Gå til innhold

Fluefiskere i Norge, og fluefiskere i andre land


Truls

Anbefalte innlegg

De fleste fluefiskere jeg møter her i landet er ganske så dedikerte i forhold til denne hobbyen.

De fleste langt på vei til å kunne kalles nerdete i en eller annen retning innen fluefiske.

Virker som det er veldig få 'hobbyfiskere' om man kan kalle dem det som fisker med flue.

Når jeg ser filmer osv fra f.eks USA så virker det som det er mye mer utbredt at hobbyfiskerne, altså de som bare fisker en gang i blandt og ikke har dette som en 'altoppslukende' livsstil, fisker med flue. Er det en mer utbredt allemannssyssel å fiske med flue andre steder?

Og hvorfor er det egentlig sånn..?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det har nok mye med ferie og fridager å gjøre , tilgjengelighet og pris . I USA  hvor ferie og fritid er en brøkdel av her, så er nok trenden at hvis du ikke jobber i bransjen ( og selv da) leier deg deg en guide for de dagene du har til rådighet, som forteller deg hvilke flue, hvor fisken står, hvor du skal kaste osv. I andre land  som f.eks  USA kan en dag  med stang koste betydelige summer. Endel steder, ingen nevnt eller glemt, er guide påbudt. For å ikke nevne alle land hvor man ikke har allmannsretten og og gå over privat land er straffbart, elver og vann er private osv. -Alt er nok en kombinasjon av forskjellige faktorer og at nordmenn flest har ett nært forhold til naturen. Slik sett er vi heldige at vi kan være nerdete og dyrke vår hobby for en rimelig penge.

Endret av Terje Bendiksby
  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

I svaret på spørsmålet ditt tenker jeg at kultur og tradisjon må bli en viktig faktor.

Her hjemme har vi lange tradisjoner med å høste av hva naturen gir. Det er egentlig ikke lenge siden landet gikk fra naturalhusholdning til pengehusholdning. I dette ligger at vi mer eller mindre var selvforsynte og der fiske var en viktig kilde til husholdningen. Vi fisket altså for å overleve. Fluefiske derimot kom nok til landet med britiske laksefiskere vil jeg tro. Og med det kom også fiske for fornøyelsens skyld. Ikke det at britene ikke høstet av naturen, men det var langt i fra påkrevd.

 

Hva gjelder amerikanere er nok et mer sammensatt svar, men det er definitivt mange paralleller. Fangsttradisjonene i enkelte delstater er fremdeles sterke og fremtredende, mens trofé fiske og turisme nok har vært gjeldende andre steder.  

 

Et forsiktig anslag på hvor mange av landets innbyggere som fisker kan man få ved å se på foreningenes andel av befolkningen og hvor mange som årlig løser fiskekort. Da vil man raskt komme frem til at av alle som fisker, utgjør fluefiskeren inntil 15%. I tillegg kommer yrkesfiskere, men de er for ordens skyld ikke medtatt.

 

Alle vet vi (og de som ennå ikke har erfart det finner det nok snart ut) at dersom du skal fiske optimalt for å overleve, så velger du ikke fluefiske. Det er andre fiskeredskap som er langt mer effektive, og ikke minst tilgjengelig. 

 

Det er altså i fangsttradisjonene vi finner opphavet til hvorfor vi fremdeles fisker, og i historien hvorfor fluefiske er for rekreasjon. Kort versjon,

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...