Gå til innhold

Gjeddefiske


Truls

Anbefalte innlegg

4 minutes ago, Truls said:

Det er det som er litt spesielt og kult med gjedda, den har en sånn rå urkraft i seg, og måten den hugger på og man fighter den på gjenspeiler det også. Satt og så på ei gjedde som jaget byttefisk her om dagen, og den er en nådeløs og brutal, og ikke minst effektiv, jeger på toppen av næringskjeden. Har hatt stor gjedde som har gått løs på en liten som har vært kroket. Heftig og brutalt, og med 0,70 fortom og wirefortom så kan man virkelig legge press på fisken. Og tross det så har selv mindre gjedder raske utras man ikke holder igjen.

Dette er hovedgrunnene til at jeg på kort tid har blitt glad i gjedda som sportsfisk. Veldig undervurdert <<l

Jeg kjenner at jeg er lysten på å prøve mer av gjeddefiske, men samtidig så er det så sykt gøy å fiske tørt. Jeg har utstyret til å fiske den, mangler egentlig bare fortommen, samt litt om hvor og når fisket er bra.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det ene fisket utelukker ikke det andre, så du bør prøve gjedda, det er veldig gøy. Nå er jeg ikke noen dreven gjeddefisker, langt derifra,  men har fått fisk ved å kaste inn mot sivkantene, gjerne helt inn til kanten, rundt ansamlinger av vannplanter, og rundt strukturer og frittstående grunner. Nå på sommeren så trekker de større ofte ut på dypet, men jeg har nå sett en og annen inne på relativt grunt vann, selv nå i varmen. Dessuten er der god underholdning med gjedder på et par kilo på en syverstang også, de både tar hardt og gir en fin liten fight. Av og til tar de også så vannspruten står!

En ting som gjør gjeddefisket litt underlig er at de kan stå urørlig og overse alt av byttedyr og kunstagn, og så plutselig kan det koke med aktivitet. Veldig definerte huggperioder. Ganske pussig egentlig, en plass som virket død kan på tilbaketuren gi masse fisk.

Endret av Truls
  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Støtter den, men du vet, why change a winning team? Trives man med noe og liker det veldig godt, så krever det litt å prøve noe annet, så sånn sett gir jeg deg masse cudos for at du er så på gjeddefiske når du har holdt med det andre med hell og lykke. 

Jeg sitter jo igjen beundrende og full av iver etter å ha lest innleggene dine, så du skal ikke se bortifra at jeg kommer til å poste noen bilder av gjeddefiske etterhvert! Lysten kommer ilende. 

  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser absolutt den, det blir litt valgets kval, og med begrenset tid til å fiske så blir det ikke alltid like lett å prøve ut et nytt fiske. Da velger man ofte det trygge. Jeg er i hvert fall veldig glad for at jeg har tatt de spranget å hoppet ut i det. Det har vært en berikelse for meg. Og om det er til inspirasjon for andre så takker jeg for det!

Om man har litt forskjellig så kan man prøve å fylle hele året med fluefiske. For eksempel kan man tenke som følger fra mars når sjøørreten tar av (hele vinteren om vinteren er mild, er det is så blir det brått vanskelig riktignok...) så tar man det frem til slutte av april/starten av mai. Da kan man fiske gjedde til ørretfisket tar av, og utover sommeren kan man veksle på alt etter forhold. Rolig vind og fint vær, så er det skauen. Masse vind, tåkete eller regn, da blir det gjedde. En liten tur etter makrell (som er veldig gøy på flue) eller havabbor bør man få til... så litt mer fokus på gjedde igjen utpver høsten, og sjøørret når det begynner å bli skikkelig surt. Det er utrolig mye som er gøy å fiske med fluestang, og jo mer jeg tenker over det jo mer blir det klart at jeg har alt for lite tid til å fiske.

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den tiden , den tiden ja. Den sesongvariasjonen Truls foreslår er ikke dum.  Men til gjedda ,har  tenkt på det i mange år, men satser på det for første gang i år. Ikke  angret et sekund. Hvis det er noe jeg angrer er hvorfor prøvde jeg ikke tidligere på gjedda.  Utrolig spennende fiske. Nå begynner jeg å¨få mange favorittfisker. Fra ørret med treer i den ene enden til tropiske hurtigtog i den andre skalaen.  En ting er at hvert av mine favorittfisker har elementer og teknikker i seg som jeg kan bruke under fiske på andre arter. Sist men ikke minst er håpløse forhold for ørret en dag, er kanskje gjedda redningen. Den kan være litt av en akrobat når den tar flua og under kampen. Et fiske som er avhengighetsskapene. Anbefales å prøves. Nå er det ikke noe neon vitenskapelig undersøkelse men etter en vellykket gjedde dag på flue. Spurte jeg noen som fisket haspel hva de hadde fått: Noen små abbor. Poenget er at eg tror at fluefiske, er den beste måten å fange gjedde på. Prøv hvis du har muligheten

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Helt enig med det du sier Terje! Og litt artig det du sier om fluas effektivitet, der tror jeg du har helt rett. Det er nok lite som er mer effektivt. Virker i hvert fall sånn mtp de jeg har snakket med når jeg er ute. Nå underdriver jeg alltid fangstene mine når jeg møter folk ute da... man vil ikke trekke for mye oppmerksomhet til metode og spesielt plasser. 

Og det er i hvert fall ikke noen metode som er mer gøy å fange gjedde på (og alle andre typer fisk forøvrig...)

Endret av Truls
  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei! enig med siste post. Dette er en gjenganger som man ofte møter når man fisker med flue, at andre med annet redskap sliter med å få kontakt - mens man selv får napp og fisk støtt og stadig. Gjelder ikke bare gjeddefisket heller.

Men et lite spørsmål (mulig det er offtopic i denne tråden, jeg er ny her på forumet så sorry...) - er det noen som har tips til annet materiale enn foam når man skal lage poppere? lagde noen grelle frosker med kropp fra europris sittematte, men etter to fisk så går den dukken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sitat

Men et lite spørsmål (mulig det er offtopic i denne tråden, jeg er ny her på forumet så sorry...) - er det noen som har tips til annet materiale enn foam når man skal lage poppere? lagde noen grelle frosker med kropp fra europris sittematte, men etter to fisk så går den dukken.

 

En unnskyldning for å drikke vin og gjenbruk :https://www.outdoorlife.com/articles/fishing/2016/06/how-make-your-own-wine-cork-popping-bugs-bass-fishing. Kan selvfølgelig videreutvikles i personlig retning (over et glass vin)

Endret av Terje Bendiksby
  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei, og velkommen til forumet!

Jeg synes det bør være plass til de fleste spørsmål som er relatert til gjedde i denne tråden (og tips, råd, taktikk, etikk osv og alt annet som hører med)

Jeg har kjøpt noen popperhoder i litt hard foam som jeg synes virker bra, ellers er vel litt store muddlerhoder brukt, men om man skal være litt kreativ, så kan man kanskje lage noe selv enten av knebeskyttere (sånne puter som man putter i arbeidsbukser eller spenner på utenpå) eller pusser til noen av kork. Kan kjøpe korkblokker billig, se yogablocks. Eller såle til sandaler..? Balsatre? Noe sånt du tenkte på?

Gjeddefluer har et relativt hardt liv, og blir ganske fort tygget i stykker.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

11 timer siden, David A. skrev:

Men et lite spørsmål (mulig det er offtopic i denne tråden, jeg er ny her på forumet så sorry...) - er det noen som har tips til annet materiale enn foam når man skal lage poppere? lagde noen grelle frosker med kropp fra europris sittematte, men etter to fisk så går den dukken.

Hei David! :)

Se følgende tråd: https://www.fluefiskesiden.no/forum/index.php?/topic/29466-foam/&amp;tab=comments#comment-530140

Kneputene fra Blåkläder er nesten umulige å rive i stykker, selv med veldig tynne biter, og flyter også veldig (!) mye bedre enn tradisjonell foam tilhørende fluebinding <<l

Jeg bruker disse utstrakt 8)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Nok en tømmerstokk landet i dag<<l den tok grunt og mot meg, og bare tøffet tungt rett utenfor synshold og bare fortsatte tungt og uforstyrret ut mot dypere vann til tross for at syverstanga var spent opp det jeg turte. Snudde på marbakken og kom mot mrg igjen. Tuuungt og rolig. Ble en litt merkelig kamp, men det tok sin tid før jeg fikk kontroll på den. Hadde et par kjappe utras ellers gikk den bare tungt og gjorde som den selv ville til tross for at stanga nesten var flatet ut mot fisken. Det gikk nå bra og jeg fikk et kjapt bilde før den fikk gå, noe den gjorde i samme rolige tempo. Synes ikke bildet viser størrelsen, den var rundt 115 cm så en skikkelig diger gjedde. Første gang jeg hadde den inn mot meg, så hoppet den en halvmeter opp av vannet og nesten to meter mot meg og klasket i pontongen. Litt skremmende faktisk, trodde seriøst den skulle angripe... har forøvrig funnet ut at gjeddene ofte holder seg rolig om man drar de opp langs bena og støtter med svømmeføttene.

Det er skikkelig rock & roll dette gjeddefisket, jeg dro en annen plass etter den store, og da traff jeg bra med fisk. Var borti et par store gjedder, men fikk ikke kroket de. Så jeg fisket videre langs noen ansamlinger med vannplanter, og da så jeg jaging 20 meter unna. Kaster raskt og nesten i samme sekund som jeg kroker en liten gjedde så går en diger gjedde helt klar av vannet i det den tar den lille gjedda jeg hadde kroket. Den store gir en god kamp før den til slutt spytter ut den lille skamferte gjedda.

Så det ble en actionfylt tur med bra med fisk, og selv noen store i farta i varmen. Det hadde jeg ikke forventet!

Prøvde å få tatt noen bilder mens jeg hadde på en mindre gjedde som var spinnvill. Flott natur er det langs enkelte gjeddevann også.

DSC_1788.JPG

DSC_1786.JPG

DSC_1789.JPG

DSC_1790.JPG

  • Lik 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Var nok ikke noe bevisst angrep akkurat, men når 115 cm fisk går klar av vannet og kommer i full fart flyvende mot deg i en kaskade av vann og tenner og klasker inn i pontongen før den fyker avgårde igjen så vassføyka står, så får det virkelig hjertepumpa i gang. Er potensielt mye adrenalin i dette gjeddefisket! 

  • Lik 2
  • Haha 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjedda holder ut i varmen, og i dag hadde jeg med meg et nytt snøre i flyt som måtte prøves. Hadde bestemt meg på forhånd at jeg skulle ta en periode med popper, og det angrer jeg ikke et sekund på, for gjeddene nølte ikke med å ta i overflaten en periode, og fisk mellom to og drlyt fire kilo fikk jeg flere av og noen av disse gikk klar av vannet når de tok. Den ivrigste satt på tredje forsøk til tross for at den stakk seg første gangen. Den ville virkelig ha den popperen ;D

Du stikker ikke hånda inn der for å løsne kroken...

 

DSC_1805.JPG

Endret av Truls
  • Lik 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Da har jeg vært på noen spede forsøk etter gjedda, har til gode å finne noen kurante vann i nærheten som er kurante å fiske fra land. Bor i Ullensaker og vetat hersjøen skal ha greit med gjedde men der var det ikke lett å komme til, er vel gjedde i nordbytjernet også, men der er det for mye folk å bader å styrer.

 

Hvis noen er villige til å dele noen ok gjeddevann på øvre Romerike så hadde det vært tipp topp. Ørretn i skauen får nok være i fred en god stund til enda.

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan dessverre ikke hjelpe deg med vann, men hadde jeg ikke hatt en pongtong båt liggende, hadde jeg verdt i samme situasjon. For meg er det den som har reddet årets gjeddefiske. OG kona synes det er hyggelig at den brukes igjenfffish.  Håper du får noen tips, for gjedda er noe av det mer spenstige du kan ta på flue her til lands.

Endret av Terje Bendiksby
Lenke til kommentar
Del på andre sider

En form for farkost gir en kjempefordel, i hvert fall i de vannene jeg fisker. Det å komme seg på utsiden av for eksempel vannplanter og kaste inn mot disse er nesten uvurderlig. Ellers må man finne steder med vannplanter eller strukturer man når fra land eller kan vade ut til. Kast nærmere vannplantene enn man kanskje er komfortabel med, fortommen er sterk nok tilå velte et tre, så om man bommer er det sjelden noe problem. Noen ganger kommer gjedda som en rakett og tar flua. 

Gøy å høre at du har gjort noen forsøk! Fortsett med det så lykkes man til slutt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har vurdert belly i ett par år, men er redd det vil bli brukt for lite til å forsvare prisen, men må vel til ja. Fiska gjedde fra kano i lyseren i fjor, vel å merke med haspelstang,  å da var det nettopp taktikken du nevner som ble brukt. Det funka det uten at det ble noen store fisk den gangen. 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det ble mulighet for en tur etter gjedda i dag, så jeg gjorde siste rest på en ny stang jeg bygger (bloke xl50 #7) og var litt lysten på å få prøvd den. Etter en treg start så kom det en periode hvor det var litt mer aktivitet fra gjeddene, og slike perioder skulle jeg treffe to av og da fikk jeg noen, ingen store, men når de største på rundt tre kilo tok på popper like ved flyteringen så var det action nok det ;D

 

mms_img2525754127328237167.jpg

mms_img8975724800387935901.jpg

mms_img2366646566205833630.jpg

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Var spent på hvordan siste ukes vær hadde påvirket gjedda i favoritt vannet da jeg dro idag. Forrige uke måtte  jeg bokstavlig alt legge inn årene i den kraftige vinden. Ankeret klarte ikke å holde meg stille. Flua havna som oftest der vinden ville.  I de kraftigste vindkulene rodde jeg på stedet hvil med pontongbåten og det var skum på bølgene. Idag var det mye roligere. Vel egentlig veldig behagelig , men fisken var ikke på hugget. Trikset med å fiske av sivkanten , gav ikke noe resultat. Men ei gjedde  hogg på et par meters dyp i marbakken. Den var både under og over vannet i løpet kampen. Gjedde er tingen og utrolig spennende,  mens jeg venter på insekts klekking og ørret. Men rett skal være rett: Gjedde på flue er undervurdert.

gjedde.JPG

Endret av Terje Bendiksby
  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fikk tre gjedder på Kola. Så da har jeg tikket av «få gjedde på flue i 2018.» Var ikke derfor jeg dro, men greit å ha det gjort :8_laughing: Den ene var ekstra gøy: Den stakk av med den ene gurgleren min, så jeg rigget på nytt og jaggu tok den ikke en gang til. Trygg i håven fikk jeg tilbake begge fluene mine :)

Nå blir det straks litt høstlig igjen. Hvor og når finner man gjedda i september og oktober? Da skal den vel være mulig å finne på kastehold fra land igjen?

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så fort vanntemperaturen drar seg litt ned så trekker de mer mot grunt vann igjen for å spise seg opp. De senere turene så har det vært færre gjedder i sivkantene, og flere rundt frittliggende strukturer og i marbakkene, men forventer å finne de grunnere igjen når det blir kjøligere.

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...