Gå til innhold

Stillevannsfiske 2018


Jan Ingvar

Anbefalte innlegg

Søndag: tur med unga og eldstemann kommer løpende med ei døgnflue til meg ref bildet over. "Se pappa. Døgnflue, ikke sant?" (godt opplært mao :D).

Mandag... kjente sitring i kroppen allerede ved tannpuss...sånn at du vet at i dag blir det enten-eller.... Enten greier man å fortrenge alle lyster og fokusere på jobb, eller så sitter man her og spinner i hodet hele dagen og får ingenting gjort. Klokka ble 10.30 og jeg greide ikke å holde ut på kontoret lenger! Tasta-tur eller fiske-tur?? YOLO for faen! Tanken på Marginata/Vespertina ble rett og slett ikke til å holde ut. Kom deg hjem og pakk opp!

Sola tittet sporadisk frem bak skyene, men det blåste en hel del denne dagen, og jeg kjente i bilen på vei til vannet at jeg ble mer og mer usikker for hvert vann jeg passerte som bød på alt annet enn tørrfluefiske for å si det mildt, men ved ankomst vannet så jeg at mine antakelser var korrekt. Inni ei vik ville jeg få vinden i ryggen/over hodet på meg, og vinden ville istedet treffe sånn godt utpå vannet et sted. Det vaka godt inni bukta. Tok et par kast retning inn i bukta, bare for å kjenne litt på sitringa 8)

534824128_IMG1.thumb.JPG.fb9447994a83dae3a3d683ecd3d93017.JPG

Deretter gikk jeg rundt bukta, og greide akkurat å vade ut til en halvstor stein som lå 2 meter ute. Den første halvtimen fiska jeg bare fra bak denne, godt gjemt, og kasta over steinen. Vaka bare rett på andre siden av denne steinen, men jeg stod så lavt utvada (til livet), og godt gjemt bak denne steinen, at fisken ikke merka at jeg var der. Det klekka ganske bra med enten Marginata eller Vespertina (greidde ikke å avgjøre på avstanden), og myggen var også aktiv. Bingo!

2053918210_IMG2.thumb.JPG.8ab4e392dab68d9eaf251baabd49e7be.JPG

Første bettet var et skikkelig agressivt tak. Kom fra dypet som en torpedo og tok marginata-klekkeren så det ljomte imellom fjellene. 3-400gr. Fikk svømme videre etter en inspeksjon i håven.

Etterhvert ble det klart for meg at jeg ikke ville greie å få nok lengde på vannkasta mine når jeg stod så dypt i vannet. Fisken vakte ikke lenger så nære steinen, så jeg krøyp opp på steinen og satte meg på kne istedet for å få mer snøre i lufta og jobbe med.

Deretter ble fisk nr 2 og 3 landa. 3-400gr disse også. Stekt ørret og kald tuborg? Ja takk!

De møtte sin skjebne på denne steinen som de har svømt så utallige ganger rundt...

Mageinnhold: vannymfer og døgnfluer. Fete og velfødde var de!

RIP(ieces) - killed, eaten, but not forgotten.

1361464987_IMG3.thumb.JPG.f6eb4ab64c28084964f3926a7276f041.JPG

1601212771_IMG4.thumb.jpg.746edc80df46c058914fbc97879a3e45.jpg

Traff også på en kar da jeg ankom vannet som fortalte meg at Rhodanien også var godt igang et sted ca 20 min gange lenger innover i skogen, men her har jeg altså ikke greid å få tid nok til å komme meg enda... Men kanskje alle tilfeldigheters mor vil det slik for meg i den umiddelbare fremtid? Den som lever får se...:109_vulcan:

  • Lik 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Endelig begynner det å nærme seg isfrie vann. Var ute en tur i går til et vann hvor ca 1/3 av vannet var isfritt. Blåste ganske bra, men prøvde først litt med en myggklekker. Så et vak, men det skjedde ikke mer, så jeg byttet etterhvert til en buzzer uten at det hjalp noe. 

Endte opp med streamerstanga og hadde mange kast uten noe kjenning før det plutselig smalt på en fisk. Litt vintertreg var den og jeg trodde det var en ganske fisk på rundt halvkiloen, men når jeg fikk den i håven var den rett under kiloen. Deilig start på sesongen det<<l

Tror aldri jeg har vært så kald på føttene før, men det var verdt det til slutt :D

IMG_20180502_232425_600.jpg

Endret av Sondre N
  • Lik 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kom hjem fra Irland i går kveld, en uke med mange sekundmeter! Vi fikk et par korte perioder 2 dager med klekking av olives som ga oss noen fisker på kiloen og rett over og noen under kiloen. De 4 timene med fiske den uka var helt ok de :8_laughing: Resten av uka var en solid porsjon med utholdenhetstrening for fluefiskere som antakelig reduserte levetiden på buksebaken dramatisk. Men får si som de sier, fin tur da, hahaha.. Grisesynd at det ikke ble litt varmere enn 10-12 grader fra mandag til fredag. Har du tid til overs og sugen på klekking så smeller det der nå ved første varmeperiode.

Vel nok om det, tok meg en snabbis ut etter mæddan i efta, hjemmepremiere 6 mai er jo som på 90tallet. Skjedde ikke mye heller, masse frosk som kvekka og svømte rundt, nada vak og ditto bugs. Satte på den lille grå minizonkern på en rimelig lang fortom med 4x spiss og lekte litt ninja langs torvkantene i ei vik og krabaten på bildet var sulten. Fiska i et kvarter, glana i 20 og dro hjem. 1,3kg litt smal herre som burde ha fylt opp vomma med kermit.

gamlis.jpg

  • Lik 11
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg var ute på årets første turer i Østmarka fredag og lørdag. Det var litt snø igjen i skisporene, ellers fint å gå. Litt is langs skyggesidene av tjernene, samt noe isflak som drev fritt.

1.thumb.jpg.920a955afb70fd1e71b94c2a69ca8f68.jpg

Så en del fjærmygg og noen hårmygg.

3.thumb.jpg.d1aac195c3be52f7b58dcc976930b861.jpg4.thumb.jpg.324fea5e92ef6c16f25d9769ad3cdbc9.jpg

Mye vind ødela tørrfluefisket. Så tre vak til sammen på to fulle dager. Buzzer som underhenger på en goo-maur ble flittig prøvd, uten resultat. Kastet utallige kast med streamere og vannymfer også, dessverre uten resultat. Makan til vanskelig åpning har jeg ikke opplevd! Selvtilliten fikk seg en knekk gitt, selv med optimalisert utstyrspark og oppgradert markaboks. Men det var jammen meg godt å traske i skogen og kose seg i sola med fluestanga i hånda igjen!

2.thumb.jpg.b1e7d610cef56022216e07fdfbe88eb5.jpg5.thumb.jpg.86edecbbbf48351774bd7b67715e5f87.jpg

 

  • Lik 13
Lenke til kommentar
Del på andre sider

9 timer siden, Rune Stokkebekk skrev:

Ble en snabbtur i dag mellom 2 og 5, det var vel andvendt tid :-) Var en og annen marginata og mye dansefluer. Fanget en på 1,3på marginata og sluggern her ville ha danseflue. 100gram til så hadde den bikka 2. Flua: https://www.fluefiskesiden.no/fluedatabasen/471
Get out there!

 

Dæven for en flott brunørret. Gratulerer!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt relatert til Runes post, kan jeg avsløre at jeg i dag tok årets første stillevannstur inn i Aurskog Hørlands dype skoger, fra klokka tolv til fem. Jeg så ikke noe til noen andre forum-medlemmer, men masse dansefluer, ingen døgniser, totalt tre vak og ellers absolutt ingenting å skrive hjem om.

Grattis med kongefisk, Rune!

  • Lik 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har ikke helt pakket opp de lette klassene enda, eller surret ferdig alle stengene, men i dag kjørte jeg langs et vann, og jaggu vaket det ikke en fisk langs kanten. Den så ganske ok ut.

Holdt på å kjøre av veien, men det gikk bra!::)

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Splitter ny på flue, hadde med ny stang og ett sett brødre opp til ett vann som angivelig skal være bra fiske, bra bestand av ørret og abbor. Var dog litt for fin dag tror jeg, for det eneste vi kom frem til var ett blikk stille vann, 25 grader og sol. Så ut som det hadde vært klekking av Vespertina (wild guess, det ligna mest), fordi det var mange av dem. Var èn eneste liten rakker som var oppe og vaket mange ganger, så ut som han gikk for mygg eller noe mindre, men med mine kasteferdigheter så er det stor risiko for at fisken faktisk lo av meg, for gud bedre det var flaut. 

 

Turen var i det minste fantastisk! 

 

Blir å øve, for så å prøve på nytt. Inspirerende å se dyktigheten her inne! 

 

Skitt fiske!

  • Lik 11
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til tross for laaang vinter og store snømengder så er ørretsesongen i gang i favorittområdet allerede, og det er en uke-14 dager tidligere enn normalt. Jeg måtte kjappe meg å få ferdig to stenger som jeg har gledet meg til å prøve så det var først i dreiebenken så rett ut og fiske med nylagde stenger, og helt ferskdreid kork. 

Spenningen var stor, og forventningene og følelsen av sesongstart lå tykt utenpå kroppen og til og med føttene jublet når de fikk turstøvlene på. Forventnigene steg for hver kilometer, og den drøye timen med gange i hardt terreng fristet mer til springmarsj...

Vel fremme så slår det meg hvor godt jeg trives der, roen, naturen, vannene og muligheter for fin fisk... langt fra de største, men det er noe eget med dette området allikevel. Og det første som traff meg når jeg kom opp over kanten var en marginata. Mye tidligere enn vanlig, og forventningene steg enda mer.

Dagen sto til forventningene og vel så det. Fisken var medgjørlig og jeg fikk flere, opp til rundt kiloen (1,1) var største (kjempestort til dette området å være) flere på halvkiloen, en på 600 og et par småtasser. Samtilge tok på en maurimitadjon, og ingen (tror jeg) tok lenger unna bredden enn en meter, og da tror jeg at jeg overdriver og alle ble tatt etter kast på vak ;D

Fantastisk gøy, og nye stanga står til forventningene og litt til.ganske mye egentlig. Og sesongstarten var laaangt over forventning!

DSC_1517.JPG

DSC_1515.JPG

DSC_1510.JPG

DSC_1505.JPG

DSC_1497.JPG

  • Lik 10
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var veldig gøy, og sjeldent stor fisk, skal være godt fornøyd med halvkilos her også, selv om det er en og annen kilosfisk innimellom. Kan være heldig og få en eller to i løpet av sesongen om man er litt heldig. Bra fisk i disse vannene ligger på 350-600, så det var litt i overkant å begynne på den måten.

Artige med denne va at jeg sto litt høyt, og jeg så den kom, tok mauren og snudde ned i dyper igjen. Var nesten så artig opplevelse at jeg nesten glemte å gjøre tilslag. Men bare nesten ;D

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alltid like spennendes å utforske nye vann og tjern. I går gikk turen til et par småvann uten gytemulighet der isen nylig gikk. I det første så jeg en samling bobler som ofte ligger igjen etter et vak av bra fisk, fiska av området med en pearl- bach. En feit fisk på 8hg tok flua, min første brukbare på buzzer :D Ellers var det helt dødt, en del lemen i skauen, to av dem tok seg en svømmetur også. Blir spennendes å prøve der igjen når vårfluene kommer og en får mer vaking. I det siste vannet var det ikke tegn til liv, men det svømmer noen småtasser, kan bli morsomt om 2-3årB)

IMG_4594.JPG

IMG_4588.JPG

IMG_4611.JPG

IMG_4608.JPG

  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fikk meg en kjapp tur midt på dagen i marka på tirsdagen. Tenkte at Marginataen burde være i gang, og hvis jeg var heldig, så kanskje til og med Vespertinaen klekket. Det er tross alt ikke lenge siden isen har gått.

Men da jeg gikk utover mot vannkanten over myra så fløy det horder av Vespertinaspinnere opp i luften. Jeg var noen dager for sent ute! Med klart, varmt vær, sol og lite vind var det stille på overflata. Målte 15 grader i vannet ved overflata. Bortsett fra vespertinaspinnere så jeg hårmygg, mudderfluer og landinsekter (maur/biller). Klarte ikke å spore en eneste vespertina som klekket.

Det ble en seig dag i varmen, med lite aktivitet. En liten pinne ville ha mauren min, men da jeg skulle pakke sammen fant jeg en ok ørret helt inntil land i en vik. Det så ut som om den plukka insekter som falt ned fra overhengende trær og busker. I stealthmode vippet jeg en goo-maur og det tok ikke lang tid før årets første ordentlige ørret spiste flua. Etter noen turer i skogen med bare småpinner som resultat, smakte en slunken ørret på 4 hekto veldig godt

1619425815_4hgl.thumb.jpg.0cbfe0928c52619914f7db8ecb8947c5.jpg

Rune sin goo-maur: https://www.fluefiskesiden.no/fluedatabasen/497

  • Lik 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Cca -10 dager: Tatt en kort tur, et par minutter fra bilen. Så mange vak. Prøvde å servere en del forskjellig men ingenting var tatt mens det fortsatt å vake. Gikk hjem skuffet men la merke til disse rare fluer med to lange bein som var alt over i lufta.

Cca -9 dager: Så husket jeg et innlegg hvor Rune nevner danseflue. Kunne det bli at det var disse som jeg så?

Cca -8 dager: prøvde å binde min andre flue type i mitt hele livet. Fant en utrolig kult video av Fly Brigade hvor man binder danseflue. I og med jeg hadde ikke materiell til vinger og det var mer enn nok adrenalin å lage og få på plass beina :-D så valgte jeg å droppe vinger. Vil det funke?

Cca -8 -> -1dager: får opp til 20 ørret, alle får frihet. Småtasser. Velger jeg feil sted å fiske, fisker jeg feil? Kanskje begge deler?

i dag: prøver et nytt sted, igjen noen få minutter fra bilen men denne gang litt mer suksess: 560g, 500g, 350g tatt i underkant av en time på nettop danseflue. For et kamp på #3 stang. Mange flere store som vaker rund men det er på tide å komme seg hjem.

Et spørs: hvorfor er det forskjell i deres farge? er det ørret fra forskjellige utsetninger? eller? den øverst hadde hvit kjøtt, de to nederst var rosa i kjøtt. er det vanlig?

 

fullsizeoutput_a64.jpeg

  • Lik 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gratulerer med fin fin fangst!

Nå vet ikke jeg hvor du fisker, men i mine områder så er det en blanding av flere forskjellige stammer ørret som kommer fra settefiskanlegget som forsyner området med ørret. Disse er relativt forskjellige utseendemessig. Av disse så varierer det veldig på kjøttfargen, alt fra rosa til helt hvit. Og det har ikke noe med typen ørret å gjøre. Fargen på kjøttet bestemmes av hva ørreten spiser, og det er stoffer i maten (enkelte krepsdyr) som gir den røde fargen. 

Og det er nok ganske så sikkert at det er dansefluer du har observert. Mye av de om dagen.

Endret av Truls
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stillevannsfiske 2018 får litt juling i varmen. De vespertinaene som klekket i dag, oppførte seg som raketter og produserte ingen vak. Heldigvis holdt jeg stand og når klokken bikket 15 dukket det opp stokkmaur. Ikke voldsomme mengder, men i alle fall nok til at det ble en snau time med spenning. Så også noen sorte vingemaur ca str. 14, så det er ikke nødvendigvis helt håpløst i helgen.

 

  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...