Gå til innhold

Hvor lages fluesnører?


Knut Adolfsen

Anbefalte innlegg

Ser at når man snakker om fluesnørekvalitet vs pris er det ofte at man kommenterer med " billige Kinasnører" og mener at da får man dårlig kvalitet, men legger ofte til at man selv og folk man kjenner synes snørene er helt ok. Jeg har ikke kjøpt nytt snøre på flere år med unntak for et nesten ubrukt Artic silver i flott eske. På den sto det ikke produksjonsland (mulig det har fulgt med løst infoark) . Et gammelt Vision og et SA  jeg har er produsert i USA, et Airflo produsert i UK. Men produseres de fortsatt der, og er det ensbetydende med god kvalitet? Nå henger nok pris og kvalitet delvis sammen men er forskjellen nok til å femdoble prisen ? Det fluesettet LIDL solgte siste året de var i Norge var det mange som satte pris på, ikke minst på snøret som i motsetning til tidligere år var godt å kaste med og ikke hadde minne. De hadde neppe betalt mye for snøret. Er vi bare dumme når vi betaler 600-900 for et snøre? Jeg mener ja men skjønner at noen mener at har man betalt 6000 for stanga og 3000 for snella ja så setter man ikke på et snøre til 100 kr selv om man ikke kaster lengre eller lettere med det til 900.  

Friluftsfjorden!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er off topic her, og har ikke peiling på det du spør om, men ser du nevner at LIDL(whaaat???)snøret ikke hadde minne. Hvis noen vet om et snøre med null minne, som også vil beholde hukommelsestapet over tid, er jeg villig til å selge sjela mi til selveste Lucifer for å få tak i et slikt snøre! Må ha det, bare må ha det!

EDIT/On-topic: Kan også legge til at jeg til dels har testet noe av dette du skriver her. Kjøpte meg et Mike Barrio-snøre for å teste mot mitt Eikre-Fly Evolo snøre... Var ikke mer eller mindre minne i Barrio sitt, som koster kun 1/3-del av prisen... forøvrig så er jeg superfornøyd med Barrio-snøret (WF), og har senere også kjøpt DT til både 5'er og 3'er stang av ham iiinnocent

Endret av Jan Ingvar
Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 timer siden, Knut Adolfsen skrev:

Er vi bare dumme når vi betaler 600-900 for et snøre? Jeg mener ja men skjønner at noen mener at har man betalt 6000 for stanga og 3000 for snella ja så setter man ikke på et snøre til 100 kr selv om man ikke kaster lengre eller lettere med det til 900. 

Jeg syntes du snur spørsmålet og problemstillingen litt på hodet. Det er ikke kastelengden du betaler for, men på samme måte som kostnaden for stang og snelle, altså selve produktet. 

Produksjonsmetoden er i utgangspunktet så enkel at du kunne gjort det hjemme på kjøkkenet. Men investeringen i produksjonsutstyr for industrielt bruk, råvarer, lønnskostnader, lokaliteter og lønnskostnader gjør at prisen ser litt annerledes ut. Gitt at alt annet ellers var likt, så ville prisen for det samme produktet produsert i Kina og USA eller for den sakens skyld Norge vært forskjellig. Bare forskjellen i lønnskostnader gir et godt bilde på dette. Tar du med lokale nasjonale variasjoner i skatter og avgifter, råvarepris osv. vil dette også ha til dels stor innvirkning på prisen.

Selv om "hvem som helst" kan lage en flueline, er det relativt få globale aktører. De største har betydelige innovasjonskostnader. Det koster faktisk penger å utvikle råvarer, komponenter og å fremstille produkter. (i motsetning til mange som velger å kjøpe og bruke det som finnes og/eller kopiere andre). Nyanser i sammensetningen av råvarer kan være avgjørende for din mer eller mindre subjektive opplevelse av en flueline sine egenskaper. Også valg av overflatebehandling.

Som eksempel kan nevnes at både Rio og SA som de største aktørene i markedet også tilbyr setteproduksjon for andre merkevarer. Til og med du kan betale for å få produsert din egen lille hemmelighet. Men du får ikke tilgang til egenutviklet innovasjon som f.eks overflatebehandlingen de forbeholder egne produkter.

Tidligere kunne du også kjøpe hylseløse liner fra Airflo som naturlig nok hadde en kostpris du neppe ville tro var mulig. Prisen er altså avhengig av underliggende faktorer og kort fortalt så får du det du betaler for. (Både liner produsert i Kina og i USA).

Legger ved lenke til en liten snutt fra Rio som overfladisk forteller litt om deres produksjon. https://www.youtube.com/watch?v=QS_lGuy3tMA 

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Produksjonskostnaden er ikke all verden for et snøre, og de aller fleste setter bort produksjonen til et fåtall aktører. Barrio, arctic silver, guideline, eikre osv er alle eksempler på merkevarer som er produsert av de større aktørene. Nesten tusenlappen for en 'plastsnor' er ikke mindre enn tullete, likevel har jeg nettopp betalt 700 for et nytt coastal i slow int Grunnen til det er at snøret har en profil som passer meg ypperlig, synkehastigheten er bra til de fleste situasjoner innen mitt sjøørretfiske, og snøret har en god og holdbar coating og det varer lenge uten at jeg steller veldig mye med det. 

Mike Barrio sine snører liker jeg veldig godt, de er bra, og måten han driver på gjør at han holder kostnadene nede.

Til syvende og sist så koster vel snører det markedet er villig til å betale men man ser stadig vekk noen som prøver å legge seg i overkant og vel så det (arctic silver f.eks)

Når det kommer til de aller billigste snørene som jeg ville kalt 'kinavare' så varierer vekter og klumplengder fra snøre til snøre (av de jeg har prøvd) så det er uforutsigbart hva man får og det er ikke sikkert det er helt likt neste gang. Slurvete internkontroll..? Eller for høy toleransegrense i produksjonen..?

Endret av Truls H. Johnsen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er utviklingskostnadene som drar snøre prisen opp. Tenk på utbudet av f.eks femmer snører. Kostnadene må jo dekkes inn. En indikasjon på hvem som produserer snører er å sammenlikne plastpolen  snøre kommer på,  samt lappen; This end towards reel på original snøre fra Cortlamd  ,Sa, Airflo og Northern Sport Fishing  med oem snører. Rio lager såvidt jeg vet ikke snører for andre. Airflo, monic , Cortland PE og noen kinasnører er polyuretan, resten er PVC. PVC tillater mer avanserte taperinger,  mens polyuretan liner tåler myggmiddel, solkrem og andre kjemikaler og "lekker" ikke mykgjørere. Så produksjonland : Northern Sport Fishing  i Canada og England, Airflo i Wales, Rio, Cortland , Monic og  SA i USA. Klartekst. Cortland, SA og Northern Sports Fishing produserer de fleste OEM snører. Noen snører med multip er kanskje hovedsnøret lagt et sted og spissen av en annen produsent. Så kilden til fluesnøre er ikke mange.

Endret av Terje Bendiksby
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pål, du har rett og jeg har mistanke om at jeg har det merke på noen sneller og det er vel også en i England med et navn som minner om det en må være to om for å nyte som har egne liner produsert av Rio.  Rio mener de har de mest slitesterke snørene og ut fra egen erfaring er jeg tilbøyelig til å være enig. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det gjelder "utviklingskostnadene" så må de være relativt lave mtp hvordan fluelinene er i 2017 kontra 1997. Vi snakker ikke akkurat om et kvantesprang her...

Det er også verdt å merke seg at det kopieres taperinger over en lav sko (av mange regnet som utvikling). Og skal du ha produsert liner, må du nødvendigvis oppgi spesifikasjonene på taperingene. Da har du et fortrinn i ett år, så har den som produserer linene dine samme design i sitt sortiment. Eller en konkurrent kan kjøpe linen din og kopiere den.

Når det gjelder billige flueliner så er det vel som nevnt tidligere i tråden individuelle forskjeller. Man kan kanskje være heldig, men i det lange løp tror jeg det lønner seg å kjøpe ei anerkjent line og slippe å kjøpe dobbelt. 

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Pål Hedenstad skrev:

Det er også verdt å merke seg at det kopieres taperinger over en lav sko (av mange regnet som utvikling). Og skal du ha produsert liner, må du nødvendigvis oppgi spesifikasjonene på taperingene. Da har du et fortrinn i ett år, så har den som produserer linene dine samme design i sitt sortiment. Eller en konkurrent kan kjøpe linen din og kopiere den.

Det du sier, forutsetter at merket ikke har noen stolthet i det de gjør, og bare kopierer for å tjene mest mulig.

Mange repspekterte merkenavn i dag, gjør ting på sin måte, og tar konstnadene med det. Reiser langt for å utvikle på fabrikk, bruker mye penger på det. Enig? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

6 timer siden, André_Brµn skrev:

Det du sier, forutsetter at merket ikke har noen stolthet i det de gjør, og bare kopierer for å tjene mest mulig.

Mange repspekterte merkenavn i dag, gjør ting på sin måte, og tar konstnadene med det. Reiser langt for å utvikle på fabrikk, bruker mye penger på det. Enig? 

Jeg skal ikke svare for andre, men kommer allikevel med noen betraktninger. Det enkleste er å se på markedet for fluestenger. Også her er det svært få som egentlig utvikler produktene selv. Kostnadene forbundet med investering i utstyr som mandreller, ovner, lakkerings- og monteringsstasjoner osv. er en ting. Kunnskapen om materialvalg og kombinasjon av disse gir konkurransefortrinn, i hvert fall det året produktet ble lansert og kanskje det påfølgende året. Det er også her stoltheten til produsenten ligger (i hvert fall hos de som tenker som jeg).

Når merkevarehavere som hverken eier slikt utstyr eller besitter denne kompetansen skal fremstille egne produkter, ligger det ingen som helst utvikling bak dette. Man kan ha noen tanker om hvilke egenskaper produktet skal ha. Hvordan det skal se ut og kanskje har man til og med en stang utviklet og produsert hos en kjent aktør som nettopp fyller dette behovet. Det ligger ingen verdi i en slik tilnærming. Heller ingen ære hos produsenten i f.eks Korea som kopierer et produkt fra Sage eller Scott. (Selv om jeg skal være tilbørlig til å erkjenne at det må ligge litt spenning i å klare å knekke koden for å kopiere egenskapene som skapte akkurat den aksjonen osv).

Det er svært mange eksempler på slike tilnærmelser og det er ikke for ingen ting at nettopp en av de aller største fabrikkene i Korea har et arsenal av stenger fra kjente produsenter stående. 

Så svaret mitt André, er at det ligger ingen respekt i å ta med seg et knippe stenger til Korea (eller for den saks skyld et annet sted), Peke på komponentene du ønsker. Prøvekaste varene for å sjekke at egenskapene du ønsker stemmer og så reise hjem. Reisekostnadene er riktig nok som de er og kostprisen for å komme frem til produktet er også slik de er. Men utvikling og respekt? Ikke i det hele tatt!!  

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

5 timer siden, André_Brµn skrev:

Nå vet ikke jeg hva/hvem du snakker om, MrBean, men jeg husker Göran Andersson var tre måneder i strekk på fabrikken for å utvikle en ny stang. Daglige justeringer. Sånn koster. Utvikling koster. Men klart, dette blir noe annet enn å velge komponenter og få tilsendt prøver. 

Det spiller egentlig ingen rolle hvilken produsent det her er snakk om (det er metodikken jeg beskriver). Men du bidrar i hvert fall til å oppklare én aktør som gjør nettopp det jeg beskriver. Det ligger ingen utvikling i å tilbringe noen timer på et fly for så å være tilstede på en fabrikk over tid. Dette kan i beste fall forstås som en tilpassing. Utvikling er noe helt annet.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

For å tydeliggjøre dette med utvikling, i hvilken grad kan man si at karbonstenger er videreutviklet for eksempel siste 20 år? Eller er det meste tilpasninger?

Hva er nytt, og hvilken kostnad har 'fiskestang-industrien' hatt innen den utviklingen som har skjedd?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Verden forbruk av karbon i 2016 65,000T.  75% går til industrien, 14% til luftfart og 11% til konsumenter. Så det sier seg selv vel at fiskeindustrien bruker hyllevarer med  med de egenskapene de trenger. Grafitt skrim istedet for glassfiber, data skjæring av grafittmattene, rulling under høyere trykk. Jevnere produksjon og mer nøyaktighet. bedre lim, Mange av disse tingene ble utviklet for andre ting enn fiskestenger, men vi har fått gleden av de.  Når det gjelder pvc fluesnøre har det selvfølgelig som resten  av all produksjon av pvc gått i en mer miljøriktig retning, selvom miljøvennligheten kan diskuteres. Mer avanserte taperinger har kommet de siste årene.

Endret av Terje Bendiksby
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vet Rune. Det blir som stål, tilpasset sitt spesifikke bruk,noe til biler annet til sykehusutstyr osv .  Selvfølgelig blir resin og karbonduker tilpasset det skal brukes til og produsentenes krav av dyktige ingeniører  Ta 3M Nano Matrix resin som et eksempel den ble ikke laget spesifikk for fiskestenger, selvom det ble nærmest revolusjonerende her. 3M markedsfører det til helt andre områder.  Andre har kommet opp liknende nano resin siden, da det ble for dyrt å bruke 3M og man fant bedre løsninger selv i markedet.  Toray lager selvfølgelig prepeg i forskjellige kvaliteter og det er et kvalitets grafitt  på endel fiskestenger., men det er vel neppe deres største marked.

Man må nok ha økonomisk styrke for å få den kvaliteten en ønsker i følge Harrison advanced composite i England 

Few prepreg suppliers specialise in supplying small companies with off the shelf products, most run larger quantities of prepreg to the exact specification required by their bigger customers. This makes it a very hard industry for anyone to enter. Harrsion's are one of the bigger non aerospace users of prepreg in the UK. We have buying power that allows us to make great demands on the input quality of raw materials. We believe that material we currently buy is the best available.  We source different prepregs from different places, and are pioneering the use of metre wide prepreg in the UK. This means less waste for us and better value for you.

Carbon prepreg is expensive stuff. A 50m roll can cost thousands of pound, and we consume kilometres of it each month. The resin, a modified epoxy system, does not cure at room temperature, but needs heat to make it solidify. This means the prepreg will not cure at room temperature and can be refrigerated to keep for very long periods. By itself, carbon fiber is a black floss-like material that is very vulnerable to abrasion and damage. Only by combining it with a resin system do we get a composite that is useful as an engineering material. So when we talk loosely about carbon fiber fishing rods we normally mean carbon fiber and epoxy composite.

Få snakker om resinet i fiskestenger, men det er kanskje det er vel så viktig.

Første gang jeg ble klar over at karbon ble brukt i store mengder i flyindustrien, var i en guideline katalog for endel år siden, hvor man bekymret over prisøkningen på stenger fordi flyindustrien tok så store mengder prepreg. Jeg synes det er spennende at produsenter sjeler utover sine hovedprodukter og ser muligheter til å utnytte de mulighetene som ligger  i andre markedet. Det er nå det (dessverre) slik at i fluefiskere er en liten nisje. Bare USAer det mer  6 ganger så mange golfere som fluefiskere. Jeg synes at f.eks guideline har gjort mye for å tilpasse utstyret sitt til nordiske forhold og som faller i min smak. Nå har ting gått litt off topic, det var fluesnører det opprinnelig handla om og her ikke materialene så dyre. Nå er det maskiner på gang så en kan lage egen prepreg. Kan du kjøre den 16 timer i døgnet i fem år er investeringen tjent på 9 mill og lønnskostnader på 600kr pr time tjent inn. Nei jeg tror jeg satser på å lage egne fluesnører. Nei, forresten jeg overlater alt til profesjonelle aktører og unner de litt fortjeneste.

Endret av Terje Bendiksby
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...