Gå til innhold

Gjeddefiske


Truls

Anbefalte innlegg

Ble en gjeddetur i dag og je var spent på hvordan vanntemperatur og andre forhold hadde utviklet seg. Vannet var merkbart kaldere, og det tok ikke lange stunden før jeg så liv i sivet på to steder et godt stykke unna hverandre. Hadde begynt å ro motsatt vei, så det var bare å snu på flisa og sette kursen mot strekket med siv og begynne å kaste. Det tok ikke mange kastene før den første satt. En halvannenkilos som det var skikkelig fart i. Mulig lavere vanntemperatur hadde litt med saken å gjøre. På relativt kort tid hadde jeg landet fire stykker, og mistet to. En god start, men det skulle bli med de før en lenger rolig periode fulgte.

Den største av de fire som hittil var landet var litt over fire kilo, og den tok dypt et stykke utenfor noen frittliggende bergstrukturer som ligger et stykke fra land. Vet det er en del slike rundt om på dette vannet, og jeg mistenker at det å lokalisere disse vil være en nøkkel for å komme i kontakt med fisk med høyere snittstørrelse når vannet er varmt.

Nå fulgte det en lenger periode hvor det ikke var noe aktivitet, og da gjelder det å vite at sånn er gjeddefisket og ikke miste motet. Jeg fisket videre og på en annen plass så løsnet det. Fikk et par midre fisker før ting begynte å skje. Gjedda skulle begynne å jakte, og det gikk hardt for seg. Den er en nådeløs og brutal jeger og tok hardt for seg av byttefiskstimene. Raske korte angrep sendte flere kvadratmeter med byttefisk opp i lufta og grove virvler og plask avslørte jegeren. Jeg var et stykke unna men et par ganger skulle jeg komme på kastehold og da var jeg borti fisk begge gangene. Den første tok først en gang, men satt ikke men tok knallhardt to meter fra stangtuppen, og kroket seg selv og flatet stanga og satt rett avgårde. En fisk på 3,5 som var sterk som få!  Den neste jeg var borti var større. Like ved meg var det tusenvis av byttefisk som plutselig gikk i været samtidig, og hugget var knallhardt. Men satt ikke. Den var på neste kast også. Et brutalt hugg og en drøy tyngde før det slapp i en diger hvirvel. Heftig! Tipper den kan ha vært rundt seks kilo kanskje. Etter denne roet det seg veldig, og jeg fikk noen fisk her og der før jeg avsluttet med to på rappen og en som ikke satt som var noe større enn de to. Tydelig at gjedda jaktet intenst i korte perioder, og den ene perioden var superintens, og å oppleve noe sånt er ganske heftig. Det går hardt for seg når gjedda jakter!

Endte med 12-13 stk og største på litt over fire, så det ble en begivenhetsrik dag.

mms_img2169006936776468151.jpg

Endret av Truls
  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alene hjemme i helgen, og hadde egentlig tenkt å sløve bort kvelden etter jobb i sofakroken men etter en rask enkel middag og en neve med snop så fant jeg ut at det ville bli litt i lengste laget, så jeg pakket bilen, rasket med meg en stang og satt kursen for et gjeddevann ikke langt unna. Det er et vann som har ry på seg for å være litt vrient men har potensiale for en og annen stor gjedde. Noen av de kom jeg ikke i nærheten av, langt derifra, men jeg fikk seks gjedder i sivkantene. De større må jeg nok ut pelagisk for å komme i kontakt med, da de tar for seg av sikstimene og der var ikke jeg i dag.

Men et flott krystallklart vann med rikt fugleliv og insekter og pen natur så ble det en riktig så trivelig kveld.

 

 

mms_img3374150341380400090.jpg

mms_img7839383317136382630.jpg

mms_img1491312182082230395.jpg

mms_img8866502388022411871.jpg

mms_img5257165055459401653.jpg

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ble en tur i dag og, som ble en del kortere enn forventet, da det ble helt vindstille og strålende sol og dertil vriene forhold. Tross det så var det litt jaging rundt noen vannplanter i det jeg rodde mot bilen igjen. Telte på knappene om jeg skulle ro de par hundre meterne tilbake for å prøve. Trodde det var abbor som jaget, men jeg er glad jeg gjorde det for etter et par kast så veltet det seg plutselig en fin fisk ved flua som hugg til og dagens klart største kunne landes etter en fin og hard fight. Ca 4 kilo. Før det hadde jeg fått 6-7 stk under jevnt trege forhold, var bare en kort periode det var skikkelig aktivitet og da hadde jeg fem eller seks takes på popper hvorav to av de satt.

Kunne ønsket meg noe andre forhold enn sol og vindstille. På morgenen var det en del vind, så jeg tror nok resultatet hadde blitt bedre om det hadde fortsatt, men kan for all del ikke klage!

mms_img3679112054345557217.jpg

mms_img7201160920135475237.jpg

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg var alene hjemme onsdag kveld, så da hadde jeg lyst til å prøve et vann som går for å være ganske vrient på sommerstid, men med muligheter om man finner gjedda i dypet. Jeg hadde også lyst til å prøve det bærbare ekkoloddet jeg har kjøpt. Dessverre viste det seg at det blåste en del mer utpå enn hva som var behagelig i en pontong, så jeg holdt meg unna der bølgene gikk med hvite topper. Det var gøy å få prøvd ekkoloddet, og dette kommer til å bli et nyttig verktøy, ikke bare for å lokalisere fisk, men kanskje først og fremst finne kanter, marbakker, frittligende grunner og strukturer under vann. Jeg fant en spennende grunne et godt stykke ute, og en del ansamlinger med vannplanter som kan skjule fisk, men det var ikke noe fisk å se på ekkoloddet der. 

Jeg fisket litt her og der og i inngangen til en liten bukt så dro det til noe alvorlig og en fin kamp med en agressiv gjedde fulgte før bilde og gjenutsetting. Gjedda hadde en merkelig fargetone, nesten litt lysende grønn olivenaktig. Ikke sett det før. Jeg fikk en mindre fisk og hadde et par hugg også, så det var slett ikke ille på en to timers tur.

Blir nok mer utforsking av dette vannet utover høsten. Kankskje finner man en større gjedde i dypet langt der nede. Gøy med utfordringer, og å utforske nye områder og nye teknikker!

 

Resized_20180905_185218_9418.jpeg

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Idag skulle dagen være hvor jeg testet ekkolodd for å finne gjedda. Regnet forandret dagens plan. Ikke så for mye for regnets skyld, mer at jeg trenger briller for å se plottet ordentlig og da er ikke vanndråper på glassene optimalt. Heldigvis har jeg kveldsjobbing til uka. Så jeg bant opp et par sjokkrosa fluer får å se om de vil tirre gjedda. Materialer: grønn /oliven flashabou. Rosa superhair, mustad 47d størrelse 2, fish scull, superlim og uv lim . En solid lettkastet flue. Så får vi se om den faller i smak. Ps, jeg binder også et par på mustad C70 sd krok så får jeg så hva som fungerer best. Så lager jeg et par i chartreuse med 70d krok og slinky fiber. Så ble det bien oå mustad c70 2/0 og, så får vi se om gjedda liker de.image.thumb.jpg.51af7ec3a89289a1c75d7ce07c877d89.jpg

image.jpg

image.jpg

Endret av Terje Bendiksby
  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg lurer veldig på hva det er med rovfisk og rosa, men av en eller annen grunn virker de fleste kaldblodige drapsmaskinene å ha en hang for rosa. Gjedda skal visstnok ikke være noe unntak, og jeg har ved et par anledninger fått bra på en sølv/ rosa flashflue.

Den nederste flua på siste bildet tror jeg er en dødare i en innsjø i nærheten som har krystallklart vann :10_wink:

Endret av Truls
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker. Det med rosa forunder meg egentlig litt, men det er den eneste farven vi bruker når vi prøver oss på havets storvilt i Mexico. Like effektiv er farven på hjemlig storfisk. Egentlig litt merkelig da rødt, orange og gult er de farvene som har minst energi og bli absorbert først under vann og følgelig blir "bleket ut".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 7 måneder senere...

Jeg er i ferd med å begynne å forberede meg til å fiske gjedde, går over utstyr, fluer osv og i den forbindelse begynte jeg å lese litt og kom over denne fra NJFF.

Sjekk sitatet omtrent midt i teksten...  'der den står i sivet og overfaller forbipasserende uheldige fisk, armer og bein.'

https://www.njff.no/fiske/Sider/Gjedde.aspx

synes kanskje blir 'litt' feil av njff og bidra til å snakke ned gjedda..? 

jeg synes gjedda er kul jeg og en sportsfisk jeg raskt lærte meg å bli glad i. Om du ikke har prøvd enda, så kan jeg bare anbefale deg noen turer. Veldig veldig gøy rett og slett.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg røyk på en liten tur, fristelsen ble for stor når jeg fikk dratt frem utstyret. 

Dro opp til et vann hvor det er isfritt, og på ytterkanten til en liten bukt som lå i le så beit det jommen meg på en liten gjeddekar. Det tok i en slak marbakke inn mot bukta, der var det litt mer grumsete vann og antagelig litt varmere. Hadde ikke regnet med fisk, så det ble en hyggelig overraskelse.

Så både maur med vinger og en og annen marginarta.

20190420_135714.jpg

  • Lik 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

To den første 'skikkelige' turen etter gjedde i dag, og det endte bedre enn jeg forventet. Nå er jo selvfølgelig drømmen når man fisker gjedde før gyting å få en diger rognstinn dame, og det lyktes jeg ikke med, men jeg fikk rundt 8 (?) Gjedder til sammen og hadde nesten like mange kontakter så det var overraskende mye action.

Ble noen heftige takes og bra bøy på stanga!

 

20190427_095105.jpg

20190427_144438.jpg

  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har nettopp kommet meg hjem etter en spinnvill tur etter gjedda. Valget falt på en vann jeg bare har vært ved en gang tidligere, og da var det helt dødt. Men i dag skulle det klaffe noe så til de grader. Halvveis ut i turen så hadde jeg gitt opp vannet. Konkluderte med at det var håpløst og skulle bare fiske av den siste bukta jeg hadde sett meg ut og da begynte haraballet. Først smalt det til en mindre fisk, før det var en til på i neste kastet. Så la jeg flua inn i en lite luke mellom sivet og det bølget til noe veldig der inne, og det var bare å dra til. Det svarte skikkelig tung der nede, og det ble en heftig kamp før en skikkelig madam ble landet. Noen kast senre var det et drøyt take men den slapp raskt. God tyngde på den også. Fikk noen mindre til, og så skulle det gå nesten en time før det var noe mer liv. 

Det var på andre siden av bukta. Jeg fisket dypt og da dro det til men jeg var uoppmerksom og fikk ikke kroket den. Det satt heldigvis på neste kastet. Trakk rolig med begge hender og det tok noe så drøyt der nede, og det var en rå styrke og tyngde! En heftig fight og opp kom nok en drøy dame. Noe senere skulle jeg få enda en drøy fisk som kom som en kule fra innsiden av sivet og tok så jeg så hele siden på fisken. Nok en solid fight og det som skulle bli den siste digre gjedda for dagen ble landet. Med fire fisk over og rundt meteren, og største over 110 så kan jeg trygt si at dette er noe av det råeste jeg har vært borti. Så drøyt harde takes og sånn enorm tyngde og råskap disse gjeddene dro til med så er det ikke rart man blir hektet fullstendig! Bare se siste bildet på hvordan stålfortom og flue så ut etter den største fisken...

20190504_102821.jpg

20190504_121742.jpg

20190504_133337.jpg

20190504_133434.jpg

20190504_135640.jpg

  • Lik 11
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Jeg tok en tur på ettermiddagen til et vann i nærheten av der jeg bor. Vannet har veldig klart vann og det var litt artig for jeg fikk øye på ei gjedde som sto på bunnen rett ved en stein på halvannen meters dybde. Artig å se de, veldig godt kamuflert. Jeg fikk bra med fisk så lenge det var overskyet, men når sola tittet fremså ble det mer vrient. Fikk fire på 3-4 kilo og et par mindre, og så mistet jeg tre på omtrent samme størrelsen.

Fisken sto i kantene inn mot bukter hvor de gyter, og alle tok i en forholdsvis lang pause og rolige rykkvise inntrekk.

 

20190519_154119.jpg

20190519_153803.jpg

20190519_190019.jpg

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Var ure noen få timer i dag. Føltes ganske småtregt, men jeg fikk da noen mindre gjedder. Så noen som jaget og hadde en fin etter.

Prøvde ei ny flue og fikk fisk på første kastet ! Gikk kjempefint i vannet, og troen på flua ble ikke mindre nå.

 

20190524_210954.jpg

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...

Skikkelig drittvær om dagen, men jeg trosset regnet og tok meg en tur etter gjedda, som gjerne er mulig å komme i kontakt med når lite annet frister. Det ble en våt og ganske kald affære, men jeg fikk da kontakt med noen, og av de størst fiskene så tok de så brutalt hardt som bare gjedda kan her i landet. Ble fire stk på noen timers fisk, og et par som ikke satt. En knøtt, to på 2-3 kilo og en fin på litt over fire. Den størst sto litt dypt og tok på kloss hold, når den skøyt opp fra dypt i en kort pause og knallet til flua og ga en skikkelig kamp. God kondisjon på den. Ble ikke mange timene da det ble vått og kaldt, men spredt aktivitet før det klarnet opp og vinden løyet.

 

 

20190504_133419.jpg

20190504_121824.jpg

  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 måneder senere...

Sola varmet, jeg var tidlig ferdig på jobb og fikk en liten tur ut og jaggu ble det ikke en gjedde også. Kanskje tre kilo, så ikke voldsomt stor men at det plutselig hugg til var såpass uventet at tilslaget med et klønete rykk i det jeg skvatt til. Helt uforberedt, men det gikk heldigvis bra.

 

 

1582133404566_1582133399528_20200219_161632.jpg

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk, hadde ikke akkurat noen forventninger, men måtte bare ut i det fine været. Tror jeg skal ta med et bærbart ekkolodd og prøve de bratte kantene dette vannet har. Der går det fra halvannen meter og brått ned til 8 meter, kanskje 10 på det dypeste. Drømmen er en feit madam på 10+ før gyting. Får prøve å få til det en av de kommende årene. Men en kosetur i sola er helt passe det :D

Denne tok forøvrig en gull/grønn flue på synk 3 på ca to meter dybde. Skal prøve litt i kantene og inngangene til gytebuktene når det nærmer seg. Gøy med gjedde, og særlig så tidlig

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Tidlig ferdig på jobb i dag og da ble det en liten tur, først og fremst fordi det var så fint vær og fordi jeg hadde behov for litt frisk luft. Sistnevnte ble det mye av. Litt sur vind men i le så var det veldig deilig. Jeg har en bukt som jeg kartlegger og har troen på utover våren. Det er gunstige forhold for at en del fisk trekker dit i forbindelse med gyting. Godt med vegetasjon under vann og litt synketømmer her og der.

Det har vært et par bomturer etter gjedda i vinter, den har jo få og veldig korte huggperioder og de få fiskene har nok tatt først og fremst fordi jeg kom nærme nok.

Ble en trekilos gjedde i dag.. den tok ganske langt inne i bukta på innsveivingen på siste kast. Over forventning det med en bonusfisk på en snaut to timers lang tur.

 

20200311_170623.jpg

  • Lik 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...
×
×
  • Opprett ny...