Gå til innhold

Slutt på utsetting i Drammenselva


Truls

Anbefalte innlegg

Foreløpig ikke noe nytt i denne saken. Man venter på at foreningens klage skal besvares, men jeg klarer ikke å la være å undre meg hvordan sjøørretstammene i området vil utvikle seg om laksenstammen skulle få seg en knekk.

Lierelva er forøvrig også rammet av mattilsynets forbud mot utsetting av laksesmolt.

Her klarer jo sjøørretstammene seg utmerket. Mon tro hvordan sjøørreten hadde økt i antall om den fikk boltre seg fritt i Drammenselva.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Helt etter hukommelsen, opphavet til et jeg ble fortalt døde på 70 tallet. I 1920-30 dvs  kildens ungdom var Vestfosselva  og Sjølbekken som går langs E-134 ved Langebro som var full av sjøørret og Drammenselva hadde laksen. Vestfosselva var fisketom  i min barndom helt til cellulosefabrikken i Vestfossen gikk konkurs på 70 tallet: Årene etter hadde vi guttunger kjempefiske etter gjedde, brasme og hersling. Prøvde oss med mark og sluk etter laks i Drammenselva også, men husker det samlet seg masse trefiber på snøre fra papirfabrikkene her, men det ble enn og annen laks. Sjøørret var aldri noe tema da. Skal bli interresant å se hvordan ting utvikler seg hvis lakseutsettingen stoppes og om sjøørreten vil overta.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

For de som ikke har lest originalrapporten som er bakgrunnen for vedtaket: http://www.vetinst.no/nyheter/okte-nedborsmengder-gir-storre-risiko-for-spredning-av-gyrosmitte-fra-drammensvassdraget . Veldig interresant, men jeg har ikke fagkunnskap til mene det ene eller det andre om rapporten, bortsett fra at slik den er skrevet setter den ting i perspektiv.

Endret av Terje Bendiksby
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
  • 2 uker senere...

https://m.facebook.com/hellefossen/posts/690940257752528?refsrc=http%3A%2F%2Fwww.fiskersiden.no%2Fforum%2Findex.php

 

Langt svar på anken fra håk, med negativt resultat.

Ståa slik det er nå, tilsier at laksestammen i drammenselva ofres på mattilsynets gyro-alter.

Værste som kan skje videre er at de bestemmer seg for å utradere alt liv med rotenon, da er skandalen kompett.

I beste fall så kan dette være starten på et sjøørreteventyr, om status forblir som nå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kan godt hende den blir omgjort, det har jo skjedd tidligere, men når de holder på sånn fra tid til annen så er det vel et spørsmål om tid før det er kroken på døra for utsetting, om det ikke er det denne gangen.

Får bare håpe de holder tankene om rotenon unna... Det er jo en utredning rundt dette på gang nå. resultatet er forventet klart i 2018 engang.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

På facebooksida til Østsiden, er det stor optimisme å spore: 

Vi har nå fått følgende positive info på telefon og mail fra Miljødirektoratet:

«Vi jobber med vedtaket om tillatelse til sleping av smolt i Drammen våren 2017, etter søknad fra Hellefossen Åmot kultiveringsanlegg SA 20.mars. Vedtaket vil ikke bli klart før i uke 16 (på grunn av påske), men siden tiden er knapp, ga jeg 5.april beskjed til HÅK per telefon at dere kan begynne planleggingen av slepingen.

Det ene vilkåret vi vil sette er at UniMiljø i det minste skal være med på planleggingen av slepet. Miljødirektoratet vil dekke kostnadene som UniMiljø vil ha for å være faglig bistand inn i slepingen. Miljødirektoratet vil i utgangspunktet ikke dekke flere kostnader knyttet til tiltaket.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

http://hellefossen.spektermedia.no/2017/04/siste-nytt-fra-miljodirektoratet/

http://hellefossen.spektermedia.no/2017/04/dugnad-med-sleping-av-smolt/

Ser ut til at det blir en heftig strabase for å få slept ut smolt, tillatelsen er gitt for slep i år og man vet ikke om det vil bli gitt tillatelse til dette senere.

Er det noen her som har litt kunnskap rundt dette som ville sagt noen ord om prosessen? Er for eksempel tilbakevandringen god om man gjør det på denne måten?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Ingen effekt av resistens mot gyro i Driva etter 40 år.
http://www.nina.no/Aktuelt/Nyhetsartikkel/ArticleId/4263?utm_source=nyhetsbrev&utm_medium=email&utm_campaign=nyhetsbrev

Videreføringen av avlsarbeidet med oppbygging av resistens i Drammenselva kunne antagelig gitt helt andre resultater, selv om dette ikke er naturens naturlige måte rent genetisk. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 5 måneder senere...

http://www.fiskeguiden.no/fiskeGuiden/index.php?side=NyheterTre&NewsID=2687

Litt nytt, og det ser ut til å gå mot en instilling i mai 2018 på hvilke behandlinger man kan gå videre med. Er ikke dette dømt til å mislykkes. Inntil videre er det gitt tillatelse til å taue smolt i sjøen for utslipping der. 

Lurer veldig på hvordan sjøørreten hadde tatt for seg av gytemulighetene om laksestammen minker i drammenselva...

Håper bare at de skjønner at rotenon/utslette all fisken er håpløst!

  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Rotenon blir det nok ikke tror jeg. Store vannmasser,stor diversitet og meget store brakkvannsområder gjør vel dette nærmest umulig.
Klor og/eller aluminium er vel det som muligens kan brukes.
Pågår mye forskning i Liervassdraget vedr.klor som danner basis i hva som kan bli utfallet og innstillingen til våren.
https://www.vetinst.no/nyheter/klor-kan-bli-nytt-verktoy-mot-lakseparasitt

  

  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 10 måneder senere...

Jeg stiller meg kompetanseløs til dette, allikevel er det fristende å stille spørsmålet, hvordan er det mulig å gjennomføre noe slikt? Det er eks antall elver/sjøer som leder til Drammenselva. Er det mulig at man bare stenger aktuelle trapper oppover i elva, også er det greit? Hva med fisk som allerede har klatret videre?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Problemet i Drammenselva startet så vidt jeg vet med oppdrett i tyrifjorden. Om det henger igjen smitte der oppe så må vel den tas, og de strekninger det kan ha spredd seg derfra og oppover. Er det kun nedover elva smitten finnes nå, så kan det stenges i Hellfossen, så laksen ikke kommer videre opp til åmot som er endestasjon pr i dag.

Nå er det funnet lakseunger med gyro i drammensfjorden, så det er jo noen liter vann som må behandles. Lierelva helt opp til endestasjon, og muligens en haug med tilførselsbekker (?)

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...