Gå til innhold

Stillevannsfiske 2017


Sondre N

Anbefalte innlegg

Akkurat nå, Jan Ingvar skrev:

Fikk du has på dem da Eirik?^_^ så brei over halen ut den ene i starten der iallefall...

Nei, denne klarte jeg ikke å lure. Jeg tror dette var kun en fisk, skjønner du. Jeg stod og så på den vake rundt ganske lenge i en liten vik der, før jeg tenkte på å filme. Hadde akkurat fått 2-kilos, så var ikke superivrig på å fiske :) Etter dette lille klippet så jeg den ikke igjen i den viken, så den gikk sannsynligvis en annen plass eventuelt den ble redd da jeg begynte å kaste (la flua godt utenfor vakene jeg hadde sett for å vente). Tipper fisken var litt under kiloen.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Å fiske med flue kan være en sinnsykt rå opplevelse. Like før jeg hadde tenkt til å gå hjemover satt jeg meg ned og spiste siste brødskiva. Halvveis ble jeg nesten skremt av et skikkelig aggresivt plaskevak så spruten sto. Så et til og enda ett!!

Snart skulle det ta helt av i halvannen time. Fisken gikk bananas på noe, skikkelig bananas. Plutselig fikk jeg se en grisediger maur. Stokkmaur!! Sverming...

Jeg aner ikke hvor mange fisk jeg fikk, men det var helt vilt en periode. Fisken gikk all inn i huggene så spruten sto og fightet som gale. Flest mellom 600-800 g med noen oppunder kiloen! Tipper jeg ikke kommer til å lande på ukesvis! Sykt gøy ;D

mms_img-1984933391.jpg

mms_img-1469721499.jpg

mms_img86968738.jpg

  • Lik 13
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lurte meg ut på en liten kveldstur i dag, hadde ikke store forventninger til forholdene, mye vind og knallbra sol hjemme. Men, måtte nesten prøve litt uansett. Gleden var stor da jeg kom frem til vannet jeg har prøvd å gjøre meg kjent med i våres:20170527_205245.thumb.jpg.753c47d237d1ebe6469cde82ea145a93.jpg

Helt blikk, eneste vindpusten som var sto jeg selv for med høye kneløft innover myra. Satte meg ned for å rigge stanga og en liten kaffe, den kaffen ble rask, for myggen hadde sett ut byttet sitt, nemlig meg! Skitt au, ofrer litt myggstikk for masse vak og det knallværet. 

Smikka først på en grifits gnat (?) 20170527_210610.thumb.jpg.0146c11374622ada86449bc85723dd2a.jpg

Etter å ha sniki meg fram som en flodhest dyppa i sirup, begynte jeg å kaste ut mot diverse torvkanter. Etter ei lita stund beit denna kompisen på:20170527_212130.thumb.jpg.30f24a29d7cf417d4b3ce0d6773dbaec.jpg

Årets 2. Fisk, vinner nok ikke årets pris for største fisk, men det driter je i ;D

Flytta litt på meg, det begynte å vake noe sjukt, vil tro alt var mygg, da ble det brått jækla vanskelig å få den til å ta min flue. Det lå jo strødd med sånne mini-mygg over alt. Innbiller meg også at det var mest smått inne ved land, mens gamlekara holdt til lenger ut. Prøvde litt forskjellige fluer, til slutt så var det en som klarte å hekte seg i flua: 20170527_214654.thumb.jpg.714d011b0bf0cbadeabe1775a94e189c.jpg

Det også en liten moped, men denna ga je avskjed på grått papir. Trur det er mer enn nok av dem uansett. 

Vakene ble bare fler og fler, men klarte ikke helt å knekke koden i dag heller gitt. Prøvde litt forskjellig, etterhvert så ble taktikken å prøve å få flua mi til å skille seg ut, så da ble det en noget slitin Daddy Long Legs, dæ ville dom heller itte ha. I 23.00 draget kom skodda, og vannet døde helt, men takk for denne gang, fisk er fisk. 20170527_225310.thumb.jpg.b6f7a1e4207f6fd65df60434e1f9072b.jpg

  • Lik 11
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg måtte også ut en tur når vinden løya i kveld. Ikke en krusning på vannet når jeg kom fram. Første vaket så jeg før jeg var ute av bilen.

Klekket sinnsykt med fjærmygg og det vaket nesten like mye, veldig mye småfisk da. Satte på en palmer krok 18 og ventet på en større fisk skulle vise seg. Plutselig vaket det en fin en 15 meter foran meg, hoppet en meter over vann, så jeg så den godt. La ut flua like bortenfor, fisken tok etter 5 sekunder. Etter en brukbar fight lå den i håven, 900 gram, ny tørrfluepers med 100 gram. Bare småfisk som var oppe etter dette så jeg dro på andre siden, så en jeg anslår til rundt 2 kg vaket helt inne ved land, men den viste seg bare den ene gangen. La ut flua, men det skjedde ingenting. Da var det også slutt på vakinga ellers så jeg ga meg med det. Artig uansett. 

20170527_221241.jpg

  • Lik 11
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 27.5.2017 den 14.48, oozing ztinky skrev:

Jeg klarer å gå under 400 grammer din med 150 g. 8) En flott tur i marka på torsdagen resulterte i 4 ørret hver på en kompis og meg selv. Ikke noen store å skryte av men, herlige opplevelser likevel. Så snart vinden løyet litt så vaket det langs myrkanten og dansefluer,mygg og en del vespertina gikk med på banketten. Det var frisørmygg som ga resultater for meg denne gangen. 

Det som var skikkelig morro var at kameraten min, som har brukt fluestanga 5 ganger, satte på en maur og tok 3 stykker på rappen. 3 tilslag og 3 fisk.. Skal si han ble bitt av basillen. 

Senere fikk han en på nesten 400 gram på vespertina og lykken var komplett. 

Så 8 små ørret på 10 timer i marka ble en veldig vellykket tur for oss. Det at han lyktes så bra ga mersmak for begge to. 

Vi besøkte forøvrig Nordvann, trehørningen, måsjøene,elvann og anderstjernene??  Er ikke helt sikker på hva de siste heter.. Må sjekke opp..

Det var sparsommlige vespertinaklekkinger på alle vann..

_20170527_142818.JPG

Tror det er Marginataen du har sett. Vespertina i det området er for nok tidlig da det er veldig sent i år i forhold til de siste 10 årene.
Jeg var på isen på Trehørningen 3.mai og det var 20-25cm is!
Var Marginata i 4 av vannene i området i dag, så ingen Vespertina.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Knut, det er mye mulig at det var marginata jeg så. Jeg har fisket med flue i over 30 år men, det er bare 3 år siden jeg startet med fluefiske. Jeg har alltid fisket med våtfluer i elv, så det å bruke tørrflue i marka og ikke minst kjenne igjen de forskjellige fluene er ganske nytt for meg. Jeg regnet med at det var vespertina ettersom de var så små, de hadde passet fint på en 16- 18 krok. Jeg har ikke sett så mange marginata og tenkte ettersom de er storebror så ville de være endel større. 

Får håpe jeg ikke har lurt mange fluefiskere på leting etter vespertina dersom det marginata. 

Jeg takker for tilbakemelding og skjønner at jeg har mye lære. laugh

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror ikke jeg skal levere inn lotto på lang tid. Maks til uflaks med været ,vind vind vind.  Dro opp i går kveld, syklet fram og tilbake mellom vannene for å se hvilken som ville ha minst vind. Etter at valget var gjort ble belly satt på vannet, med hengekøye, sovepose, liggeunderlag samt litt mat og drikke. Kan lage denne historien ganske lang, men er fortsatt litt p-offpå værgudene. De slapp til og med ned skyene( i dis/damp) hva er gæærnt med litt skikkelig regn nå som jeg vil ha det......

Toppen av kaka var når jeg bestemte meg for å sjekke et annet vann i dag. Da smekker det en ørret, jeg skvetter og gjør et skikkelig tilslag, ja tror nok det var pappaen til alle tilslag. Da går det som det går. Spiss på 0.12 ryker. Så nå er det en ørret i vannet med dun mothakerløs bling bling. Måtte lykken være med han også videre. 

Snipp snapp snute, jeg drar å spiser pizza ute.

 

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det klekker ves

16 timer siden, knut skrev:

Tror det er Marginataen du har sett. Vespertina i det området er for nok tidlig da det er veldig sent i år i forhold til de siste 10 årene.
Jeg var på isen på Trehørningen 3.mai og det var 20-25cm is!
Var Marginata i 4 av vannene i området i dag, så ingen Vespertina.

 

Det klekket vespertina i Trehjørningen og Nordvann i går... Fisken virket ikke veldig interessert mens jeg var ute.. Dritt dag for min del..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vart ute i marka for en drøy uke siden. Lite aktivitet og mye vind, men fisken kom nærme land på kvelden for å slurpe i seg det som lå langs torvkanten. I det jeg lagde mat så jeg en fisk vake. Prøvde å lese ruta til fisken og la flua der jeg hadde sett fisken være 2 ganger tidligere. BOOOM, så satt den. Fin og feit fisk på 1,4 kg. Deilig å starte sesongen slik!!image.thumb.png.3b1911d7b4722c92967847a9bad447de.png

  • Lik 15
Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 timer siden, Jon Erlend Dahlen skrev:

Det klekker ves

Det klekket vespertina i Trehjørningen og Nordvann i går... Fisken virket ikke veldig interessert mens jeg var ute.. Dritt dag for min del..

Jeg så bare noen Marginata og fisken tok mine duns. Den har jo kost seg med Marginata i 2 uker nå så den foretrekker vel biff istedet for små svenske kjøttbullar;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Endelig blei det skikkelig opptur. Perfekt Vespertina vær og fisken lot ikke vente på på å få smake. Ivrig slurpe de i seg klekkere og duns. Litt vrient å få de til å ta flua med det første, men etter å ha prøvd litt forskjellig endte det med å la flua ligge helt rolig. Helt magisk å se røya slurpe i seg flua. Sette tilslag,  Ja der satt'n. Endte opp med 5 røyer og 2 ørret.  Ørretene var ca40 og 45cm og svømmer videre. Røyene er ca 35 cm og ligger i kjøleskapet. 

  • Lik 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

_20170601_140344.thumb.JPG.94a7f14e3d943e308cc1c22d5c0447dd.JPGHer er noen mobilbilder fra en kjapp tur igår kveld. Jaggu så åpenbarte det seg et par av skogens konge.. Mens jeg satt nøt synet av de stigende englene så krabbet det jammen meg en Stokkebekk-nymfe (pga av Rune sine fantastiske libellekreasjoner)opp på bagen min for å klekke.. Og det var ganske bra med, det jeg tror er vespertina, på vannet, i skogen og på stråene som jeg prøvde å ta bildet av. Det som var skikkelig synd var at jeg bare var på en sykkeltur og fluestanga sto igjen hjemme. Det var noen flotte fisker som rullet seg i overflaten og det var spennende å bare sitte å se på. Nå starter det er par spennende uker. Jeg skal ut på telttur i pinsen og håper jeg møter noen koselige fluefiskere å dele noen skrøner med. 

_20170601_135911.JPG

_20170601_193201.JPG

_20170601_140344.JPG

Endret av oozing ztinky
Oppklaring
  • Lik 10
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tok denne rakkern på en cdc-mygg her om dagen. Vannet var ca 75% islagt dagen før og jeg hadde tenkt å sjekke om det var oppe noe fisk på det isfrie området. Kom til vannet som var helt isfritt og det vaket sporadisk. Endte uansett opp på samme sted som jeg hadde planlagt å fiske, og etter noen få kast satt den. Utrolig slapp, ett lite utras og that was it.. Merkelige farger hadde den også. 

2,2kg. Den var ikke riktig så slank som den ser ut da den ligger i litt dårlig vinkel, men den var langt ifra smellfeit..

 

 

image.jpeg

Endret av Espen A
Rettet skrivefeil
  • Lik 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da jeg ankom vannet i går var det strålende solskinn og vind. Ganske mye vind, og den var et knepp for kald. Det klekka uten at fisken viste fluene noen interesse. Etter ti minutter husket jeg hvorfor vulgata fiske kan være usannsynlig kjedelig. Men man holder ut og ser om noe skjer - det har jo av og til lønnet seg. 

Klokka seks måtte jeg ta en avgjørelse; hjem og binde fluer (Mjøndalen-Strømsgodset var allerede kjørt) eller satse på et spinnerfall. Jeg hadde ikke helt trua, ,men valgte å bli. Spinnerfall ble det - i litt over et minutt. I etterkant av at det vaket 5 fisker samtidig fikk jeg en fisk på 6-7 hekto, pakka sammen og satte snuta hjemover. 

Det var mer spinnere i tretoppene enn de få som kom på vannet. Det som er interessant nå, er at vi ser ut til å få noen dager med klekkevær og flere kvelder på rad uten forhold for spinnere. Da blir det magasinert opp en del fluer. Den som er på plass neste kveld det er solskinn og vindstille, kan få et par interessante timer....

  • Lik 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei! Blodferskt medlem her, en typisk småbarnsfar-fiskermeriteorienennpraksis-godværsfisker som lar alt annet enn fluestang ligge igjen hjemme når det skal fiskes. Kjenner meg godt igjen i fisker som fort kan forveksles med fingre, og måper uforstående til folk som måler fisk i kilo :-) Så her er det litt å hente. Fluepers på drøye 300 gram.. Poenget, for omsider å nærme meg det, jeg var på "stillevannsfiske" forrige helg, sesongdebut, innover Siljan/Grorud, og kropp, sjel og det meste annet skriker etter en ny tur i kveld. Det susa døgnfluer (Margin/Vesp whatever) og jeg hadde ingenting som ligna i skrinet. Nå har far bundet fluer. Men værmelding er 6-10 grader og regn og diverse, og jeg lurer på: Er slikt drepen for fiske? Hva bør jeg eventuelt ta hensyn til om det skal være mulig å få en kubbe i panna? Unga skal være med på tur, og maser om Monsentilnærming (finne mat i naturen), de kjenner faren sin dårlig. Råd til far? :-) God pinse og godt fiske alle sammen. 

Endret av Fred Arve Fahre
  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

55 minutter siden, Fred Arve Fahre skrev:

Hei! Blodferskt medlem her, en typisk småbarnsfar-fiskermeriteorienennpraksis-godværsfisker som lar alt annet enn fluestang ligge igjen hjemme når det skal fiskes. Kjenner meg godt igjen i fisker som fort kan forveksles med fingre, og måper uforstående til folk som måler fisk i kilo :-) Så her er det litt å hente. Fluepers på drøye 300 gram.. Poenget, for omsider å nærme meg det, jeg var på "stillevannsfiske" forrige helg, sesongdebut, innover Siljan/Grorud, og kropp, sjel og det meste annet skriker etter en ny tur i kveld. Det susa døgnfluer (Margin/Vesp whatever) og jeg hadde ingenting som ligna i skrinet. Nå har far bundet fluer. Men værmelding er 6-10 grader og regn og diverse, og jeg lurer på: Er slikt drepen for fiske? Hva bør jeg eventuelt ta hensyn til om det skal være mulig å få en kubbe i panna? Unga skal være med på tur, og maser om Monsentilnærming (finne mat i naturen), de kjenner faren sin dårlig. Råd til far? :-) God pinse og godt fiske alle sammen.

Bål og grillpølser ;-)

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 timer siden, Fred Arve Fahre skrev:

Hei! Blodferskt medlem her, en typisk småbarnsfar-fiskermeriteorienennpraksis-godværsfisker som lar alt annet enn fluestang ligge igjen hjemme når det skal fiskes. Kjenner meg godt igjen i fisker som fort kan forveksles med fingre, og måper uforstående til folk som måler fisk i kilo :-) Så her er det litt å hente. Fluepers på drøye 300 gram.. Poenget, for omsider å nærme meg det, jeg var på "stillevannsfiske" forrige helg, sesongdebut, innover Siljan/Grorud, og kropp, sjel og det meste annet skriker etter en ny tur i kveld. Det susa døgnfluer (Margin/Vesp whatever) og jeg hadde ingenting som ligna i skrinet. Nå har far bundet fluer. Men værmelding er 6-10 grader og regn og diverse, og jeg lurer på: Er slikt drepen for fiske? Hva bør jeg eventuelt ta hensyn til om det skal være mulig å få en kubbe i panna? Unga skal være med på tur, og maser om Monsentilnærming (finne mat i naturen), de kjenner faren sin dårlig. Råd til far? :-) God pinse og godt fiske alle sammen. 

Jeg har 2 sønner som er store nå, men her er hva jeg gjorde når de var mindre. Fra de var ca 6 år fikk de være med i skogen og ligge i gapahuk om høsten.  Var med de hele dagen og fisket på deres premisser. Når det ble kveld ble det mat og da varte det ikke lenge før de ville ned i påsan. Før de sovnet fortalte jeg at nå skulle pappa fiske. Så hvis det var noe så bare blink med lykta så kommer jeg. Noe som faktisk aldrig skjedde, de sover som stein hele natta.

Jeg sa også at når de blir større kunne de få bli med på fiske uka (12år) men da var de med på de voksne s premisser og de fikk også bare fiske med flue. Krydret turen med at hvis de klarte å få en ørret på over 1 kg skulle de få en pils. Eldste mann har ikke klart det ennå. Yngste mann fikk når han var 15 år.cccheers

Nå som de er 20 og 23 år er de med nesten hvert år.

Småbarn som skal ha fisk, da er det best å ta korte dagsturer og legge egen stang hjemme. Gjerne i vann/ elv med hvit fisk abbor osv. Hvor sansynligheten for fisk er stor. 

  • Lik 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 hours ago, Fred Arve Fahre said:

Hei! Blodferskt medlem her, en typisk småbarnsfar-fiskermeriteorienennpraksis-godværsfisker som lar alt annet enn fluestang ligge igjen hjemme når det skal fiskes. Kjenner meg godt igjen i fisker som fort kan forveksles med fingre, og måper uforstående til folk som måler fisk i kilo :-) Så her er det litt å hente. Fluepers på drøye 300 gram.. Poenget, for omsider å nærme meg det, jeg var på "stillevannsfiske" forrige helg, sesongdebut, innover Siljan/Grorud, og kropp, sjel og det meste annet skriker etter en ny tur i kveld. Det susa døgnfluer (Margin/Vesp whatever) og jeg hadde ingenting som ligna i skrinet. Nå har far bundet fluer. Men værmelding er 6-10 grader og regn og diverse, og jeg lurer på: Er slikt drepen for fiske? Hva bør jeg eventuelt ta hensyn til om det skal være mulig å få en kubbe i panna? Unga skal være med på tur, og maser om Monsentilnærming (finne mat i naturen), de kjenner faren sin dårlig. Råd til far? :-) God pinse og godt fiske alle sammen. 

Her var det mye å svare på på engang. Helt umulig å svare på i et lite sammendrag. Det som er hyggelig er at du har startet i det små og ønsker mere. Værre hvis det hadde vært motsatt ;) 
På forumet her finner du svaret på det meste av det du spør om i en eller annen tråd/ artikkel/ fluedatabase osv. 
Det å være familiefar har sine utfordringer, og du kan ikke vente med det første å lykkes slik som de som ikke har dette ansvaret :) 
Du fisker når du kan, ikke når du ønsker . Slik er det for de fleste av oss, og det kan ofte ta lengre tid å få disse kubbene som er så ettertraktet. Det handler vel så mye om tid og annledning,  som kunnskap :)
Som familiefar i snart siste del av det ansvaret så har mai i år slukt all tid. 
Stor fisk er gøy, men det betyr fortsatt ikke at de små ikke kan gi glede når de tar på det man trudde de skulle ta på :) 
Hadde litt fri her om dagen,  og en fjollete lett glassfiber ga meg mye opplevelse selv om dette forum/facebook, og annet sosiale media prøver å overbevise deg om at stor fisk er lykken. 
Lykken er å lykkes med tanker tenkt, og naturen. Stor fisk og annet kommer med erfaring. Det er ikke gjort på 1-2-3 er min erfaring. 
En liten fisk som ga meg stor glede fordi jeg fikk sjangsen akkurat  denne dagen til å fiske. 
Den tok ikke tørt engang ;););)
 

IMG_2717.JPG

Endret av Robban
  • Lik 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lurt å få med ungene på tur, da kan det ofte være lettere å komme seg ut også når dere kan gjøre det sammen.

Men når man først kommer seg ut så er det lurt å legge igjen egne forventninger og forhåpninger til fisket hjemme, ellers kan det være at alle blir skuffet. Dra ut, ta med stanga, og får man tatt noen kast, og kanskje til og med skulle få en fisk, så la det være en bonus og nyt turen selv om man ikke skulle få montert sammen stanga engang.

Da får ungene en god opplevelse, og da frister det kanskje til gjentagelse, og på sikt får man kanskje et par fiskekompiser som gjør at man kommer ofte på tur.

Gi ungene en opplevelse først og fremst, det gleder oss som fedre, og kan gi oss bonusturer og masse gode opplevelser om det blir familieturer ut av det.

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

14 timer siden, Pål Hedenstad skrev:

Da jeg ankom vannet i går var det strålende solskinn og vind. Ganske mye vind, og den var et knepp for kald. Det klekka uten at fisken viste fluene noen interesse. Etter ti minutter husket jeg hvorfor vulgata fiske kan være usannsynlig kjedelig. Men man holder ut og ser om noe skjer - det har jo av og til lønnet seg. 

Klokka seks måtte jeg ta en avgjørelse; hjem og binde fluer (Mjøndalen-Strømsgodset var allerede kjørt) eller satse på et spinnerfall. Jeg hadde ikke helt trua, ,men valgte å bli. Spinnerfall ble det - i litt over et minutt. I etterkant av at det vaket 5 fisker samtidig fikk jeg en fisk på 6-7 hekto, pakka sammen og satte snuta hjemover. 

Det var mer spinnere i tretoppene enn de få som kom på vannet. Det som er interessant nå, er at vi ser ut til å få noen dager med klekkevær og flere kvelder på rad uten forhold for spinnere. Da blir det magasinert opp en del fluer. Den som er på plass neste kveld det er solskinn og vindstille, kan få et par interessante timer....

Helt enig Pål, men det skal ikke mye til å ødelegge et lovende spinnerfall. Noen vindkast,et kjølig drag eller en lett regnskur og så er det gjort.
Tror jeg har noen 10-talls turer med dette som resultat. Dog så er det mer enn interessant når det lykkes, og det gjør det jo før eller siden;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det har vært en særdeles kald og kjedelig vårsesong her hjemme. Vak har vi sett, men ikke i mengder, faktisk så lite at erfaring tilsier at hvorfor bry seg :) 
Men det finnes jo andre måter å fange fisk på hvis man ikke er"Dry or Die" :):)
Tid ? Tiden bestemmer litt hva man kan foreta seg gitt. En jobbefri fiskedag tas imot med åpne armer av undertegnede. 
Men det vaker ikke alltid rett etter isen går, det vaker sjelden faktisk, men en fridag er en fridag. 
Jeg må fiske. Man har jo valget, sitte på land og glane? eller utvide sin horisont og fiske åkke som.
Man har ikke tid til jåleri da i mitt hodet, man fisker med det som kan fange, og da ofte under vann.

Når det suger i inntrekket under vann, og hjernen har 30-50 sekunder på å gjette hva som har tatt kroken er priceless. 
Det kan faktisk ikke sammenlignes med noe annet. Men........ det er i mitt hodet :)
Man vet aldri, men nitidig dunking med streamer, mens man ignorerer att ballene fryser, og man bare fortsetter og fortsetter til det bitter end den dagen, dagene, eller enda noen dager extra.
Det kan gi resultater :) 

Det var litt sånn denne gangen. Ganske mange bomtimer, men når det først sitter så er 65 cm ørret ikke noe man opplever ofte. 
Jepp digg når man selv velger fokus :):)




 

Rsi-Trout (2).jpg

  • Lik 13
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...