Gå til innhold
Truls

Lage sine egne dubbingbørster

Anbefalte innlegg

Jeg driver med litt gjør-det-selv opplegg om dagen, og her kommer en liten sak om dubbingbørster, noe som gir enorme variasjonsmuligheter til oppbygning av for eksempel byttefiskimitasjoner, som jeg i utgangspunktet har tenkt å bruke de til.

Her bruker jeg ting vi stort sett har hjemme, så kostnaden er minimal, og mulighetene enorme!

Jeg binder fast en krok til bindestikka, bruker et papplokk som underlag, kobbertråd som jeg har tatt ut fra noen ledninger på gamle elektriske komponenter, og blå swiks som voks. Drill til å spinne med og en skruekrok fester jeg i chucksen.

Materialene jeg har brukt på de jeg viser bildene av er craftfur, ep fibre, og angelinafiber som flash. Typen fiber kan variees, men de lengste fibrene er mykest, de kortere stivere, og litt flashmareriale om ønskelig av litt langfibret variant.

Slik går jeg frem:

Ta en bit kobbertråd, jeg bruker ca 65-70 cm pr børste

Bind fast den ene enden av kobbertråden til bindestikka, og voks første delen og fest denne i kroken som sitter i drillen. Frem til drillen bruker man litt under halvparten av kobbertråden. (Den siste delen skal på et senere tidspunkt tilbake og festes i fiskekroken i bindestikka.)

Spre ut materialene langs kobbertråden, jeg liker å begynne med de lengste fibrene, i dette tilfellet craftfur. Prøv å spre det jevnt utover. Jo mer nøyakti man er med å spre fibrene jevnt, jo bedre blir sluttresultatet.

Så tar jeg de litt stivee fibrene som blir kjernen og en kontrastfarge i kroppen på flua. Jeg tar (i dette tilfellet ep fiber) bretter det dobbelt, klipper, bretter og klipper til jeg har den langden jeg ønsker. Her er det også mulig å tapere, med kortere fiber innerst og lenger utover for å lage silhett.

Jeg legger over flash til slutt, drar ut hele lengder og legger de løst over. Her kan man variere farger og kobinere i det nær sagt uendelige. Her har jeg brukt angelinafiber i silver iris.

Nå tar man kobbertråden, vokser den, legger den over materialene og surrer denne fast til tråden. Så begynner man å surre. Jeg bruker ganske lite press på wieren, og surrer på laveste gir. Når man spinner vikler det seg litt i hverandre, så man må børste ut litt når det har blitt litt feste i materialene. Børst langsmed tråden mest, da drar man det ikke rett ut av kobbertråden. Dra de forsiktig ut 90grader på tråden før man spinner videre. 

Da bruker jeg veldig lite spenning på tråden, den skal knapt nok henge stramt, da fordeler spinningen seg bedre. Jeg spinner til wieren ryker, og det gjør den nærmest drillen.

Da er det bare å børste ut, og prøv og legge fibrene til slutt så de er fordelt på to sider med wieren i midten. Nedenfor så ser dere to stk, blå med lilla kjerne og sølv flash, og gul med rød kjerne og gul flash.

Hadd vært gøy om noen fikk lyst til å prøve, og om noen har bedre måter å gjøre det på, så skriv gjerne noen ord om det

Og om noen binder opp noen fluer, så legg gjerne ut resultatet her, hadde vært gøy å se. Dette gir i hvert fall masse muligheter til å variere farger, materialer osv 

Mvh Truls

Endret av Truls H. Johnsen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Her er et eksempel på en flue bundet med hjemmelagede dubbingbørster. I børsten er det hvit craftfur, gule ep-fiber og silver iris angelina fiber som flash.

Mønsteret er en 'super-jerk' og i hodet er det hjemmelaget dubbing. Flua er ca 15 cm lang.

 

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

×