiltolkninger.

Forsøkte å vise at selv i forskning henvises det til K-faktor, og at det er store forskjeller mellom hva som ansees som god kondisjon og dårlig kondisjon. Det kom kanskje ikke så klart frem...

At det skal kunne gjøre skam på hvor jeg holder hus hen, skjønner jeg ikke?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bare en liten kommentar til dette med vanntemperatur i Rena ca.250 moh  kontra Hemsila ca 650 moh. Rena er faktisk ei elv som ikke er helt sammenlignbar med andre elver og vann på samme høyde over havet.  Rena er generelt kald og stabil ang.temp gjennom hele året.  Den har vannet sitt fra Storsjøen som er en meget kald og dyyyp sjø.  Den får også tilført det meste av vannet fra høyereliggende fjellområder og blir også tilført mye kalt smeltevann (noe vann blir også overført fra Glomma gjennom tunnel fra Barkald, dette er varmere vann, men blir blandet med fjellvann og renner ut i Storsjøen før det kommer ned i Rena). 

Rena er også spesiell ved at vanntemperaturen stiger ved nordavind.  

 

Men et spørsmål til de som vet og har svar ang. Hemsila.  Før var elva kjent for sine store aurivilliklekkinger som teppela elva i opptil 14 dager i slengen. Og da snakker vi om -80 og -90 tallet.  Hvorfor har disse klekkingene avtatt og blitt borte ? Er det landbruket som har skylda, er det økt trafikk i elva, har økt tetthet av større fisk som trenger mer mat skylda eller hva er det ? 

 

Kjellemann

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

60 cm og 2,2 kilo er akkuratt såvidt over 1 i kfaktor. Om vekta da har jugi med en halv hg eller mer er man brått nede i under 1 i kfaktor. Også har man utfordringen i tillegg i forhold til stor fisk og kfaktor som ikke alltid gir riktig svar. Veldig tynt grunnlag det her.

Endret av Ørreten
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Rapporter kan leses som politikere gjør det til sin fordel.  Jeg leser utfra den nevnte rapporten at fisken som ble undersøkt hadde K-faktor mellom 0,8-1,2 og i generell god kondisjon.  At fisk fra 0,8-1,2 er fet og fin er vel litt fri tolkning.  En fisk med K-faktor 0,8 vil aldri være fet og fin.  Men snittet i forskningen ligger kanskje på 1,0 som ligger midt mellom ytterpunktene.  Og da kan en tolke det dithen at fisken generelt er av god kvalitet.  Ikke fet, ikke veldig god kvalitet men god. 

 

Øker så andelen av fisk med K-faktor på 0,8- 0,9 eller lavere, ja da går også den generelle kvaliteten ned.  Og hvordan er det forholdet 10-15 år etter denne undersøkelsen?  Uansett fisk med K-faktor 0,9 og mindre var tynn i 2001 og den er tynn i dag.

 

Kjellemann

Endret av Kjell Karlsen
  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Forsøkte å vise at selv i forskning henvises det til K-faktor, og at det er store forskjeller mellom hva som ansees som god kondisjon og dårlig kondisjon. Det kom kanskje ikke så klart frem...

At det skal kunne gjøre skam på hvor jeg holder hus hen, skjønner jeg ikke?

Hei

 

Det er ikke noe særlig tolkningsmonn rundt dette med k-faktor. Det er ikke uten grunn til at man opererer med tallet 1. Som du ser er nedgangen til 0,95 betydelig. Du kan jo tenke deg hva man karakterieserer 0,8 som.... Er vel det som vi litt lengre ned i Eiker bygdene kalte for "jagær".

 

Kan også kvalifisere til dette; http://www.larsoglars.no/?p=7163 cccheers

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

 

Men et spørsmål til de som vet og har svar ang. Hemsila.  Før var elva kjent for sine store aurivilliklekkinger som teppela elva i opptil 14 dager i slengen. Og da snakker vi om -80 og -90 tallet.  Hvorfor har disse klekkingene avtatt og blitt borte ? Er det landbruket som har skylda, er det økt trafikk i elva, har økt tetthet av større fisk som trenger mer mat skylda eller hva er det ? 

 

Kjellemann

Det er vel ganske stor enighet om at det er omlegging i landbruket som er årsaken. Nå gjødsles ikke elven like mye som før. Korriger meg gjerne.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og med redusert bestand av aurivilli pga omlegging av landbruket vil vel også andre innsektsbestander som lever i elva reduseres.  Og i følge den forskningsrapporten så spiser fisken i Hemsila store mengder innsekter og mye døgnfluer.  Når da mengden stor fisk øker og behovet for mer næring og mat øker er det vel noe som skurrer når det beviselig blir mindre mattilgang. Og slik jeg tolker det er det årene etter denne rapporten det har vært en vesentlig økning i antall stor fisk samtidig med nedgang i innsektsbestanden. 

 

(jeg presiserer igjen at jeg kun på mitt amatørnivå tolker og leser rapporter, innlegg og faglitteratur fordi jeg er interessert i biologi og naturens mekanismer. Samtidig som jeg prøver å få egne erfaringer fra andre steder til å passe inn i sammenhengen)

 

Kjellemann

Endret av Kjell Karlsen
  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...