Gå til innhold

Oppriktig bekymret for OFA-land


Truls K. Johansen

Anbefalte innlegg

Kjell Grønningen skrev (På 7.3.2021 den 17.57):

Tidvis klønete formulert av OFA dette her. Men denne saken har flere sider og Lars og Lars har kun fokusert på den ene sida og deres argumenter. De to røverne i Solemskogen JFF har null og niks troverdighet så jeg skjønner ikke helt hvorfor Nilssen har tatt deres ord for god fisk. Jegere som dem er begge to. Den nye daglige lederen har heller ikke vist seg å være spesielt rund i kanta så at han måtte gå er det sannsynligvis ikke så mange som griner så mye over. Gutta på settefiskanlegget har også opptrådt rimelig patetisk. Sjukmelde seg i ett år i steden for å ta en real fight om sin egen arbeidsplass. Svært lite heroisk spørru meg. Hele saken lukter god gammaldags kokos. Det går seg nok til etterhvert skal dere se. Og flere hoder kan fort rulle...men dem om det.

Jeg kommer til å fiske masse i mine vann i osloskauene uansett. Og snart går isen...!

 

Dersom det finnes så mange sider av denne saken Kjell, så er det jo underlig at ikke OFA valgte å kjøre den i retten. Det forliket OFA gikk med på, er vel identisk med dommen som ville blitt avsagt om man gjennomførte en full rettssak. Det var vel et håp her om at hele greiene ville gå under radaren. Men heldigvis har denne saken fått en del oppmerksomhet.

Den daglige lederen har væt utsatt for ren sabotasje. (Kjennelsen er lenket i bunnen av denne artikkelen; http://www.larsoglars.no/?p=12318 underbygger bruken av ordet "sabotasje") Men til tross for dette var han lojal samtidig som han bidro til opprettelsen av "Fiskejenter i marka" + at OFA for første gang på mange mange år begynte å føre en dialog med fagmiljøer og brukerne. Dette kunne blitt riktig bra det.

Når det gjelder Solemskogen JFF, så er det vel ikke den foreningen som har bydd på mest røvere i denne saken ;-)

Uansett så er det svært alvorlig å gi folk en oppsigelse. I dette tilfellet kunne det vært svært skadelig for Daglig Leder. Nå er CV'en hans heldigvis i vater igjen. Men de som bidro til at det ble en oppsigelse bør sette seg ned å tenke grundig gjennom hva de har vært med på. 

 

 

  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg avslutter for min del denne diskusjonen nå. Selv har jeg snakka med en rekke folk i OFA-systemet og sitter inne med relativt mange relevante opplysninger om sakens kjerne. Jeg har ringt rundt temmelig mye i løpet av de siste ukene. Men siden Pål H tydeligvis veit enda mer kommer jeg til kort også her. Denne saken har definitivt to sider og jeg har prøvd å sette meg inn i begge. Pål tilsynelatende kun om en. Den stakkars uskyldige nye daglige lederen. Forhåndsdømming kan man vel kalle det. Pleier ikke å være lurt. Eller rettferdig for den saks skyld. Det neste blir vel at jeg skal lære Pål alt om finessene og nye teknikker rundt og innen fluebinding. Tror ikke det. I min verden uttaler man seg ikke skråsikkert om saker man ikke har satt seg godt nok inn i, eller har greie på som det heter på godt norsk. Som i mitt tilfelle vel egentlig kun er fotball. Ballen er død!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Etter at OFA måtte inngå et kostbart forlik med tidligere daglig leder (som ble sparket av deler av dagens OFA styre), så fortsetter de å ta underlige avgjørelser. På OFAs årsmøte nå i kveld inntraff følgende:

Oslomarkas Fiske Administrasjon (OFA) sitt årsmøte i kveld åpnet med en kunngjøring fra Løvenskiold om at de, som en av de to største grunneierne i Oslomarka, trekker seg med umiddelbar virkning fra styret i OFA. De sier også umiddelbart opp dagens avtale med Oslo kommune om leie av fiskeretten, samt avtalene OFA har mht hytter, båter og kjøring i marka.

http://www.larsoglars.no/?p=12352

 

 

  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

RolvS skrev (9 timer siden):

Måtte lese hele artikkelen, og hele artikkelen er sitat-verdig... :) Nå har forfatters vinkling litt å si i denne saken, men det kan se litt ut som om OFA as we know it snart kan komme til å være historie? 

Om de fortsetter å ikke forholde seg til virkeligheten, så kan nok OFA gå en ganske trøblete fremtid i møte. Det er ganske fasinerende at man nærmest bagatelliserer at grunneieren sier opp avtalen.

Og ikke minst blir det spennende å se hva de skal gjøre med settefisken de nå har produsert. Det er ikke mange vann i OFA området som behøver de estimatene som OFA har kommet frem til (regner med at 2021 prioriteringen er lik foregående år). Min erfaring er at de tallene bare resulterer i tette fiskesamfunn hvor veksten stagnerer, tidlig kjønnsmodning og svak k-faktor. Det er jo ingen som vil ha det sånn. Om noen tviler, er det bare å se på fangsrapportene som OFA legger ut. Størst fisk på flue juli 2020; 448 gram

Det var ganske mange som løste fiskekort i 2020 og mye folk i marka. Så 448 gram.........

 

 

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Roaas skrev (51 minutter siden):

Hvor mange løste kort, og hvor mange av de som løste kort leverte fangstrapport? Største på flue på 448gr kan jo umulig stemme.

Dette er fisk som er meldt inn og i tillegg er det juli måned hvor det er få fiskere.
Kan ikke huske sist gang jeg fisket i juli og i tillegg har jeg aldri meldt inn fisk annet enn tilbakemeldinger om for mye småfisk(settefisk) i enkelte vann.
I 2020 ble det solgt 13895 fiskekort i Oslomarka. Hvor mange fangstrapporter som ble levert inn vet jeg ikke. 

Endret av knut
presisering
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg antar kun at ut i fra 13895 solgte kort, derav eks antall personer som faktisk fisker aktivt og ikke er på familietur med høy moral for å fiske mort, så er det større fisk tatt enn største på 448gr, rapportert eller ei. Jeg mener det må det jo faktisk. Det kan ikke være største som er tatt. 

Det går ørret på 500gr i den lokale bekken her som ikke er under noen som helst form for oppsyn og har høyt fiskepress fra polakker. 

Sorry for flisespikkeri. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var mange fiskere i marka i juli (jeg er bosatt tett mot markagrensa). Poenget var egentlig bare at de ikke klarer å få inn særlig mye dokumentasjon som underbygger at det arbeidet de har gjort gir bra fiske. De gikk jo ut i 2016 (Dagens Næringsliv) og hevdet at fisket i marka aldri hadde vært bedre. Lurer på hvordan man kom til den konklusjonen

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

At fisket i marka aldri hadde vært bedre enn i 2016 tror jeg må være tatt ut av løse lufta.
For min egen del fører jeg statistikk hvert år og jeg har en tidsserie på rundt 40 år. 
Etter år 2001 har det godt sakte men sikkert mot mer småfisk og fra 2010 ble det mer sjelden med ørret over 1 kg.

I anadrome vassdrag rundt i Norge er det ganske vanlig med et depositum som man får tilbake etter levering av fangstrapport. Noe sånt burde jo OFA også kunne få til slik at de har et godt grunnlag for å si noe om tilstanden i vannene og hvilke tiltak som eventuelt burde gjennomføres. Jeg er redd dagens fangstrapportering gir et for dårlig bilde til en riktig og fornuftig kultiveringsplan for hvert enkelt vann i marka.

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Truls skrev (4 timer siden):

Jeg har ikke for vane å rapportere fangst av betydning for å si det sånn. Det prøver jeg å la forbigå i stillhet, i hvert fall i hvilket område det gjelder. Er vel ikke noen særlig rapporteringspraksis, er det vel

 

Det var en konkurranse for juli, med gavekort på 1000,-. Utover det, så liker jo folk å vise frem stor fisk. Men noen rapporteringspraksis er det ikke nei.

  • Lik 1
  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det å basere fiskekultivering på rappoerter er temmelig håpløst. For mange gidder ikke og data man samler inn mangler mye verdifull informasjon. Skal man kultivere vann og få et godt bilde av status så må man rett og slett fiske der selv og knytte til seg personer som kan være med å fiske der man ikke rekker selv i tillegg.  Slik praktiserer jeg/vi i våre vann. Får man besøkt vannet noen ganger ila sesongen på gode tidspunkter så får man en ganske god pekepinn på tetthet, kondisjon og vekstrate. Status på et vann forandrer seg ikke over natta heller så i mange tilfeller holder det lenge å besøke vann hvert andre år eller skjeldnere. Kommer litt av på hvilke tiltak som er gjort og status som var.

En viktig del av kultiveringen er å følge visse generasjoner fisk man setter ut. Kan gjerne finneklippe et utsett av f.eks 1-åringer og ha de som referanse. Kan være smart i litt større vann hvor det er naturlig å sette ut fisk hvert år. Vekstraten sier noe om tilgangen på mat, og hvordan man kan forvente at bestanden utvikler seg, slik at man kan "designe" vannet litt selv og skape en fin balanse mellom ulike generasjoner fisk.

Før drev vi med prøvefiske, resultatet av det gir en pekepinn på noe, men hvor man satte garna sier vel nesten mest. Kan dog få litt innblikk i generell kondisjon etc. og status på abborbestanden hvis det er interessant noe jeg mener man ikke skal bry seg så veldig mye om. Så det har vi mer eller mindre kutta ut.

  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

At OFA alene skal greie å fiske flere ganger i løpet sommeren i sine 450 vann for å danne seg et bilde av bestanden har jeg liten tro på. Noen lag er nok flinke, men helheten mangler.
OFA har vel heller ikke knyttet til seg ivrige fiskere etter det jeg skjønner.
Tror nok også at det mangler en detaljert plan for hvert enkelt av disse 450 vannene i Oslomarka hvor eksempelvis alle tilbakemeldinger som er av interesse logges, også fangstrapporter.
Man kan jo også spørre seg om hvorfor noen vann får alt for mye settefisk mens andre vann får en mer fornuftig dose fisk i Oslomarka. Er dette på bakgrunn av en detaljert plan? Tvilsomt! 
 

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Rune Stokkebekk skrev (4 timer siden):

Det å basere fiskekultivering på rappoerter er temmelig håpløst. For mange gidder ikke og data man samler inn mangler mye verdifull informasjon. Skal man kultivere vann og få et godt bilde av status så må man rett og slett fiske der selv og knytte til seg personer som kan være med å fiske der man ikke rekker selv i tillegg.  Slik praktiserer jeg/vi i våre vann. Får man besøkt vannet noen ganger ila sesongen på gode tidspunkter så får man en ganske god pekepinn på tetthet, kondisjon og vekstrate. 

Helt enig. Bra oppsummering. Man må fiske der selv eller knytte til seg de som ofte fisker i et gitt vann. Helst bør jo den gruppen som setter fisk i et vann også fiske der.

Men når man nesten uten unntak ikke klarer å få fatt i verifiserte gode fangstrapporter og har ca 500 vann å ta av - da har man gjort mye feil. 

Det med verifiserte fangstrapporter er viktig. 700 grams ørreter har en lei tendens til å være 1 kg i sosiale medier.

 

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Viktig med bløffetkast på Instagram/Facebook. Kan ikke tape ansikt med en litt kraftig 750 grams, må vite! 

Nei, men seriøst. Må OFA kultivere 450 vann? Er det nødvendig å kultivere alle vann i hele marka? Kunne man redusert antall vann og fått mer fokus pr vann? Det høres jo særs vanskelig ut å kunne holde tritt med de tingene Rune nevner her i så mange vann. Selv har jeg klokketro på Rune sin kultivering. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Roaas skrev (9 timer siden):

Nei, men seriøst. Må OFA kultivere 450 vann? Er det nødvendig å kultivere alle vann i hele marka? Kunne man redusert antall vann og fått mer fokus pr vann? Det høres jo særs vanskelig ut å kunne holde tritt med de tingene Rune nevner her i så mange vann. Selv har jeg klokketro på Rune sin kultivering. 

Nei, flere av de store vannene blir ikke kultivert, annet enn at de tar stamfisk fra tilløpselvene i noen av de.
Fiskefaunaen er også forskjellig fra Rune S sitt område. Mange vann i Oslomarka har ikke bare ørret og abbor, men også røye og store mengder sik, og i enkelte også mort. Med andre ord langt mer utfordrende. I slike vann er prøvegarnserier nødvendig for å få en bedre oversikt, hvis man da ønsker å kultivere.   

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...

En stor oppgave ja, men hopper ikke akkurat etter noen Wirkolaer...

Håper dem får inn en med litt hår på brøstet som også har lang erfaring med fisking. Har inntil det motsatte er bevist trua på at det nå endelig kommer inn som kan snakke både Milano og Roma midt i mot. Og som veit hvor skoa trykker. Kan noen vennligst vekke salige Knut Rom til live igjen? Da hadde det blitt ordna opp😄Er forresten på vei inn i Østmarka akkurat nå. Vinden er endelig borte og man drømmer selvsagt om litt fjærmygg-action...men det viktigste er uansett å værra ute i skauen. 

  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...