Gå til innhold

Stillevannsfiske 2017


Sondre N

Anbefalte innlegg

Tok en tur innover til noen vann for å sjekke om det nærmer seg noe snart.

Kunne konstatere at isen har gått på de to vannene jeg var inne ved, men det regner jeg med er helt nylig at isen har gått. Ikke noen innsekter og ikke noe aktivitet å se, men da nærmer det seg noe. En liten uke med litt varmere vær så er det nok litt aktivitet, og muliheter for fisk tenker jeg.

Var i hvert fall deilig å få seg en gåtur og frisk luft!

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Idag gikk turen til et vann på skauen, som jeg har hatt lenge lyst til å teste ut. Etter mye dårlig vær i det siste, dro jeg med blandede følelser med tanke på vakende fisk. Dagens vind hjalp heller ikke til noe økt optimisme, men gleden av naturen og en god turkamerat er helt klart nok til å komme seg ut tidlig en lørdags morgen! 

Vannet ligger på ca 320moh og isen gikk der oppe rundt 1.Mai. Under gåturen regnet det smått, men ga seg kjapt da vi kom frem. Vi satt oss ned og tittet, plutselig så vi noen ringer ute på den ujevne vannoverflaten. Presenterte en maur rett på vaket, fisket tok flua hardt og dermed ble det en på 400g. Ble også en til på 300g litt senere på dagen, tatt på marginata-imitasjon. DEILIG!

IMG_3799.JPG

  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

«Man ryker ikke fisk». Joda. Og det skal irriterende lite til om man slurver med rutinene og fisker med skada tippet. I går rotet jeg bort det som kunne blitt det morsomste sesongstarten på lenge. Det var min fjerde tur opp til et vann som visstnok skal by på både godt fjærmygg- og marginatafiske. I tillegg er det et av vannene i området hvor isen går tidligst. Det var her innsatsen skulle legges ned på vårparten. Den første turen gikk med på å fyre bål og glo på isen. Tur nummer to og tre blåste vekk, og dermed var tidligfisket på mygg over før det hadde fått startet.

Det første jeg så da jeg kom opp på vannet i går formiddag var en marginata, og stemningen steg umiddelbart. Ei flue som forøvrig var så diger at da jeg plukket den opp og la den oppi flueboksen ved rekka med imitasjoner i #12, er jeg sikker på at den holdt på å le seg i hjel. Det er det verste jeg har sett. Nesten så jeg må frem med #10 og forlenga kropp! Burde definitivt ikke ha sluppet løs jubelen ved synet av den første døgnflua. I løpet av hele dagen så jeg bare noen få marginata, og vinden gjorde at jeg kun hørte sporadiske plask der ute i bølgene. Ettersom jeg var alene på fjellet måtte jeg gjøre all jobben selv. Jeg måtte ligge i lyngen og spise pølser, slumre i solsteiken og det som hører med under tørrfluetjeneste, i tillegg til å være han som tok sporadiske runder rundt tjønna for se etter vak på de få vindstille partiene som var. En blytung dag, med andre ord!

På en av mine runder gikk jeg opp på en høyde for å se om jeg ikke fikk spot’a noen fisk. Helt oppskriftsmessig kom det to fisk på 4-5 hekto opp fra marbakken og inn på ei lita grunne inne ved bergveggen 5-6 meter rett under meg. Slik patruljerte de runde etter runde, og jeg ble stående å se på. Litt senere på dagen, etter en lengre middagslur på ei seng av reinlav, bestemte jeg meg for å ta en tur bort til den samme plassen mens jeg enda hadde sollys til å speide etter fisk. Først la jeg ikke merke til den der den sto dønn stille med hodet imot bergveggen og sleiket sol. En finfin fisk jeg anslo til 8 hekto, kanskje kilosfisk om jeg var heldig. Absolutt en sesongstart verdig. Spesielt med tanke på den håpløse situasjonen jeg befant meg i. Jeg sto rett over fisken, på en hylle i berget, 5-6m ned til vannet og den sto 1m fra land. Veggen var nesten loddrett, men akkurat skrå nok til at jeg ikke kunne holde stanga ut og slippe flua rett i skallen på den. Jeg blir stående å se på fisken som plutselig siger ut fra veggen og gjør ei sløyfe ute på grunna før den returnerer til fjellveggen og stiller seg opp i sola igjen. Jeg hadde sett meg ut ei rute hvor jeg kunne klatre langt nok ned til at det var mulig å legge et pil&bue-kast over fisken, men da var jeg avhengig av at fisken gjorde en ny runde. Tiden gikk og fisken flyttet seg kun en meter hit og en meter dit. Pil og bue-taktikken hang i en tynn tråd!

Alternativ to var å stikke hode og armen ut over kanten og kaste på den fra høyden, men jeg var sikker på at jeg skulle bli avslørt ved en slik manøver. I tillegg satt jeg inne i krattskog og det var ikke en centimeter med plass til bakslengen. Vanskelig med vannkast i fra den høyden er det og! Eneste løsningen var å kaste langsetter berget under meg og skogen bak/ovenfor meg. Et vertikalt overhodetkast altså. Ikke noe mulighet til å vinkle det utover, men om jeg satte ei vid-åpen bukt i siste fremsleng skulle jeg kunne få flua langt nok ut fra veggen til at fisken burde se den. Hadde en klekker i enten av snøret. Vi kjører på. Kastet gikk, flua traff vannet rett over fisken, og det var det. Ingen reaksjon. Prøvde å rykke litt forsiktig i flua. Niks! Byttet til en dun for å få et større avtrykk og bedre flyteevne slik at jeg kunne lage mere liv i flua uten at den sank. Under fluebyttet hektet tippeten seg fast i noe kvist og kvast, men jeg turte ikke strekke meg ut for å fikse det, så det endte med å rykke den løs. (TABBE!!) Parachute’n klarte heller ikke å friste fisken og jeg konkluderte med at årets første på tørt ikke kom i dag heller. Hele seansen frem til nå hadde vel tatt en times tid, og nå var det bare å satse fult ut. Bytta ut marginata’n med en brutus av en rakkelhane til dupp og ei dropper-nymfe hengende en halv meter under. Rakkelhanen traff vannet med et smell og fisken reagerte umiddelbart. Der skremte jeg den, tenkte jeg. Men neida, den steg! Og det må ha vært mye dypere der den sto enn hva jeg trodde. Da den passerte nymfa og åpnet gapet for å ta rakkelhanen var den gått fra 8hekto til et sted i mellom 1 og 1.5 kilo. Den slurpet i seg en stk. møkkstygg flue som på ingen måte kunne minne om føde den har sett på omtrent 1 års tid, buktet seg noen ganger slik at jeg akkurat rakk å tenke «hva gjør jeg nå?» og satte i gang med utraset. Etter 15-20 meter kom lina i retur. For en nedtur! Jeg har ikke røket en fisk siden jeg sto i Oslofjorden i februar for drøye to år siden. Da var jeg så kald på hendene at jeg ikke orket å gjøre noe med den stygge vindknuten på tippeten. Og nå var jeg felt av slurv igjen! Tuppen hadde røket midt på, i et område som var flisete etter runden i krattet under forrige fluebytte. Utrolig irriterende.

Selvsagt en nedtur at fisken røyk, men slike utenom-det-vanlige fiskesituasjoner er alltid en opptur. Denne går nok ikke i glemmeboka med det første.

18624409_10158668385840114_1395304722_n.jpg

Endret av Emil
  • Lik 21
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det ble to veldig fine fisk i helgen. 

Første vaket to ganger på 5 minutter før den rolig tok en CDC mygg i størrelse 17 med svart biot og mørkebrun CDC. Vekten viste pene 1,2 kg.

oring_17_2.jpg

Den andre fisken vaket en gang i nærheten av meg og jeg flyttet litt på meg for å få til å kaste bedre, og den tok dansefluen ganske så kjapt og forholdsvis brutalt. Dansefluen er den som jeg la inn i Fluedatabasen her. Selv om fluen er ganske vanskelig å se på vannet, var det ikke store problemet å se at den ble tatt :) Fisken veide 1,3 kg.

oring_17.jpg

  • Lik 22
Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Disse dansefluene, legger dere dem bare ut og lar dere den ligge helt i fred? Eller lirker dere ørlitt i flua? Evt gjør dere noe annerledes ved litt krusninger på vannet kontra dønn still? Mvh en som sliter med myggfiske. 

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Var oppe i skogen igjen i går. Nesten ingen vak å se. Været/vinden skiftet retning hele tiden. Tror faktisk jeg er enig med Ludvig i Flåklypa om at det blåste nordavind i fra alle kanter. Klarte likevel å lure en fin ørret på ei diger nymfe. Den gjorde noen kraftige utras og noen fantastiske hopp for den endelig ble landet. Ørreten var ca 45 cm lang og ganske rund. Håper at dagens vær kan sette fart på ting her oppe i Hakadal.

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 timer siden, devi skrev:

Disse dansefluene, legger dere dem bare ut og lar dere den ligge helt i fred? Eller lirker dere ørlitt i flua? Evt gjør dere noe annerledes ved litt krusninger på vannet kontra dønn still? Mvh en som sliter med myggfiske. 

Jeg gjør egentlig begge deler, med de aller fleste fluer. Som regel får de ligge litt, og så lirkes det litt for å lage litt liv. Noen ganger blir flua tatt når den ligger i ro, noen ganger etter at den har blitt lirket i, de fleste ganger blir den ikke tatt i det hele tatt :)

 

  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som regel er vespertina klekkinger en kilde til frustrasjon. En sjelden gang klaffer det. Dagen i dag var en slik dag.

1,5 Vespertina Klekker - egen variant / Stalcup

2,0 https://www.fluefiskesiden.no/fluedatabasen/159

1,6 Vespertina Dun - Fallskjerm

Bildene er elendige, men sånn blir det når det skal fort ut igjen.

1_5a.jpg

 

1_6b.jpg

1_5e.jpg

2kga.jpg

  • Lik 25
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Endelig skulle det skje noe i 'mine' vann også. Var innover på lørdag, og da var det ikke antydninger til innsektsliv, elle aktivitet, me. Det er tydelig at de varme dagene som har vært siden helgen virkelig har satt fart i sakene. 

Jeg dro opp til et par vann som pleier å være blandt de tideligste oppe på høydedraget jeg fisker, men ved første vannet så var det skuffende lite aktivitet. Noe spredt vaking omtrent midt på vannet, og det er langt utenfor kastehold. Forventet egentlig ikke det store heller, men fikk rigget stanga og ruslet rundt vannet. Gikk videre tilneste vannet, og der var det noen småfisk som vaket i en nesten adskilt grunn del av vannet. Tok et par kast, men med vinden i mot, så fikk jeg ikke lagt ut flua langt nok. På motsatt side av vannet var det mer le, og selv om det blåste opp en del så var det rolig enkelte steder. Ruslet langs vannet, og det va et og annet veldig forsiktig vak spredt langt ute på vannet, men et sted var det oppe flere fisk, og ganske jevnlig. Fikk prøve der. Ut fra vakene så det ut til å være en liten gjeng med hundregrammere, og den første som tok var også det. Like etter satt en til, omtrent dobbelt så stor. Deilig å være i gang, og ha fått de første fiskene! Men vakingen tiltok og ble mer aggresiv, og på kort hold så hadee jeg en kort periode med godt fisk, og overraskende nok så var det et par fine fisk der som jeg fikk kroket. Den første av disse tok rolig og det så ut som en liten tass som tok. Men det var helt til jeg kroket den. Da var det en fisk på 400g som gikk bananas, og mens jeg kjørte den så var det en ny fisk oppe. Fikk kroket den av og lagt ut på nytt.

fisken tok forsiktig som bare det, men satt ikke. Det gjentok seg enda en gang, med ny bom... jeg ventet litt før jeg kastet på nytt. Flua ble forsiktig tatt ned, og jeg ble overrasket som bare det over at det var en fin fisk som veltet seg og satt fart. Etter flere utras og stanging, og en artig figh kunne jeg lande en på 600g.

Langt unna de flotte fiskene andre her har lagt ut bilde av, men det var veldig artig , selv om det kun var en kort periode hvor det var litt action før vinden ødela. Et par småtasser til ble det riktignok. Blir ny tur i morgen, og da til noen høyereliggende vann, så får vi se om det er noe liv der oppe også. 

var forøvrig en periode hvor det var tett med dansefluer i lufta, i le av noen trær. 

mms_img871434556.jpg

mms_img1691278326.jpg

mms_img-1405493205.jpg

  • Lik 13
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hadde en av mine beste dager i skauen i går ever og jeg kunne nok ha vært enda mer grådig men et sted går grensen.
På formiddagsøkta var det vespertinaklekking, veldig moderat men det kom et dusin med fluer i ny og ne og fisken var ganske gira på å ta dem. Men det gjaldt å smi mens de var i dytten. Vakrundene var skjelden mer enn 1-2min også stille lenge igjen. Formiddagsøkta resulterte i 2 bom  og en fisk på 2kg blank. Jeg brukte denne flua: https://www.fluefiskesiden.no/fluedatabasen/451

Etter litt grilling med familien bar det ut til et nytt vann. Det er egentlig ikke no spesielt, klekker lite og er sånn "ryddefiskvann". Mao. ganske lettfisket hvis man finner seg i mye kjærr og kratt og stor risiko for fastkjøring av fisk. Vel fremme ved vannet så jeg straks 2-3 fisk som vaket og satte meg ned å kikket en god stund. Litt biller på vannet, en og annen mygg og massevis med aktive dansefluer over buskene og en og annen på vannet. Fluevalget ble denne: https://www.fluefiskesiden.no/fluedatabasen/471
Ørreten var helt med på valg av flue, det gjaldt bare å være litt lur og tålmodig så kom dem innen rekkevidde og jeg fikk presentert flua på en god måte. Første fisk i håven ble en på 1,3, neste 1,8 og siste 1,3. Da gadd jeg rett og slett ikke mer og brukte tiden til å observere og prøve å danne meg et bilde av hvor mange fisk som faktisk er igjen der. Det er nok langt flere enn jeg hadde trodd. Men de drar på åra nå. Fisken i håven under er på 1,8 den var faktisk i ganske god kondisjon selv om bildet ikke sier det. De øvrige var litt på retur. Så jeg må nok vurdere å sette ut 20 nye småtasser til høsten for å så litt frø for fremtiden :-) Og rett og slett kakke noen av gamlisene.

25051718kgs.jpg

2505172kgs.jpg

  • Lik 20
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Var en kort tur avgårde i dag, og det var lurt. Kom til vannet og det var litt dansefluer i lufta, og kanskje en og annen vespertina. Få vak. Det head and tail vaket en diger heeelt ved land og jeg kastet et utsøkt og perfekt kast. Og etter en liten stund tok en fisk. Men det var bare en liten tass og ikke sværingen. Velvel, jeg tenke at det ville være lurt å la den plassen hvile litt, så jeg gikk bort til ei vik.

Der så jeg en stor fisk som vakte utenfor kastehold. Jeg funderte på om jeg skulle gå helt inn i vika for å kaste på den, men tenkte å vente. Jeg fikk ut lina, og da vaket fisken innenfor kastehold. Den var helt tydelig på vei mot meg. Jeg la flua ca 7 meter ut, og ventet. Den vakte tre ganger til, nærmere og nærmere. Og så tok den flua. En nyyydelig comparadun krok 17. Den var helt vill, og plasket som en gærn i overflata før den dro seg ned og la på tur. Utover i vannet og helt ut på backingen. Peiva den inn, og så en tur til ut. Deretter ble det ganske lang kamp helt inne ved torva. Mye stokk og kvist uti der, så jeg gikk litt frem og tilbake før jeg fant en grei plass. Etter mye baling lå endelig ny pers i håven. 2 kilo. Veldig sweet.

2kilo.jpg

Bilder og så skryte litt på FB til kompis :)

Gikk en runde rundt vannet og kom til en godplass vi har sett fisk før. Styra litt med fortomsbytter og fluer i kratt. Var fisk en meter fra meg som vaket ganske mye. Ganske fin size, men bommet 2-3 ganger på tilslag. Tilslutt så jeg en skikkelig fin en litt utpå, og tenkte at jeg skulle satse på den i stedet for den som styra rundt helt innerst. Det var ikke dumt. Den tok også en comparadun og var faktisk villere enn den første, med mange turer. Da jeg skulle håve den skulle den under torva foran meg, og for å få den frem måtte jeg styre fælt med stanga i rar vinkel og tuppen knakk! Prøvde å panikkhåve fisken under vann, men fikk den ikke oppi. Farsken heller, tenkte jeg og satte meg tilbake. Men stangtuppen som lå der rørte på seg. Fisken var fortsatt på. Jeg dro den inn for hånd og håvet den. 1,4 kg. Sterk som syttan :)

1komma4.jpg

Fin dag aaadmin:)

 

  • Lik 20
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Faen for noen beist!

Kom hjem fra tur nå sent i kveld og tenkte jeg skulle legge ud bilde av min på 400gr, men er jo håpløst nå med disse i tråden over... 

Jaja, får nøye meg med bilde av omgivelsene da^_^

Edit: og her går det bare i fjærmygg

IMG_1887.JPG

Endret av Jan Ingvar
  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt intimiderende med alle disse drøye ørretene. Jeg skulle gjerne sett bilder av den på 400. Det er fin fisk i mine øyne, og jeg hadde følt meg litt mer 'hjemme' blandt rapporter med litt mer normale fangster. Kanskje vi burde lage en egen tråd for stillevannsfiske i 'normale omgivelser' ttongue

Utrolig hvor flotte fangster folk får! Bare å gratulere!

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 timer siden, Truls H. Johnsen skrev:

 

Litt intimiderende med alle disse drøye ørretene. Jeg skulle gjerne sett bilder av den på 400.

 

Enig. Selv om flere har hatt utrolig flaks, så er jo ikke dette en tråd for bare stor fisk. Dette er tråden for opplevelsene på stille vann i 2017. Noen ganger er stor fisk en del av det, i all hovedsak ikke. Bilder av fisk på 400 gram er det heeelt klart plass til, og faktisk nødvendig.

Eirik

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg klarer å gå under 400 grammer din med 150 g. 8) En flott tur i marka på torsdagen resulterte i 4 ørret hver på en kompis og meg selv. Ikke noen store å skryte av men, herlige opplevelser likevel. Så snart vinden løyet litt så vaket det langs myrkanten og dansefluer,mygg og en del vespertina gikk med på banketten. Det var frisørmygg som ga resultater for meg denne gangen. 

Det som var skikkelig morro var at kameraten min, som har brukt fluestanga 5 ganger, satte på en maur og tok 3 stykker på rappen. 3 tilslag og 3 fisk.. Skal si han ble bitt av basillen. 

Senere fikk han en på nesten 400 gram på vespertina og lykken var komplett. 

Så 8 små ørret på 10 timer i marka ble en veldig vellykket tur for oss. Det at han lyktes så bra ga mersmak for begge to. 

Vi besøkte forøvrig Nordvann, trehørningen, måsjøene,elvann og anderstjernene??  Er ikke helt sikker på hva de siste heter.. Må sjekke opp..

Det var sparsommlige vespertinaklekkinger på alle vann..

_20170527_142818.JPG

  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...